Омега-3-мастни киселини?

LE

29.06.04
13:52

Във кои млечни продукти се съдържат,защото доскоро мислех че във всички но се оказа че примерно в кашкавала ги няма?

FL

29.06.04
14:04

Ядките съдържат и полезните в борбата със сърдечно-съдовите заболявания омега-3 мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, ядките съдържат и други вещества с антиоксидантно действие - селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина.
  ям много орехи!

още малко:
Есенциалните мастни киселини са полиненаситени мастни киселини от две групи – омега 6 / n-6 (линолова, гама линоленова, дихомо-гама линоненова, арахидонова, докозатетраенова и докозапентаенова мастни киселини) и омега 3 / n-3 (алфа-линоленова, ейкозапентаенова, докозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини). Дължината на веригата се определя от броя на въглеродните атоми – те варират от 18 до 22, а степента на ненаситеност се определя от броя на двойните връзки в химичната им структура. Омега 6 мастните киселини са с две двойни връзки, а омега 3 с три двойни връзки в мастно киселинната верига. Те се определят като есенциални (незаменими) за човешкия организъм, тъй като животните, включително и човек не са в състояние да ги продуцират и е необходимо да ги получават с храната. Растенията могат да синтезират от неесенциални мастни киселини, като например от олеинова, есенциалната линолова и да я превръщат в алфа-линоленова мастна киселина. Животните и човекът могат да метаболизират линоловата и алфа-линоленова мастни киселини в по-ненаситени форми. В човешкия организъм съществуват ензими за превръщане на линолова мастна киселина в арахидонова и за метаболизиране на алфа линоленова в ейкозапентаенова и декозахексаенова мастни киселини.

Дефицитът на есенциални мастни киселини е наблюдаван и описан в науката при експериментални условия при плъхове хранени с храна несъдържаща мазнини. Установено е, че този дефицит може да бъде предотвратен, ако към храната се добавят специфични мастни киселини, свързани с линоловата. Дефицит на есенциални мастни киселини при хора е рядък, но може да се наблюдава при кърмачета, малки деца, възрастни, хранени с бедни на мазнини диети. Симптомите на дефицит на есенциални мастни киселини включват недостатъчен растеж, нарушени функции на имунната система, дерматози, суха и чуплива коса, нарушена репродуктивна функция, преждевременни раждания, нарушени функции на бъбреците и черния дроб. Наблюдават се и промени в мастно киселинния състав на биологичните мембрани.

Есенциалните мастни киселини имат две основни метаболитни функции – те са важна съставна част на клетъчната мембрана и прекурсори на ейкозаноидите. Мастнокиселинният състав на мембранните фосфолипиди, които са важен компонент на клетъчните мембрани, се определя от съдържанието на n-6 и n-3 мастни киселини. Мастно-киселинният състав на приетата храна повлиява някои от мембранните функции, свързани с хормонната, ензимната и транспортна функции. Ейкозаноидите играят важна роля в редица патофизиологични състояния – процесите на тромбоза, контракция на гладката мускулатура, възпалителните процеси, атеросклероза и редица съдови нарушения.

Есенциалните мастни киселини осигуряват нормални биологични функции на човешкия организъм и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на различни заболявания – сърдечно-съдови, хипертония, артрит, астма, автоимунни нарушения. Проведени са редица клинични изследвания за профилактичния и терапевтичен ефект на n-3 (ейкозапентаеновата и декозапентаеновата) мастни киселини, получени от рибна мазнина. Механизмът на действието им не е точно изяснен, но са установени някои ефекти при приема им – понижаване нивата на серумните триглицериди, намаляване пристъпите на аритмия, антиатерогенен и антитромботичен ефект. По време на вътреутробното развитие на плода декозахексаеновата и арахидоновата мастни киселини се вграждат в клетъчните мембрани на ретината и мозъка и този процес продължава и през първите две години от живота на децата. Осигуряване на хранителен прием на есенциални мастни киселини е особено важен през ембрионалното развитие, по време на бременност и лактация, при кърмачета и малки деца. Експериментални изследвания доказват, че есенциалните мастни киселини, особено от омега 3 групата, могат да инхибират възпалителните процесии и подобряват състоянието при автоимунни нарушения, включително ревматоиден артрит, простатит, улцерозен колит.

