18.01.14
11:11
.
Темата беше редактирана от Стефан Димитров на 20.01.19 21:35.
18.01.14
11:37
казано от Стефан Димитров на 18.01.14, 11:11:
понеже малко не ми излизат сметките.
Ами то и моят баланс излезна към 2500 ккал, но се оказа, че свалям чак под 1800. :) Така, че недей да имаш много вяра на таблици, защото много фактори не се отчитат. Аа какъв е смисълът да закусваш в 8.00 и след час и половина пак да закусваш? Същото и с обяда - в 12.00 обядваш и в 15.00 имаш втори обяд. Получава се постоянно наливане на храна в стомаха, а дали той е съгласен? :D
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 18.01.14 11:38.
18.01.14
11:48
казано от Debel Lebed на 18.01.14, 11:37:
казано от Стефан Димитров на 18.01.14, 11:11:
понеже малко не ми излизат сметките.
Ами то и моят баланс излезна към 2500 ккал, но се оказа, че свалям чак под 1800. :) Така, че недей да имаш много вяра на таблици, защото много фактори не се отчитат.
При теб е защото :
1. Гладуваш
2. Ядеш основно джънк
3. Хормоните ти са мазало
4. Не тренираш (и не, това което правиш определено не е достатъчно)
Горните 4 имат за резултат забавен метаболизъм и тялото ти влиза във фаза “оцеляване” и се опитва да запази всеки грам мазнина, за да я използва за енергия в критична ситуация. И колкото и да дървено-философстваш, милиони години еволюция няма да промениш. И спри да даваш акъл и да заблуждаваш хората с тъпизмите си.
18.01.14
11:55
Сега към автора : защо ти е толкова много протеин? Единствената причина да ядеш толкова много са тежки, ама наистина тежки тренировки, каквито се съмнявам да правиш. Намали протеина до 150-200гр, намали малко въглехидратите (до към 100гр) и увеличи качествените мазнини докато стигнеш нужните калории. Ще се получат мисля около 150-200гр мазнини. Яйцата яж цели, добави ядки, зехтин в салатата. Махни тия 6 яденета, направи ги максимум 3. Разпредели въглехидратите г/д на равни порции (30-40гр) в 3те яденета, останалото да са ти мазнини и белтък. Ако салатите ти не включват картофи, бобови, а са по-скоро зелении (краставици, маруля, зелен лук, чесън, чушки) - не се притеснявай за въглехидрата от тях.
Почни да тренираш малко по малко, избягвай тичане за момента, за да не ти го отнесат коленете (от личен опит на тия кила знам...).
Това е :) Направи си и един дневник, за да следиш прогреса и да се коригират нещата в движение ;)
18.01.14
12:11
казано от Херцог Трън на 18.01.14, 11:48:
И спри да даваш акъл и да заблуждаваш хората с тъпизмите си.
Какъв акъл съм му дал? Нима ще отречеш, че таблиците не отчитат всички фактори (самият ти го потвърждаваш с анализиране на моя случай) и другият акъл е да намали храненията, което и самият ти го съветваш. Това са двата акъла, които му давам и те съвпадат на 100 % с твоето мнение. Ако си решил да се заяждаме, бих те попитал защо при теб не работят твоите съвети за тежките тренировки и начин на хранене?
18.01.14
12:12
Можеш да направиш един - два месеца на ниски калории /предимно белтък/, в началото се сваля много лесно. След това можеш да превключиш на умерено ядене и да форсираш тренировките.
18.01.14
12:27
казано от Debel Lebed на 18.01.14, 12:11:
казано от Херцог Трън на 18.01.14, 11:48:
И спри да даваш акъл и да заблуждаваш хората с тъпизмите си.
Какъв акъл съм му дал? Нима ще отречеш, че таблиците не отчитат всички фактори (самият ти го потвърждаваш с анализиране на моя случай) и другият акъл е да намали храненията, което и самият ти го съветваш. Това са двата акъла, които му давам и те съвпадат на 100 % с твоето мнение. Ако си решил да се заяждаме, бих те попитал защо при теб не работят твоите съвети за тежките тренировки и начин на хранене?
Първо - коментирам само частта, която съм цитирал.
Второ - тя не съвпада с моето мнение. Да, действително таблиците не отчитат всичко, включително и това, че има мързеливи и глупави хора, които си мислят, че могат да прецакат природата, само защото така им харесва. Иначе таблиците са до някаква степен верни. И за неговите килограми, 2700ккал изглежда разумно начало за сваляне.
