06.02.14
22:10
Здравейте! Интересът ми към фитнеса не е от скоро и вече искам да придобия малко по-сериозни знания. Следвам медицина и до някъде това ме прави малко по-знаещ от обикновения фитнес любител, но не ми е достатъчно. Виждам какви курсове изкарват повечето треньори. Повечето от тях минават поредния двуседмичен курс, правят един стероиден цикъл и вече дават акъл. Може ли да ме насочите към имена на учебници, книги, енциклопедии за тренировките, мускулите, стероидите и тяхното въздействие, реакциите на организма към добавките, съдържанието на самите добавки. Не искам знанията ми да се базират на статии в интернет. Например по химия учихме за различните аминокиселини, но не и как въздействат на организма. Може би сега като започна биохимията и биофизиката нещата ще станат още по-ясни. Все пак ще съм благодарен ако ми покажете някакви ДОСТОВЕРНИ книжлета :) Всички знаем, че статиите в уикипедия могат да бъдат редактирани от всеки. Благодаря :)
Gray’s Anatomy
Vander’s Physiology
Lehninger’s Biochemistry
Сайтът е rutracker.org. И за изпитите ще ти свършат работа. Знанията, който търсиш са получават с годините натрупан опит и обмяна на такъв с интересуващите се в областта. За стероидите ще получиш някаква бегла представа в 3ти и 5курс по фармакология и клинична фармакология.
07.02.14
10:44
Краткия рисърч, който си спретнах ме доведе до извода, че ще започна с “Физиологията на Вандер”. Соленичка е цената, но определено ще си струва. Сега започвам биохимия след 2 седмици и ще изчакам да видя в университета какво ще понауча и може би тогава ще започна допълнителните четива. Все пак моят бивш треньор ми говореше, че е чел книги за стероидите- имало отделна книга за отделния стероид. Предполагам, че наистина има такива издания. Една от причините самият аз да искам да отида на такъв курс (корфит и т.н.) е че ще ми предоставят стабилни книги. Ако някой се сеща за още подобни източници ще съм благодарен :)
07.02.14
15:23
Като начало пусни търсачка в замунда - колекция фитнес и здраве (на бг). Преди време и по други тракери бях слагал компилации, ама тази е най-разнообразна май.
09.02.14
10:39
Благодаря! Дръпнах я и се заемам :) Все пак някой ако има идея от къде да добия по-ясна представа за стероидите и начина, по който оказват влияние на организма, на какво вредят, какви протектори се приемат- нещо официално като информация, а не мой приятел казал на приятел и т.н. :) Мерси
09.02.14
12:17
казано от Недялко Кънев на 09.02.14, 10:39:
...Все пак някой ако има идея от къде да добия по-ясна представа за стероидите и начина, по който оказват влияние на организма, на какво вредят, какви протектори се приемат- нещо официално като информация, а не мой приятел казал на приятел и т.н. :) Мерси
Може би трябва да дефинираш какво разбираш под ‘’по-ясна представа”, понеже по залите е пълно с хора, които са направили по 3-4 цикъла и вече се чувстват като професори по приложна ендокринология :)
Има книги (главно на англ.), периодика, специализирани форуми и др. източници, но тук тези теми съзнателно се ограничават, защото подобна информация е опасна за хората с малко познания и много комплекси ;)
Ако имаш чисто научен интерес, можеш да започнеш с Layman Guide to Steroids в три части, да се запознаеш със водещите списания от рода на The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology и Journal of Steroids & Hormonal Science и т.н. Клиничното приложение е добре описано в сборници като “Steroids: From Physiology to Clinical Medicine” (2012).
11.02.14
00:14
Под по-ясна представа имам предвид да нямам съмнения в това, което казвам когато става въпрос за стероидите. Не мисля, че е комплексарско да се стремиш към съвършенство макар реално да е недостижимо. Проблемът според мен идва от липсата на информация по отношение на тези теми табу. В училище ни учеха за наркотиците- не само за техните вреди, но и за действието им. Така трябва да бъде и за стероидите, а не просто да се повтарят заучените вреди- инфаркт, проблеми с черен дроб, липса на плодовидост и т.н. Звучи много безпочвено без качествена обосновка.Според мен всеки, който се заема с тези субстанции трябва да бъде много осведомен, и ако след като разбере как действа дадената химия, продължава да иска да я взима, то останалите нямат право да го съдят. Затова мисля, че и много други ще ти бъдат благодарни за предоставените източници :) мерси!
11.02.14
00:27
казано от Недялко Кънев на 11.02.14, 00:14:
Под по-ясна представа имам предвид да нямам съмнения в това, което казвам когато става въпрос за стероидите. Не мисля, че е комплексарско да се стремиш към съвършенство макар реално да е недостижимо. Проблемът според мен идва от липсата на информация по отношение на тези теми табу. В училище ни учеха за наркотиците- не само за техните вреди, но и за действието им. Така трябва да бъде и за стероидите, а не просто да се повтарят заучените вреди- инфаркт, проблеми с черен дроб, липса на плодовидост и т.н. Звучи много безпочвено без качествена обосновка.Според мен всеки, който се заема с тези субстанции трябва да бъде много осведомен, и ако след като разбере как действа дадената химия, продължава да иска да я взима, то останалите нямат право да го съдят. Затова мисля, че и много други ще ти бъдат благодарни за предоставените източници :) мерси!
Недялко, гледам да не си служа излишно със сравнения, но по отношение на стероидите според мен нещата стоят както и с управлението на личните финанси. Имам пред вид следното: да кажем искаш кинти, но са кът; оглеждаш се и виждаш обява “Бързи заеми без поръчител”, казваш си супер, отиваш разписваш едни хартии и излизаш с кеш в джоба. Всичко е ок,харчиш си - телефони, маркови очила, бело - изобщо там каквото те влече.В един момент обаче парите свършват, и се оказва че имаш да връщаш повече отколкото си предполагал, и ти си викаш, я дай да взема едно малко заемче да рефинансирам предишния, а и да има за това-онова. И пак наново, но си вървиш в една посока.
Ако гледаш на стероидите като път към някакво съвършенство, не си прав. Целта не си заслужава средствата. Истината е, че много не знаем за ефектите и на кой как ще му понесат. Тези източници са едно добро начало, ако искаш да си осведомен. Но опита и познанията изискват време, така че недей да смяташ че има някаква бърза пътека или тайна рецепта, която някой крие от начинаещите.
11.02.14
16:30
казано от Solomon Kane на 11.02.14, 00:27:
казано от Недялко Кънев на 11.02.14, 00:14:
Тези източници са едно добро начало, ако искаш да си осведомен. Но опита и познанията изискват време, така че недей да смяташ че има някаква бърза пътека или тайна рецепта, която някой крие от начинаещите.
Имайки предвид къде уча и пътят, който съм извървял във фитнеса, определено ми е ясн, че бърза пътека няма :Д Благодаря много!
Имайки предвид къде уча и пътят, който съм извървял във фитнеса, определено ми е ясн, че бърза пътека няма :Д Благодаря много!
Още от първи курс ли си се главозамаял, поне ще спестиш от обувки. Хубаво, че Бог не се мисли за лекар...
Мнението беше редактирано от aleks на 11.02.14 18:40.
11.02.14
22:11
казано от aleks на 11.02.14, 17:46:
Още от първи курс ли си се главозамаял, поне ще спестиш от обувки. Хубаво, че Бог не се мисли за лекар...
Не това имах предвид.