Хранителни източници на омега 6 мастни киселини са:

на линолова киселина – слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, фъстъчено масло, яйчен жълтък и др.;

на арахидонова киселина – телешко, пилешко, свинско месо, яйчен жълтък, женското мляко.
Основен хранителен източник на омега 3 мастни киселини са:

рибата и морските продукти. С най-високо съдържание на ейкозапентаенова и декозахексаенова мастни киселина са сардините, мекерел, сьомгата, херинга и др.

От останалите хранителни продукти, но в по-ниско съдържание източник на омега 3 мастни киселини са маслото, яйчният жълтък, растителните масла, соево олио, спанака, женското мляко.
Диетолозите препоръчват 2-3 пъти седмично консумация на риба и рибни продукти. В много епидемиологични проучвания обаче е установена твърде ниска консумация на такива продукти. В редица страни – Канада, Англия, бяха разработени препоръки за прием на есенциални мастни киселини за различни популационни групи. Например, Отделът по здраве в Англия препоръчва минимален прием на омега 3 мастни киселини минимум 0.2% от енергията за деня и прием на омега 6 (алфа линоленова киселина) от 0.5 до 2.5% от дневния енергиен прием, което представлява 1-6 г/дневно при мъже и 1-5 г/дневно при жени. Горната граница за безопасен прием на ейкозапентаенова киселина и декозахексаенова киселина е 2% от общата енергия за деня, което представлява 1.25 грама дневно и може да се осигури от консумация на 3-4 г рибено масло дневно или 2-3 порции риба дневно. През последните години бяха създадени и пуснати на пазара, както в света, така и в България редица добавки към храната, съдържащи есенциални мастни киселини с цел допълване хранителния прием на есенциални мастни киселини и благоприятно повлияване функциите на организма, които се определят от есенциалните мастни киселини. Европейското дружество по педиатрия и хранене, Английската фондация по хранене, както и експертният комитет по мазнини в човешкото хранене препоръчват директно включване в състава на адаптираните млека за кърмачета на декозахексаенова киселина и арахидонова киселина за благоприятстване дейността на мозъка и на очите. Препоръките за прием на омега 3 мастни киселина за деца от 0 до 1 година са - 0.5-0.6 грама дневно, а за омега 6 - 3-4 грама дневно. Омега 6 (царевично, слънчогледово олио) и омега 3 (предимно соево олио) мастни киселини се включват и в състава на храни за парентерално хранене с цел предотвратяване симптомите на дефицит при такива пациенти.
скоро бях задал въпроса за омега 3 и 6 в един вегетариански форум(подробно обяснявам откъде е :wink: ),ето ти и одговора който получих:
“N-3 мастни киселини (омега-3 мастни киселини - бел. прев.)

Докато вегетариански храни са основно богати на n-6 мастни киселини (особено линолова киселина), тези храни могат да бъдат бедни на n-3 мастни киселини, което да резултира в нарушен баланс, който може да инхибира продукция на физиологично активни дълговерижни n-3 мастни киселини, айкозапентаенова киселина (EPA), и докозахексаенова киселина (DHA). Храни, невключващи риба, яйца, или богати количества “sea vegetables” в повечето случаи са лишени от директни източници на EPA и DHA. Неотдавна, вегански източници на DHA добивани от микроводорасли са на разположение като суплементи в нежелатинови капсули. Водораслови източници на DHA са показани, като положително повлияващи нива на DHA и на EPA в кръвта чрез ретроконвертиране (100).

Най-много изследвания показват вегетарианци, и отчасти вегани, да имат по-ниски нива на ЕPА и DHA в кръвта отколкото невегетарианци (101-104). Новите референтни стойности за хранителен прием препоръчват приеми на 1,6 и 1,1 грама от алфа-линоленова киселина на ден за мъже и жени, съответно.
Те са съставени повече като “Adequate Intakes” (“AI”) отколкото като Референтни стойности за хранителен прием (“RDA”). Тези препоръки предпоставят определен прием на дълговерижни мастни киселини и може да не са оптимални за вегетарианци, които консумират малко ако изобщо консумират някакви DHA и EPA (35). Световната Здравна Организация/“Food Agriculture Organisation” (СЗO/FAO) “Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases” (105) препоръчва 5% до 8% от калории от n-6 мастни киселини и 1% до 2% от калории от n-3 мастни киселини. Базирано на енергиен прием от 2 000 kcal на ден, това би значело дневен прием от 2,2 до 4,4 грама от n-3 мастни киселини. Тези, които не получават източник на предварително образувани EPA и DHA, имат нужда от повишени количества n-3 мастни киселини. Тази препоръчителна пропорция от n-6 към n-3 мастни киселини е в рамките на 2:1 до 4:1 (106-109).

