Дано не съм ви в повече хах

Темата е заключена.

26.02.14
13:38

Здравейте, аз съм Стефани от Варна на 19 години. От 10-ти клас варирам около 60 кг. Дрехите ми от тогава стават все още. Лятото съм около 58, зимата около 63 кг. Всеки ден се настройвам, че ще започна едно ново начало, но дори и да започва такова то е за отрицателно време! Опитвала съм с диети, с глад, с ограничение на храната, имаше един двугодишен период в който ходих на фитнес с прекъсвания. Идеята беше отслабване тъй като на 14 пих хормонални хапчета от които качих 6 кг. и нали се сещате едно момиче до каква степен може да го депресира това! По едно време си бях купила пътека за бягане, без да бягам на нея. Имаше дни в които бягах дълги разстояния, вечер в Морска градина и по плажа, казвам вечер, защото ми е неудобно през деня, често се притеснявам от телосложението си. Ограничавам до максимум превоза с автобус, обичам да вървя, дългите разстояния не биха ми попречили. Винаги съм искала да бъда по-слаба и стегната, но само с искане не става. Желанието го има, но рядко се прилага и както вече споменах е за кратко. 
Днес се събудих с мисълта за тренировка и реших да потърся гимнастика в домашни условия, при което попаднах на този сайт и ми направи добро впечатление. В периода в който ходих на фитнес дали заради неправилни упражнения или поради израстването ми, понеже беше точно в този момент се разширих в гръб и прасеца ми доби различни размери от предишните, ходенето ми на фитнес бе с цел да отслабна и да са стегна, както искам, но мускулите ми се развиха и сантиметри, като ръка и крак се увеличиха! Наскоро се опитах да бягам, но ми беше за малко и доста трудно, дали заради това, че съм отвикнала или съм повече килограми, астматик съм веднага хванах пристъп, но това никога не ми е пречело и не би трябвало да попречи, при положение, че има доста астматици, които си тренират редовно и изглеждат прекрасно. 
Крайно време е да се погрижа за себе си, защото това ще ми донеса само плюсове, както психически, така и физически. Ще се радвам, ако хора като вас биха ми помогнали, които имат опит и знаят какво правят, имам нужда от това някой да ме насърчи и да ми помага. Хората с които контактувам и ме обичат и обичам, няма как да ми помогнат, защото според всички съм си много добре, а това са глупости, просто не искат да ме засегнат, защото знаят, че това е моят комплекс!  На този етап нямам никакъв хранителен режим, никаква тренировка, обожавам сладко и в това обстоятелство не мога да го спра, не ме разбирайте, че ям килограми захар, но кажи речи няма ден в който да не хапна нещо. Рядко пия газирано, ограничавам яденето на хляб, няма значение с или без него. Нямам никаква финансова възможност буквално, примерно за фитнес или диета в която днес трябва да изям свинска пържола или 1кг. грейпфрути :D Дано никой от вас не се шокира от безрезервната ми искреност. Много хора живеят по моя начин, но малко си го признават, за да искам някой да ми помогне от вас, все пак трябва да си призная греховете, за да има ефект това което бихте ми предложили.
Благодаря ви предварително и за отделеното време и за съветите. Знам, че с някой от вас наистина ще имам късмет!

Темата беше редактирана от Стефани на 01.03.14 17:35.

26.02.14
13:45

казано от Стефани на 26.02.14, 13:38:

обожавам сладко и в никакви обстоятелства не мога да го спра

Приеми, че първият ти пост е “никакво обстоятелство” и започвай да четеш. Сладко може да съществува и в по-полезни форми от шоколад, кексчета, кроасанчета и пастички. И аз съм с редица здравословни проблеми, но леко полеко нещата се случват.

