10.02.14
15:29
Тъй, тъй !
Идеална е :)
Ако трябва да съм честен, чувсвам се не само трогнат, но и тръпка минава през ръцете ми и се изпотяват, все едно съм се провесил през парапет :)))
казано от Витан на 10.02.14, 15:40:
Ако трябва да съм честен, чувсвам се не само трогнат, но и тръпка минава през ръцете ми и се изпотяват, все едно съм се провесил през парапет :)))
Ако трябва да съм честен, не го правя за теб, правя го за себе си от съвсем егоистични подбуди. :D :D :D Пудовка е едно от малкото неща, които не съм правил и го приех като предизвикателство. :D
Ако беше така, можеше да го направиш и да го пратиш на лично, за да го одобрят, вместо да го постваш :)
казано от Витан на 10.02.14, 15:58:
Ако беше така, можеше да го направиш и да го пратиш на лично, за да го одобрят, вместо да го постваш :)
Забравяш немалка доза егоцентризъм :D
49925,4624 г. Това е теглото след последните корекции.
ПП Необходим ми е материал 1000х1000х18мм., може и 2 парчета 500х1000. За съжаление около мен никъде не продават на парче, а не си заслужава закупуване на цял лист МДФ. Цената на подобно парче е около 15лв.
Мнението беше редактирано от Valdis на 10.02.14 17:13.
11.02.14
21:19
казано от Valdis на 10.02.14, 16:01:
49925,4624 г. Това е теглото след последните корекции.
ПП Необходим ми е материал 1000х1000х18мм., може и 2 парчета 500х1000. За съжаление около мен никъде не продават на парче, а не си заслужава закупуване на цял лист МДФ. Цената на подобно парче е около 15лв.
Мога да намеря такова малко количество МДФ материал с посочените размери. Ако се интересувате все още пишете :)
Засега закърпих положението с МДФ-а, ако не стане някаква издънка, трябва да ми стигне.
13.02.14
12:39
А колко върви цената на двойка пудовки в леярните? Например 2х32кг или 2х28кг?
Пудовката е готова. Като я гледам, се замислям дали да не оставя Витан на сухо и да си я сложа някъде в новия апартамент за украса. :D :D :D
казано от Кръстев на 10.02.14, 14:50:
казано от James Hinks на 10.02.14, 14:44:
За сначове вика...де го тоя, който ще направи снач с 50 кг гюле ? :D
Аз се сещам поне за двама дето съм почти на 100% сигурен, че ще направят по един снач. Единия е в Пловдив, а другия в София. :D
Забравяш Варна ;)
Късно виждам темата, но живо се интересувам!
казано от Valdis на 13.02.14, 18:06:
Пудовката е готова. Като я гледам, се замислям дали да не оставя Витан на сухо и да си я сложа някъде в новия апартамент за украса. :D :D :D
Валдис, ако беше жена, нямаше да ме е яд толкова, ама пудовката няма да мога да я прежаля :D
Мнението беше редактирано от Витан на 13.02.14 19:42.
Кратко описание на работния процес или как да си направим пудовка, сами:
В изработката като цяло няма нищо сложно, нещо в което ще се уверите като се запознаете със съдържанието по-долу. Като начало ви е необходим софтуер за тримерно моделиране (такива из мрежата, дал бог) и няколко формули за обем, на цилиндър, на сфера, и на пресечена сфера. Последните са необходими за да се направи предварителен разчет на необходимия обем. Прости сметки ни показват, че търсим обем от 6944.4см3, който обем умножен по 7.2гр, което е специфичното тегла на чугуна за куб. сантиметър, дава приблизителен резултат от 50 000гр - целевото тегло на пудовката. Следва малко напасване на векторни криви във векторна програма, за целта ползвам CorelDraw. Много по-лесно щеше да бъде, ако ги нямаше вдлъбнатините отстрани с надписите и правия участък от долна страна, но в крайна сметка без тях детайлът няма да е нито красив нито функционален, тук на помощ ни идват формулите за обем, общо взето проста математика от началните класове. След това подготвените вектори се експортират към софтуера за тримерно моделиране и там създавате 3D модела. Не е необходимо да се напъвате много, като цяло софтуера прави почти всичко сам и само трябва да го подбутнете от тук от там и нещата се получават. Следва проверка за обема на тримерния файл, понеже софтуера, с който работя не разполага с подобна функция, следва експорт до stl файл, и проверка в он-лайн калкулатор. След като се уверим, че с обема е ок, пристъпваме към изработката. Тук ще са ви необходими известно количество ръчни инструменти, консумативи, парче MDF и CNC фреза, за тези които нямат CNC фреза могат да направят като мен - да си я направят сами. Следва подготовка на файловете за фрезоване и самото фрезоване. Лепим готовите детайли с двукомпонентно цианакрилатно лепило. След като сглобим пудовката, следва грундиране с полиестерна смола за да се фиксират повърхностните нишки на МДФ-а. Шлайфане с финна шкурка, нанасяне на полиестерен шприц-кит, и пак финно шлайфане. Крайния финиш е двукомпонентна полиуретанова боя с цвят черен сатен. И това е всичко, имаме готова пудовка. Цената на вложените материали е около 40-45лв., цената за изготвянето на тримерния модел и изработката, няма да я споменавам за да не предизвикам кошмари на някой. :D Както съм казал на Вито пари за труда няма да търся, нядявам се модела да послужи за повече от една пудовка и също така, че няма да се ползва за комерсиални цели.По-долу следват снимки визуализиращи процеса.
