казано от Димо на 02.02.14, 20:21:
За мен връзката би следвало да е следната: ако пиенето на вода по време на ядене затруднява храносмилането, значи затруднява и възпрепятства усвояването на хранителните вещества, по- малко усвоени хранителни вещества = по- малко калории. По- малко калории = по- малко затлъстяване.
Може би аз не съм разбрал правилно в какво конкретно се състои вредата от пиенето на вода по време на хранене?
(headbang)
Хайде де - такова категорично “НЕ!” трябва да е подкрепено с нещо повече от “Разрежда стомашните сокове и намалява киселинността в стомаха => храносмилането отива по дяволите.” и “знам го от баба ми и дядо ми”. Всеки си има мнение и може да го изказва що-годе свободно в рамките на добрия тон и подходящото място, но пък тук четат и много други хора, включитено и аз, които им е интересно да чуят съображенията за категоричността ти. Какъв всъщност е проблема с пиенето на вода преди, по време на хранене и след това? Личен опит че се подуваш и чувстваш некомфортно? Ако този който пита няма такива симптоми (например аз) и все пак се въздържа от пиене на вода въз основа на твоята препоръка?
Стига сте спорили, истината е по средата:
http://www.collective-evolution.com/2013/07/02/is-drinking-water-while-eating-good-for-you/
Това което Димо е написал по-горе обаче наистина е (headbang) , моля ти се въздържай се от такива изказвания...
Никой не схвана сарказма. Нищо де. ‘Айде по- здрави и по- полека с водата докато се храните, да не ви отиде храносмилането по дяволите.
11.02.2014
Не съм се отказала да водя дневника си, но близо 10 дена отсъствах и нямах възможност да го попълвам. През тези дни имам 7 дена интензивно каране на ски по 4-5 часа на ден, което направо ме съсипваше вечерта и лягах като парцал. По едно време усетих преумора, но като цяло се чувствах супер, изчислих,че съм минала над 100 км писти :)
Храната беше горе долу ОК, позволих си сладки неща като шоколад, плодове, също и черен хляб с много ядки и от време на време пържени картофки :). Имаше доста месо в менюто, както и дивеч, кисело мляко с плодове и ядки, супи. Килограмите ми са същите ( 62 ) а краката ми са като буци :D
Връщаме се на тренировки в Петък на 14.02 и влизаме в ритъм с храненето. Сега точно отивам да пазарувам :)
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 11.02.14 15:01.
11.02.14
15:21
Брее, то големи вкусотий голямо нещо пак огладнях :D
казано от nadezhda zlateva на 11.02.14, 15:21:
Брее, то големи вкусотий голямо нещо пак огладнях :D
А на мен пак ми се дояде :))))) :D
11.02.14
17:59
Лигите ми потекоха............
12.02.2014
Закуска: 1 филия черен хляб с тиквени семки, 1 супена лъжица хумус, 15 гр. испански салам, 10 гр. масло, 15 гр. сирене халуми, половин домат
Обяд/вечеря: пилешко месо около 150 гр с грах - манджа
През деня не пих особено много вода.
13.02.2014
Закуска: варено яйце, малко черен хляб, 20 гр. халуми, домат, кафе с мляко
Обяд: нямаше обяд в пълния смисъл на думата, имах под ръка само 2-3 сладки и ги изядох,за да не стоя гладна
Вечеря: Особуко с ризото и гъби
Обяд/закуска: един лаврак, зелена салата със годжи бери и тиквени семки, полята обилно със зехтин. По-късно един млечен десерт на Хармоника с бъз и едно еспресо с мляко.
Вечеря: ужасно вкусна! Салата от киноа със много много магданоз, целина и чушки, ситно нарязани. Основното беше мега вкусно ризото с гъби, кокосово мляко, къри и 5 огромни кралски скариди.
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 15.02.14 14:41.
15.02.2014
Днес се събудихме рано, хем е Събота и после пак легнах. Голяма грешка, сега се чувствам като парцал :(
Ядеше ми се много сладко, затова си направих каша обаче с прясно мляко ( Хармоника 3,6%), годжи бери, тиквени семки, малко счукани какаови зърна и прах от мака и едно био мюсли с черен шоколад. Добре ми дойде. Мисля да изпия едно кафе и да ходя на тренировка с кучето ( кучето тренира, не аз ).