Добре дошла и успех с дневника! :)

Здравей! Защо не пробваш с различните тренировки, които има в ютуб? Пълно е с неща, които можеш да си правиш вкъщи, като HIIT тренировки, упражнения със собствено тегло, зумба и т.н., които си правиш на спокойствие, без да се притесняваш, че някой те гледа, а и не изискват средства. Относно храненето - не винаги неяденето на хляб е добре, зависи с какво го заместваш, а и месото също не е задължително. Аз съм вегетарианка от 3 години и съм жива и здрава. Не можеш ли да пробваш да хапваш по лъжица мед, когато ти се яде сладко, или примерно някакви полезни еквиваленти: един банан струва колкото една вафла. Може да ядеш сушени плодове също, те са доста сладки.
Успех и горе главата!
Най-важното: обичай себе си!

Докато гладуваш няма шанс да овладееш мераците за захар.
Всъщност... помисли до колко си готова да промениш навиците си.

26.02.14
14:53

казано от Bella на 26.02.14, 13:45:

Сладко може да съществува и в по-полезни форми от шоколад,

Всъщност, сладко в по-полезна форма от шоколад не съществува...само че не шоколадът, който си представяш. ;)

Стефани, напълно те разбирам, защото и аз имам проблеми със “сладко”-треската, при мен е по-скоро шоколадова треска.

Ще помоля да не ме анатемосва никой, защото хората са различни и е съвсем естествено за човешкия организъм да предпочита сладко (глюкоза-мозък).

По принцип съм много против диетите (дори, когато съм ги спазвала) и се сещам за 90-дневната с нейния въглехидратен ден. При мен не работеше, за други е имало успех, но аз лично не бих я препоръчала.
Не бих препоръчала НВД, не бих препоръчала и всякакви други “изгъзици”. Казвам го като човек с известен опит поне в диетите (дори и негативен, опитът е опит).

Също така, колкото повече си забраняваш нещо, толкова повече ще те влече- казвам го от опита на човек, който “благодарение” на лишения със сладко се докарваше с по 2.5л сладолед на ден+ 4-5 шоколадови бара. Знам за какво говоря.

Опитай се да не си го забраняваш и да го хапваш умерено и не всеки ден. Нека не ти става фикс идея, защото тогава психологичните последици от провала са още по-гадни. Бялата рафинирана захар във всички така любими нещица, блъскани с лецитинец и набухватели, е убиец. Имай си подръка плодове и по-добре калориите да дойдат от тях, поне имат положителен ефект. Но ...не допускай моята грешка: беше време, когато от такива продукти “подръка” изяждах по над 2 кг грозде на ден.

Искам да ти пожелая да си набележиш много ясна и постижима цел! Такава, от която да видиш резултати скоро, за да те мотивира....примерно, че си се хранила с естествена храна една седмица и се чувстваш по-лека. Радвай се на малките успехи, наслаждавай се на хапките сладко, вместо да чувстваш вина, както често става. Мисля, че така по-лесно ще намалиш ако не и изключиш тотално кофти храните (не само сладкото е сред тях, гозбичките със запръжки не са по-малко гадни).

Успех! :)

26.02.14
16:39

Привет :)

Постиженията ми със сладкото са уникални- самичка си поглъщах 18 еклера наведнъж, цял шоколад Милка от ония големите по 300гр. , спретвах си кекс в 1 през нощта и си го изяждах сама (fubar)..
Много е трудно да се откажеш от тези неща, но с две думи ще ти кажа аз какво направих:
-замених тези боклуци с плодове - много плодове
-започнах да ям и сушени такива- фурми, стафиди, смокини
-смесвах тахан и мед и също похапвах с лъжицата
Малко по малко свикваш и мозъкът ти спира да иска..или поне не толкова силно..постепенно намаляш количествата..
Като добавиш към това и малко спорт, нещата ще се наредят. Ако не можеш да бягаш, прави го интервално- редуваш спринтове с ходене (”игра на пулса” както го наричам) така започваш да топиш мазнини..20 мин. са достатъчни..
Откъм упражнения да се изкажат други, има много вещи хора тук..
Най-важното е , този процес да не го наричаш и приемаш като диета, а като начин на живот и мироглед :)

Мнението беше редактирано от Stela на 26.02.14 22:25.

