18.02.14
01:06
Здравейте!Питането ми е следното...днес си купих суроватъчен протеин 1 килограм,а от няколко дни пия и л-карнитин и искам да попитам,какъв ще е по големия ефект:да пия по 1 доза(36,5гр) преди и след тренировка или да пия по 5-6 дози на ден както си трябва и да го изпия бързо?Проблемът е,че няма да имам финанси да си взема след седмица пак,че доста скъп излиза този :D .Главно го взех заради това,че тренирам 5 пъти седмично,като от тези 5 тренировки-3 завършват с кардио и не мога да си набавя достатъчно протеин,а искам да запазя и мускулна маса докато правя главното-горене на мазнини!За мен 1,91см 100кг
18.02.14
05:59
Тони, пресметни колко протеин си набавяш от храната и колко не ти достига, за да достигнеш “златните” 2 г на телесен килограм. Съответно разликата си набавяй чрез добавката или ако ти излиза прекалено скъпо, добави още храна богата на протеин.
За мен най-доброто време на прием е след тренировката, по около 30-35 г протеин (не прах, а протеин). Това доставя достатъчно количество л-левцин за повечето хора, нужен за стимулирането на протеиновия синтез.
Приемът през останалото време на деня следва да е напълно съобразен с храненето и да го допълва, ако има нужда.
18.02.14
07:57
Категорично 5-6 дози протеин на прах дневно не са “както си трябва”.
Преди тренировка - не виждам полза от такъв прием. След тренировка - ако нямаш никаква възможност да се храниш повече от 1 час след края на тренировката - да, тогава протеинът на прах е ОК. Останалото ти е казал Тихомир. :)
18.02.14
11:16
Ясно...ами аз наблягам на месо,но вече близо 2 месеца и ми се втръсва.Иначе по изчисления към 200 гр протеин трябва да приемам на ден като 50-60 са ми от месо и към 50-60 от праха.Знам,че не е достатъчно,но толкова ми позволява бюджета в момента.
18.02.14
11:50
Да си набавяш белтъчини от добавка е по-скъпият вариант спрямо храната. Ако отделиш малко време за аритметика - ще видиш, че съм прав. Затова и се зачудех как човек с ограничения в бюджета има нагласа да приема протеин на прах. Белтъчини има не само в месото - яйца, млечни продукти... а все пак усвояваш и растителния. За 200 g белтъчини говорим, нали? В 3 по-големички пържоли и 6 по-едри яйца имаш 140 g белтъчини. Ако прибавиш малко сирене, кашкавал или извара (в зависимост от количествата) стават поне 170-180 g… а имаш още храна за деня, съответно да стигнеш 200 g белтъчини съвсе-е-ем не е толкова трудна задача. Е, каква е причината да търсиш протеин на прах тогава? Направи сметка колко ти струва една доза протеин на прах. После виж колко ти струва 100 g месо, 80-90 g кашкавал, 4 яйца или 140-150 g извара.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.02.14 12:23.