Проблем с родители и храната, срещан при повечето тийнейджъри.

Прескочи до:

02.02.14
18:59

Здравейте. Вече окончателно реших да се обърна към вас. Имам следния проблем , свързан със яйцата и като цяло с месото, многото храна и протеините. Трябва ми компетентно мнение, как да убедя майка, че яйцата не са вредни, консумирани по най-малко 5 на ден(цели). Одеве и показах 4 сайта, в които пише, че холестеролът им не е вреден и че са полезни да се ядат и цели, но тя ми казва, намери ми къде пише, че може да ядеш по 10 яйца на ден без риск за здравето ти... Мисли си, че ще имам проблеми с черния дроб, бъбреците, както и най-вече ще се разболея от пудагра. От многото храна, която консумирам(не че наистина е много, но за мен си върши работа) ще стана дебелак, ще хвана болести и не знам си какво, но най-вече проблемът е от ядене на твърде много протеини. А аз даже дневната доза не си минавам, но как да и обясня, стотици пъти съм и казвал, че това са митове, но не тя изобщо не ме слуша. Сега ако ми ограничи и яйцата, по 2 на ден, вече не мога и да се крия като съм у баба примерно, щото днеска точно тя и каза по колко яйца ям тук и стана един голям спор.. Тa конкретно въпросът ми е : Как да обясня, че яденето на поне 5 цели яйца всеки ден, няма да попречи нито на черния ми дроб, нито на бъбреците и т.н. ?

02.02.14
19:35

казано от TonsOfDamage на 02.02.14, 18:59:

Здравейте. Вече окончателно реших да се обърна към вас. Имам следния проблем , свързан със яйцата и като цяло с месото, многото храна и протеините. Трябва ми компетентно мнение, как да убедя майка, че яйцата не са вредни, консумирани по най-малко 5 на ден(цели). Одеве и показах 4 сайта, в които пише, че холестеролът им не е вреден и че са полезни да се ядат и цели, но тя ми казва, намери ми къде пише, че може да ядеш по 10 яйца на ден без риск за здравето ти... Мисли си, че ще имам проблеми с черния дроб, бъбреците, както и най-вече ще се разболея от пудагра. От многото храна, която консумирам(не че наистина е много, но за мен си върши работа) ще стана дебелак, ще хвана болести и не знам си какво, но най-вече проблемът е от ядене на твърде много протеини. А аз даже дневната доза не си минавам, но как да и обясня, стотици пъти съм и казвал, че това са митове, но не тя изобщо не ме слуша. Сега ако ми ограничи и яйцата, по 2 на ден, вече не мога и да се крия като съм у баба примерно, щото днеска точно тя и каза по колко яйца ям тук и стана един голям спор.. Тa конкретно въпросът ми е : Как да обясня, че яденето на поне 5 цели яйца всеки ден, няма да попречи нито на черния ми дроб, нито на бъбреците и т.н. ?

В продължение на 11 месеца всяка ама всяка закуска без да пропусна дори и по празниците ми е 8 яйца бъркани.Имам преди една година и половина изследвания /като се тъпчех с каквото си искам / и имам изследвания от преди около 1.5-2 месеца ето някой от данните :

UA : 377.2 µmol/l
ASAT (GOT):22.1 u/l
ALAT (GPT):20 u/l
CHOL:5.3 mmol/l

И ето и по скорошните

UA : 358.2 µmol/l
ASAT (GOT):21.1 u/l
ALAT (GPT):20,5 u/l
CHOL:4.5 mmol/l—ето го прословутия холестерол след може би по груби сметки съм изял към 2560 яйца за периода от първото и 2-рото изследване :) и холестерола ми е с 0.8 по на долу от преди ! Друго не мога да кажа :)

Яж си спокойно по 5 яйца на ден, няма никакъв проблем ОСВЕН АКО нямаш здравословен проблем, който да ти е ясно диагностициран и да ти е казано, че трябва да избягваш. Кажи на майка ти, че 90% от полезните в-ва на яйцето са именно в жълтъците, които тя те ограничава да ядеш. Също така има едно есенциално количество мазнини, което всеки един човек е хубаво да приема на ден, а жълтъците са един добър начин да си набавяш част от тях:)

02.02.14
19:51

И всеки ден яйца ли ще нагъваш, бе? :D Нищо не ти пречи да разнообразяваш и редуваш - един ден яйца, на другия месо, на третия млечни, на четвъртия риба. Хубава храна са, но едва ли еднообразното хранене е полезно за организма.

