Колело, Тичане или Скачане на въже?

31.01.14
22:13

Въпросът ми е кое от тези според вас е най-добрия вариянт за горене на мазнини(и съответно запазване на мускулната маса).
Също така колко време предлагате за най-добър (бърз)ефект и добра опция ли е HIIT кардиото, колко пъти дневно/седмично?
В коя част от деня е най-удачно (сутрин на гладно?, след обед или късно вечер)?
Кои са плюсовете и минусите на всичките?
И като казвам колело имам предвид велоаргометър, Тичане- пътечка.

Темата беше редактирана от НЕМОЖАЧ на 01.02.14 11:20.

31.01.14
22:54

http://vbox7.com/play:002953224b

AG

01.02.14
00:11

Разбрах, че като тичаме най-добре да сме с цвички, обаче какъв е тоя колан, който се ползва като имаш травма...

01.02.14
11:15

Между велоаргометъра и бягането, предпочитам второто. От велоаргометъра не видях никакви ползи, седиш на едно място и въртиш някакви педали- можеби на истинско колеко навън ще е по добре, но не винаги времето го позволява.
Предимно бягах на пътечка и смъкнах доста. Но нищо не става без хранителен режим естествено.
Повечето хора поддържат идеята, че на гладно кардиото е по- добре, но аз лично на гладно нямам никакви сили за нищо.

01.02.14
14:12

казано от avitohol avitohol на 01.02.14, 11:15:

Между велоаргометъра и бягането, предпочитам второто. От велоаргометъра не видях никакви ползи, седиш на едно място и въртиш някакви педали- можеби на истинско колеко навън ще е по добре, но не винаги времето го позволява.
Предимно бягах на пътечка и смъкнах доста. Но нищо не става без хранителен режим естествено.
Повечето хора поддържат идеята, че на гладно кардиото е по- добре, но аз лично на гладно нямам никакви сили за нищо.

Според мен, вида на уреда е без значение! Важно е как се използва. Специално за HIIT според мен, велоергометъра е по-добрият вариант, защото позволява рязко да се променя скоростта и натоварването, нещо което пътечките не могат. Те умишлено са направени да спират постепенно, за да не се пребие бягащият. Какво значи въртиш педали? Ми като тичаш на стадиона, да не би да играеш хоро. И там тичаш в един коловоз, но не е в това въпроса. Скачането на въже, също е добър вариант, но товари доста повече ставите. Въпрос на избор е!

01.02.14
14:42

казано от summertime на 01.02.14, 14:12:

казано от avitohol avitohol на 01.02.14, 11:15:

Според мен, вида на уреда е без значение! Важно е как се използва. Специално за HIIT според мен, велоергометъра е по-добрият вариант, защото позволява рязко да се променя скоростта и натоварването, нещо което пътечките не могат. Те умишлено са направени да спират постепенно, за да не се пребие бягащият. Какво значи въртиш педали? Ми като тичаш на стадиона, да не би да играеш хоро. И там тичаш в един коловоз, но не е в това въпроса. Скачането на въже, също е добър вариант, но товари доста повече ставите. Въпрос на избор е!

Тоест HIIT с велоаргометър по-добре ли е отколкото примерно 30мин въртене на първа скорост. Защото аз последните седмици въртя на първа скорост по 30мин сутрин на гладно и не мога да кажа, че няма резултат, но пък напоследък почнах да гледам за HIIT и ми хареса като идея, защото от една страна ти спестява време пък и според хората, които го подкрепят сваляш и по-бързо мазнините.

И да питам за HIIT примерно 30сек максимално бързо въртене, след това 30сек средна към бавна скорост - добър вариант ли е и по колко такива “серии” трябва да правя и колко пъти дневно?

Мнението беше редактирано от НЕМОЖАЧ на 01.02.14 14:43.

