08.01.14
23:26
Накратко, синът ми е на 15 години и от скоро време иска хранителни добавки. Аз въобще не съм наясно с тези работи, може ли да ми кажете, за какво точно служат и вредни ли са?
Самото им наименование подсказва предназначението им - “Хранителни добавки”
Има много и различни видове хранителни добавки.Със сигурност не са вредни, но това кои са полезни и дали ще имат търсеният ефект е друг въпрос.
А определено най-важното в случая е, че само с добавки не става каквито и да са целите.Това ще рече, че няма никакъв смисъл да взима добавки ако не тренира качествено и няма изготвен хранителен режим за да може да усвои пълноценно всички ползи, които тази добавка би му дала.
Това е съвсем в най-общи линии.За съжаление няма как да някой да Ви даде конкретен отговор без конкретно зададен въпрос и информация.
Например какви са му целите?Тренира ли?От колко време?По каква схема?Има ли хранителен режим? ръст тегло и т.н.
09.01.14
00:39
Ами той всеки ден след училище ходи на фитнес със съучениците си, събота и неделя само не ходи иначе от началото на тази година. Целите са му да “заякне” малко, защото е доста слаб към 170 висок а 52 кг. Схема незнам, там той си знае .. хранителен режим, на училище казва, че си взима сандвичи и яде много да качва килограми, не знам какво яде.
Сандвичите не са хранителен режим.
” Той си знае ” .. нека да дойде и да каже.
” И яде много да качва килограми ” .. килограми какво?
5 дена в седмицата за начинаещ ?
Хранителни добавки - какви? Ако се храни и тренира добре, може да пие протеини или аминокиселини, в противен случай са пари на вятъра. Ако са добавки от типа на азотни бустери тогава е непрепоръчително. Сега нека той тук подробно да опише всичко, че така написано може да значи всичко.
Добавките на тази възраст и на тези килограми и опит няма да помогнат със сигурност.Позаинтересувайте се малко от хранителните режими ( в съответния раздел има хиляди теми) и заедно му изгответе подходящ такъв.Всеки е на ясно с храненето на днешните ученици и това какво се предлага по лафките,затова ‘’повечкото ядене’’ далеч не значи,че ще качи килограми,камоли мускули.
Мнението беше редактирано от Padre на 09.01.14 09:25.
09.01.14
09:37
Поради липсата на знания и опит добавките в този етап на развитието му по-скоро ще са излишни освен може би витамини+минерали.
Момчето трябва да се научи първо как да тренира правилно и какво е подходящо да се яде, за да се покачва активна мускулна маса и чак тогава може да зададе въпроси кои добавки да добави, за да оптимизира процеса.
09.01.14
09:52
Stiliana Karageorgieva, ‘хранителни добавки’ са изключително разнообразна група продукти и слагането им под общ знаменател е погрешно още като идея. Въпросът, който задавате, е лишен от смислен отговор.
Продукти като витамини, минерали, мастни киселини и някои билки могат да бъдат приемани на неговата възраст. Мисля си, че с оглед на нашата култура на хранене и качеството на храната ни, изброените могат да минат в графа ‘задължителни’ или поне ‘силно препоръчителни’.
Продукти като протеини, гейнъри и аминокиселини при правилна употреба няма да му навредят, но за него на този етап са по-скоро напълно излишни. Добрата храна е несравнимо по-добрият начин за постигане на желаните цели.
Чисто спортните добавки, каквито са предтренировъчните стимуланти, креатини, фет-бърнъри, хормонално стимулиращи и много други за сега (и още доста време напред) е разумно да стоят възможно най-далеч от него.
Изброените от мен продуктови класове добавки съвсем не изчерпват списъка им. Ако искате да говорим за полезност и възможност за прием на хранителни добавки - бъдете по-конкретна. В момента говорим общи приказки. Във всички случаи направете всичко възможно, за да осигурите на сина си максимално качествено хранене.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.01.14 10:00.
09.01.14
10:31
На тези години е добре да взема - Цинк, Магнезий, Омега-3, B витамини. (Всеки човек трябва да си ги набавя, но за тийнейджърите са важни, защото ще им помогнат да се развият добре физически и умствено) Да хапва повече супи от кости, вътрешности, месо, яйца, риба. Спортни добавки, протеини, буустъри .... не му трябват.
09.01.14
14:49
Във всички случаи направете всичко възможно, за да осигурите на сина си максимално качествено хранене.
09.01.14
20:08
Благодаря ви много за отговорите!
Забраних му да приема такива работи, а относно храненията му, всеки ден хапва в стола на училище, но мисля че готвят добре. Пиле с ориз, супи, манджи, не яде чипсове и боклуци.
10.01.14
01:57
Благодаря ви много за отговорите!
Забраних му да приема такива работи, а относно храненията му, всеки ден хапва в стола на училище, но мисля че готвят добре. Пиле с ориз, супи, манджи, не яде чипсове и боклуци.
Не му забранявай добавките. Единственото, към което може да подтикне забраната е към по-силното им желание. Обясни му като на голям човек, или поне му създай това чувство, че добавките на този етап не са правилния и изгодния вариант.
А ако започнете да готвите хубава храна, съобразена с фитнес целите на синът Ви, след като види резултатите без добавки, сам може да стигне до извода, че са почти безсмислени.
Храната в училище, която според вас е добра, не е добра ! Една хубава закуска с повечко яйца + една хубава вечеря с повечко месо или риба, може да компенсира храненето в останалата част на деня.
20.01.14
15:28
Аз ти препоръчвам първо да опиташ да си съставиш собствен хранителен режим. Когато започнеш всяка сутрин да ставаш по-рано за да си приготвяш яйцата за закуска, когато започнеш да си носиш по 2 кутии в училище с пилешко/салати/ориз/картофи и когато вечер си осигуриш добро следтренировъчно хранене богато на чисти белтъчини и въглхидрати от типа на картофите и ориза, а преди лягане можеш да си позволиш едно богато на бавноусвояеми протеини и мазнини хранене - ТОГАВА и само ТОГАВА, когато се разпознаеш в тези думи ти препоръчвам да си вземеш 1 протеин като добавка към храненията.
Имай впредвид, че няма вълшебно хапче, прахче, дори и химия които да ти помогнат да станеш по-голям, по-здрав, по-”нацепен”. Такъв се става само с тежести и с постоянство, а и с хранителен режим като този който ти описах. Наистина икономически по-трудно ще ти е да го спазваш, ще изисква и време, но ако нямаш тази основа в хранителният режим няма смисъл да употребяваш добавки. Всяка една добавка има своите + и -, но всички те имат надграждащ характер - надграждат хранителния ти режим ;)
Мнението беше редактирано от Петър Василев на 20.01.14 15:29.