Carbohydrate

02.02.14
19:56

казано от TonsOfDamage на 02.02.14, 18:59:

Най-хубаво убеждение е да си направиш изследвания и да й ги покажеш. След определен период от време ще си направиш пак и ще й ги покажеш. Така ще изглежда твоята защита със факти. Какво по-хубаво има от едни изследвания?! Успех!

02.02.14
19:59

И аз имах този проблем преди ,но заради консумацията ми на  сурови яйца по 10 на ден ,майка ми казваше ,че ще ме хване салмонела ,и почнах да ги правя на омлет или варя ,но сега в седмицата 2-3 пъти ям ,защото не се сещам и не ми се ядат иначе не мисля ,че вредят на холестерола ,както го знаят всички ... :))

Има разлика между това да ядеш сурови яйца и да ядеш по 5 яйца на ден, приготвени ;) Не бъркай понятията. Сурови яйцата наистина са опасни особено когато са с неясен произход.

П.С не казвам, че не си ТИ наясно с това, но пишейки го тук, можеш да объркаш момчето.

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 02.02.14 21:08.

02.02.14
23:49

Благодаря на всички за съветите! Ако я питам за изследване, най-вероятно ще ми каже ” ти к’во искаш, да се разболееш и тогава да се осъзнаеш ли? ” или нещо подобно... При положение, че нямам никакъв здравословен проблем, ограничаващ ми приема на яйца. А сурови яйца никога не съм консумирал, нито имам намерение да го правя.

03.02.14
11:40

Може да кажеш на майка ти, че многото яйца ще са вредни за нетрениращ разплут мързелив индивид.Ако тренираш здраво те само ще допринесат за развитието ти ;)

03.02.14
15:08

Ами аз точно това се опитвам да и обясня, защото имаме един познат, който ял по 10 яйца на закуска и е поне 130кг. дебелак, но не се занимава със никакъв спорт и има куп болести. И тя си мисли, че като ям по толкова много(не само яйца) ще стана като него и ще имам същите болести като него... И аз и казвам, че при такива тренировки няма да стана нито дебел, нито болен, но тя си знае нейната... :@

Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 03.02.14 15:08.

http://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol - тук има достатъчно информация относно безопасността на яйцата.

Струва ми се, че най-разумното и практично решение ти е дал Vasil Stoianov.
Пусни си едни изследвания, след 2-3 месеца - отново. Кой е крив и кой е прав - ще се види при всички положения. Това е начинът по принцип да следиш здравето си, не толкова за доказателство пред някого. Ползата е лично за теб.

Това неразбирателство е често срещано явление. Дължи се на нежеланието на хората да преодолеят границите в собствените им глави. Специално за яйцата и холестерола битката е много яростна. Старата теория, че трябва да се ограничават яйцата и особено техните жълтъци отдавна е отхвърлена от съвременната наука. Това не е лошо само по себе си - нормално е с развитието на науката, усъвършенстването на технологиите и подобряването на методологията някоя стара истина да се окаже мит. Страшното е, че много хора нямат смелостта да погледнат отвъд носа си и да зададат въпрос към самите себе си: “Ами ако наистина старата информация е неточна?”. Това е остарял поглед върху знанието - към него подхожда като към догматична константа. Човешката история и най-вече Природата на планетата доказват, че знанието е променлива величина.