Ая Палачинкова

26.02.14
17:02

Няма такова нещо като “не мога без шоколад,вафли,кроасани ... ” има “не искам да се откажа от тях” Всичко е в главата ни ... Просто си кажи “нямам нужда от всички тези празни  и излишни въглехидрати ” ... Здравословните им варианти също са хубави - сушени плодове,тахан с мед , авокадо с натурално какао ... Опитай ги и виж колко по-добре ще се чувстваш :))

Най-добре напиши какво яде днес например, за целия ден :) Така ще ни е по-лесно да се ориентираме колко калории г-д приемаш, приемаш ли достатъчно протеин, мазнини, за сладкото вече разбрахме. Напълно съм съгласна с Ая - няма не мога, има само търсене на оправдание защо не искам да направя дадено нещо, казвайки си просто,че “не мога” :)

казано от Малечка Палечка на 26.02.14, 16:05:

Ще помоля да не ме анатемосва никой, защото хората са различни и е съвсем естествено за човешкия организъм да предпочита сладко (глюкоза-мозък).

Аз съм от анатемосващите и мисля да не те пропускам. При нормално балансирано хранене нуждата от захар съвсем не е нормална и естествена реакция на тялото. Тази нужда е характерна, очаквана и нормална за условия на гладуване. Съжалявам, истината е такава, независимо дали ти харесва или не. Да, метаболизмът на различните хора има своята индивидуалност до известна степен, но със сигурност не става въпрос за фундаментални и принципни разлики в механизмите. От друга страна захарта в храната съвсем не е единственият източник на глюкоза за мозъка. А ако заговорим за кетоза, съвсем ще стане интересно...

По принцип съм много против диетите (дори, когато съм ги спазвала) и се сещам за 90-дневната с нейния въглехидратен ден.

90-дневната “диета” има 3 (словом - три) въглехидратни дни от общо 4-дневен цикъл (четвъртият ден е белтъчно-мазнинен).
Това да си опитал тук-там някакви неща без да ги разбираш не те прави особено опитен.

Също така, колкото повече си забраняваш нещо, толкова повече ще те влече - казвам го от опита на човек, който “благодарение” на лишения със сладко се докарваше с по 2.5л сладолед на ден+ 4-5 шоколадови бара. Знам за какво говоря.

Ако някой вникне в думите ми горе ще се види, че не говоря за забрана.
Не разбираш какво имам предвид аз.

Приключвам с тази странична дискусия.

27.02.14
08:14

Зависимостта към сладкото се преодолява много лесно - с истинска храна. Едно време и аз смятах, че на закуска не хапна ли поне една вафла, все едно не съм яла. Един ден просто реших, че ще се вслушам в съветите на пишещите тук, ще се храня повече, а сладкото под формата на вафли, смених с плодове. В момента си варя яйца, а на масата ми има 2 кутии с бисквити. Значи, все пак, можело и без тях да се живее ;)

27.02.14
13:31

Bella: “Започвай да четеш.И аз съм с редица здравословни проблеми, но леко полеко нещата се случват.

Добре дошла и успех с дневника!”

Да вчера по-голямата част от времето ми мина в четене, в тази насока. Не съм целяла да се оправдавам, по случаи това дали има нещо което да ме спира, а напротив. Съжалявам, че така си ме разбрала. Благодаря, успех и на теб.

Мнението беше редактирано от Стефани на 27.02.14 13:32.

27.02.14
13:41

Ваня Великова: “Здравей! Защо не пробваш с различните тренировки, които има в ютуб? Които си правиш на спокойствие, без да се притесняваш, че някой те гледа, а и не изискват средства. Относно храненето - не винаги неяденето на хляб е добре, зависи с какво го заместваш, а и месото също не е задължително. Не можеш ли да пробваш да хапваш по лъжица мед, когато ти се яде сладко, или примерно някакви полезни еквиваленти: един банан струва колкото една вафла. Може да ядеш сушени плодове също, те са доста сладки.
Успех и горе главата!
Най-важното: обичай себе си!

