Увеличаване на броя "лайкове" за "светване" на мнение в оранжево

27.01.14
14:39

Мисля си дали не е време да се увеличи броят “лайкове”, необходими за светване на мненията в оранжево?
Струва ми се, че при настоящото ниво на активност и брой потребители 15 лайка са малко и водят до това, че прекалено много мнения “светват” и това вече не е критерий за нищо. Не че количеството непременно значи качество, но при едни 30 необходими лайка (или като компромис 20-25) ще светват само по-забележителните мнения.

27.01.14
14:45

Което значи, че в червено ще светват само твоите и на James Hinks :P

Бобии..каква си хиена :D

27.01.14
15:10

Изобщо не съм имал това предвид, но щом си повдигнала въпроса, нека погледнем моя дневник.
Какъв е смисълът да е оранжево ето такова мнение само с добавки и две думи за деня? Има смисъл примерно за такова с клип/снимка, подробно описана тренировка с впечатления, личен рекорд на нещо, полезен съвет/насока или нещо друго, което го прави ценно. Според мен това е идеята. Общо взето се губи ползата от “светенето” на второто, ако светят и двете.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.01.14 15:11.

27.01.14
15:15

В този случай, Боби, според мен лайковете са за цялостното водене на дневника (отношението към тренировките, към добавките, режима ти на хранене и т.н.)...

27.01.14
15:16

Просто се пошегувах,Боби :) С най-добри чувства.
Иначе разбирам какво имаш впредвид и си прав.

27.01.14
15:19

От известно време и аз си го мисля това. Доста резонно ми се струва. 20 лайка са малко. Минимум 25.

Скоро говорихме с Митко по темата... Неточната работа на тази система се дължи до голяма степен на това, че често одобренията на дадено мнение се дават по-скоро на база ’автор на мнението’, а не на база ’съдържание на мнението’. Съответно това малко измества фокуса на ефекта от гласуването. Решението се крие в настройките на системата, т.е. в начина, по който се определя “тежестта” на всеки един like… ;)

27.01.14
15:21

Рейтинг, рейтинг система ;)

27.01.14
15:24

казано от James Hinks на 27.01.14, 15:21:

Рейтинг, рейтинг система ;)

Да, всеки потребител да си има рейтинг, според който да се определя тежестта на “лайка” му би било интересна алтернатива. Обаче въз основа на какво ще се определя този рейтинг? На брой мнения? Има хора, които сеят плява навсякъде. Служебно? Ще породи усещане за несправедливост.
Може и да работи, но трябва да се обмисли внимателно, за да не избоде очи, вместо да изпише вежди.

27.01.14
15:25

С гласуване и тежката дума на екипа накрая.

27.01.14
15:29

Друго, което може да помогне за по-реалистични “лайкове”, е да са анонимни. Да, така е интересно да погледнеш кой ти е “лайкнал” мнението, но това води до реваншизъм от типа “аз на теб, ти на мен” и съвсем му се губи смисълът.
Другото е да има и възможност за отрицателен вот за откровени глупости, но при него пък трябва задължително да има анонимност, защото ще породи напрежение и дрязги, ако се знае кой ти е дал минусче. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.01.14 15:29.

27.01.14
15:31

Да, на бат Сашо и лайно да акне, ще се избият да лайкват.

:))))

Рейтинг система има и в момента... някои от вас са сред най-доверените потребители на форума. ;)
Разбира се, има много варианти за формиране на рейтинг... неподходящи ми се виждат само тези, които са свързани с негативен вот.

27.01.14
15:34

казано от Boby_ на 27.01.14, 15:29:

Друго, което може да помогне за по-реалистични “лайкове”, е да са анонимни. Да, така е интересно да погледнеш кой ти е “лайкнал” мнението, но това води до реваншизъм от типа “аз на теб, ти на мен” и съвсем му се губи смисълът.
Другото е да има и възможност за отрицателен вот за откровени глупости, но при него пък трябва задължително да има анонимност, защото ще породи напрежение и дрязги, ако се знае кой ти е дал минусче. :)

+1

27.01.14
15:35

А защо въобще нещо трябва да свети в червено?

казано от Boby_ на 27.01.14, 15:29:

Зависи от гледната точка.
За мен има значение дали мнението ми е било одобрено от Boby_ или потребител с псевдоним подобен на къртач88, боксиора или asdfasdfasdf (произволно измислени в момента, просто за да онагледя позицията си).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.01.14 15:38.