Знаем, че дълго време хората са били напълно уверени, че Земята е плоска и животът на нея може да се самозаражда. Е, днес знаем, че нещата стоят мъ-ъ-ъничко по-различно, нали? Защото имаме възможността и инструментите да го докажем, за разлика от времената на тези “истини”. И защото някой някога ги е подложил на съмнение... ;)

P.S. Под статията на Ради има 11 източника на информация. Ако някой има компетенцията да ги опровергае с реални доказателства - аз ще съм първия, който иска да го узнае.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.02.14 15:51.

03.02.14
17:27

Трагичното е, че поколението на майка ти изпитват ужас от прием на много белтъчини /не знам защо/.
За сметка на това съм сигурен, че тя като всяка БГ домакиня, не вижда нищо лошо в домашно приготвена закуска като:
пържени филии(хляб с олио); пържени мекици (същото); бухтички; всякакви филии с какво ли не отгоре, всякакви манджи в тенджера, чийто сос е сгъстен със запържено брашно и т.н.
Слава Богу от студент си приготвям сам храната и като изключим залитанията по джънка, други проблеми с родителски виждания за храната нямам.

Carbohydrate

03.02.14
17:31

казано от TonsOfDamage на 02.02.14, 23:49:

Благодаря на всички за съветите! Ако я питам за изследване, най-вероятно ще ми каже ” ти к’во искаш, да се разболееш и тогава да се осъзнаеш ли? ” или нещо подобно... При положение, че нямам никакъв здравословен проблем, ограничаващ ми приема на яйца. А сурови яйца никога не съм консумирал, нито имам намерение да го правя.

Ти знаеш ли колко ти е холистерола? Отиди и си пусни едни изследвания, може и за други неща също. Не е задължително да казваш на някой. То си е за теб.

03.02.14
17:38

Хайде стига сте ги плювали тия родители. :)

Аз пък имам обратния проблем. Ако си позволя да перифразирам заглавието, ще стане ”Пробелми с тийнейджъри и храна, срещан при повечето родители”.
С голямата ми дъщеря само дето до бой не стигаме, за да я накарам да яде пресни (а и всякакви) зеленчуци и достатъчно белтъчини. Нагъва само полуфабрикати и тестени боклуци с огромно количество сол, захар и трансмазнини. Постоянно й опявам, обяснявам й за макро- и микронутриенти, за келтъчен глад при излишък от калории, за авитаминози и липси на минерали и последствията им, за метаболитен синдром и инсулинова чувствителност. Получвам насреща едно и също изказване - “Гадно е, няма да го ям” за всичко, което попада в графата “храна” (защото баничките и пържените картофи  не са храна за мен).

03.02.14
17:41

Готви и домашни мекици, пържени филии и т.н. :)
Шегувам се де, но ти ми напомни за още един специалитет на БГ кулинарията - баница за вечеря, да не говорим, че всички от поколението на родителите ни са яли баничка с боза !!! в училище, но се мръщят на 5 яйца на ден :)

03.02.14
17:54

Боби - от опитът се изкарва най-добре поука. И аз бях така, ядях каквото ми скимне, чипсове, вафли, пържено и т.н. , но когато надебелях, волята ми надмина всички граници и отслабнах. Не че ще можеш, като родител да и позволиш да надебелее и да се сети сама, че трябва да промени хранителните си навици, но според мен можеш да и покажеш кое е правилно и кое не.

Тома - изключително прави си. Стотици пъти съм и казвал ” да не мислиш, че е по-добре да ям по 10 баници на ден отколкото по 5 яйца” и тем.подобни, но тя не иска и не иска да ме разбере. А нейната диета е много странна, яде по 1 основно ястие на ден (вечеря) а през деня гладува, или яде плодове. Казвал съм и , че този глад не е здравословен, но на нея това и действало най-добре, защото ако ядяла каквото и да е през деня-надебелявала. Както и да е, не коментирайте диетата на майка ми.

03.02.14
22:47

казано от Ради Хаджирадев на 03.02.14, 15:18:

http://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol - тук има достатъчно информация относно безопасността на яйцата.

