Тичане - продължителност.

28.06.04
11:53

Привет. Имам малък проблем с тичането.

Нека дам малко предистория:
По принцип трябва да сваля някой и друг килограм. Ходя 3 пъти седмично в залата. Всеки път въртя и 20-30 мин на колело. Взимам и L-Carnitine. Донякъде добре вървеше ама след един момент се забави. Постегнах диетата и реших да тичам в парка.
Това е за информация какво ми е физическото състояние в момента.

Конкретният проблем е следния:
Трябват ми минимум 20-30 мин. за аеробно натоварване.Но нещо не мога да ги направя на един път.

Първо тичане - първите 2 мин. => дишане като дизелов агрегат, бърза умора. Кратка пауза  и още 5 мин тичане - умерено дишане и пулс, пак почивка. Още 8 мин. тичане, дишане тихо и спокойно като баварски автомобил. Go home.
Резултат - безумна мускулна треска в цялото тяло (а си мислех, че съм трениран), най-вече краката и междуребрените мускули на гърба и гърдите.

Учудих се. Днес пак пробвах. По-добре беше:
5 мин стартово тичане и пак пауза. След това тичах без проблем около 20 мин. Дишане - равномерно, пулс - 140, дишане - дълбоко, но безпроблемно. За мускулната треска ще ви кажа утре.

Та да се върнем на въпросите:
1. Защо ми трябва почивка след първите няколко минути, а после съм ОК? Нормално ли е в началото?
2. Означава ли крупната мускулна треска, че не си правя като хората тренировките в зала, или просто съм се адаптирал към упражненията, които правя там?

Поздрави!
Ще се радвам да прочета за вашия опит и съвети.

28.06.04
12:43

До колкото разбрах това тичане ти е било за първи път - нормално е да имаш мускулна треска. Така ще е само първите няколко пъти.
За първоначалнато умора - започни в по-бавно темпо, за да загрееш малко и да влезеш в ритъм. После постепенно може да минеш и към по-бързо темпо.

Две важни неща - тичай на гладно и в почивките докато тичаш не спирай да се движиш, а ходи

28.06.04
13:13

Значи и аз много обичам да бягам.Не защото имам да свалям нещо,а защото ме кефи движението.Значи това с различното темпо според мен е грешно-просто като почнеш по един начин така свършваш.Пробвал съм примерно да бягам 2км и след това спринт.Ей направих 150м спринт и повече не мога да ходя.Тактиката е в  началото да почнеш нормално темпо(крос),ще се поумориш малко в началото нормално е и при мен става така,но после свикваш и не прави впечатление,и на края да завършиш в това темпо.Така аз правя 6-7 км за 30 мин и после се чувствам перфектно.Просто не мисли за умората,а за това,че можеш още.Пробвай да навъртиш колкото можеш повече.Успех!
П.П. Един приятел от квартала свали 25 килограма за една година чрез бягане и каране на колело около Гребната в Пловдив.Сега изглежда добре и най-важното че свали без никви препарати.Само бягане и колело :wink: !

28.06.04
13:47

Мерси и на двамата.
Да, гледам да съм в едно темпо от начало до край.
Целта на цялото това писание горе (няма да се сърдя на тези, който не са имали търпение да го прочетат) е да изразя учудването си от факта, че вместо да е лесно в началото и трудно в края, при мен е наопаки. В началото капвам, след това се пооправям.
И че тичането ми влияе така, сякаш последните 5 години много съм се пазил от всякаква физическа активност.

28.06.04
19:59

Да!Ако си от Пловдив самата гребна база ти дава стимул :D Просто е супер кеф да бягаш около нея!

28.06.04
22:15

Това с тичането наистина е много странно. Аз като бях по-малък си тичах 3 4 километра като стой да гледай. А тогава като духнеше вятър се хващах за най-близкото дърво или знак и се веех като флагче. Почнах да ходя на фитнес заздравях малко заприличах на човек и като реших един път да тичам и издъхнах точно като тебе на 4 минута с тази разлика че после не се оправих. Затова взех крупни мерки и почнах да тичам редовно сега мога да си бягам по 20 30 минути в средно темпо без проблеми. А колкото до мускулната треска аз направо умрях тогава ма аз лесно получавам мускулна треска. 1 седмица да не ходя на тренировки ми трябва и после като тръгна пак направо умирам.

30.06.04
02:41

Обяснението е доста просто за бързата умора и последващата дълготрайна издражливост..
През първият етап.. очевидно изразходваш много бързо достъпната в организмът енергия (АТФ->АДФ,гликоген и налични белтъци) - изгарянето е анаеробно.
Вторият етап е по-важният за теб (за отслабване) - изгаряне на свободните в кръвта мазнини и последващите процеси на предвижване от мастните депа на мастните натрупвания и тяхното използване. Енергията която се отделя при изгарянето на мазнините става в аеробна среда.. В момента когато почувстваш тази “свобода” при тичането можеш да бъдеш сигурен, че вършиш работа.. Желателно е да удържиш поне 30-на минути в този “режим”.
Причината за страшната умора в началото на тичането е изключително субективна - просто един механизъм на организмът да се предпази от преразход на енергия (жизнено необходима например за нормалната работа на сърцето).
Ха дано да не съм допуснал много грешки  :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1