Проблем при тичането на дълги разтояния

19.02.14
10:27

Здравейте,

Имам един въпрос свързан с тичането... От известно време се опитвам да правя по-продължителни кардио сесии рано сутрин, хем с цел сваляне, но основно да си повиша издръжливостта. Реших да се пробвам да правя Теста на Купър и да проверя как се справям, но  все не успявам да го изпълня на макс поради една причина..
Не мога да тичам на висока скорост повече от няколко минути.., не защото се задъхвам или нещо такова. Левия ми крак и по-точно стъпалото започва да ме боли, адски много, когато тичам за по-продължителен период от време.
В момента съм 107кг/ 200см не смятам, че съм особено тежък, като за човек с моя ръст. И все пак не съм сигурен дали може да е от това.
Това, което аз мисля, че може да е причината е една стара контузия/инцидент. Когато бях малък левия ми крак(стъпалото) беше разрязано едва ли не на две.. Лекарите казаха, че по чудо не съм останал инвалид. Имам около 15/16 шева мисля на крака.. абе грозна картинка.. всичко се оправи уж никога не ми е правило проблем минали са 10тина години от тогава.. но през тези 10 години не съм бил физически активен и никога не ми е правило впечатление.

Едва сега забелязах този проблем и се опитвам да разбера, от какво може да е? Дали от килограмите, дали от стара травма или нещо друго.
Ако някой може да даде някакво мнение или съвет какво да правя, ще съм МНОГО благодарен :)

19.02.14
11:55

Може да е някое скъсено сухожилие, което би било проблем, да - според мен.
Другия проблем е от техниката. Ако бягаш твърде изразено пета пръсти е нормално да ти се набие свода-много, ама много често срещан проблем при шишарките. С времето минава, или просто болката спира да ти прави впечатление, особено като загрее комплексе от мускули и сухожилия около глезена.
Работи за сила в глезените, на машини, с лост, със собствено тегло.
Ахилесите трябва да ти станат по-здрави, а прасците по-силни. Това ще намали времето на контакт със земята, което пък отнема напрежение от подбедриците.
Намери си топка за голф(или друга твърда). Мачкай си ходилата ВСЕКИ ден, като местиш топчето бавно и внимателно и ако усетиш някъде по-различно усещане или лека болка, задръж върху мястото за 10-ина секунди.
Намери си фоам ролер, или си направи и с него мачкай ЯКО тибиалисите и по-внимателно солеусите.
Разтягай си прасците с проприоцептивен стречинг всеки ден и след тежко бягане и налагай лед за по-добро възстановяване.

За хубави маратонки си знаеш...не ти казвам марки, за да не се почва поредната безконечна дискусия.

Мнението беше редактирано от slavko на 19.02.14 13:46.

19.02.14
12:07

Теста на Купър за мъже 30-39 е 2700м., което мисля че е ташак тотален и се постига за 35-40 дена с 12-13 тренировки, че и с по-малко, ако си як горе в главата:)

За напреднали атлети е над 3700м., което вече си е бягане и си изисква целенасочен подход и малко заигравка с личното тегло.

19.02.14
12:22

Между другото, точно от теб се надявах да получа някакъв отговор, за което съм много благодарен!

И техниката на бягане ми мина през главата, като вариант. Отписах я обаче, защото болки имам само в левия крак.. все пак ще се постарая добре да обърна внимание на това как тичам точно.
Иначе загрявам и разтягам хубаво преди да се пусна да бягам, но явно трябва малко повече ще трябва да се постарая.
Колкото за останалите съвети -веднага ги взимам под внимание.
Един въпрос: Колко често да мачкам краката с фоумролера и топчето ? Пред ден-два или преди и след дните с по-продължително тичане?

ПС: За сега искам да успея да ги мина въпросните 2800м (20-29г).. Пък за напредналите атлети, за момента поне, съм доста далеч от тази категория :D

19.02.14
13:36

НЕ НЕ НЕ преразтягай каквото и да е преди натоварване, по-скоро след него да остане статичния стречинг, където с малко по-силен напън да търсиш сериозното разтягане.
Топчето на ходилата нека бъде всеки ден, защото там разковничето е фасцията на бедрата.
С фоам ролера в първите няколко седмици по 5-6 пъти на седмица. После можеш да оставиш само за след тренировка.
И мачкай и двата крака, явно има някакъв дисбаланс, не го задълбочавай.
http://www.youtube.com/watch?v=4YrkUiZ_8FM
Това можеш да го правиш, но със задържане. Такъв клип намерих, не го знам тоя дали е луд, но важно е движеннието.
Редувай двете движения, като задържаш въе флексия и екстензия по 10-ина секунди, НО гледай наистина да търсиш максимално удължаване и скъсяване.
https://www.youtube.com/watch?v=kHeQFoW_B1o
Това също.
https://www.youtube.com/watch?v=SBrHvR0BomM
Това като понапреднеш с другите.
https://www.youtube.com/watch?v=u7PKAGmUWts
А това е едно от нещата, които аз правя всеки път след тренировка, като натискам с ръце и тяло коляното максимално напред, с пета на земята задължително.

Имаш достатъчно задачи засега. Действай и казвай, ако има някакви усещания, да коригираме в движение.

Мнението беше редактирано от slavko на 19.02.14 13:58.

19.02.14
13:54

Пия водка:)

19.02.14
14:46

@ Славко - златен! 8-) Точно мислих да откривам сезона в парка тази седмица.
Впрочем, кое ще препоръчаш за начинаещи - фокус върху дистанции под 2км или >5км? (Щото на мен 5 км ми е макс. След това губя връзка с кораба майка..)

За водката не си дал клип как се пие, но ще се оправим струва ми се. {Отива да мие водна чаша...}

19.02.14
15:20

По-скоро до 3км.
Като се почне 3х1 с по 3мин. почивка.
После 2-1 с 4мин. почивка.
Когато краката ти свикнат, вече може да опитваш 3-те.
Като имаш 3-4 бягания за около 12-12 и половина минути, може да качиш дистанцията. Моите дистанции за издръжливост са 800 и 1600м.
Бягания над 4-5км. просто ги недоумявам.
А най-яко е с някаква денивелация, това си е за мен бягане.

Има си и ползотворни моменти в диапазона 3-4км. Но трябват ти здрави стави, които ако НЕ са такива им трябва време за адаптация.

19.02.14
15:23

казано от Дългия на 19.02.14, 14:46:

За водката не си дал клип как се пие, но ще се оправим струва ми се. {Отива да мие водна чаша...}

Събота-като свиня.
Делничните дни, като изморен от тренировки държавен служител(звучи объркващо, а)...:)))

30 дена преди състезания, никак:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1