НВД и няколко въпроса на които не намерих отговор.

Здравейте казвам се Цветан.
Тежа 85 кг , 25 години, 185 висок тренирам без прекъсване от 21 годишен. Моля да ме извините ако въпроса ми е прекалено елементарен но не съм спазвал сериозна НВД диета никога а искам да получа компетентна помощ.

Прочетох тази статия:
http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd?utm_content=bufferdc78c&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Прочетох и един куп материали по въпроса. Сметнах че са ми нужни около 80 грама въглехидрат на ден. Сметнах и калориите както и 160 - 220 грама белтъчини.

Първия ми въпрос е за въглехидратното хранене. Аз тренирам 17 ч кога е най - удачно да е то и каква част от въглехидратите за деня да участват в него. Тук пише 10 - 12 ч ?

Втория чийт деня ми да речем ще е всеки 7-ми ден трябва ли да тренирам и какво да приемам като количество и на колко порции да бъде никъде не намерих конкретна информация относно това. Въпроса е колко калории да се приемат в чийтинг деня.

Целта ми е да смъкна подкожните мазнини до минимум - интензивността която смятам да приложа е 3 дни тренировка - един почивка.
Всеки ден кръгова + крадио. Ако смятате че сутрин е по - удачното време за тренировка мога да я преместя работя надомно и не е проблем.

Как та приемам л - карнитина достатъчно ли е да е само преди тренировката ? Приемам по 4 - 6 грама - 40 минути преди тренировка.

Благодаря Предварително,
Цветан Радушев.

21.02.14
09:46

зареждащ ден не значи чийт дей...

казано от Цветан Радуевш на 21.02.14, 09:01:

Първия ми въпрос е за въглехидратното хранене. Аз тренирам 17 ч кога е най - удачно да е то и каква част от въглехидратите за деня да участват в него. Тук пише 10 - 12 ч ?

Според личните ми впечатления и опит - спокойно можеш да сложиш цялото количество въглехидрати в периода (храненето) след тренировка. Ако имаш две хранения след нея - може да ги разпределиш между двете. Никакви проблеми.

Втория чийт деня ми да речем ще е всеки 7-ми ден трябва ли да тренирам и какво да приемам като количество и на колко порции да бъде никъде не намерих конкретна информация относно това. Въпроса е колко калории да се приемат в чийтинг деня.

Първо - нека разграничим понятията cheat-day от зареждащ ден. Първото значи един цял ден хранене с боклучава храна. Второто значи, че храненето в този ден е балансирано по друг начин. Много хора смятат, че двете понятия са синоними, а те нямат нищо общо.

Дали ще тренираш в този ден - няма никакво значение. Често за такъв ден се избира неделя, който масово е нетренировъчен за повечето хора. От там се създава асоциацията, че в такъв ден не се тренира. Според мен такава логика няма.

Брой порции храна - както в останалите дни.

В зареждащия ден (както споменах) балансът на макронутриентите е различен. Ясно ти е как определяш количествата белтъчини, въглехидрати и мазнини в останалите дни (по протокола на НВД). В зареждащия ден пресмяташ нещата по друг начин - (1) белтъчини - същото количество, (2) въглехидрати - 2.5 - 3 g/kg и (3) мазнини - остатъкът от енергията.

Отново от личен опит мога да кажа, че ако си достатъчно стриктен в останалите дни, в зареждащия ден можеш да си позволиш и малко повече енергия (около баланса, т.е. +/- 5% спрямо него). Ще ти трябва малко време, за да напипаш оптималния за теб подход в зареждащия ден, т.е. колко енергия да приемаш в него.

Ако смятате че сутрин е по - удачното време за тренировка мога да я преместя работя надомно и не е проблем.

Не, няма никакво значение по кое време ще тренираш.

Как та приемам л - карнитина достатъчно ли е да е само преди тренировката ? Приемам по 4 - 6 грама - 40 минути преди тренировка.

Дозата е добра. Може да я разделиш на две части - едната половинка в първата част на деня (може и на гладно преди закуска), а втората - както до сега (преди тренировка)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.14 10:13.

21.02.14
14:22

Аз лично бих:
- намалил въглехидратите на 40-60гр, само бързи, веднага след тренировка, съчетани с прилична доза протеин/БЦАА
- повече белтъчини, около 250гр
- по-малко тренировки - 2-3 силови + 1-2 HIIT за не повече от 4-6 минути на седмица
- без cheat meals / зареждащи дни
- л-карнитина ще го включа след няколко седмици, като установиш, че си в плато, първоначално по 3-4гр на ден, по-натам до 15-20гр

Мнението беше редактирано от aleks на 21.02.14 14:23.

