18.02.14
16:16
Здравейте,реших да постна темата тук главно за да събера информация зя този продукт и неговия начин на действие..освен че повишава усвояването на въглехидрати и протеини. Тъй като имаше доста спорове и коментари както “За” така и “Против” пък и темите са от преди доста време реших да се допитам до колектива тук за това кой какви резултати е постигнал , влияе ли на хормоните по някакъв начин и общо взето всички странични ефекти ако има. В крайна сметка не изглежда ли прекалено подозрително уж толкова добър продукт пък прекалено малко информация дават за него. За това отварям нова дискусия с тази цел.
20.02.14
14:12
Безсмислен продукт според мен.
Според производителя продуктът подобрява навлизането на глюкозата в клетките, като продуктът подпомага и имитира действието на инсулина. Още тук ще спомена, че никъде не пише (понеже няма данни за това), в кои клетки навлиза по-добре глюкозата.
Както клетките в мускулната тъкан, така и клетките в мастната имат инсулинови рецептори и инсулинът влияе и на двете места.
Най-големият “коз” на добавката е jiaogulan, който се пада някакъв далечен братовчед на жен-шена (Panax Ginseng). За разлика от него притежава определен тип гинсенозиди, на които се осланя и ефекта му за намаляване на кръвната захар.
Другият коз е екстрактът от банаба, за който обаче само наблягат на това, че намалява кръвната захар, но никой не споменава, че има и способността да блокира смилането и усвояването на въглехиратите в червата.
И третата основна съставка, която си заслужава да се спомене, е R-алфа-липоевата киселина, на която лично аз бих разчитал най-много от цялата добавка.
При всички случаи, за jiagulan и екстрактът от банаба научните изследвания са крайно малко (броят се пръстите на едната ръка) и не могат да служат като подкрепа за твърденията на производителя. Най-малкото в наличните изследвания са участвали диабетици, а не здрави хора.
Като погледнем и цената на продукта, всичко се обезсмисля.
Дори не съм сигурен защо е на обикновен човек подобен продукт с подобно действие като описваното, освен ако няма проблем с нивата на кръвната захар. Преминат ли въглехидратите в кръвта под формата на глюкоза, щеш не щеш ще я усвоиш, освен ако не поемеш някаква свръх доза, кръвната захар скочи до небето и тялото ти се принуди да изпикае част от нея.