27.02.14
15:52
Привет!
Ще споделите ли някакви сполучливи рецепти за картофи ориз и пилешки и свински пържоли.
Никога не ми стават вкусни, пробвах всякакви рецепти, или ориза ми става твърд или прекалено разкашкан.Картофите ми стават ужасно безвкусни и гадни, пържолите също.Примерно,в закусвалня, никога не съм попадал на гадни картофи или ориз.
Споделете някакви прости рецепти за прости хора, дето не могат да си сготвят :)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 27.02.14 15:54.
27.02.14
15:53
Научи се да готвиш. :D
27.02.14
15:56
казано от ARM STRONG на 27.02.14, 15:53:
Научи се да готвиш. :D
КАК?
27.02.14
16:18
казано от Даниел Бонев на 27.02.14, 15:52:
Привет!
Ще споделите ли някакви сполучливи рецепти за картофи ориз и пилешки и свински пържоли.
Никога не ми стават вкусни, пробвах всякакви рецепти, или ориза ми става твърд или прекалено разкашкан.Картофите ми стават ужасно безвкусни и гадни, пържолите също.Примерно,в закусвалня, никога не съм попадал на гадни картофи или ориз.
Споделете някакви прости рецепти за прости хора, дето не могат да си сготвят :)
В закусвалните слагат в храната много мазнина.. ако си падаш по мазничко - това е причината да ти харесват.. аз лично си правя пилешкото филе с крумит/ праз/ зеле/ др. зеленчук без грам мазнина и после си добавям калиева сол и подправки на вкус. Ориза и картофите - същото.. не е рецепта от книгите, но като редуваш и разнообразяваш зарзавата и подправките ти е вкусно и не ти писва. Поне при мен е така.
27.02.14
16:48
казано от Даниел Бонев на 27.02.14, 15:56:
КАК?
Както обикновено - с четене и практика. Днес точно си направих една таква проста рецепта със свинско и картофи. А сигурно ще забележиш колко съм мързелив и правя нещата по-възможно най-лесния начин.
Продукти:
около 300 гр. свинско месо (каквото намериш)
няколко картофа (колкото си прецениш)
малко сол
Уреди:
Средноголям тиган с капак
котлон или друг подходящ източник на енергия за тигана
нож
вилица
Начин на приготвяне:
Измиваш месото, ако не е крехко го начукваш с нещо подходящо (аз ползвам дръжката на ножа, но трябва да имаш здрав хват - виж в сайта упражнения за здрав хват), слагаш месото в тиганя и го заливаш с вода, почти да покрие месото.Слагаш на котлона и капака отгоре, да се свари по-бързо. Докато заври се шматкаш наоколо - комп., набирания, скоци на въже или четеш простотиите из форума. Ако има нужда намаляш силата на котлона, за да не изври водата набързо, а и казват, че на бавен огън ястията ставали по-вкусни. След около 30-40 мин. проверяваш с ножа докъде се е сварило месото. Може да си извадиш парче да го опиташ, но след време ще можеш да преценяш и на око. Следиш дали има нужда от доливане на вода, да не вземе да ти изгори месото, не че нещо, но после ще трябва правиш нова манджа и да чистиш изгорял тиган - чиста набутвация. Щом видиш, че месото е почти готово, обелваш картофите, нарязваш ги на по-дребно, измиваш ги 3 води и ги слагаш в тигана при месото. Захлупваш пак с капака и след 10 минути проверяваш дали са се сварили. Като стане готово поръсваш малко сол, може и някаква подправка. Ако ти се занимава може и лук и магданоз да му нарежеш отгоре, разбъркваш леко и го оставяш да изстине. Сега ще ти го напиша по-кратко, да ти се види по-просто:
Месо - измиване - тиган - вода - котлон - варене - картофи - подправки - изстиване - ядене.
Някои хора слагат и мазнина, но други, като мен са си наумили, че мазнината от месото е достатъчна особено, ако към яденето ще има салата от прясно зеле със зехтин. А салатата е още по-проста - режеш парче от зелката, махаш мръсните листа отгоре, измиваш, нарязваш го на ситно, намачкваш го с ръцете да поомекне, малко сол и зехтин и си готов. Може да я изсипеш върху манджата, за да не се занимаваш поотделно с двете, аз така правя, за да спестя движението на вилицата между двата съда :). Успех и приятен апетит! И да споделиш после какво е станало.
п.п. И не е задължително да ставаш гей, за да си готвиш, може и просто да си на сухо в момента. Освен това най-добрите готвачи са мъже, така, че няма от какво да се срамуваш, а трябва да се гордееш.
п.п.п. Забравих да отбележа, че с ориз става абсолютно по същия начин - измиваш ориза 3 води и го добавяш към месото. След като започне да увира, ако има нужда му добавяш вода, за да се свари добре, да не остане твърд.
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 27.02.14 16:55.
Колкото и конспиративно да звучи готовите подправки, глутамата и други подобрители могат да повлияят доста на сетивата ти и така, като хапваш навън винаги да ти е вкусно, а у вас всичко е безвкусно. Има си тънкости за всичко , чети рецепти, проба/грешка , докато не намериш по-здравословен и вкусен вариант.
04.03.14
16:32
Взех си кафяв ориз крина, понеже с белия не мога да се оправя.
Запържих малко лук, след това ориза и сложих 1:4 ориз:вода.....
.... Пълна “помия” бих казал.Варих го сума време на дъното на тенджерата се залепи половината ориз, а останалата половина имаше вкус на изгоряло.Утре ще пробвам да го варя, без запържване и без лук.