Ради, точно това беше едната от 4-те статии, които и показах, но ефект никакъв. След като ги видя тези статии, ми каза - да, наистина е вярно, че не вредят на холестерола, но ми покажи къде пише, че можеш да се тъпчеш с по 10 яйца на ден. След което се разрови в интернет и след 10 минути намери някакъв въ*лиф сайт, в който беше написано едно проучване, че по 3 яйца на седмица не застрашавали здравето...

Това, че по 3 яйца не застрашават здравето по никакъв начин не значи, че 10 го застрашават.

03.02.14
23:00

казано от TonsOfDamage на 03.02.14, 17:54:

...А нейната диета е много странна, яде по 1 основно ястие на ден (вечеря) а през деня гладува, или яде плодове. Казвал съм и , че този глад не е здравословен, но на нея това и действало най-добре, защото ако ядяла каквото и да е през деня-надебелявала. Както и да е, не коментирайте диетата на майка ми.

Е, няма как да не я коментирам, защото като нищо ще се окаже, че нейната все пак е по-удачна от твоята. :) Защо не прочетеш нещо за периодичното гладуване (intermittent Fasting)? С оглед на това колко се коментира в последните години направо не ми се вярва, че поне не си чувал за него. :)

04.02.14
10:28

казано от Boby_ на 03.02.14, 23:00:

казано от TonsOfDamage на 03.02.14, 17:54:

...А нейната диета е много странна, яде по 1 основно ястие на ден (вечеря) а през деня гладува, или яде плодове. Казвал съм и , че този глад не е здравословен, но на нея това и действало най-добре, защото ако ядяла каквото и да е през деня-надебелявала. Както и да е, не коментирайте диетата на майка ми.

Е, няма как да не я коментирам, защото като нищо ще се окаже, че нейната все пак е по-удачна от твоята. :) Защо не прочетеш нещо за периодичното гладуване (intermittent Fasting)? С оглед на това колко се коментира в последните години направо не ми се вярва, че поне не си чувал за него. :)

Чувал съм естествено, даже един мой приятел “гладува периодично” и ми е предлагал да пробвам, но това не е за мен, понеже се съмнявам, че ще приема достатъчно калории, първо поради това, че няма да мога да ги приема  за определено време(понякога като хапна стабилно и после не огладнявам 5 часа, а понякога след 1 час пак съм гладен) и второ, защото когато съм в града си взимам месо примерно, а сутринта у нас ям яйца и овес, а това няма как да си го нося постоянно в чантата и да речем като стане 5 часа вечерта, да започна да претоплям, приготвям  и т.н. Въпреки това, ако се навия, може да го пробвам някой ден, но за сега едва ли. :)

04.02.14
10:30

казано от Ради Хаджирадев на 03.02.14, 22:54:

Това, че по 3 яйца не застрашават здравето по никакъв начин не значи, че 10 го застрашават.

Така е, и аз това и казах, но както споменах по-горе, тя иска да и покажа сайт, в който пише “може да се тъпчете с по 10 яйца на ден” Казвам и, че това са глупости и че никъде не пише, че 5 яйца застрашават здравето ми, но тя си знае нейната...

04.02.14
10:59

казано от TonsOfDamage на 04.02.14, 10:30:

тя иска да и покажа сайт, в който пише “може да се тъпчете с по 10 яйца на ден”

Това означава ли, че е съгласна на 9 яйца дневно? :D Колко ти разрешава?

04.02.14
11:03

казано от Debel Lebed на 04.02.14, 10:59:

казано от TonsOfDamage на 04.02.14, 10:30:

Това означава ли, че е съгласна на 9 яйца дневно? :D Колко ти разрешава?

Ами ако питаш нея, ми разрешава по 2 яйца на седмица за перфектно здраве. 8-)
А иначе, по 2 яйца на ден.

04.02.14
11:13

Бива, но сигурно ще се навие на 3, като компромис. Кажи и “добре, но нека са 3, че ми е любимо число”  :)  А за месо, риба, извара и други млечни слага ли ти ограничения?