Здравей и на теб, Ваня! Благодаря за отделеното време. Вчера след като почетох намерих в “ютуб” гимнастика, която беше лесна и ефикасна, особено след като днес не мога да седна без да си помагам с ръцете за да си наместя краката хаха. Мисля с това да продължа. По-точно, хляба не е основното ми ядене, случва се да ям, но го избягвам! Обичам месо. Обичам мед, когато бях по-малка именно той беше моя заместител за сладко, но вече не е така, но с удоволствие бих го прибавила към чая си.  Благодаря за съветите, много си мила. Успех и на теб.

казано от Кольо Пияндето на 27.02.14, 01:01:

Ако някой вникне в думите ми горе ще се види, че не говоря за забрана.
Не разбираш какво имам предвид аз.

Приключвам с тази странична дискусия.

Ами не съм сигурна кой кого не е разбрал, но моето изказване касаеше по принцип влечението към въглехидрати и е интересно как в истински балансираните хранителни режими (кетоза и т.н. ги изключвам по презумция като нездравословни, дори да са ефективни, сори) процентът въглехидрати е с превес над останалите групи.
Субективна съм- по едно време обожавах Лидия Ковачева, така че не ме слушайте. Блондинка.

И все пак си мисля, че две парченца (15г) разтапящ сетивата и небцето шоколад са за предпочитане пред около 100г тахан с мед...Въпрос на приоритет и самоконтрол.

Няма да споря повече, не се чувствам достатъчно компетентна и не виждам смисъл.

27.02.14
14:04

Стефани, напълно те разбирам. Хората са различни и е съвсем естествено за човешкия организъм да предпочита сладко (глюкоза-мозък). Също така, колкото повече си забраняваш нещо, толкова повече ще те влече. Знам за какво говоря. Опитай се да не си го забраняваш и да го хапваш умерено и не всеки ден. Искам да ти пожелая да си набележиш много ясна и постижима цел! Такава, от която да видиш резултати скоро, за да те мотивира. Радвай се на малките успехи, наслаждавай се на хапките сладко, вместо да чувстваш вина, както често става.
Успех! :)

Благодаря за разбирането! Много си права всеки от нас е индивидуален. Нямаме право да се съдим! Познавам хора които спират въпросното сладко от ряз и други, които не могат или не искат, не знам, не искам да навлизам в конфликт. Явно не съм се изразила правилно, защото всеки зачекна въпроса за сладкото! Не изяждам по 5 шоколада на ден, просто рядко има дни в които не го ям. Обичам сладко и ми се е случвало да бъда на диета всичко спазвам, до момента в който нещо в главата ми не прищрака и не изпадна в тази треска за която говориш, че имам нужда не от една лъжичка мед, или захар, а от една “Милка” примерно. Случвало се е дори по два дни да не ям, колко смешно звучи хахах, но е факт. Не ям на сила, а само когато ми се прияде, това не е като водата, да имаме нужда от нея, сладкото е един вид лукс.
За резултатите ей това са ключовите думи 
- “Искам да ти пожелая да си набележиш много ясна и постижима цел! Такава, от която да видиш резултати скоро, за да те мотивира”
Успех и на теб!

27.02.14
14:11

казано от Ая Палачинкова на 26.02.14, 17:02:

Няма такова нещо като “не мога без шоколад,вафли,кроасани ... ” има “не искам да се откажа от тях” Всичко е в главата ни ... Просто си кажи “нямам нужда от всички тези празни  и излишни въглехидрати ” ... Здравословните им варианти също са хубави - сушени плодове,тахан с мед , авокадо с натурално какао ... Опитай ги и виж колко по-добре ще се чувстваш :))

Да всичко е в главата ни. Благодаря ти за съветите.

27.02.14
14:12

Това, което описваш, се случва при зле балансирано или недостатъчно хранене. Или и двете. Казвам ти го като човек, захранен от количката, буквално, със сладолед и кола.