Колкото до съветите ми - кое точно не работи, уточни се, за да ти кажа?
Лебед, живееш в дълбоки заблуждения за активността си. Да правиш няколко пъти седмично лицеви опори не значи, че индексът ти на активност е 1,55. Това е равносилно на нищо, следователно си смяташ “заседнал начин на живот”. А таблиците са базирани на обикновени формули - като им зададеш грешни парамерти няма как да ти сметнат правилно ;).
18.01.14
12:43
казано от Херцог Трън на 18.01.14, 12:27:
Наднорменото ти тегло.
18.01.14
13:00
Значи, ако намаля протеина да кажем на 180гр, което се равнява на 720кал, и въглехидратите на 100 = 400 кал., значи излиза че до 2700кал, които показва ОКБ трябва да приема....1580 кал мазнини, което е към 175грама. Почвам да смятам...ще ги направя 3 яденета на ден 9:00, 13:00-13:30 и към 19:00 часа, ще разпределя горе долу въглехидратите на равно.А относно зехтина, той си е част от салатата, която мисля да е разнообразна доколкото мога (днес краставички с лук, утре малко варен боб,после маруля...картфофи, моркови с зеле... и т.н)Не искам храната да ми е еднообразна всеки ден... да не нагъвам само варени яйца и пилешко, затова и мисля да си направя нещо като режим за 3 дена с различни храни в него, в границите, които ми трябват.Днеска например варени яйца, пилешко, зелена салата, извара, маслини, някакви ядки - бадеми, и един плод, а утре пържени яйца, свинско каре, варени картофи, кашкавалче, овесени ядки и т.н...Надявам се, че не е проблем да ям така? Сядам да смятам... пък ще видим какво ще стане.
казано от Debel Lebed на 18.01.14, 12:43:
казано от Херцог Трън на 18.01.14, 12:27:
Наднорменото ти тегло.
Което не му пречи да има по-голямо сърце и по-добри обноски от твоите :)
18.01.14
13:05
казано от Петър на 18.01.14, 12:42:
Лебед, живееш в дълбоки заблуждения за активността си. Да правиш няколко пъти седмично лицеви опори не значи, че индексът ти на активност е 1,55. Това е равносилно на нищо, следователно си смяташ “заседнал начин на живот”. А таблиците са базирани на обикновени формули - като им зададеш грешни парамерти няма как да ти сметнат правилно ;).
При никаква активност се получаваше към 2000, а свалях бавно при 1700. :) А дали над 10 часа физическа работа на ден може да се сметне за никаква активност, съмнявам се. И точни да са параметрите, щом таблиците са базирани на приблизително изчисление няма как да се очаква точен резултат - това намекнах на автора, с това сте съгласни и вие, не виждам причина за спор, освен лични съображения.
казано от Juls на 18.01.14, 13:01:
Което не му пречи да има по-голямо сърце и по-добри обноски от твоите :)
Не му пречи естествено, но тук не обсъждаме моралните качества.
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 18.01.14 13:07.
10 часа физическа работа всеки ден... Тялото ще се научи да я извършва по-ефективно и съответно с по-малък енергоразход.Тоест с времето за една и съща физическа активност,ти ще гориш по-малко калории. В тоя ред на мисли не се смята за особена физическа активност :) А и не вярвам да копаеш активно по 10 часа на ден .
Абе ‘де да знам сега, вие го нападате Лебеда, но 10 часа физическа дейност 5 дни в седмицата си е нещо. И да не е точно копане на канали за оптика в каменист терен, а коване на пирони или въртене на ръчката на струга, пак лесно може да мине за средна физическа активност според мен.
По темата - според мен е много важно да си определиш какъв соматотип си. Между различните хора има голяма разлика в базовия метаболизъм - четох някъде че в изследвани групи може да стигне то 65% разлика. Което значи че двама души на еднакви килограми и хранещи се по еднакъв начин, единия може да сваля а другия да дебелее, като за да се движат еднакво единия трябва да прави 10 километра бягане всеки ден. И понеже това е в базата на уравнението, после грешката за калориите може да стане сериозна.
