На кого да се доверя за изготвяне на хранителен и тренировъчен план?

21.02.14
11:22

Здравейте,
Винаги съм била в супер форма. около 50 кг, стегнато тяло за 166см. - ген, тренирала съм последно преди 6-7 години лека атлетика.
Но, вече съм майка, родила преди година и няколко месеца. За последния месец съм свалила 7 кг, с измислен си от мен хранителен режим, чета доста, но нямам време за проба - грешка, затова искам да си платя на някого да ми изготви персонално за мен хранителен и тренировъчен план.
Опитах с една мацка, но се оказва доста несериозна, все не отговаря на имейлите ми и разточва нещата. Затова започвам да се отдръпвам от нейните услуги, защото ме е страх да не остана излъгана.
Та идеята ми е да ми предложите коректен човек, който ще е точен и наистина ще изготви правилното нещо за мен.
Искам да сваля оше 9 кг, но и да започна да качвам мускулна маса приемлива за жена.
Пробвах да си правя сама НВД, но просто не се чувствам сигурна,а не искам да блъска по неправилния начин - следователно напразно. Явно сама не мога да се справя. Въпреки огромното ми желание.
Е, ако можете да дадете съвет ще е супер, мерси. : )

21.02.14
11:46

Основните насоки може да видиш тук и да пригодиш режима към нуждите си. Съмнявам се, че някой може да ти изготви хранителен и тренировъчен режим по мейл. Това със сигурност ще са пари на вятъра, защото няма как някой да знае какво ще работи точно при теб. Всеки организъм е различен и няма готова формула. Има основни правила, останалото ти сама трябва да го адаптираш, променяш и нагаждаш към начина си на живот, метаболизъм, активност и т.н.

21.02.14
11:56

Окей, но тънкостите са толкова много, че границата между нещо правилно и нещо грешно е страшно тънка до колкото разбирам. Поне бих искала да се посъветвам със специалист. А и вижда, че тази услуга е доста разпространена, изготвянето на такива планове от разстояние след попълване на т.н анкетна карта, в която има въпроси за начина ти на живот, количество сън, стрес и т.н. Да разбирам ли че този път е напълно безполезен, и всички които се възползват си хвърлят парите на вятъра?

казано от Ramoni Bonboni на 21.02.14, 11:53:

Окей, но тънкостите са толкова много, че границата между нещо правилно и нещо грешно е страшно тънка до колкото разбирам.

Мне, не е точно така. ;)
Няма нищо сложно в протокола на НВД и в спазването му.
По-скоро помисли дали разбираш правилно принципните постановки при съставянето на какъвто и да е режим... и дали всъщност проблемите при теб са следствие от недостиг на воля. :)

Не е безполезно да платиш за такава услуга, но съвсем не е наложително за постигането на добри резултати и не е свързано с получаването на знания. Защото знанията и опитът ще ти послужат и след като приключиш с платения режим, нали? ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.14 12:01.

Carbohydrate

21.02.14
12:07

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72608

21.02.14
12:08

казано от Ramoni Bonboni на 21.02.14, 11:56:

Окей, но тънкостите са толкова много, че границата между нещо правилно и нещо грешно е страшно тънка до колкото разбирам. Поне бих искала да се посъветвам със специалист. А и вижда, че тази услуга е доста разпространена, изготвянето на такива планове от разстояние след попълване на т.н анкетна карта, в която има въпроси за начина ти на живот, количество сън, стрес и т.н. Да разбирам ли че този път е напълно безполезен, и всички които се възползват си хвърлят парите на вятъра?

Дали е безполезен и дали някой има полза от това няма как да ти кажа, защото зависи от страшно много фактори, които за мен са неизвестни. Според мен не е никак сложно да се справиш сама след като почетеш информацията и дневниците тук. Възможно е да сбъркаш и да не се получат нещата веднага, но това важи с пълна сила и за платените програми, изготвени от някой, който не те познава. Ако толкова много ти се харчат пари и искаш да има наистина ефект, аз бих те посъветвал да се свържеш с някой от персоналните треньори подвизаващи се тук, да се видите на живо и да работиш с тях. Това е верния път, а не мейлите.