Препоръчително е за вегетарианци да включват добри източници на алфа-линоленова киселина в менюто си (106,110). Тези включват храни като ленено семе и ленено олио (вж. Таблица). Тези с повишени нужди (напр. : бременни и даващи кърма или тези със заболявания свързани с нисък статус на есенциални мастни киселини) или тези с риск от слабо конвертиране (напр. : хора с диабет) могат да извличат полза от директни източници на дълговерижни n-3 мастни киселини, напр. богати на DHA микроводорасли (100,106,111).

Таблица

Oмега-3 Линоленова (мастна) киселина___________г___________n-6:n-3
Олио от рапица, 1 суп. лъж. (15мЛ)_______________1,3-1,6___________2:1 (!)
Ленено семе, 1 суп. лъж. (15 мЛ)_________________1,9-2,2___________0.28:1 (!)
Ленено олио, 1 ч. лъж. (5 мЛ)______________________2,7_____________0.28:1 (!)
Соево олио, 1 суп. лъж. (15 мЛ)_____________________0,9_____________7:1
Соеви зърна, готвени, 1/2 с (125 мЛ)________________1,0_____________7:1
Тофу, 1/2 с (126г)__________________________________0,7_____________7:1
Орехи, 1/4 с (60 мЛ)________________________________2,7_____________4:1 (!)
Орехово олио, 1 суп. лъж. (15 мЛ)_________________1,4-1,7___________4:1 (!)”

Таблицата може да се види също тук : http://www.ajcn.org/cgi/content/full/78/3/640S/T1

LE

29.06.04
20:40

Дефакто във млечните продукти няма омега-3-мастни киселини :cry: !
Е аз тогава защо из бодибилдинг списанията чета че точно там се съдържат наи много!?

FL

29.06.04
20:52

в млечните продукти ще си набавиш голямо количество вит от б и най вече б12.много важни ти са защото си вегетарианец!

LE

29.06.04
20:58

Мен ме интересуваха мазнините в млечните продукти дали са полезни :roll: маи не!?Ще трябва само на обезмаслени да карам!
Мазнините ти от какви продукти си ги набавяш?

29.06.04
21:09

лесно ако прочетеш темата на марин за мазнините, ще си промениш мнението. Не казвам, че е 100% вярно, но аз сега както сам на нвд си маам кашкавал, кисело 3,6, сирене и ме боли фара :)
Иначе ако трябва да си набавям всичко само от протеин и ненаситени мазнини.. ще ми се *** фара :)

FL

29.06.04
21:18

ако ства въпрос за омегите от ядки(всеки ден,орехи-задължително) и зехтин(всеки ден)

LE

29.06.04
21:47

Флуфил питам те общо мазнините за деня не само омега,от ядки и растителни масла всичките така ли?
Къде е тая статия на Марин?

FL

29.06.04
21:49

лесно не си ги броя още

LE

29.06.04
21:56

Не си броиш мазнини :shock: !?

29.06.04
22:06

http://www.voy.com/160207/1/20.html
прочети всичко
аз си мислех, че си я чел :)

LE

29.06.04
22:08

Хаха аз докато я прочета вече ще съм свършил с релефа и ще съм почнал масата:)!

FL

29.06.04
22:39

не броя,хранителния режим който съм си изградил е горе долу в нормите,пък и съм махнал;пържено,сладко,тестено(1път седмично),газирано,алкохол,месото.ям доста плодове,ядки,млеко(споменавам ги защото са свярзани с перисталтиката),та всичко това дава доста добри резултати :wink:

29.06.04
23:47

gaziranoto tolkowa lie wredno

29.06.04
23:48

//offtopic

neznam za6to oba4e towa ne moga da go iztriq

FL

29.06.04
23:54

не е от най-полезните :)

LE

30.06.04
00:01

Някъде из статиите във самата страница Имеидж беше казал защо е вредно,но забравих.Поразрови се из статиите за хранене мисля че беше при релефа или статиите за женски фитнес!

30.06.04
00:23

http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=362

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1