06.02.14
20:29
Как ще идва по-добре за гърба - 1 път в седмицата 15 серии набирания или 2 пъти по 8 серии? Целта е трупане на маса и визуално разширение.
П.С. клякам 5x5 понеделник и петък ако е от значение.
Стига да са по-малко сериите , не пречи . Аз също тренирам гръб и крака по два пъти седмично , но по-малък брой повторения (3-4)и около 10 серии с висока работна тежест.
За хармонично развитие на гърба ти са нужнои повече ъгли,набиранията са добро упражнение,но посоката на дърпане е само една.
Намали сериите то до 3-4 и включи още 2 упражнения в тренировката,като например гребане и тяга.
Тогава не вярвам да имаш сила за 2 тренировки гръб в седмицата.
07.02.14
18:42
Как 15 серии?! Аз когато не правя гръб между отделните серии и упражнения правя една твоя тренировка за гръб. Като когато правя ръце малко ми падат сериите и даже може да ги изпусна, а при гърдите даже са повече. И пак имам сила да правя гърба 2 пъти седмично.
07.02.14
19:04
И какви са резултатите след такава тренировка kom3r ??
Ефекта от тренировката 2пъти седмично е наистина доста голям, за около 4 месеца качих доста сила и гърба ми се разшири забележимо. Имам 2 години стаж в залата и преди да почна да тренирам 2 пъти седмично за гърба, той беше в застой (пробвал съм всякакви тренировки, но ефекта беше незначителен в сравнение със сегашният).
Когато тренирам гърба правя предимно силови упражнения (гребане, тяга, мечка) с до 90% от макса. И почивка около 50-90 секунди.
Ако тренираш 3х седмично, в зависимост от тренировката, можеш и 3х седмично да се набираш.
Правил съм и по над 20 серии набирания, правил съм и по 4-5. Ефект е имало, когато съм се раздавал, а не толкова от бройката на самите серии през седмицата.
Ако тренираш 3х седмично, в зависимост от тренировката, можеш и 3х седмично да се набираш.
Правил съм и по над 20 серии набирания, правил съм и по 4-5. Ефект е имало, когато съм се раздавал, а не толкова от бройката на самите серии през седмицата.
6th, в понеделник правя 5x5 клек и кофички + 1 упражнение за корем и трицепс по 5 серии, сряда съм отделил само на гръб (тяга, набирания, гребане с дъмбел, трапец с щанга и задно рамо). Ако сменя кофичките с набирания 5x5 и в сряда си правя тягата дали ще има желания ефект? Целта ми е повече килограми на клека и визуално по-широк гръб.
Излишно е да се чудиш как да подреждаш упражненията за седмицата.
Ето ти го отговора:
...Ефект е имало, когато съм се раздавал, а не толкова от бройката на самите серии през седмицата.
Важно е в кой показател, всяка следваща тренировка превъзхожда предишната. Искаш визуално по-широк гръб, тогава се стреми към повече повторения със “сравнително” тежки работни килограми. Търсиш сила при клека - работните килограми да позволяват да правиш не повече от 1,2 до 3 максимум повторения. За някои от по-старите тежкоатлети, програма от вида 5х5 си е направо за маса и метод за преминаване в следваща категория.
При
“5x5 клек и кофички + 1 упражнение за корем и трицепс по 5 серии”
не виждам кое те спира да направиш някоя и друга серия набирания. Не вярвам да те претоварят.
Дали ще са 5х5 с доп. тежести, дали ще са със собствено тегло и в повече повторения, твой избор.
Замяната на кофите с набирания не е оправдана за мен...двете движения нямат много общо.
Защо не си написа цялата тренировка...така можем само да гадаем, каква ти е третата тренировка и как точно тренираш в сряда. :)
При
“5x5 клек и кофички + 1 упражнение за корем и трицепс по 5 серии”
не виждам кое те спира да направиш някоя и друга серия набирания. Не вярвам да те претоварят.
Дали ще са 5х5 с доп. тежести, дали ще са със собствено тегло и в повече повторения, твой избор.
Замяната на кофите с набирания не е оправдана за мен...двете движения нямат много общо.
Защо не си написа цялата тренировка...така можем само да гадаем, каква ти е третата тренировка и как точно тренираш в сряда. :)
В понеделник след клека нямам почти никва сила, даже не знам как изкарвам кофичките..
В сряда правя:
-тяга- 7 серии ( 1 загряваща, 2 с около 70% от макс., 4 работни с по 6 повторения)
-набирания- 5x8
-гребане с дъмбел- 2 загряващи серии и 2 тежки работни
-задно рамо, но го правя леко, че имам проблеми с раменете
-вдигане за трапец с дъмбели - 5x15
-понякога дърпан скрипец за донапомпване 3-4 серии
-бицепс 4x8
Откъм плътност гърба отбелязва напредък, но ширината куца...
Плътност,ширина...на-на-на...
Както и в една друга тема май беше-просто като правиш тия упражнения товариш сигурно повече трапеца, отколкото латисимусите.
За да натовариш тях и да постигнеш желания ефект с ширината ,моят съвет е от тая тренировка за гръб да махнеш всичко след набиранията.Предполагам тях ги правиш с широк/раменен надхват.Вместо да правиш 5 серии ,прави 10+ серии с тесен хват длан до длан-и надхват ,и подхват.
Мнението беше редактирано от Гената на 11.02.14 21:37.