21.02.14
12:09

казано от Кольо Пияндето на 21.02.14, 12:00:

казано от Ramoni Bonboni на 21.02.14, 11:53:

Окей, но тънкостите са толкова много, че границата между нещо правилно и нещо грешно е страшно тънка до колкото разбирам.

Мне, не е точно така. ;)
Няма нищо сложно в протокола на НВД и в спазването му.
По-скоро помисли дали разбираш правилно принципните постановки при съставянето на какъвто и да е режим... и дали всъщност проблемите при теб са следствие от недостиг на воля. :)

Не е безполезно да платиш за такава услуга, но съвсем не е наложително за постигането на добри резултати и не е свързано с получаването на знания. Защото знанията и опитът ще ти послужат и след като приключиш с платения режим, нали? ;)

Не сте ме разбрали правилно. Аз нямам никакви проблеми, било то със спазване на режим или с трениране. Както казах съм свалила 7 кг за 1 месец, чрез хранителен режим съставен лично от мен и различни тренировки. В никакъв случай недостиг на воля.
Просто искам да правя нещата по най-правилния начин, да има последователност. Изготвила съм си преди 2 седмици 2 примера за НВД. Мога даже да ги постна след малко, не съм започнала да ги спазвам защото не съм сигурна в тях. Четох доста , а и продължавам, виждам изречения от сорта това трябва преди тренировка, това след тренировка, трудно ми е да комбинирам всичко в едно и да съставя плана си сама, по-най-добрия начин. Волята няма нищо общо, аз просто не искам да губя време.

Може и да не съм разбрал правилно, но и няма как да гадая, нали? :)
Мисля си, че за много от детайлите се притесняваш излишно.

Дай да видим какво си сътворила, в кое не си сигурна и защо.
Иначе оставаме в зоната на общите приказки.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.14 12:14.

21.02.14
12:14

Аз не живея в България, а не мога да се доверя на тукашни диетолози и треньори, затова търся и българин. ако си бях в България досега да съм се видяла с някого.

21.02.14
12:28

казано от Кольо Пияндето на 21.02.14, 12:13:

Може и да не съм разбрал правилно, но и няма как да гадая, нали? :)
Мисля си, че за много от детайлите се притесняваш излишно.

Дай да видим какво си сътворила, в кое не си сигурна и защо.
Иначе оставаме в зоната на общите приказки.

Пускам ги, малко грозно, ама моля да ме извините. ха ОКБ 1465
Правих ги по тази тема http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063.
Не съм сигурна обаче, колко време може да се спазва. И дали е ефикасно, понеже пък във сайта на един известен инструктор ли е, какъв е, няма да му споменавам името, човека казва - “Ако харесвате визията ми, забравете за НВД!”

Не знам какви други данни да пусна за проверка на НВД, ако ви интересува нещо ме питайте, много ви благодаря за времето и вниманието, честно!!!!

21.02.14
12:40

казано от Ramoni Bonboni на 21.02.14, 12:28:

Пускам ги

21.02.14
12:42

казано от Vasil Stoianov на 21.02.14, 12:07:

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72608

Благодаря, ще прочета темата.

Първото, което директно ми се набива в очите - няма нужда да се храниш 8 пъти дневно - нито е по-ефективно, нито е особено полезно в дългосрочен план. Съвсем достатъчно е да се храниш 3-4-5 пъти дневно. Така ще можеш да се храниш нормално (а не с отделни хапки храна), ще можеш много по-ефективно да организираш ежедневието си (без да мислиш непрекъснато какво трябва да се яде след малко), а и няма да тормозиш хормоналната система, обуславяща усещанията за глад и ситост (което всъщност е най-важното).

Схемата на НВД е проста - 2-2.5 g/kg белтъчини, 1 g/kg въглехидрати и останалата енергия - от мазнини. Енергийният дефицит е добре да бъде не повече от 20%, за да не бъде режимът прекалено агресивен (което значи отклоняване от здравословното и сравнително бързо достигане на застой). Няма как да ти проверим дали си сметнала правилно нещата (липсват някои данни).

