Какво мислите за комбинацията - whey + casein + bcaa + zma (или други мултивитамини)

КК

22.02.14
00:47

Странно, не намерих подобна тема, а очаквах да има. Може и да не съм търсил нещо както трябва..

Та, какво мислите за комбинацията от заглавието? Начинаещ съм, на 26, 80кг, 185.

След близо 2 седмици четене и разучаване на различните хранителни добавки се спрях на тези, но определено имам нужда от мнение на по-запознати и опитни.

Не искам нищо особено “мощно”, не търся ултра бързи резултати, нито да стана културист. Повече за здраве (заради ужасно неподвижния ми начин на живот) и прилична фигура.

Та се спрях на (всичко е optimum nutrition)
* суроватъчен протеин - сутрин и след тренировка
* казеин - вечер, преди сън
* bcaa - обмислям дали преди или след тренировка, или и двете
* много се чудя за ZMA или вместо това, обикновени мултивитамини от аптеката

Нямам много идея за дозировката още, но останах с впечатление, че
* по една мерителна лъжичка от протеина и казеина ще са ОК за една доза
* bcaa нямам особена идея, предвид, че в суроватъчния има BCAA, не искам да прекалявам
* ZMA или други мултивитамини - по 1 на ден (сутрин или вечер, зависи какво си взема).

Какво мислите за това? Добра комбинация ли са? Съвети за дозировката?

Към момента НЕ искам креатин и глутамин. И никакви други по-сериозни добавки, нито гейнери и причие.

Благодаря предврително :)

Темата беше редактирана от К К на 23.02.14 11:27.

22.02.14
11:26

За какво точно са ти тези добавки? Вземи си едни витамини и на този етап си добре, а Казеина според мен лично е сред най-безполезните добавки.

казано от К К на 22.02.14, 00:47:

Странно, не намерих подобна тема, а очаквах да има. Може и да не съм търсил нещо както трябва... Начинаещ съм... Повече за здраве (заради ужасно неподвижния ми начин на живот) и прилична фигура.

Не си намерил, защото оптималният подход за начинаещ съвсем не е прием на 4-5 вида добавки, от които два вида протеин на прах и успоредно с тях аминокиселини.

ZMA не е витаминен продукт.

Хубави мултивитамини и рибено масло - нищо друго не ти е необходимо на този етап (и още доста време).
Преди да купиш добавки за един куп пари си оправи храненето.

22.02.14
12:44

казано от Кольо Пияндето на 22.02.14, 11:36:

казано от К К на 22.02.14, 00:47:

Странно, не намерих подобна тема, а очаквах да има. Може и да не съм търсил нещо както трябва... Начинаещ съм... Повече за здраве (заради ужасно неподвижния ми начин на живот) и прилична фигура.

Не си намерил, защото оптималният подход за начинаещ съвсем не е прием на 4-5 вида добавки, от които два вида протеин на прах и успоредно с тях аминокиселини.

Хубави мултивитамини и рибено масло - нищо друго не ти е необходимо на този етап (и още доста време).
Преди да купиш добавки за един куп пари си оправи храненето.

Даже и без рибено ще мине според мен.

КК

23.02.14
11:35

казано от Alex Ivanov на 22.02.14, 11:26:

За какво точно са ти тези добавки?

Писал съм в първия пост, но може би не достатъчно ясно. За маса, чиста (т.е. не искам гейнери и прочие с огромно количество въглехидрати вътре), понеже съм доста слаб.

казано от Кольо Пияндето на 22.02.14, 11:36:

ZMA знам, че не са витамини, ясно ми е, не съм се изразил добре. Мисълта ми беше дали вместо ZMA да не пия витамини с минерали, в които си има цинк, магнезий и B6.

И до кога така на витамини само?

Храненето може да се каже, че съм го “оправил” - не строг хранителен режим, но не и безразборно ядене на каквото и да е. А чак на супер строг режим не мисля, че бих се подложил.

23.02.14
12:10

Лично аз не виждам смисъл от комбинация на 2 протеина, при положение, че имаш определен режим. Аз бих избрал суроватката. ZMA и витамини няма лошо в това да ги добавиш да. Ето ти и примерен прием - протеина сутрин като станеш и след тренировка, а в почивен ден отново сутрин и още 1 доза надвечер, ZMA 30-40 минути преди лягане на празен стомах и витамините сутрин след закуската. Отностно BCAA гледай да са на прах, аз ги приемам по време на тренировка 15-20 грама, в почивен ден между храненията.

КК

23.02.14
12:28

Благодаря за мнението.

Относно казеина - мисля да е само и единствено вечерно време, преди лягане, именно защото се усвоява много бавно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1