08.02.14
17:59
Ако някой знае г/д хран. стойности нека сподели.
Благодаря :)
08.02.14
18:32
#1
Ами това много трудно някой може да ти го каже с точност. Просто качеството на млякото, което не преминава през преработвателните компании и се търгува на дребно по селата, зависи от самото животно, от което е издоено. Дали е хранено добре, генетичните му дадености и т.н. Основният признак, по който делят млякото при изкупуване от дребни производители е маслеността - около 2-4 процента е най-добре да бъде, за прекупвачите. По-маслено мляко понякога отказват да го изкупуват. Иначе овчето е над 4-5 % винаги, просто тези животни имат по-висока масленост на млякото. Най-голяма масленост има биволското мляко, отглеждат се биволи в България тук-там, но трябва да потърсиш. Иначе от към белтъчини и въглехидрати, не вярвам да има голяма разлика между комерсиалното и домашното мляко - 3-4% белтъчини, 3-5% въглехидрати.
08.02.14
19:44
#2
Важното е ,че в домашното мляко има хранителни стойности :D