13.02.14
21:02
Валдис, евала, голяма работа си! Какво си завършил, ако не е тайна или си самоук ентусиаст? :)
Икономика - средно, ама специално ;) :D Не знам какво се случва с едната снимка, явно файла е прецакан. Моля някое длъжностно лице да се намеси.
ПП Оправих се.
Мнението беше редактирано от Valdis на 13.02.14 21:12.
13.02.14
21:28
мисля, че ще трябват допълнителни леяци, но това е работа на леярите според технологията на изливането..
Евала, трябваше са един надпис Valdis 50th kilos :D
казано от James Hinks на 13.02.14, 21:28:
мисля, че ще трябват допълнителни леяци
Те си имат калъпи за това.
13.02.14
21:37
да, е си знаят според тялото къде да сложат леяци.
според мен ще дръпне от дръжката ако няма поне още 4.
обаче си изрод де, бая хора могат само да мечтаят да се справят като теб :) (handshake)
казано от Valdis на 13.02.14, 21:05:
Воала..... Утре като изсъхне ще я снимам на дневна светлина
Евала.....много е красива !!!
казано от slavko на 13.02.14, 21:07:
Кога да даваме поръчките!!!
Аз приключих с пудовката, от тук на сетне се разбирайте с Вито. Не забравяйте, че Вито ще трябва да покрие разходите за материали и консумативи, тези които ще се възползват от модела, нека не забравят да поемат своята част от тези разходи.
14.02.14
11:23
@Valdis Страхотен си човече! Напълни ми душата! Голяма работа си.
И най-големия мързел да я види, вярвам, че ще му се дотренира :D !
Браво, Valdis !
казано от Valdis на 14.02.14, 00:04:
Аз приключих с пудовката, от тук на сетне се разбирайте с Вито. Не забравяйте, че Вито ще трябва да покрие разходите за материали и консумативи, тези които ще се възползват от модела, нека не забравят да поемат своята част от тези разходи.
Не го жали Витко, той е богат:)
Ааа не, уникална е Valdis!!!! Направо ми се прииска и аз да си взема една и да почвам да я размятам :)
Поздравление за труда (bow)
Мнението беше редактирано от Борето на 14.02.14 22:03.
казано от slavko на 14.02.14, 21:58:
казано от Valdis на 14.02.14, 00:04:
Не го жали Витко, той е богат:)
Да беше казал по-рано. :D
Витко Богаташа ли бре, Славко? Направо не знам що не си я поръчах директно от Rogue ;))
17.02.14
12:08
Ти почни да действаш каквото ти казах :)
19.02.14
21:12
Потресена съм!
Поклон!
Много е красива, много :)
Браво, Валдис!
Много акъл, много умения и хъс.
ЕГАСИ КОЛКО Е КРАСИВА!
Благодаря Вероника, модела се получи добре, но далеч не е нещо особено сложно и трудно за изработка. Вито, когато ти олекне тази, можеш да ползваш олово за целта, ще получиш пудовка с тегло от 80кг.
Скоро тази красота ще се клонира ли в метални варианти? (wasntme) :)
Мнението беше редактирано от Old Timer на 20.02.14 11:34.