Изборът ти на храни е добър. Няма нужда да бягаш от животинските мазнини. Множко ми се виждат белтъчините, идващи от хранителна добавка. Остави си един шейк след тренировка, въпреки че и той съвсем не е наложителен. Останалото замени с белтъчини от храна.

Последно, защото е най-важно - МНОГО добре помисли, дали при този ръст ще е красиво и дали ще бъдеш здрава, ако тежиш 40 kg.

21.02.14
13:29

Окей, за броя хранения - ще го променя. Малко по-късно, ще се опитам да преправя плана, и ще го постна отново.
Искам да бъда не 40, а 50 без мазнини, а започна ли да качвам мускулна маса килограмите за мен нямат значение стига да изглеждам така, както искам.

Имам въпрос - Колко време ще има ефект, нали тялото привиква към различните видове хранения?
                Подходяща ли е НВД за сваляне на мазнини и качване на мускулна маса?
                При смъкване например на 3 кг, трябва ли да променя стойностите за НВД, т.е наново изчисляване на ОКБ и т.н?
                В горните режими добра ли е самата поредност на храненията? И правилно ли съм разбрала как се съставя НВД?

Моите сметки за горните примери за НВД:
BMR - 1.375
Индекс на активност - 1,375
ОКБ - 1965-500 -> 1465

Протеини - 2.2/кг -> 132 гр/528к
Въглехидрати - 1/кг -> 60гр/240к
Мазнини - ОКБ - (калории Протеини + калории Въглехидрати)/9
          77гр/697к

Мнението беше редактирано от Ramoni Bonboni на 21.02.14 13:33.

500 калории дефицит са много за начало. Ако започнеш с огромен дефицит и стигнеш до “плато” - накъде повече ще сваляш? Без храна?

Почни с 200ккал дефицит и после ако е нужно сваляй повече.

21.02.14
13:47

казано от Херцог Трън на 21.02.14, 13:40:

500 калории дефицит са много за начало. Ако започнеш с огромен дефицит и стигнеш до “плато” - накъде повече ще сваляш? Без храна?

Почни с 200ккал дефицит и после ако е нужно сваляй повече.

Окей, ами ако това не е баш началото? 300? И всъщност по какъв начин се определя това, или е по преценка?

казано от Ramoni Bonboni на 21.02.14, 13:29:

Искам да бъда не 40, а 50 без мазнини, а започна ли да качвам мускулна маса килограмите за мен нямат значение стига да изглеждам така, както искам.

Мда, аз не съм се ориентирал правилно за желаното от теб тегло.
При достатъчно добре тонизирана мускулатура ще изглеждаш перфектно и на 55-56 kg.

Колко време ще има ефект, нали тялото привиква към различните видове хранения?

Трудно е да се прецени, защото зависи от много метаболитни особености на твоето тяло. Да, има адаптация, но спокойно можеш да караш 2-3 месеца на НВД, след което да преминеш на по-лек режим (РБД при по-малък дефицит, например).

Подходяща ли е НВД за сваляне на мазнини и качване на мускулна маса?

Да.

При смъкване например на 3 кг, трябва ли да променя стойностите за НВД, т.е наново изчисляване на ОКБ и т.н?

Да.

В горните режими добра ли е самата поредност на храненията? И правилно ли съм разбрала как се съставя НВД?

Общо взето - да.
До колкото виждам и разчитам написаното от теб - няма грешки, които биха могли да окажат влияние, а само варианти за друго разпределение.

ОКБ - 1965-500 -> 1465

Множко са 500 kcal дефицит за теб и точно затова те посъветвах да работиш с процент.
За мен разумният енергиен прием за теб е 1500-1600 kcal дневно (при 1965 kcal баланс).

21.02.14
13:52

Ама, много мерси, че ми отговори на всички питания. Довечера ще се опитам да постна новия вариант за НВД, надявам се и тогава да го погледнеш. И пак - мерси!!!!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.14 14:07.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1