Не знам друг начин да си пресметнеш твоите необходими калории за да сваляш освен нещо, което прочетох в на Любо Иванов блога (дано не е в разрез с политиката на форума за реклама, но там има страхотни неща писани). Може би пичовете тук могат да помогнат с акъл или някакъв вид изследване? Ако има някакво медицинско изследване, аз самият бих го пробвал. Та там матодиката по памет беше беше горе- долу следната: Изчисляваш си по някоя от многото формули някакви калории за поддържане на базовия ти метаболизъм, умножаваш по коефициента ти за активност, и приемаш тези калории за отправна точка без да вадиш от тях процент за да си в калориен дефицит. Целиш да си намериш калориите за поддържане на теглото. Планираш си си там НВД-то, менюто, тренировката и т.н. за седмицата и се измерваш контролно (тегло след баня сутрин по боксерки, на един и същ кантар, сложен на едно и също място, също и сантиметри в талията, бедрата, ханша). Записваш си някъде мерките и теглилките. Цяла седмица ядеш и тренираш по предварително изготвената програма и в началото на следващата пак се мериш/теглиш и виждаш накъде се движиш. Ако си наддал намаляваш със 100-150 калориите, ако си свалил, качваш 100-150 калории. В седмицата в която кантара покаже същото, каквото и предишната, значи си си уцелил калорийния баланс. Оттам вече си смяташ 10-15-20% калориен дефицит и си пренастройваш менюто и/или тренировките. Знам, звучи дълго и скучно, няма геройство и фойерверки, но имай предвид че няма пенкилер, който ще ти даде магически резултати в 1-2 месеца и после само ще си свиркаш. Бил съм там, свалял съм 20-25 килограма с екстремно НВД за 2-3 месеца, които в следващата година - година и нещо си върнах, особено след като спрях цигарите. Този път за себе си съм решил по- бавно, но по- категорично с промяна на нагласата и начина на мислене и въобще начина на живот и постоянство да станат нещата :)
Успех!
18.01.14
15:02
казано от Димо на 18.01.14, 14:51:
Абе ‘де да знам сега, вие го нападате Лебеда, но 10 часа физическа дейност 5 дни в седмицата си е нещо. И да не е точно копане на канали за оптика в каменист терен, а коване на пирони или въртене на ръчката на струга, пак лесно може да мине за средна физическа активност според мен.
По темата - според мен е много важно да си определиш какъв соматотип си. Между различните хора има голяма разлика в базовия метаболизъм - четох някъде че в изследвани групи може да стигне то 65% разлика. Което значи че двама души на еднакви килограми и хранещи се по еднакъв начин, единия може да сваля а другия да дебелее, като за да се движат еднакво единия трябва да прави 10 километра бягане всеки ден. И понеже това е в базата на уравнението, после грешката за калориите може да стане сериозна...
Успех!
Разбирам те, но какъв е смисъла да почна без дефицит и после да изваждам по-малко... не е ли по-добре да извадя някакъв процент и да почна и ако не върши работа тогава да вадя още.
Иначе, както каза колегата по-отгоре, направих нещо, което е разделено на 3 пъти хранене на ден, опитах да намаля белтъчините до към 200, въглехидратите до 100, и останалото както ми предложи го оставих за мазнините и ето какво се получи.... приемам най-различни препоръки от всеки. Мерси предварително.
Смисъла е че ако не си си уцелил добре калориите за поддържане на теглото, съответно оттам и калориийния дефицит може да си имаш проблеми. ОК, решаваш да сложиш там някакъв дефицит, да има. Как ще разбереш с колко процента си под калорийния си баланс? Ако в желанието си нещата да стават бързо и/или в следствие на грешка при изчислението си в сериозен калориен дефицит, отначало ще свалиш много бързо тегло, но може да си вкараш организма в икономичен режим, което ще доведе до застой. Ти сваляш калориите, а теглото не се сваля. За да си “поправиш” режима ще трябва в продължение на месеци (1-2-3) да му покажеш на тялото че гладуването е свършило и може да почне пак да си гори мазнини, вместо да стиска всеки грам за черни дни ако нещата се влошат още. Подобен сценарий ще те върне много назад и е много демотивиращ, хич и да не говорим за вреда. Така си мисля аз де.
Отделно гледам че си сложил по малко въглехидрат да има във всяко хранене, но наскоро гледах изследване, в което се казваше че приемането на въглехидрати на веднъж в едно хранене само за деня сравнено с равномерно разпределени през целия ден, групата с еднократен прием на въглехидрати дава по- добри резултати в свалянето на мазнини.
Мнението беше редактирано от Димо на 18.01.14 15:30.
