Добър ли е съставът на витамините, които приемам?

10.02.14
13:35

Здравейте. От доста време следя темите свързани с витамини и общо взето всички препоръчват масово ,опти мен ,адам ,дейли витс на юнивърсъл и тн. Аз обаче от 2 години пия едни и същи витамини ,които много ми пасват като цена :) Както се очаква от едни витамини ,така и не мога да усетя някакъв особен ефект от тях и взех да си мисля да ги сменя с други. Засега обаче не намирам някакви витамини с подобна концентрация. Качвам снимки и се надявам компетентните по въпролса да коментират как им се струват на етикет и дали има смисъл да ги сменям.

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 10.02.14 13:38.

10.02.14
14:04

Какво конкретно очакваш като ефект?

10.02.14
17:12

Очаквам да не ми е заспало на работа ,и да съм бодър и свеж през деня. Очаквам също и да не ме хващат настинки и вируси. Очаквам и по-бързичко да се възстановявам след тренировка. Обичайните неща ,за които до голяма степен допринасят витамините.
Основното ми питане е дали е нужно да са чак толкова концентрирани витамините за да действат. И дали има някаква формула с по-малки дози витамини ,но с по-добро усвояване от организма ......абе общо взето с какви други витамини мога да сменя тези ,които пия от година-две.

10.02.14
20:27

Жалко че не познавам читава врачка, да те пратя при нея :) Първо витамините не са панацея, не съм чувал витамини да се пият против “заспалост на работа” Второ податливостта ти към болести, е комплексен фактор, и витамините не са едиствената предпоставка, която да реши този проблем. От този етикет който си публикувал, мога да коментирам само съдържанието на витамин С, и то е недостатъчно за съвременните условия на живот. Поради това, че живеем в стрес и замърсена околна среда, нормите на витамините и микроелементите трябва да са по-високи, за да обезпечат повишените нужди на организма. Що се отнася до формите на витамините и техните източници, само можем да гадаем какви са и откъде са. В друга тема бях писал, че такова животно “Мултивитамин” в природата няма. Затова не е логично, да лапнеш едно хапче и да забравиш. Видях че дозата при твойте, е една таблетка, което звучи несериозно. Според мен, е редно да се взимат три пъти дневно, което да съвпада с храненето ти, за да може да се усвои по-добре съдържанието. А и така, частично се решава компромиса с “Мултивитамина” Опти мен, се пият по три пъти на ден, Адам’с мисля че се пиеха по две капсули на ден, пил съм и едните и другите, и също като теб не мога да дам обективна оценка. Пил съм и Солгар около година, същата работа. Също така европейските варианти, са орязани откъм елементи и са с променени дози. От американския Опти мен, урината ми беше наситено жълта, както и от Адамките, от европейския Опти мен, нямаше никаква промяна в цвета. Що се отнася до това дали действат. Ами просто спри да пиеш витамини няколко месеца, и виж дали има разлика.

10.02.14
21:18

Summertime добре ти е казал, имай предвид, че ти ако усещаш някакъв положителен ефект от витамините, то това означава, че си имал дефицит на някоя от съставките, което не е добре и за мен лично означава непълноценно хранене и/или възстановяване. Говори се, че когато се приемат накуп се намаля усвояемостта им, като се има предвид, че при някои от тях е 1-3%, че и по-малко от приетото количество, след това има и загуби по време на производствения процес. Едно е да синтезираш/извлечеш и обработиш до краен продукт (хапчето) едно вещество, например аскорбинова киселина (витамин Ц), друго е да наблъскаш 20 в едно хапче. За мен приемът на мултивитамини е абсолютно ненужна и излишна инвестиция, ефект няма или е минимален. Преди съм пробвал да пия по 1, по 2, по 5, последният път по 10 на ден пиех. Никаква разлика не усетих.

П.С. Все пак да ти отговоря и на въпроса - съставът е по GDA, повечето фирми по тях се водят като става въпрос за мултивитамини, няма съществени разлики в състава на различните марки. Някои фирми правят “витамини за спортисти” - имат повече витамини от Б групата. Други пък слагат повече витамин Ц, трети пък са “за постменопаузни жени” - повече минерали, основно калций, магнезий и добавен Д3. Любопитно - преди имаше едни витамини само Ca, Mg, vit. D3, разработени именно уж да намалят риска от остеопороза при жени. Е, те на база на концентрация/цена бяха супер изгодни за хора занимаващи се с физическа активност :D

Мнението беше редактирано от aleks на 10.02.14 21:30.