27.01.14
15:43

Би могло да се постави например нещо от сорта на доуточняващ поп-ъп. Тоест след като лайка, да изкача прозорче, в което да има да се избира една опция. Виждам го като нещо от сорта на:
“Харесвам мнението защото: а) е ескпертно (носи полезна информация) б) забавно  с) допада ми потребителя”.
И в следствие на това ще се изгради система, която да отчита различните вотове във рейтинговата система, която може да бъде под формата на мини диаграма под аватара на потребителя.

Нещо такова на прима виста ми хрумна.

Мнението беше редактирано от Петър на 27.01.14 15:43.

27.01.14
15:50

преди 2-3 години си спомням как беше.. 5 мнения и светваш.. :)

По тази тема всяко мнение е ценно, като всяко може да е много правилно и много грешно - зависи от ползваемостта. :)

Но както казах, мненията ви са важни, така че нека коментираме. И ние мислим как да го направим по-адекватно.

27.01.14
15:56

*малко офтопик, но мисля, че е готино.
Попадал съм във форуми в които има rep points. Rep points се дават от потребител на потребител, когато единия е бил полезен на другия в някакво отношение (на същия принцип може и да се отнемат).
Така по-лесно ще се отсяват несъдържателните,празни или неверни мнения на инъче много активни потребители и ще се прави преценка кой е авторитет и може да бъде послушан. Помислете за нещо такова ! Значката доверен потребител е малко също толкова стойностна, колкото президентите ни направиха ордена Стара Планина (:

Мнението беше редактирано от Strelok91 на 27.01.14 15:57.

27.01.14
16:04

А може би и лимит на “лайквания” за ден- така би следвало човек да се позамисли преди да щракне бутона. Вярно че Рони Колман ще бъде ощетен, но не може всички да са доволни :D

27.01.14
16:09

казано от Скота на 27.01.14, 16:04:

Рони Колман ще бъде ощетен, но не може всички да са доволни :D

Това е скритият замисъл в идеята ми за поп-ъп-а. Превенция срещу “Колман явлението”. Все някога ще му писне да му изскача прозорче след всеки лайк...:D

27.01.14
16:23

Зависи много кой какво влага в натискането на този бутон.
Е, разбира се, аз съм го натискал в смисъла на ‘генерална подкрепа към автора’, но много по-често ми се случва да го натисна когато съм научил нещо от поста или пък автора е достигнал до някакви висоти (за себе си).

Не че не подкрепям идеята да е по-трудно дадено мнение да ‘светне’, но мисълта ми е, че няма как да се имплементира единна и справедлива система за това, докато хората субективно натискат бутона с пръстчето нагоре. :)

казано от Hornhollow на 27.01.14, 16:23:

...мисълта ми е, че няма как да се имплементира единна и справедлива система за това, докато хората субективно натискат бутона с пръстчето нагоре. :)

Трудно ще се избяга от субективното отношение, защото една значителна част от активно пишещите потребители се познават или лично, или сравнително много добре индиректно (т.е. поддържат някаква комуникация и извън форума). Въпросът е какво да се направи, за да бъде вотът максимално обективен. Системата хем трябва да бъде обективна, хем да бъде лесна за употреба, хем пък да е сравнително трудна за злоупотреба...

27.01.14
17:09

Интересна идея и съм съгласен с всичко по-горе, но това си е едно ненужно усложняване.. Всеки от редовните ‘форумджии’ знае от кой какво може да научи, пък лайковете са си само за рейтинг... А що се отнася до новите потребители - една седмица следене във форума може да изгради мнението на някой нов за хората - кой разбира, кой е умен, кой само пише за брой коментари и т.н... А пък ако не може... еми явно си му липсва сиво вещество по рождение и не може да се ориентира тука.. не мисля, че това ще му е най-големият проблем в живота :D

27.01.14
17:16

Какво толкова го мътите, всеки си има глава на раменете да си прецени ползотворно ли е мнението, за айляка ли е, какъв е авторът и т.н.
Аз проблем с гласуването по симпатии нямам и за мен е напълно в реда на нещата. Не е редно да се изкривява естествената среда на обществото.