27.02.14
14:24

казано от Adriana Dacheva на 26.02.14, 21:47:

Най-добре напиши какво яде днес например, за целия ден :) Така ще ни е по-лесно да се ориентираме колко калории г-д приемаш, приемаш ли достатъчно протеин, мазнини, за сладкото вече разбрахме. Напълно съм съгласна с Ая - няма не мога, има само търсене на оправдание защо не искам да направя дадено нещо, казвайки си просто,че “не мога” :)

Днес станах около 09:30 не пия кафе, или много рядко!
Към 11:20 ядох супа, домат и една плочка сирене. 
Евентуално към 18:00 отново ще ям или по-късно, вероятно същото и ще е последното ми хранене за деня.
На този етап съм безработна, старая се възможно най-рядко да искам някакви пари от нашите. Ям това което има вкъщи, не смея да изявявам претенции, защото е нелепо спрямо финансовата ни възможност!  Казвам това за да разберете, какво мога да си позволя, ако ще спазвам някакъв хранителен режим. Не се оплаквам, същност това е положението. Редовно имаме ябълки, сирене, прясно мляко, кисело, яйца, видове пасти, ориз. Може би и други неща, но нали долу-горе да ви стане ясно : ) Благодаря за времето.

казано от Стефани на 27.02.14, 14:24:

казано от Adriana Dacheva на 26.02.14, 21:47:

Днес станах около 09:30 не пия кафе, или много рядко!
Към 11:20 ядох супа, домат и една плочка сирене. 
Евентуално към 18:00 отново ще ям или по-късно, вероятно същото и ще е последното ми хранене за деня.
На този етап съм безработна, старая се възможно най-рядко да искам някакви пари от нашите. Ям това което има вкъщи, не смея да изявявам претенции, защото е нелепо спрямо финансовата ни възможност!  Казвам това за да разберете, какво мога да си позволя, ако ще спазвам някакъв хранителен режим. Не се оплаквам, същност това е положението. Редовно имаме ябълки, сирене, прясно мляко, кисело, яйца, видове пасти, ориз. Може би и други неща, но нали долу-горе да ви стане ясно : ) Благодаря за времето.

Това обеснява нещата :) Храниш се супер малко, много небалансирано. Като цяло май липсват достатъчно протеини, полезни мазнини, преобладават въглехидрати - от там и адския ти глад към вредните храни. Нямаш закуска.. храниш се през голям прозорец от време..

На първо четене отговорът ми може да ти се стори абсолютно безсмислен и неадекватен, но ти говоря от собствен опит. Това, за което искаш съвет - тренировки, гимнастики, хранене, е съвсем малка част от уравнението. Действително важна, но все пак малка. Истината е, че всичко започва от ума. Твоят ум е най-силното ти оръжие по пътя към желаната фигура. Звучи доста странно, но по този въпрос говорят много атлети, и то от най-високо ниво. Изградиш ли мощна мотивация за постигане на целта всичко започва да се случва много по-лесно.

Ако трябва все пак да дам някакви насоки за трениране и хранене, мисля, че много добра работа ще ти свърши програмата на бившия шампион от UFC Жорж Сен-Пиер Rushfit. Става за трениране у дома, не изисква никакви инвестиции, има и насоки за хранителен режим. Пробвал съм я и не е никак лоша. Можеш да си я дръпнеш от piratebay.

Поздрави и успех!

28.02.14
13:31

казано от Руслан Емануилов на 28.02.14, 10:20:

Истината е, че всичко започва от ума. Твоят ум е най-силното ти оръжие по пътя към желаната фигура. Звучи доста странно, но по този въпрос говорят много атлети, и то от най-високо ниво. Изградиш ли мощна мотивация за постигане на целта всичко започва да се случва много по-лесно.

Ако трябва все пак да дам някакви насоки за трениране и хранене, мисля, че много добра работа ще ти свърши програмата на бившия шампион от UFC Жорж Сен-Пиер Rushfit. Става за трениране у дома, не изисква никакви инвестиции, има и насоки за хранителен режим. Пробвал съм я и не е никак лоша. Можеш да си я дръпнеш от piratebay.