Иначе от утре сме подновили тренировките с Данчо и действаме по 3 месечна програма, за да сме фит за хубавите и топли дни. Отделно от това аз мисля да правя по 2 обиколки леко тичане или бързо ходене на Историческия музей,че е по-надолу от нас и като цяло ще се съберат едни 4-5 км, което ще ми дойде ободряващо.
16.03.2014
Закуска - обяд: месо от свинско краче около 100 гр., халуми около 30 гр., салата домати с червен лук около 100 гр., вода, малко вино.
Имахме тренировка с Данчо, аз бях скапана от недоспиване ( не мога да спя напоследък ).
Вечеря: хапнах едно хлебче с ръж около 70 гр., масло 30 гр., халуми 15 гр., вода.
Пих доста вода до сега, около 1,5 л, главатаме заболя междувременно.. Хапнах още малко - около 20 гр. хлебче с елда, малко масло и много малко прошуто.
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 17.02.14 16:27.
17.02.2014
Закуска и обяд: малко хлебче с елда, масло, малко домат и прошуто. Апетита ми не е от най-добрите и имам диария :(.
Вечеря: салата от суперхрани - годжи бери, авокадо, разни марули и рукола, нар, кедрови и тиквени семки, киноа, сок от лайм, малко сол.
давам ти два линка,ако ти се чете може да са ти полезни
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html
20.02.2014
Закуска: черен хляб с тиквени семки, любимия ми испански салам ( без консерванти, оцветители и др лайна ), малко орехи, един домат и масло.
Обяд: един домат, кедрови ядки, сирене и една кофичка кисело мляко.
Вечеря: Телешко месо на тиган, сметана с каперси и малко артишок.
Ето малко снимки на храната от близките дни.
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 20.02.14 00:16.
20.02.2014
Закуско-обяд: кисело мляко 3,6% с годжи бери, орехи, тиквени семки, кедрови ядки, боровинки, чия. Едно яйце.
Вечеря: направих си страшни спагети със сьомга, сметана и каперси, ммммммммммммммммм...
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 20.02.14 20:51.
1.Закуска: 1 капучино, малко сладък десерт от вчера, няколко сухара. Зверско разстройство ( вода ). Оказа се,че е от прекалените дози Омега 3 и магнезий, малко ги намалявам. Нямам апетит :(
2.Обяд: протеинов шейк. Имахме тренировка с Данчо, но нещо не бях на център, иначе се чувствам супер.
3. Вечеря: е тук се олях. Домати със сирене, телешки опашки, една чаша червено вино, 3 чаши вода, около 100 гр. различни десерти ( тирамису, един сладкиш и 2 бонбона ). В момента съм издута, но направих грешка да пия вода докато ям и малко ме е яд.....
Мисля да ходя на гастроентеролог, това не се трае, тея болки, киселини и вода която изхождам, има нещо гнило в Дания....
22.02.2014
1. Закуско - обяд: бяхме на гробища, затова преди това седнахме да хапнем при баба ми. Хапнах няколко малки кюфтенца и наденички, едно парче баница със сирене, малко лимонада, салата домати с краставици.
2. Вечеря: уникална! На гости, първо хапнахме салата с разни марули, кедрови ядки, домати, малко кисели краставички с маслини и домашна пъстърма, а за основно осо буко с пюре от домашни картофи. Ужасно вкусно. За десерт имаше ягоди с малко сладолед. Пих доста вода, алкохол -не.
23.02.2014
Закуска: протеинов шейк ( Whey Isolate на NOW, смесих от този който е без вкус с този който има вкус Cookies and Cream ) и вътре си сложих всички добавки.
Обяд: кюфте и половина ( селско кюфте с много лук) и салата марули с домат, кедрови и тиквени семки, зехтин. 2 чаши вода.
Не съм писала отдавна, но не съм спряла да следя храната и да ходя да тренирам. В момента имам здравословни проблеми, както и тежък ПМС и цикъл и това ми създава много главоболия. Килограмите не са мръднали ( 61 кг ), тялото изглежда добре, но не се чувствам добре като цяло, това не зависи нито от храненето, нито от спорта, за съжаление.
Малко снимки на храната.
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 28.02.14 14:35.
Почвам пак да пиша,че се олях. Много време загубих. Тренировките си вървят, с тях проблеми няма. Правим повечко кардио напоследък и Данчо ми се накара,че не пия вода.