Благодаря ви много.

С цялото ми уважение aleks но не смяташ ли че ще получа хипоглекемия с 40 - 60 грама въглехидрат на ден аз тежа 85 килограма.

Спецялно балгодаря на Кольо Пияндето, че е уточнил някой неща, които досега наистина не ми бяха ясни.

Чета това :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063

Сега въпроса е следния. Има ли лесен начин да калкулирам всичко ?

И това, че приемам малко въглехидрати като пресметна менюто се получава, че калориите ми са нагоре това нормално ли е ?

Нещо не се връзва в тоя калкулатор попълвам.
http://www.bmi-calculator.net/bmr-calculator/metric-bmr-calculator.php
височина 185
тегло 85
години 26
You have a BMR of 1978.7.

А този пък казва:
http://www.mydr.com.au/tools/basal-energy-calculator
1985

после чета тъпата формула дадена тук : http://www.bmi-calculator.net/bmr-calculator/bmr-formula.php

И замествам:

Men: BMR = 66 + ( 13.7 x 85 ) + ( 5 x 185 ) - ( 6.8 x 26 ) = 2331 ...

Аз ли съм сляп или това нещо ме лъже ?

Да речем че то е право и БМР-то ми е 1978,7 * 1,7 = 3362
за да получа ОКБ - 500 = 2862 калории

Дали това е правилната сметка за мен ?

Благодаря предварително. Знам, че се вглъбявам но искам да се науча как се смята това най - после.

Мнението беше редактирано от Цветан Радуевш на 21.02.14 16:50.

казано от Цветан Радуевш на 21.02.14, 16:26:

Дали това е правилната сметка за мен ?

Правиш сметката по формулата на Харис-Бенедикт (тук). Дали е най-точната - със сигурност не мога да гарантирам, но те съветвам да работиш само с един алгоритъм/калкулатор. Колкото различни калкулатора пробваш - толкова различни стойности за енергоразхода ще получиш. Смятането по тази формула е проста аритметика, която се учи в началното училище (съответно се предполага, че няма как да сбъркаш). Така или иначе всички тези сметки са ориентировъчни (по ред причини, всичките независими от желанията ти). Правиш сметката, правиш храната и действаш... до 3-4 седмици се вижда какво правиш - качваш, сваляш, поддържаш. После коригираш, ако има нужда.

Съветвам те да не работиш с фиксиран енергиен дефицит, а с относителен такъв - не повече от 20%.
Съветвам те и да не правиш изчисленията с най-високия коефициент за физическата активност - той отговаря на тренировъчен режим, който със сигурност е по-натоварен от твоя (т.е. ти не достигаш такъв енергоразход).

21.02.14
19:35

казано от Цветан Радуевш на 21.02.14, 16:26:

С цялото ми уважение aleks но не смяташ ли че ще получа хипоглекемия с 40 - 60 грама въглехидрат на ден аз тежа 85 килограма.

Който го е страх от мечки не ходи в гората или както там беше поговорката, ако досега си карал на 400, нищо чудно. Всяка рязка промяна за организма не остава без последствия. Можеш да ми прехвърлиш дневника набързо, ще видиш НВД стъпка по стъпка, по учебник.

Не си губи времето с тия формули, сметни си колко калории си приемал средно преди да започнеш с НВД и оттам вади.

Два добри сайта за сметки:
http://www.fitday.com/ - може би най-популярния, лично на мен не ми допада
http://www.myfitnesspal.com/ - много е добър, аз него ползвам, а и има храните от ББ-теам.

Едно НВД, за да работи наистина трябва попринцип да си ядеш умно въглехидрати и когато ги отдрежеш да стане това, което трябва да стане - намаляне % мастна тъкан.

Мнението беше редактирано от aleks на 21.02.14 19:39.

Много много ви балгодаря, че ми помагате !

Имам още един въпрос реших да хапвам въглехидратите (въглехидратното ми ядене да е 1 - 2 часа) но каква част от въглехидратите за деня да приемам.

И в този така наречен зареждащ ден на колко порции да разделя въглехидратите ?

1гр протеин = 4кал.
1гр въгл. = 4 кал.
1гр мазнини = 9 кал.

Добре но някой знае ли в 1 грам протеин или мазнини съдържа ли се въглехидрат, който трябва да бъде пресметнат. (съжалявам относно глупавия въпрос) питам защото обикновено има връзка между мазнини и калории ... Но въглехидрата е сам по себе си калории ... но аз си мисля, че калориите и въглехидратите са пак във пряка зависимост.

Също така

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1