22.02.14
15:50
Здравейте :) , на 17 години съм тренирам фитнес от почти 2 години( не е много, но имам малко опит)
Реших да правя класическа мъртва тяга.Един месец я правих без тежести за да науча перфектна техника.После започнах да дигам килограмите по малко с надежтата тялото да свиква и да нямам травми в бъдеще, но уви.Днес отново дигнах килограмите последната ми серия беше с 6 повторения+ колан.Техниката ми е добра не се изгърбвам(даже питах хората в залата), но в края на тренировката почнах да тренирам корем и усетих болка в долната лява част под пъпа.Според вас да намаля ли килограмите или изобщо да го махна упражнението от тренировката си?
22.02.14
16:04
Слаб ти е поясът и най-вероятно не си стягаш коремната стена като вдигаш щангата. Почвай да правиш планкове с тежест, плъзгане с колелце, повдигане на краката от вис и дърпай по 3-5 повторения на тягата (за серия), те са оптимални за това упражнение. Коланът няма да ти помогне много, дори може да те подведе, затова го избягвай, особено ако работиш с тежести до 150% от твоето лично тегло. Ако продължаваш да тренираш, както досега си застрашен от херния.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 22.02.14 16:05.
22.02.14
16:09
Да ясно ще тренирам добре коремните мускули и ще се опитам да ги стягам корема преди да повдигна тежеста.Обаче, ако не се лъжа 3-5 повторения означава по тежко.Така няма ли да си докарам травма.Някои хора ми викат до 20г да не дърдам тежко, а други обратното.
22.02.14
16:29
Ами опитай се да намериш оптималната тежест за теб - да те натоварва и в същото време да не е травмираща. Никой не може да ти каже през форум с каква тежест да тренираш, ти най-добре можеш да го усетиш това. Иначе другото, което са ти казали да не вдигаш тежко до 20 години, даже няма какво да го коментирам. Абсолютна глупост. Тренирай си здраво, но разумно все пак.