13.02.14
10:00
Здравейте!
Надявам се да съм се ориентирал правилно и това да е разделът за тази тема, извинявам се ако греша.
Както се вижда от заглавието - имам едно предимство пред повечето хора, а именно достатъчно свободно време. Мога да тренирам във всеки ден от седмицата, имам достъп до фитнес зала след 17ч през делничните дни и цял ден през събота-неделя. На 25 години съм, 1.77, 81кг. Като дете и тийнейджър спортувах много, основно бойни спортове и баскетбол, но постепенно ги замених с хамбургери и цигари. Последните уж съм ги спрял от няколко дена. За няколко години, излизайки от пубертета, преминах от 65-70кг на 90кг, които смъкнах последните години на 80. Всъщност, не килограмите фокус на занятието, по-скоро постигане на цялостно по-добра форма, не гоня крайности, не търся бързото и “хитро” решение за 2 седмици, нямам желание да взимам абсолютно никакви хранителни добавки.
В момента съм на тази програма :
http://www.bb-team.org/workout/1563_konditsiya-i-forma-s-chetiri-kompaktni-trenirovki-sedmichno
Реших, че за начинаещ е добре. Експериментално реших вместо ден за крака, да добавя няколко километра тичане към всеки ден. После реших да са около 5км през ден (”разхвърляни” на 3-4 порции тичане през деня). Не съм сигурен този ден дали трябва да съвпада с деня, в който ходя на фитнес или нещата да се редуват. Освен тичането - във всеки от 3-те фитнес дни добавям и малко упражнения за крака.
Хранителен режим - гледам да наблягам на високо-протеинни храни, доста мазничко, избягвам въглехидрати. Най-вече ям салати, пилешко, свинско и друго месо, риба, кашкавал, сирене, млечни продукти, яйца, сурови зеленчуци (моркови, краставици, домати) и т.н. Позволявам си и някоя друга вафла. Чета различни мнения и не мога да преценя дали е ОК или не да се яде сладко преди тревировка...доколкото разбрах - хубаво е да се ядат високо-протеинни храни след тренировка.
Вероятно половината от нещата, които правя са неправилни, та ще се радвам на всякаква помощ. Извинявам се и ако не съм спазил порядките на форума, опитах се да се ориентирам от общите теми за носоки.
Поздрави!
Темата беше редактирана от Barney Barney на 13.02.14 10:02.
13.02.14
13:59
казано от Barney Barney на 13.02.14, 10:00:
Вероятно половината от нещата, които правя са неправилни
Здравей, защо смяташ така? Поне според описаното от теб няма нещо строго нередно и извън канона на здравословното и перфектно трениране.
13.02.14
22:35
казано от Димитър Михайлов на 13.02.14, 13:59:
Здравей, защо смяташ така? Поне според описаното от теб няма нещо строго нередно и извън канона на здравословното и перфектно трениране.
Благодаря за бързия отговор!
Ами, цял живот съм разчитал само на едно и това е собствената ми НЕкомпетентност...явно вече и на това е мога да разчитам. Докъде ни докараха.... :)
Шегата настрана, mосочената по-горе програма се изпълнява с някои промени...
Схемата е 1 ден тренировка, 1 ден почивка, общо 3 тренировки, тренировките за крака като самостоятелни такива отпадат.
Във всеки ден за тренировка, независимо кой от 3-те е, тичам по 4км, приблизително, с тенденция да ги увеличавам. Предишните дни също тичах, но това е поради неизбистряне на собствената ми тренировъчна концепция.
В деня за трицепс и гръб правя упражнения за бедра, но не и прасци, добавям и малко от някое друго упражнение (произволно, но най-често за гърди или бицепс, тъй като са “отпочинали”). Смятайки из разни калкулатори онлайн, отчитащи възраст и тегло, би трябвало днес да съм изгорил 950ккал в тренировки днес (1:20ч тренировка в зала плюс 4км/25мин тичане).
Да продължа ли да тичам в дните за тренировки и да другите дни да са ми “пълна” почивка или да редувам ден за фитнес с ден за тичане и да няма реална почивка?
Хранителен режим
Храната, която съм изял днес :
Закуска - прясно мляко с корнфлейксоподобно нещо, плюс лъжица мед
обяд - салата, варени картофи, панирана риба
преди тренировка - Сникерс
след тренировка - 3 варени яйца, 130кг пуешко филе и домати
вечеря : боб с кюфтета и сирене
Не искам никакви хранителни добавки, за предпочитане е и да не се лишавам съвсем от вкусните за мен неща. Почнах тичането с идеята, че ще ми позволи да чревоугодничествам по-често. Моля, поправете ме ако греша в преценката си.
Ще съм признателен за всякакви съвети, били те и за неща, за които не подозирам. Както казах, начинаещ съм и заразлика от голямото ми желание - знанията ми са малки. :)
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Barney Barney на 13.02.14 22:41.
14.02.14
22:46
Написаното звучи като добро начало на дневник - да прехвърлим темата в този раздел?
16.02.14
02:46
Може би наистина е по-подходящо.
Днешната треноровка - малко под 1000 калории. По разни сметки излиза 930ккал.
1ч тренировка, по програмата спомената горе, т.е., ден за бицепс и гърди.
Тичане - 1.8км преди фитнес-тренировката, 3.0км след нея.
Закуска мляко с корнфлейки и овесени ядки....+1 лъжица мед.
Преди тренировката - една вафла, 200ккал.
Непосредствено след тренировката - 3 варени яйца, 100гр филе и краставици.
Вечеря - спагети с кашкавал и сирене.
След вечеря - 400гр кисело мляко.
Почнах да си водя статистика за различни показатели - мерки на тялото, упражнения по дати, избягани км по дати и т.н. Ако на някого му е интересно след време ще ги публикувам за ориентир.
П.С. Докато пушех, т.е., допреди 1 седмица, не можех да тичам повече от 1км наведнъж и то със зверското задъхване. Тези 3км днес не ме измориха много. Целта ми е след време да мога да тичам 20-30км наведнъж, но има време.