11.02.14
08:55

Именно защото съм спирал да пия витамини за месец-два и видях разликата.Не бях боледувал от 3-4 години,а в този период 2 седмици не се отървах от разни наститнки и тн.По цял ден ми се спеше и ми беше тъпо през деня.Това е липса на витамини.И след като таблетната форма на витамини ми действа,не виждам ,защо да не ги пия. Поне докато не поевтинеят плодовете и зеленчуците. Защото 2лв за ябълки,2лв за банани,3лв за краставици и тн. Ми излиза много скъпо сметката. Тези ,които пия за на saturn suplements NOVA и струват 23лв за 60 дена.
А колкоото до приема по 3 пъти на ден ,при тях не е нужно защото са с удължено освободаване и според производителя една таблетка дневно осгурява 7-8 часа постоянен приток на витамини.
Ето и описанието на витамините,което са пуснали в сайта от който пазарувам:
Nova: One-A-Day на Saturn Supplements

Формулата NOVA на SATURN е прецизно подбрана комбинация от витамини, минерали, електролити и други поддържащи компоненти, в опитмалното съотношение за вашето здраве и жизнен тонус. НОВА One-A-Day е формула с удължено действие, което гарантира постоянен поток на хранителни елементи във вашето тяло за период от 8 до 10 часа. В състава и са включени редица натурални добавки, които укрепват имунната система.

- Максимална ефективност
- Формула с удължено действие
- Пълен комплекс Витамини/Минерали
- Абсолютен бест-селър на пазара вече 15 години!

Начин на употреба: Като хранителна добавка, приемайте 1 таблетка девно, за предпочитане с храната.

11.02.14
09:06

А в какви дози е добре да приемаме витамин C ? И от аптеката може ли да се вземе или трябва да е на хранителна добавка?По кое време на деня е добре да се взема сутрин със закуската или след тренировка някой казват ,че имало влияние в/у кортизола ?

11.02.14
13:59

Принципно, това с плодовете и зеленчуците не е алтернатива. Защото тези които ги продават по магазините, не са узрели на “клонче” а се берат в технологична зрялост, и доузряват в разни хладилни камери и т.н. Т.е. съдържанието на полезни вещества в тях, е силно занижено, именно защото не са имали възможността да узреят оптимално. В предаването на Гала, бяха правили изследване за съдържанието на витамин Ц в портокали, и това което знаем че съдържат много от този витамин, се оказа мит! Оказва се, че за да си набавиш дневната доза от витамин Ц, трябва да изядеш една купчина от портокали, което физически е невъзможно. Така е и с останалите витамини, и микроелементи. Ясно е, че няма как да се разчита само на храната, особено пък ако говорим за спортуващи хора, при които нуждите от определени вещества е завишен. Що се отнася до тези “достойнства” които си написал, нали се сещаш че всичко са маркетингови трикове? Не съм медицинско лице, но това “удължено освобождаване” ми се струва умряла работа. Искаш да кажеш, че тази капсула просто ще си стои в червата ти 10 часа, и ще си се топи лека полека ????? Нещо ми се струва невероятно.

Мъжа на моя позната, преди години е участвал в екипа създал популярния детски сироп Саностол. Та чрез нея съм го питал разни неща, и ми беше казал че над 90% от производството на витамини е концентрирано в Индия и Китай, защото е страшно неекологично и замърсяващо. Т.е. фирмите производители купуват оттам суровините, и само ги смесват и лепят шарени етикетчета. Специално за витамин Ц, ми е казвал че 100% се добива от царевица, защото тя го съдържа доволно много, и лесно се извлича от нея. Пак в онзи район на света. На въпроса - все пак, има ли смисъл от витаминните препарати, ми беше отговорил да не разчитам много на тях, а и да се храня разнообразно.

11.02.14
19:25

След два дена ровене из сайтове и форуми ,стигах до извода ,че по-добър вариант от тези ,които пия в момента ,няма.Няма други витамини с такова съдържание на нашия пазар. А сега излиза ,че и плодовете и зеленчуците не дават нужните витамини. Еми ще си пия моите витаминки. Благодаря  на всички за мненията.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1