Днес:
1. 3 варени яйца, 60 гр. сирене, 1 домат, 3 чаши вода
2. 45 гр. шоколад, 2 чаши вода
3. 4 домашни кебапчета, 1 домат, 1 печена чушка, 5 люти чушлета ( много люти :))))
09.03.2014
Закуска: 2 варени яйца, 80 гр. обезсолена извара, чай
Обяд: суроватъчен протеин с вода
Вечеря: около 60 гр. телешко месо, около 50 гр. ориз, 40 гр. хляб, 1 литър вода
Тези дни съм ок с храната, но се хващам,че се нахвърлям пак и това не ме кефи. Вчера ядох повече от необходимото и смятам следващите няколко дни да намаля разко количествата.
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 09.03.14 22:45.
10.03.2014
Закуска: 1 печена чушка, 100 гр. обезсолена извара, 2 варени яйца, 50 гр. каперси, чай, 1 литър вода
Обяд: 4 ръжени сухара с краве сирене, 30 гр. каперси, вода
Вечеря: половин ципура на скара, една чаша бяло вино, половин ръжено хлебче със слънчогледови семки, 40 гр. шоколад
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 11.03.14 10:32.
11.03.2014
Закуска: половин банан, 660 мл вода
Обяд: Суши около 300 гр - ориза и рибата + 1 чаша черен чай + късо кафе с мляко
Вечеря: гигантски ньоки със сьомга + половин печен домат + 1,5 л вода + 3 бонбона + виенско кафе
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 11.03.14 23:33.
Събудих се със страшни болки в стомаха, бях в болница. Диагноза: диспепсия.
Сега са ми дали някакви лекарста да пия. Не било болест, а състояние на стомаха и хранопровода. Изследванията са чисти.
Закуска-обяд: сандвич със сьомга и тзадзики, вода, шоколад.
Вечеря: по малко от всичко: домат, сирене, котидж, суджук, просеник, селско пате със свинско и гъби, вода.
казано от Oceanborn на 12.03.14, 20:47:
Диагноза: диспепсия.
Сега са ми дали някакви лекарста да пия. Не било болест, а състояние на стомаха и хранопровода. Изследванията са чисти.
Правилно са ти казали че не е болест. Обикновено се причинява от лоши хранителни навици - некачествена и зле комбинирана или неправилно обработена храна, недостатъчно дъвчене на храната, прием на вода с храната и др. и след корекция на съответните причини би следвало да отшуми.
12.03.14
23:02
казано от Маргарита Манева на 12.03.14, 20:54:
казано от Oceanborn на 12.03.14, 20:47:
Диагноза: диспепсия.
Правилно са ти казали че не е болест. Обикновено се причинява от лоши хранителни навици - некачествена и зле комбинирана или неправилно обработена храна, недостатъчно дъвчене на храната, прием на вода с храната и др. и след корекция на съответните причини би следвало да отшуми.
100 процента вярно.
Убедена съм,че не е от качеството на храната, подбирам я внимателно и купувам от едни и същи места. Когато ходя на ресторант внимавам какво поръчвам. Не ям бял хляб, нито тестени и сладки неща, особено в комбинация. Ако има вредна храна, това се случва рядко. Давам доста пари за хубава храна и смятам,че вкъщи се храним като на ресторант ( добре,че мъжа ми е добър готвач ).
За дъвченето, възможно е. За водата приемана с храна, също. Но като цяло състоянието на стомаха ми не е ок и трябва добре да се замисля. Смятам да започна някакъв редовен прием на хубаво кисело мляко, по възможност с висок %, за да си набавям нужните лактобацили и полезни бактерии. Също така имам идея да засиля смутитата и да си правя поне по едно на ден и то предимно от зелени зеленчуци. Кафе няма да пия, минавам на чай, примерно мента или лайка. Тотален игнор на цитруси, особено портокал и лимон, както и на люти,пикантни или кисели храни. Ще гледам всичко да е неутрално и храната да е възможно най-течна.
За днес храненето беше доста разнообразно, като почнем от 4 варени яйца, минем през кофичка кисело мляко 4%, 100 гр. свински терин с гъби, 100 гр. сирене Хармоника, малко котидж, 1 домат, около 2 литра вода и към 200 гр, слънчогледови семки.
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 14.03.14 00:35.
казано от Oceanborn на 14.03.14, 00:33:
Смятам да започна някакъв редовен прием на хубаво кисело мляко, по възможност с висок %, за да си набавям нужните лактобацили и полезни бактерии.
