20.01.14
19:15
Здравейте, от няколко месеца имам един проблем в ставите. Едното рамо има почти постоянна болка, минаваща и връщаща се в периоди от 1-2 месеца, другото рамо има по-скоро некомфортност и отказване на мускулните движения след лека болка. Но това не е големия ми проблем. Всичко това са проблеми след трениране на уличен фитнес - лостове, успоредка и т.н. Големия проблем дойде когато вдигнах натоварването - набирания, кофи, лицеви упори. Тогава единия лакът (лактите също са ме боляли периодично) ме заболя отново, само че болката беше друга. Това стана след прещракване на нещо в лакътя близо до онзи нерв точно на върха, от които ти изтръпва цялата ръка. Движението се ограничи не от към разгъване и свиване на лакътя, а от перпендикулярно движение - тип пергел. След 2 месеца болката почти отшумя, но остана. След почивки от 15-20 дни първите 1,2 тренировки всичко е ок, после същата болка се връща. Сега чувството за скъсване се качи нагоре към лакътя и на места през целия този път има лека болка. Дали не съм скъсал нещо в лакътя и какво да правя? Благодаря
21.01.14
18:51
Благодаря
Когато се притесняваш дали не си скъсал нещо най-логичното е да отидеш на лекар, които да провери за какво става дума, да направите снимка...
Най-вероятно проблема с лакътя произлиза от проблемите ти с рамената. Няколко работи, които могат да предизвикат болка:
-позволяваш на лопатката да се отлепи от гърба(winging scapula) и рамото да се качва към ушите когато правиш кофи и лицеви - проучи правилната техника на упражненията, които правиш
-имаш кифоза - раздвижвай гърба - thoracic extension
-мускулите около раменете са стегнати - масажирай всички мускули около рамоти и по ръцете и ги разтягай - основно гърдите(pectoralis major/minor) и latissimus dorsi
-тренираш прекалено много, прекалено често, с прекалено голяма интензивност
Горните работи са възможни причини, но едва ли са единствените възможни. Със сигурност първо отиди на лекар.