Качване на килограми при ектоморф - затруднение

26.02.14
15:35

Здравейте, 65 кг., 174-5 висок, имам слаби кости, тънка китка ( смешничко ), тънки крака, ръце, всичко.. Тренирам някъде от 2 години и половина, но с доста прекъсвания. Чета, че за да камван трябва да приемам на ден по 2500kcal. Въглехидрати, протеини и мазнини. На ден гледам да хапвам по 600 грама сварен ориз и 500-600 грама месо, месото не винаги го набавям, някой път по 300-400 грама, но в такъв случай пия 2 кисели млека и протеинов шейк. Попринцип си пия протеин по 1-2 дози на ден. Не качвам, не знам защо. Някакви идеи? Колко повече да ям..... Прочетох тази тема, използвах първата формула за калориите, излиза ми, че трябва да приемам по 1750kcal на ден, аз си мисля че трябва повече, с тази храна не си ли набавям калориите за деня?

Темата беше редактирана от THE MAGNIFICENT на 26.02.14 15:41.

27.02.14
10:47

Хапване му е майката. Пиша ти от личен опит, че знам колко трудно се качват килограмите при този вид структура на тялото.
За да качваш според мен е добре да минеш на ВВД (Високо Въглехидратна диета), като приемаш белтъчините, въглехидратите и мазнините по-следния начин:

Белтъчини: 2.2 гр./кг = 143 гр.
Въглехидрати: 6 гр./кг = 390 гр.
Мазнини: 1.2 гр./кг = 78 гр.

Раздели крайните стойности на колкото хранения искаш или имаш през деня, за да разбереш по-колко грама от трите трябва да приемаш на 1 хранене. Следва да влезеш тук и да разглеждаш стойностите на храните.

За да те улесня - за 6 хранения
143 гр. / 6 = 23,8 гр.на 1 хранене
390 гр. / 6 = 65 гр. на 1 хранене
78 гр. / 6 = 13 на 1 хранене

Така калориите стават : 2834 kcal/ден

*Зора при мен беше изяждането на толкова много оризища, картофи, овес и какво ли още не..

Добавки според мен за сега не ти трябват, след като нямаш храна за какво са ти добавките. Да построиш къща ти трябва основа.

Мнението беше редактирано от Бау Мяу на 27.02.14 10:50.

казано от Бастуна на 26.02.14, 15:35:

Не качвам, не знам защо. Някакви идеи? Колко повече да ям...

Не качваш по две причини:
(1) не даваш достатъчно силен стимул на тялото да изгражда мускулатура
(2) не даваш на тялото достатъчно енергия и градивен материал, за да изгражда мускулатура
Не се храниш достатъчно. Направи разлика между ‘голямо количество храна’ и ‘голямо количество енергия в храната’ - това са различни неща. Направи храненето си максимално качествено.

казано от Деян Стоянов на 27.02.14, 10:47:

*Зора при мен беше изяждането на толкова много оризища, картофи, овес и какво ли още не...

Което лесно може да бъде спестено с увеличаване на мазнините за сметка на въглехидратите - храната намалява като обем, а енергийната й стойност може дори да се увеличи. ;)

казано от Деян Стоянов на 27.02.14, 10:47:

Раздели крайните стойности на колкото хранения искаш или имаш през деня, за да разбереш по-колко грама от трите трябва да приемаш на 1 хранене. Следва да влезеш тук и да разглеждаш стойностите на храните.

За да те улесня - за 6 хранения
143 гр. / 6 = 23,8 гр.на 1 хранене
390 гр. / 6 = 65 гр. на 1 хранене
78 гр. / 6 = 13 на 1 хранене

Много ми е любопитно - ще можеш ли да напишеш хранителен режим с 6 хранения, в които имаш еднакви количества белтъчини, мазнини и въглехидрати (т.е. ТОЧНО така, както си ги описал)? Моля те, направи го. Щедро давате съвети, ама... мислете до колко са изпълними на практика.

27.02.14
13:43

Благодаря Ви.
Пиянде от къде да дам на тялото достатъчно енергия за да се изгражда мускулна маса. Хапвам овес, ориз, месо, кисело мляко..
Днес: закуска в 6 кофичка кисело мляко и 70 грама овесени трици с лъжичка мед, закуска в 9:30 - 300 грама мусака с хляб и кофичка кисело мляко, към 11;40 хапнах 50-60 грама фъстъци ( смесени ), 13 часа някаква манджа с гъби и малко пилешко, сега към 15 часа ще хапна нещо за преди трен, 15:40 съм на тренировка, след тренировка протеин и до вечерта 500 грама пилешки пържоли ще ги разделя на 3 хранения, а може и за вечеря малко риба. Къде греша? Наистина полагам голями усилия :(. Дават ми пари за училище и за излизане а аз ги давам за ядене, приготвям си за училище... правя какво ли не, а няма резултат .. :(

ОК, направи по-точна сметка на това което приемаш като енергия и на това, което изразходваш. Така ще добиеш представа какво всъщност правиш. Въглехидратите съвсем не са единствения енергиен източник за тялото... ;) ...те не са и най-изгодният. ;)

27.02.14
13:57

Това те питам, кое е най - добре да хапвам :) ? Ако приемам по 140-50 грама протеин, 300 грама въглехидрати? Добре ли ще е ? Ако можеш просто да ми кажеш какво и по - колко... ще е най - добре :)) .

А, не... то остана и да те храня като малко дете. :)
Ще се справиш сам. :)

Обяснявал съм виждането си в други такива теми, не ми се пише едно и също...
В твоя случай виждам нещата така - 140-160 g белтъчини и не повече от 200 g въглехидрати дневно, останалото - мазнини. Всичко това при 20% енергиен излишък.