Освен ако не заквасваш домашно мляко, много малко вероятно е да успяваш да си набавяш желаните бакетрии от купеното кисело мляко. Аз бих заложила за прием на пробиотици. Мисля че и прием на алое ще ти е от полза (без значение в каква форма).
Също така имам идея да засиля смутитата и да си правя поне по едно на ден и то предимно от зелени зеленчуци.
Добра идея, стига зелените зеленчуци да не ти дразнят стомаха в течен вид. Аз бих добавяла мазнина на смутитата (предимно зехтин).
казано от Маргарита Манева на 14.03.14, 09:39:
Смятам да започна някакъв редовен прием на хубаво кисело мляко, по възможност с висок %, за да си набавям нужните лактобацили и полезни бактерии.
Освен ако не заквасваш домашно мляко, много малко вероятно е да успяваш да си набавяш желаните бакетрии от купеното кисело мляко. Аз бих заложила за прием на пробиотици. Мисля че и прием на алое ще ти е от полза (без значение в каква форма).
Също така имам идея да засиля смутитата и да си правя поне по едно на ден и то предимно от зелени зеленчуци.
Добра идея, стига зелените зеленчуци да не ти дразнят стомаха в течен вид. Аз бих добавяла мазнина на смутитата (предимно зехтин).
Абсолютно, домашно мисля да правя, на мен прясното могат дам и го носят. Ако не успявам, ще взимам Хармоника с най-висок %, за тяхното мляко поне съм се убедила,че наистина става. Пробиотици почнах от онзи ден, имам едни много добри на NOW, 100 милиона щама или нещо подобно.
Относно смутиата, мен ме боли стомах най-вече от ябълки ( заради пектина ). От зелените нямам проблем, може би само малко с марули и подобни салати не съм ок, но иначе с магданоз, авокадо, краставици и други нямам грижа. Да, със сигурност ще слагам зехтин, и аз така мисля,че ще е най-добре :). Благодаря за мнението!!
Мнението беше редактирано от Oceanborn на 14.03.14 14:21.
Тия дни съм ок със стомаха обаче имам херпес. Голям стрес напоследък.
Храната разнообразна - мини брускети, телешко, полента, 2 парчета торта, домати, сирене, кисело мляко, сладолед, 2 курабии. КАто цяло го караме на домати и салата нещо,а, и много яйца.
Не съм се мерила хич, ок съм си, тренировките както винаги Пон-Ср-Пет. Данчо има нов калипер и ще се мерим в Сряда :)
Такам, открихме виновник за проблемите със стомаха, които в последствие стигнаха и по-надолу....Candida albicans.
Голям кеф.. Сега пих разни простотии, но ще взема от витамините на NOW - Candida Clear, за да се прочистя повечко + ще си пия пробиотиците.
За храната тези дни - повечко яйца, месо имаше, домати доста, сирене, кисело мляко, орехи,ръжен хляб 6-7 филийки, маслини. От сладките работи едно Баунти.
Тренировките си вървят, въпреки мускулната треска.
19.03.14
21:50
Добавката към какво я добавяш? Към филийките и шоколадовите десерти ли?
При кандидоза е препоръчително да се спре консумацията на захар и брашно/нишесте.
Мнението беше редактирано от Radost_nezemnA на 19.03.14 21:51.
казано от Radost_nezemnA на 19.03.14, 21:50:
Добавката към какво я добавяш? Към филийките и шоколадовите десерти ли?
При кандидоза е препоръчително да се спре консумацията на захар и брашно/нишесте.
Привет,
филийките които ям не са от пшеница. Напоследък не ям така или иначе. Ако ям хляб, той е или от просо или от лимец.
Относно сладките неща, вкъщи в момента си правя домашно сладко от боровинки,ядки и плодове.
Не мога да се откажа тотално от захарта под каквато и да е форма. Това за Кандидата иначе ми е ясно.
Не съм писала тук отдавна, бях на дълго пътуване. Като цяло се опитвам да си спазвам хранителен режим ( месо, яйца, зеленчуци, ядки, кисело мляко и много вода ), ходим на тренировки, но съм решила да ходя на тичане всеки ден в които не тренирам. Имам нужда от повече кардио движение, защото все едно съм в някакво “плато”. Забелязвам,че преди цикъл задържам доста вода и килограмите не мърдат...
Вчера имахме супер тренировка, само за крака. Добре,че изпих един Ибупрофен за да не съм като робот днес :D. Храната беше разнообразна - няколко яйца, агнешко месо, тартар от зеленчуци, доста вода, половин протеинов шейк.