01.02.14
16:46

Значи аз го правя от началото на лятото, просто защото две години преди това въртях по около час, и честно казано ми писна. Първа скорост е нищо, там на практика натоварването е супер малко. Нали все пак, ергометъра трябва да симулира външните условия, няма как да ти е все леко. Имай предвид че HIIT-а не е за всеки, предвид че ако го изпълняваш правилно, натоварването върху сърдечно-съдовата система е голямо. Идеята е да наблюдаваш пулса си, а не толкова натоварването на колелото. Аз например въртя една минута, като половината от нея се старая да докарам 85% от максималния си пулс, и другата половина въртя на 85%. Следващата минута, просто въртя едва-едва без да пипам натоварването на колелото, половината от тази минута пулса ми се нормализира и плавно спада от 85% на 65%, тогава започвам отново да въртя енергично, и така общо 20минути. Задължително преди HIIT-та въртя пет минути на по-ниско натоварване, но енергично за да може тялото да ми разгрее, и да се подобри кръвообращението.

Уреда ми има фитнес оценка. В края на тренировката, просто спирам да въртя и натискам копчето за оценка. Компютъра изчислява, динамиката на пулса по-време на натоварването, и след края на натоварването и взима някаква средна стойност. При оценка от 1 до 10 (1- е най-добре, 10 най-зле) аз се движа в рамките на 1-1,3 а в началото почнах от 6. Тоест тази тренировка значително подобрява работата на сърдечно-съдовата система, прави я по-реактивна, и по-издръжлива. Но ако си мислиш че тези 20 минути просто си въртя и си свиркам, жестоко се лъжеш. Натоварването е огромно, дишам като локомотив, и се леят реки от пот. Обикновенно около половин час след тренировката съм малко зашеметен, защото наистина много изморява.

Пробвай, ако имаш вело у вас, но бъди внимателен! Успех.

01.02.14
17:55

Аз лично на велоаргометър и пътечка съм правил ХИИТ.
Не знам какви са тия пътечки дето казваш, че постепенно забавяли темпото от самосебе си. Аз поне на такава пътечка не съм се качвал. Вярно, май си има някакви зададени команди но ако ги избереш. Ако ли не, просто си променяш скоростите ръчно и си оскоряваш или намаляш темпото. А това оскорение и намаляне става доста бързо. Поне във фитнеса в който ходя пътечките са доста добри и са за по тежки хора, така че ако се качи някой 100+ килограма (като мене) пътечката не се тормози и го няма това “подхлъзване” което се усеща у по малките пътечки.

01.02.14
19:07

Възможно е, не съм пробвал на пътечка никога. В залата на Академик, където тренирам обикновенно няма достатъчно въздух, и не бих си позволил да правя сериозно кардио. Постоянно се гледаме под вежди с мацките, като тръгна да отварям прозорците, но няма как. Лятото, когато имам възможност тичам на самия стадион, и честно да ти кажа не бих могъл да сравнявам тичането по пистите с пътечката. В смисъл, несравними са. Но всичко е въпрос на навик, важно е да има ентусиазъм, другото са подробности :)

3 мин скачане на въже се равнява на 9 мин тичане т.е. горят се 2но повече калории 2но по-бързо . Също така въжето натоварва коремните мусколи и ръцете и бързо орелефява. 15 мин  преди и след тренировка са достатачни. Успех :)

Мнението беше редактирано от Борислава Борисова на 04.02.14 22:08.

23.06.14
22:19

Аз съм за трите, но определено предпочитам тичането.

Накой може ли да даде обяснение как се прави HIIT без пътечка. На тая на която бягам си е програмируема и там си правя HIIT без проблеми, обаче сега е лято в джим не ми се стъпва и затова бягам вън сред природата. Проблема е че не мога да се озоря да направя същите скорости както при пътечката.

Също така забелязах че тичането навън е сякаш по-трудно от това на пътечката не знам защо, въпреки че ми носи много по голямо удоволствие.

Мнението беше редактирано от Martin Zhekov на 23.06.14 22:22.

12.09.14
16:18

Разбира се, че е по-трудно - все пак има отласкващо движение напред, докато при пътеката просто си повдигаш краката. Иначе за горене на мазнини аз лично бих избрал велоергометъра. При бягането пулсът много се повишава и кислорода е недостатъчен да се окислят мазнините. А скачането на въже според мен натоварва по-малки мускулни групи, следователно има по-малък енергоразход.

Аз съм за колело : )

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1