казано от cocobutt на 27.01.14, 17:16:

Какво толкова го мътите, всеки си има глава на раменете да си прецени ползотворно ли е мнението, за айляка ли е, какъв е авторът и т.н.

Това е вярно, но... общо взето само за онези, чиито мнения най-често се оцветяват в оранжево в момента. Новите потребители и не особено активните такива няма как да “отсеят” кой какъв е, какво е мнението и до колко може да му се вярва. Те просто нямат достатъчно впечатления от форума и информация в главите си, за да направят адекватно тази преценка. Именно те са основната целева група на тази система за рейтинг. Идеята е такъв човек да прегледа темата и в нея да се откроят (евентуално) някакви мнения, които съдържат най-много полезна за него информация. Асистенция при “пресяването” - това е замисълът на системата. Само се замисли - могат ли питащите в разделите за тренировъчни програми и хранителни режими да се ориентират кой отговор има практическа стойност? Трудно, според мен. Това са хора, на които нещо не им е ясно, съответно затова и задават въпрос (в което няма нищичко лошо, естествено!). Когато получават неориентирани отговори, дадени наизуст, как да се ориентират в обстановката?

Храна за размисъл е това... не опозиция. :)

27.01.14
18:02

Като знам, че на някои форумни дейци мненията им биват харесвани, защото пиели по половин литър концентрат след тренировка, не бих искал да се интегрира подобна система. Нищо няма да бъде “пресято”

Като разсъждаваме по темата, моля само да разделяме мнения в дневници и мнения извън тях. Първите ще претърпят промяна скоро и теза на база на тях не би била меродавна.

Carbohydrate

27.01.14
18:21

Колкото лайкове и  да има, предпочтитилно е някой да ти каже “благодаря”- за мнение ако става въпрос,  или просто да напише нещо- да остави коментар....

27.01.14
18:36

Добрата система за рейтинг е сложната система за рейтинг. :) Сериозно.

Иначе съгласете се, че това с лайковете е малко локален проблем в Дневниците. :) В общите теми почти няма оранжеви постове. А те са най-полезни точно там впрочем. :)

Напълно съгласен с Боби и Петър - анонимно, с опции за избор защо ти харесва мнението, като опцията (да я наречем) “Много полезно / експерно мнение” носи реп пойнтс/рейтинг или както го наречете на автора.
И е полезно да има отрицателен рейтинг. Веднага се сещам за няколко дискусии, които щяха да завършат много по-бързо и цивилизовано ;) 

В момента, извън Дневниците мнение на Кольо от половин страница, включващо подробни обяснения и линкове, за съжаление има същата обективна тежест като “Яш повече месо и други ваглехидрати!” на някой преминаващ симпатяга. Което не е добре, защото частично убива ентусиазма на по-опитните членове на форума да помагат и най-вече да коригират вредни или направо опасни мнения.

29.01.14
10:44

казано от Boby_ на 27.01.14, 15:10:

Изобщо не съм имал това предвид, но щом си повдигнала въпроса, нека погледнем моя дневник.
Какъв е смисълът да е оранжево ето такова мнение само с добавки и две думи за деня? Има смисъл примерно за такова с клип/снимка, подробно описана тренировка с впечатления, личен рекорд на нещо, полезен съвет/насока или нещо друго, което го прави ценно. Според мен това е идеята. Общо взето се губи ползата от “светенето” на второто, ако светят и двете.

Това мнение с манджата има 18 гласа,сигурно 15 от тях са по навик.Гласове често се раздават по симпатии. Лятото аз при двуразова тренировка общо над 30 работни серии,всичките до отказ на 2 хиледи калории,ПЛЮС кардио сесия,демек майката си е*ало има 2 гласа:) а филаншакията си описал зелето и боба и има 20 гласа. тейче много често се получава светещи мнения да са напълно типични и идентично с предишни,без нищо кой знае кво в тях.

Мнението беше редактирано от lordinario на 29.01.14 10:45.

29.01.14
10:52

^^ БАш
даже съм попадам на мнение, където е мега дългото пуснато на секундата отварям и 2 лайка ? wtf ?

В първото си мнение по темата споделих абсолютно същото... такова е положението в момента.
Съответно - щом като ви трябват like-ове, не е лошо да помислите защо не сте симпатични на хората. ;)

За мен също боб и зеле могат да значат повече от милиони набирания в една тренировка... ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1