04.02.14
14:22

Не, не ми слага, даже често я карам да ми взима пилета или други меса, кисело мляко, понякога извара и понякога риба. Само ми казва, пак искаш да се тъпчеш с протеини и това е. :D

04.02.14
14:35

Те само майките да бяха такива... На мен всеки втори ми дрънка подобни глупости, и още по-лошото е, че някои са хора със стабилен стаж в залата, което би трябвало да означача, че поне си имат някакво понятие от хранене и кога нещо е “здравословно”, и кога не, но уви.

TonsOfDamage покажи това на майка ти, щом търси да го прочете някъде, дано ти помогне. С по- ясно заглавие от това, крещящо, че по 10 яйца на ден може, няма накъде.

04.02.14
14:55

казано от TonsOfDamage на 04.02.14, 14:22:

Не, не ми слага, даже често я карам да ми взима пилета или други меса, кисело мляко, понякога извара и понякога риба. Само ми казва, пак искаш да се тъпчеш с протеини и това е. :D

Хах, в такъв случай сигурно се притеснява да не би от прекалена консумация да започнеш да кудкудякаш, или по-лошото - да започнеш да снасяш яйца. :D
Така е когато се сблъскат различни знания - тя е убедена във вредността, а ти в безвредността. Проблемът на знанията е, че се променят с времето и току виж след 100 години вредността на яйцата пак дошла на мода, но поради други фактори. Най-добре се придържай към универсалния принцип за умереност. И ако купуваш ти яйцата, купувай XL - 3 такива са горе-долу 4 от по-малките. Най-важното е да има мир и разбирателство, за 6 яйца не си струва да си вкарваш стрес.

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 04.02.14 14:57.

Дано розали.ком пробие стената, която спря bb-team.org! :P
До къде стигнахме! :D

04.02.14
15:29

казано от Кольо Пияндето на 04.02.14, 15:13:

Дано розали.ком пробие стената, която спря bb-team.org! :P
До къде стигнахме! :D

Ако намери статия в бг-мама с подобно съдържание ще има успех. Особено ако в статията пише за опасността от ваксините, chemtrails, масоните и плана ран-ът

04.02.14
15:32

Няма съмнение, че BB-team е един от най-добрите сайтове в България, да не кажа единственият, в това, с което се занимава. Важното е, в този случай, жената да получи това, което търси

и TonsOfDamage да си реши проблема с яйцата, а пък това с розалито еми тва ми излезна в Google. Не ме съдете :D

Мнението беше редактирано от Dimitar Stoyanov на 04.02.14 15:47.

04.02.14
18:52

Ще и покажа статията, пък ще видим какво ще каже..
Между другото одеве я попитах за изследвания и тя каза, че задължително пролетта иска да ме заведе на чернодробни, бъбречни и не знам си още какви изследвания. Казах и да ям по 10 яйца на ден след като ми ги направи и после пак да ми направи да види какво ще стане, но тя нищо не каза. Проблемът тук е , че може да ме разбере за повишения креатинин, заради който ходя до тоалетна доста често(понеже пия по 3л вода на ден, за да не задържам вода в мускулите). Но дотогава може и да спра да пия креатин за известно време и всичко да е наред.

казано от DSD на 04.02.14, 15:32:

това с розалито еми тва ми излезна в Google. Не ме съдете :D

Не, погрешно ме разбра, може би... :)
Не те съдя, напротив... но ще се шашна искрено, ако сайтове като бг-мамма и розали.ком успеят да убедят някой родител, вместо bb-team… Какви родители сме, пази Боже...

казано от Кольо Пияндето на 04.02.14, 18:57:

казано от DSD на 04.02.14, 15:32:

това с розалито еми тва ми излезна в Google. Не ме съдете :D

Не, погрешно ме разбра, може би... :)
Не те съдя, напротив... но ще се шашна искрено, ако сайтове като бг-мамма и розали.ком успеят да убедят някой родител, вместо bb-team… Какви родители сме, пази Боже...

