04.02.14
20:07
Здравейте.Докато си правех тренировката за крака едно от момчетата в залата дойде при мен и се заговорихме.Обикновено като първо упражнение за крака правя клек, около 4-5 серии по 8-10 повторения.Като се стремя всичките да са пълни (до долу). Като цяло се стремя да качвам тежестта почти с всяка тренировка и да е тежко.Целта ми е да направя по-масивни крака.Момчето ме посъветва да не се стремя да вдигам толкова тежко, защото така съм щял да ги направя по-силни, от колкото масивни. Посъветва ме да ги правя по следният начин: да се стремя да клякам по-бавно и малко преди да стигна до долу да се отпусна и да се изтласкам нагоре(той използваше израза: “камшично движение”) един вид с темпо 3010. Тук идва и въпросът ми, който ме притеснява.Има ли някаква опасност да си увредя коленете по този начин, като се спускам така рязко до долу, а не плавно.Защото целта е да използвам инерцията, за да се изправя експлозивно.И това с не много тежко (около 10 повторения). И има ли всъщност полза от тази цялата “схема”, която да подпомогне целта ми? И има ли нещо вярно в съветите му? Главно ме интересува да не си увредя коленете още от малък.Ако е необходимо ще напиша и останалите упражнения за крака, които правя.
Започнах да прилагам това нещо и при други упражнения и натоварването наистина е по-голямо, но не разбирам така дали работя повече за сила или маса.Момчето ми каза, че по този начин тренирам и двата вида влакна едновременно и това ще доведе до растеж. Има ли нещо вярно в това? Защото все пак искам да знам какво правя по този начин. Извинявам се предварително, ако има такава или подобна тема.Благодаря предварително на отзовалите се.
По-здрави!
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.02.14 21:09.
казано от Miky на 04.02.14, 20:07:
Защото все пак искам да знам какво правя по този начин.
По тоя начин май нищо не правиш. А това,че тренираш за сила,то силата е = на маса. Колкото повече сила толкова повече маса. А и сила с 8-10 повторения не знам как точно се качва. 8-10 са точно за мускулна хипертрофия. И с това “камшично” клякане и изправяне наистина ще си натовариш доста коленете и може да ги травмираш. А като свалиш тежестта и мускулната хипертрофия ще бъде много по-малка. Но нека да пишат и по-опитните от мен.
04.02.14
21:09
Miky, това е статията за теб. Не е кратка, но ще ти обясни в детайли за това, което питаш.
Успех!
Благодаря много, но това не отговаря на другият ми въпрос относно този начин на клякане, който описах и вредите или ползите от него. Интересува ме просто дали изобщо има някакъв смисъл да го правя това нещо, защото съм чел и на други места във форума, че повторенията по принцип трябва да се изпълняват по този начин(бавно пускане, по-бързо вдигане) или греша.До сега тренирах горе долу с еднаква скорост и двете фази, и на последните вече вдигането става по-бавно заради напрежението.Така ли да си продължа или да пускам бавно, с по-експлозивно вдигане? Това се отнася и за клека, по-тежко или повече повторения да се опитвам да правя (10) и с каква скорост.. Благодаря отново на отзовалите се.
05.02.14
11:51
През последните няколко месеца клякам в темпо (ето примерна тренировка).
Дали това е по-добре, отколкото която-и-да-е друга методика - няма правилен отговор. В моя случай имам прогрес като сила, мускулен контрол, а и размери. Въпрос на опит и адаптиране е.
Обърни внимание само, че при такъв клек тежестите са по-малки. Казвам го, за да не реши някой от четящите да си прави експерименти.
И още нещо - темпо от 3 секунди надолу и 1 секунда нагоре не означава бавно спускане и експлозивно вдигане. Т.е. 3010 не е същото като 30x0 (x = експлозивно).
Броиш 3 такта надолу, броиш 1 такт нагоре. При клека това е предизвикателство, не отричам.
05.02.14
12:32
Ключовият момент тук е мускулният контрол.
Ползата от него е безспорна, точно както и подценяването на това качество при 98% от трениращите.
Аз бих препоръчал от време на време да се работи и при темпо 6-0-1-0, разбира се - след координация с водещия на тренировъчния процес и корекция на работните тежести. Такъв тип тренировка означава поставяне на мускула под напрежение за дълго време, което има своето значение за физическите качества и превенцията на контузиите. При правилна техника и разумно подбрани работни тежести няма риск за увреждания при такова темпо. Останалите важни неща са маркирани от Димитър Михайлов.
Този тип трениране е за хора, които знаят какво правят или тренират под контрола на такива.
Хората, които не умеят да оставят егото си пред залата и нямат достатъчно знания, смятат този тип тренировки за губене на време.
Мисля че малко се отклонихме от темата.Може би аз не съм задал въпросите си точно и конкретно. Единият от въпросите ми беше относно тренирането на краката според целта, която имам(да станат по-масивни). Съветът, който ми бе даден от въпросното момче бе: да спра да ги тренирам тежко, защото така ще придобия повече СИЛА, от колкото МАСА в краката. И да започна по тази методика(да кажем, че не е с темпо 3010), защото изправянето трябва да стане с инерцията от рязкото спускане.И идеята на момчето е, че така краката ще ми се “напомпват” повече, наясно съм, че напомпването няма нищо общо с изграждането на мм. Но той ми каза, че по този начин ще ги направя по-масивни. И може би тук вие не ме разбрахте, аз исках да коментираме съвета на момчето. За да не стане объркване отново: интересува ме главно как ще имам повече полза за целта, като тренирам ТЕЖКО в 6-8 повторения или не толкова тежко в 10-12(говоря за клека специално). Това е и останалата част от тренировката за повече пояснение:
Лег преса- 3x12-15(с акцент квадрицепс)
Бедрено разгъване - 3 серии по 15 повторения
Бедрено сгъване - 3 серии по 15 повторения
Лег преса - 3x1-15(с акцент задно бедро)
И 1-2 упражнения за прасец, но не мисля че са от значение.
Ако трябва ще си клякам нормално(стандартно) и без това съм си фен на “стандартните” и “изпробвани” така да кажа системи..
06.02.14
08:54
Пак повтарям моя скромен опит с темпото - успях да кача размер, дори на прасците.
Да тренираш за сила когато целта е маса е се едно да тренираш за маса когато целта е сила.Прави разлика и ще имаш успех.
казано от vatman на 06.02.14, 13:16:
Да тренираш за сила когато целта е маса е се едно да тренираш за маса когато целта е сила.Прави разлика и ще имаш успех.
Това нещо не го разбрах.Искаш да кажеш, че тренирането в темпо е повече за сила, или?
Много от съфорумниците казват, че обикновено повторенията е добре да се изпълняват с по-бавно спускане и по-бързо вдигане, когато става въпрос за покачване на мм(за всички упражнения) и това ме обърква.Има ли някой компетентен, който знае отговора на този въпрос?
Искам да кажа ако тьрсиш маса да тренираш за маса.И да бавното пускане с експлозивно вдигане помага много.
Благодаря много за съвета.
Някакви препоръки относно тренировката за крака, може ли? Да наблегна на тежкия клек 8-10x4,5 или повече повторения (10-12). Момчето ми беше казало, че ако ги тренирам тежко ще ги направя по-силни, не толкова масивни.Има ли нещо вярно в това? Обясни ми, че при другите мускулни групи тежкото води до растеж, но при краката трябвало повече повторения, за да растат.