П.П. Гледах баба ми как правя бял ориз,:
Запържва с лук, слага в тавата залива с бульона от свареното месо в съотношение 3:1 и отгоре мръвките и пече на фурна.
Мога да ви кажа, че по-хубав ориз не съм ял, дори и в китайски ресторант, но на мен по-същият начин ми става бълвоч.
04.03.14
18:01
Голяма драма с тоя ориз, а? Аз пък го варя с подправки и го ям, без да мисля дали е вкусен или не. Ако си достатъчно мотивиран, не би трябвало да ти пука чак толкова за вкуса, просто защото ставаш роб на стомаха си. Кафявият ориз, е съвсем различен от белия, защото при него е запазена външната обвивка, и съответно технологично му трябва много повече време за да се сготви. Аз го варя средно около 45минути, докато на белия му трябват 10-15мин.
Ако не мога да хапна нещо вкусно и да си направя че*ия на душата за какво живея. Според мен грешката ти е в това, че си използвал кафяв. Аз лично никога не съм го докарвал вкусен.
05.03.14
18:42
Не ставам за готвач.Преди малко се опитах да си опека картофи в йенска тенджера, станаха бълвоч.
Гледам рецепти в този сайт и въобще не става.Примерно пробвах едни картофи по рецепта на bb team, пържо, че не станаха като на снимката и второ, че не бяха вкусни.За тази рецепта става дума:
http://www.bb-team.org/recipes/4816_kartofi-bez-nishto
05.03.14
18:51
Прави си ориз бял варен с царевица и малко сол,много хубаво на вкус. Даже без подправки..
Иначе сега яхнии супи стават за тези неща..Правиш си примерно супа от 200 грама ориз някакви картофи и фиде и 500 гр месо,аз например така правя.Оризът не се усеща.
Иначе има всякакви други варианти,ама ти като си подбереш 2-3 можеш да караш с тях,аз ям от над година всеки ден и то по бая ориз,рядко пропускам и няма проблем,освен когато го ям само ориз(варен) с много малко сол и сухо месо
02.04.14
16:14
Еее, засърбяха ме пръстите. Аз съм горещ привърженик на мързеливото, бързо готвене.
Ще споделя най-елементарната рецепта за пиле с ориз, с която и моят 3-годишен син се справя. Оризът може да се замести с картофи, но те трябва да се белят ако не са пресни пролетни... а кой има време за това?
1 Тава (празна, измита, може и неподсушена) + 1 чаша ориз (кой какъвто си обича, кафяв, бял...според вкусовете)+ 3 пилешки пържоли или 2 пилешки бутчета. Слагаш всичко заедно в тавата както е, не запържваш, не вариш предварително, не режеш нищо. Добавяш си подправки: малко сол, малко черен пипер, малко копър, ...на вкус. Ако са пилешки пържоли добавяш и 2 с.л олио, ако са бутчета- без мазнина, те си имат в излишък. Заливаш всичко със студена вода, да покрие ориза и месото. Печеш на около 200-250градуса за около 40 мин, доливаш вода ако ти се струва, че месото не е готово. И това е.
Втора рецепта за мега вкусно свинско:
1 тава йена глас (или гювече от големите) с капак! Слагаш крехко свинско (примерно от бут) нарязано на парчета (и по-големи да са, пак става вкусно), добавяш 2 нарязани кисели краставички, половин кофичка (или цяла) заквасена сметана, малко гъби (който обича), няколко зърна черен пипер и сол. Доливаш вода, да покрие съставките. Блъскаш във фурната и печеш, докато слюнката ти от аромата не те задави. Тогава си готов. 50 -60мин за по-крехък ефект.
Твоята дейност е 5 минути, останалото го прави фурната...като с прането общо взето. :D
казано от Малечка Палечка на 02.04.14, 16:14:
Еее, засърбяха ме пръстите. Аз съм горещ привърженик на мързеливото, бързо готвене.
Ще споделя най-елементарната рецепта за пиле с ориз, с която и моят 3-годишен син се справя. Оризът може да се замести с картофи, но те трябва да се белят ако не са пресни пролетни... а кой има време за това?1 Тава (празна, измита, може и неподсушена) + 1 чаша ориз (кой какъвто си обича, кафяв, бял...според вкусовете)+ 3 пилешки пържоли или 2 пилешки бутчета. Слагаш всичко заедно в тавата както е, не запържваш, не вариш предварително, не режеш нищо. Добавяш си подправки: малко сол, малко черен пипер, малко копър, ...на вкус. Ако са пилешки пържоли добавяш и 2 с.л олио, ако са бутчета- без мазнина, те си имат в излишък. Заливаш всичко със студена вода, да покрие ориза и месото. Печеш на около 200-250градуса за около 40 мин, доливаш вода ако ти се струва, че месото не е готово. И това е.
Втора рецепта за мега вкусно свинско:
1 тава йена глас (или гювече от големите) с капак! Слагаш крехко свинско (примерно от бут) нарязано на парчета (и по-големи да са, пак става вкусно), добавяш 2 нарязани кисели краставички, половин кофичка (или цяла) заквасена сметана, малко гъби (който обича), няколко зърна черен пипер и сол. Доливаш вода, да покрие съставките. Блъскаш във фурната и печеш, докато слюнката ти от аромата не те задави. Тогава си готов. 50 -60мин за по-крехък ефект.Твоята дейност е 5 минути, останалото го прави фурната...като с прането общо взето. :D
Ако издадеш готварска книга , моля те уведоми ме. Евала за готиния ти пост !
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 02.04.14 17:02.