За жалост повечето родители (особено майки) четат точно тях, а не bb-team и затова сме на този хал :)

казано от TonsOfDamage на 04.02.14, 18:52:

Между другото одеве я попитах за изследвания и тя каза, че задължително пролетта иска да ме заведе на чернодробни, бъбречни и не знам си още какви изследвания. Казах и да ям по 10 яйца на ден след като ми ги направи и после пак да ми направи да види какво ще стане, но тя нищо не каза.

Днес си направих изследване на кръв и урина + холестеролен профил.
Няма да навлизам в подробности за това как се храня, но за поне 18 месеца назад имам всеки божи ден по 6 цели яйца в менюто си. Реално често са и повече, защото когато закуся с 6 яйца, през деня изобщо не бягам от още, ако изпаднат. :) Отделно от това - мазно свинско месо и бекон, масло и т.н.

Прикачам данните от моето изследване. Ясно ми е каква тежест ще има това пред родителите ти - форум, картинка, някакъв псевдоним. Нямам особен интерес да си измислям, обаче... а това е реална информация от тази сутрин.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.02.14 15:40.

05.02.14
16:36

Как няма да си мисли така като лекарите говорят същото?
И в крайна сметка и аз съм водил спорове като по-малък,ама кой ще послушат..Мен,някакви анонимни форумници,които може да са всякакви и някакви неща в интернета,където са писани от кои да е или ще слушат доктор(и) с по 50 години стаж и специализации в Германия,които си слагат името на карта като казват подобни неща(това са точните думи всъщност).

06.02.14
09:25

казано от Кольо Пияндето на 05.02.14, 15:35:

Днес си направих изследване на кръв и урина + холестеролен профил.
Няма да навлизам в подробности за това как се храня, но за поне 18 месеца назад имам всеки божи ден по 6 цели яйца в менюто си. Реално често са и повече, защото когато закуся с 6 яйца, през деня изобщо не бягам от още, ако изпаднат. :) Отделно от това - мазно свинско месо и бекон, масло и т.н.

Прикачам данните от моето изследване. Ясно ми е каква тежест ще има това пред родителите ти - форум, картинка, някакъв псевдоним. Нямам особен интерес да си измислям, обаче... а това е реална информация от тази сутрин.

Колко струва да си направиш подобно изследване ?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.02.14 09:42.

казано от Cvetan Petrov на 06.02.14, 09:25:

Колко струва да си направиш подобно изследване ?

Правих изследването в лаборатория на Cibalab:
- ПКК (22 показателя) - 5.90 лева
- Урина (общо химическо и седимент) - 2.90 лева
- Холестерол профил - 9.70 лева
За първите два теста имах направление от личния лекар, съответно не съм ги заплащал.
Изследването на холестерола го поисках допълнително и си го платих.
Цени на всички предлагани изследвания ще намериш на сайта на Cibalab. :)

09.02.14
07:44

Изнеси се от вас!
Мъж трябва да живее в близост до майка си максимум до 16-годишна възраст.
Тогава ще си ядеш колкото яйца поискаш.

09.02.14
13:03

казано от baba на 09.02.14, 07:44:

Изнеси се от вас!
Мъж трябва да живее в близост до майка си максимум до 16-годишна възраст.
Тогава ще си ядеш колкото яйца поискаш.

Ще ям аз, тогава и по 1 няма да ям, защото откъде пари? Съвсем безсмислено мнение.

09.02.14
13:46

Извинявай,не знаех,че си толкова млад-не съм искала да те засегна.Реших,че си “възрастен”.
Това с 16-те години също беше шега,но до някъде все пак го мисля.Родителите прекаляват в грижите си без особено значение на каква възраст са децата им-моята е на 72,аз наближавам 40 и непрекъснато ломоти нещо наоколо.
Трудно ще излезеш на глава.

Мнението беше редактирано от baba на 09.02.14 13:48.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1