Нормално ли е да има компромис с качеството, за сметка на количеството (при изпълнение на комплекс)?

14.02.14
11:47

Привет.
От скоро правя смешни опити в т.н. кросфит. Не съм голям фен, но от скоро реших да включа такъв тип натоварване и тренировки в графика. Малко да пораздвижа дъртия кокал по различен начин. Тренировките ми по принцип са далеч от интензивното.
Четох, търсих, писах-брисах, имам някаква що-годе прилична физическа подготовка, викам си - айде ще ги пробваме тия комплекси.
Всичко е чук, обаче..
При изпълнението на какво да е упражнение съм малко ‘техника фриик’. Не държа особено да блесна с резултати - слабост към публикации във фейсбук кое и колко вдигам нямам. За мен е важно колкото-толкова, но да знам, че е качествено. Т.е.: като пише лицеви опори- ще са лицеви опори. Което за мен ще рече изпънати лакти в горно положение, събрани крака, досег с пода, примерно.
Както можете да се досетите това влияе по един ‘прекрасен’ начин и на времената за изпълнение, обема и т.н.
Първо си казах, ‘аз съм произволно тестено изделие’ и за тва така -повече ще тренирам. После обаче гледах още клипчета и виждам, че масово лицеви се режат, (кипинга като техника няма да го коментирам), клековете и лежанките и те едни..И това си се счита един вид за нормално и всичко е ок. Наистина ли е така или гледам от грешните хора?
Тъ, на въпросЪ. До колко е приемлив компромис с качеството на изпълнението? Кога, да го наречем ‘рязането’ е ок, кога е толкова, че да не се брои за повторение и изобщо има ли такова нещо?
Четох доста тук и искам да отбележа, че говоря именно за ‘рязане’ или ‘чийтване’, а не за компромиси, които очевидно заплашват с контузии. Пак пример ще дам, че комплекс с изхвърляне изобщо не смятам да правя за сега, по тази причина. Техниката ми там здраво я е хванала липсата, знам си го, за това не си позволявам да го включвам. Реално мога да кача едни определени гири над главата си, ама моето определено не е изхвърляне в смисъла на упражнението, а по-скоро в буквален..
Иска ми се да видя мнения на хора с повече опит от моя. Разбира се, ще приема и положението, ако т.н. кросфит просто не е за мен. Така или иначе машина-бог-бб-робокоп-чъкНорис-лилиИванова не мисля да ставам, а просто искам различен тип натоварване в тренировките..и да го правя както трябва.
И се чудя, така ли трябва?
(Извинявам се за многото писане, не знам как по-кратко да обясня какво имам предвид, дано поне да е станало ясно. благодаря предварително, ако има хора с търпение, които да отговорят. Поздрави)

Carbohydrate

14.02.14
12:02

Ако се работи със собствено тегло при набиранията, кофичките и лицевите и т.н., полудвиженията са и могат да бъдат метод на трениране. Що се касае за тежести, тук мисля, че не трябва да е за сметка на прекалено големи килограми т.к. има реална възможност от травми. Ако това си имал предвид. Мое не ангажиращо мнение.

14.02.14
12:05

Прави си някакви кръгови с упражнения, за които си сигурен, че можеш да изпълняваш правилно, ако няма кой да те напътства. Не гони време, просто прави упражненията едно след друго и на края на кръга почивай. Подреди си ги бутащи/дърпаши или горна/долна част, ако имаш възможност вкарай и бягане. По-простички работи, но ефективни, не се хвърляй на сложни движения без да има кой да те наблюдава и напътства. Това е според изводите, които мога да си направя от писанията ти и си мое мнение.

14.02.14
21:44

technique-consistency-intensity

Това е адски важно да го запомниш.

16.02.14
11:04

Vasil Stoianov, горе-долу това имах предвид, да. Питах се, дали кросфита спада към тези методи.

Kirilov, времето го ползвам за мотивация тип ‘аре, бе, още 5 мин само остават’ :); втори път за някакъв ореантир да имам след месец-два, като повторя комплекса, прогрес или регрес се наблюдава. Пусто съревнование тип ‘аз vs мене си’, предполагам ще ме разбереш. Може би си прав, че не е този етапът, в който да гледам часовника.
slavko, добре казано

Благодаря за включването.

16.02.14
16:27

Точно това имах предвид, добре си ме разбрал :)

16.02.14
19:50

Включвай такива упражнения в комплексите, в които си напълно сигурен в техниката на изпълнение. Килограмите и бройките да бъдат такива, че да не правиш компромис с техниката на изпълнение като настъпи умората. Не гледай другите какво претендират, че могат, а гледай себе си.

П.С. Относно кипинга - много хора не го уважават, защото не било истински набиране или там по някакви си техни измислени причини, най-вече защото не го умеят. Кипингът и набирането са две напълно различни упражнения, не са съпоставими. Увладееш ли добре тръстерите, кипинга и суинга много ще си помогнеш за другите упражнения.

Мнението беше редактирано от aleks на 16.02.14 19:51.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1