Поздрави и успех!

Благодаря ти много. Напротив как ще е безсмислено, това е в основата на всичко! Съзнанието от там започва каквато и да била промяна!

28.02.14
14:14

Изградиш ли мощна мотивация за постигане на целта всичко започва да се случва много по-лесно.

Ако трябва все пак да дам някакви насоки за трениране и хранене

А да ти се намират някакви насоки за изграждане на мощна мотивация? :) Предполагам повечето хора не тренират или се отказват бързо именно заради липсата ѝ, и докато навсякъде е пълно с насоки за хранене и трениране, за мотивацията не се срещат материали. Някак си се разчита немотивираните сами да се справят с нея, което е малко вероятно да се случи.

28.02.14
14:20

казано от Debel Lebed на 28.02.14, 14:14:

Изградиш ли мощна мотивация за постигане на целта всичко започва да се случва много по-лесно.

А да ти се намират някакви насоки за изграждане на мощна мотивация? :) Предполагам повечето хора не тренират или се отказват бързо именно заради липсата ѝ, и докато навсякъде е пълно с насоки за хранене и трениране, за мотивацията не се срещат материали. Някак си се разчита немотивираните сами да се справят с нея, което е малко вероятно да се случи.

Ако ти самият нямаш вътрешна нагласа и мотивация, няма кой да ти я “присади”. Ако здравето не ти е достатъчна мотивация, не знам кое би могло да бъде - по добре се замисли за идеята на съществуването си на този свят и се замисли дали ти е по-добре да си болнав, хленчещ и търсещ оправдания, или да си здрав и да вървиш напред с вдигната глева.

28.02.14
14:26

Ако наистина имаш желание да правиш нещо, или искаш да постигнеш дадена цел, то мотивацията няма да ти е проблем.

28.02.14
14:32

казано от Debel Lebed на 28.02.14, 14:14:

А) Промиване на мозъка - може и в добрия смисъл;

Б) След размисъл и наблюдение, може и с учител, установяваш пътят към кои цели те прави доволен и щастлив - това на най-елементарно ниво, без да прецизираме що е това доволен и щастлив. Извод - наличието на мотивация е всъщност функция на целенасочена психическа дейност която се влияе inter alia и от нивото на интелигентност и възможност за контрол на емоционалните залитания;  Втори извод - не всеки го може.

28.02.14
14:33

Изборът на цели пък е различен въпрос :)

28.02.14
14:37

казано от Маргарита Манева на 28.02.14, 14:20:

Ако здравето не ти е достатъчна мотивация, не знам кое би могло да бъде - по добре се замисли за идеята на съществуването си на този свят и се замисли дали ти е по-добре да си болнав, хленчещ и търсещ оправдания, или да си здрав и да вървиш напред с вдигната глева.

Замислял съм се и едва ли има човек, който да не се е замислял и не би посочил здравето си на първо място. И въпреки това повечето хора нямаме мотивация да правим нещо за него докато не видим зор. :) Нещо ни куца мотивацията и точно в тази насока се опитвам да разнищя нещата, но ето с вашите отговори пак се разчита на способностите на неспособните да се мотивират сами, да се мотивират сами. :D Но, ако питам за хранене и тренировка, ще бъда заринат с методи, сиситеми, диети, и куп друга информация...

казано от Von Suthaus на 28.02.14, 14:32:

Б) След размисъл и наблюдение, може и с учител, установяваш пътят към кои цели те прави доволен и щастлив

Мързелът и плюскането. :D

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 28.02.14 14:42.

28.02.14
14:40

Това се казва избор, не мотивация: избираш да си такъв какъвто си и получаваш точно това, което си си заработил. Никой не е длъжен да те мотивира да живееш.

Виждам от коментарите, че не всеки разбира какво имам предвид. Силно препоръчвам двата филма на Кай Грийн - момчето от сирак без буквално нищо се издигнало до елитен IFBB про. Той говори много добре за силата на ума и за изграждането на мотивация.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1