18.01.14
15:55
Хмм... въглехидратите ги бях разпределил в първия пост в 2 хранения ... в другите само по 3 4 грама.Но колегата препоръча да го разделя на приблизително 3 равни части и горе долу така и направих.
18.01.14
16:15
И аз съм съгласна с Димо. По-добре да приемаш въглехидратите, в едната част на деня, най-добре около тренировка - преди или след нея. Поне при мен това работи по-добре (пробвала съм всички варианти). Което не значи, че това е оптималният вариант за теб. Но според мен така могат да се получат едни постоянни инсулинови пикове, които иначе могат да се избегнат, ако не вкарваш постоянно въглехидрат на всяко хранене. Лично аз го приемам тогава, когато ми е най-необходим, а в останалата част от деня - протеин + мазнини
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 18.01.14 16:16.
казано от Стефан Димитров на 18.01.14, 15:55:
Хмм... въглехидратите ги бях разпределил в първия пост в 2 хранения ... в другите само по 3 4 грама.Но колегата препоръча да го разделя на приблизително 3 равни части и горе долу така и направих.
Е, то сигурно колкото съветващи, толкова и мнения ще има. Аз по никакъв начин не претендирам да съм някакъв капацитет или да имам опитност в диетологията, само казвам какво съм прочел и ми е направило впечатление. И то само защото е подкрепено с контролирано научно изследване и дава алтернативна гледна точка, която да имаш предвид наред с тези на другите които са дали мнение в темата ти и вече за себе си да изпробваш/решиш как да постъпиш.
Ето линк към изследването: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21475137.
А това е линк към статията, където споменатия от мен дипломиран физиотерапевт и консултант по спортно хранене я коментира (наред с други въпроси, реално главната тема беше дали е редно да се приемат въглехидрати вечер) Статия
Мнението беше редактирано от Димо на 18.01.14 16:30.
18.01.14
18:02
Добре, аз очаквам, базирано на менюто, което поправи (картинката в последното му мнение) от какво точно ще има инсулинов пик??? В случаите, когато “салата” значи картофи и боб - да, ще има малко по-голям пик, но пак ще е добре, а няма да е както след 1 шоколад например. На мен лично, менюто на картинката ми изглежда по-добре отколкото в началото на темата.
@Лебеда - лебеде, аз колко кила съм изгорил по “грешния” (както го наричаш) начин нямаш представа ;) И е факт, че дори с наднормено тегло, на 90% от физическите дейности ще те направя да си говориш сам ;) Пък ти продължавай да нагъваш туиксчета мислейки как правиш нещо смислено :D Нека те успокоя все пак - все още правиш повече лицеви :D
18.01.14
18:31
казано от Adriana Dacheva на 18.01.14, 16:15:
И аз съм съгласна с Димо. По-добре да приемаш въглехидратите, в едната част на деня, най-добре около тренировка - преди или след нея. Поне при мен това работи по-добре (пробвала съм всички варианти). Което не значи, че това е оптималният вариант за теб. Но според мен така могат да се получат едни постоянни инсулинови пикове, които иначе могат да се избегнат, ако не вкарваш постоянно въглехидрат на всяко хранене. Лично аз го приемам тогава, когато ми е най-необходим, а в останалата част от деня - протеин + мазнини
Точно така, мислех да правя ако виждаш от първия пост. Сутрин половината въглехидрати да кажем след едно кросче, и след обед след тренировка другите.... мисля да пробвам втория вариант който препоръча Херцога, и ако не става с него ... ще пробвам и първия. А бе общо казано решил съм да поекспериментирам с тялото си и то сериозно.Надявам се да има ефект, ако не от едната то поне от другата.Няма да откажа и други мнения, така че не се притеснявайте да помагате. А на тези, които се отзоваха за сега едно голямо благодаря, че отделят от времето си за мен :) Поздрави и живи и здрави!
18.01.14
19:23
Точно така, най-добре е да се пробва и да видиш кое работи най-ефективно при теб :)
19.01.14
23:58
Мдааа... ще пробвам.А пък и аз не съм си поставил за цел да правя много мускули, а само да се стегна да не ми увисне кожата като....Целта ми е просто да сваля тези килограми и да успея да ги задържа.Надявам се да успея.Между другото мисля от другата седмица да започвам, че та имам едни пътвувания и ще пусна някой друг резултат после, даже може и дневник да си направя.Мерси отново.