27.02.14
15:05

Много ми е любопитно - ще можеш ли да напишеш хранителен режим с 6 хранения, в които имаш еднакви количества белтъчини, мазнини и въглехидрати (т.е. ТОЧНО така, както си ги описал)? Моля те, направи го. Щедро давате съвети, ама... мислете до колко са изпълними на практика.

Казвам само, че е изпълнимо. защо да не е? Лично аз съм го правил.. и продължавам да го правя. Радвам се от прогреса си от ходещ 50 килограмов  скелет на 80 килограмов трениращ човек. Относно грамовете разбира се, че съм го казал образно.. всеки си го наглася както му е удобно. В едното хранене ще има повече в друго по-малко. Лично аз не съм фен на заместител на въглехидрати с мазнини, но всеки си знае за него си.. Поздрави

Мнението беше редактирано от Бау Мяу на 27.02.14 15:07.

казано от Деян Стоянов на 27.02.14, 15:05:

Казвам само, че е изпълнимо. защо да не е? Лично аз съм го правил.. и продължавам да го правя.

Затова те помолих да разпишеш храненето... но се оказа, че:

казано от Деян Стоянов на 27.02.14, 15:05:

Относно грамовете разбира се, че съм го казал образно.. всеки си го наглася както му е удобно.

Когато някой прочете написаното от теб и няма представа как се съставя един режим, какво ще разбере? Естествено, че трябва да има 6 хранения дневно с еднакво съдържание на трите макронутриента. А то това било образно... това е и причината за моята реакция.

27.02.14
17:37

Искам да кажа, че е възможно човека да се храни с приблизителна стойност до тези, който написах. С пълна точност няма как да стане, понеже всеки има различни мнения отностно съдържанието на П,В,М в даден хран. продукт. Който ми каже, че се храни с абсолютна точност в грамаж не мога да му повярвам..

П.П: Това е просто мое лично мнение, по-опитен си от мен и много други във форума, затова и не споря. Да не се отклонявам от темата исках да кажа моето мнение по-темата.

Мнението беше редактирано от Бау Мяу на 27.02.14 17:45.

27.02.14
18:27

казано от Кольо Пияндето на 27.02.14, 14:09:

А, не... то остана и да те храня като малко дете. :)
Ще се справиш сам. :)

Обяснявал съм виждането си в други такива теми, не ми се пише едно и също...
В твоя случай виждам нещата така - 140-160 g белтъчини и не повече от 200 g въглехидрати дневно, останалото - мазнини. Всичко това при 20% енергиен излишък.

150 грама овесени трици, 1-2 кисели млека, 300-400 грама сварен ориз, хляб 3-4 филий, 500 грама месо, 2 дози протеин, фъстъци около 60-70 грама, как ти се струва :) ?

казано от Бастуна на 27.02.14, 18:27:

150 грама овесени трици, 1-2 кисели млека, 300-400 грама сварен ориз, хляб 3-4 филий, 500 грама месо, 2 дози протеин, фъстъци около 60-70 грама, как ти се струва :) ?

Ако тази храна отговаря на:

казано от Кольо Пияндето на 27.02.14, 14:09:

140-160 g белтъчини и не повече от 200 g въглехидрати дневно, останалото - мазнини. Всичко това при 20% енергиен излишък.

...тогава е ОК за мен.
В противен случай не е съвсем ОК.

27.02.14
20:17

От овесените трици към 120 грама въглехидрати и 30 белтъчини, за белтъчините не съм сигурен, от ориза 100 грама въглехидрати, от хляба 50 и станаха към 250, от месото към 100 грама протеин, 2 дози протеин на прах към 45гр. протеин, от фъстъците 15-20, от киселото мляко 15, станаха към 180-190. Ако увелича малко въглехидратите до 300? Лошото е, че не съм много гладен :( хапвам за закуска овес към 6, към 9-10 хапвам нещо ориз или картофи, после към 11-12 фъстъци и като се прибера в нас към 2 часа не ми се яде нищо а трябва да ям, повечето пъти ям на сила :(. Явно не си подреждам храненето за деня както трябва..
Само да добавя, имам протеин, мисля да го комбинирам с кре-алкалин на Pure Nutrition, преди го взимах и качих към 2 килограма от него.

14.03.14
19:12

Здрасти Бастун ;)
Мисля, че приема ти е добър. Наблегни на тежестите, вкарай тези мускули в режим на страдание, нека “огладнеят”. Друго нещо което според мен може да ти помогне - вкарай повече прости захари, все пак искаш да качиш маса, не им се плаши толкова - някое бананче, други плодове, малко шоколад, тортичка, пастичка, абе каквото те влече, без разбира се да прекаляваш. Идеята е че това са храни които вдигат много бързо нивата на инсулина, а по-мощен анаболен хормон от него няма ;) Няма да навлизам в подробности какво и как прави (ако ти е интересно можеш да си прочетеш), но участва в обмяната на всички хранителни нутриенти. И чак толкова не се впускай в пресмятане на грамажи с кухненската везна - знаеш с какво се качва - месо, мляко, яйца, риба, ориз, картофи, хляб, ако имаш възможност добавки и заместители на храненето. И другото важно нещо са тежестите в залата, ако ще качваш маса - както се казва GO HARD, OR GO HOME. Дерзай 8-)

15.03.14
22:57

Фокусирай се върху базови многоставни упражнения /клек,лег, тяга, военна преса, набиране/ и прогресирай в тежестите всяка седмица, като направиш това възможно с храната си. Клякането три пъти в седмицата върши чудеса за качване на теглото. Много е важно колко спиш и как спиш също така, както и какво друго правиш в свободното си време, може би подценяваш физическата си активност.

http://danjohn.net/some-ideas-about-muscle-gain/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1