Рибено или ленено масло?

27.10.13
15:53

Здавейте!
Фитнес треньора ми ме посъветва да приемам Омега 3 за изчистване на мазнините.
Моля, да споделите мнение от какъв източник приемате Омега 3 и дали сте доволни???
Само с Омега 3 ще успея ли де се изчистя ако спортувам по 5 пъти седмично по един-два часа?

Освен ако не си “спокоен и душевно уравновесен веган с практически нулева склонност към агресия” пий рибено масло :).При лененото ти трябват огромни дози.Лененото масло е рекламен трик,заемане на пазарна ниша.Насочен е към вегетарианци и вегани най-вече.По-евтинко е ,но ако го пиеш в адекватни дози ти излиза в пъти по-скъпо.Повечето рибени масла са пакетирани в капсулки по 1000 мг.Това НЕ означава,че в тях има 1000мг омега 3.Реално е около 300 мг с малка разлика в зависимост от производителя.Така,че ти трябват поне 4 капсулки дневно.Казвам поне 4 защото има хора пиещи и доста повече.Ето това http://www.bb-team.org/articles/2257_omega-3-esentsialni-mastni-kiselini-omega-3-emk ще ти даде достатъчно инфо ако те интересува.Приемането на омега 3 масТни киселини е изключително важно и има много ползи за тялото,но определено свалянето на мазнини не е основната причина за приема им.

Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 28.10.13 08:34.

27.10.13
22:04

Благодаря Светослав, много ценна статия и съвети, но:
Като гледам състава на лененото масло http://www.bb-team.org/hrani/id/967312_leneno-seme

Как да разбера в 100гр., колко Омега 3 се съдържа, имаш ли информация?

По скоро отворих темата за да разбера има ли някаква разлика в качеството на Омега 3, когато е добито от Риба и когато е добито от Лен?

Във форума на Бг Мама прочетох ” Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, “ 

Тоест с 10гр. ленено семе си осигуряваме дневните нужди от Омега 3?

Мнението беше редактирано от Мая на 27.10.13 22:13.

28.10.13
10:01

Най-усвоимите източници на омега-3 са животинските продукти, но понеже не е практично да се ядат диви животни или риба всеки ден, то най-добре е да ги приемаме като добавка под формата на рибено масло или крилово масло.

Някъде четох,че в 100 грама ленено семе има около 22 грама омега 3 мастни киселини АLA.Което означва,че на теория в 10 грама имаш 2 грама омега 3.Понеже са ALA(късоверижна форма) и трябва да се преобразуват до DHA и EPA(дълговерижна форма),това става в дълга поредица от биохимични реакции.Крайния резултат е малко количество от дълговерижните,които са по-важни.Тоест тези 2 грама от 10 грама ленени семена са крайно недостатъчни.При рибеното масло има дълговерижните форми и затова приема е по удачен и рентабилен.
Надявам се,че това дава точен отговор на въпросите ти.Сбито и опростено.

П.С.Внимавай с тона иначе рискуваш темата ти да се превърне в безкрайна поредица от нападки и хапливи забележки.Успех

28.10.13
12:18

Без да усложняваме излишно, изборът ленено масло или рибено/тюленово/крил и т.н. е свързан с опасността от замърсители. Растителните източници на Омега 3 са по-неподатливи на замърсители, но пък АЛА формата се справя по-зле с балансирането на съотношението Мега 3/Омега 6. Аз бих се насочил към някоя по-рафинирана и възможно най-концентрирана форма на рибено масло.

PH

29.10.13
15:19

Пробвай с Krill Oil,сега си зех такова на Bulk и ще споделя впечатления като го привърша,навсякъде се твърди,че е 10 пъти по-концентрирано и по-силно от обикновенното рибено масло.

22.11.13
12:11

Разликата в 3-те Омега 3 мастни киселини е, че тази от растителни източници е най-слабо био-активна и в най-малка степен повлиява на метаболизма.

DHA/EPA в капсулите е с по-добри показатели => препоръчва се. Както е казала мацката горе - в бълка има страхотна оферта за омега3. И аз го потвърждавам.

Ленено семе можеш да хапваш по чаена лъжичка с едно от храненията и 3-4 капсулки от другите през деня с друго хранене.
Най-важният фактор за да отслабнеш е да имаш отрицателен калориен баланс или иначе казано калориен дефицит. Само с Омега3 или с други чудодейни добавки, нищо няма да стане.

Успех.

Всички полезни свойства на Омега-3 се приписвт директно на лененото семе. Само че в растителните източници и лененото семе в това число, Омега-3 мастната киселина е ALA, а  действително действащите и “чудотворни” Омега-3 са EPA и DHA. По принцип ALA може да се преобразува в EPA и DHA, но проблемът е ,че при повечето хора процента на това преобразуване е не-повече от 5%. Сами си направете сметка с пиенето на ленено масло или яденето на ленено семе, колко от действително активните OMEGA-3 (ЕПА и ДХА) си набавяте ;)

По-добрата алтернатива винаги е била рибеното масло. Дори и да е по-скъпо, като сметнете какво количество EPA и DHA получавате, пак си залужава!

Другия проблем с лененото масло и лененото семе е възможността за натравяне с кадмий при завиешн прием, а кадмия е изключително вреден за работата на щитовидната жлеза. Единствения плюс на лененото семе са лигнаните в обвивката на семенцата. Те се свързват с естрогенния рецептор без да го активират и един вид го блокирват за по-силните женски хормони. Това е добре когато имате завишен естроген (женски полов хормон) и хормонално зависими тумори.

Ако се страхувате от замърсени с тежки метали и PCB Омега-3 , си купувайте молекулярно дестилирани. NOW предлагат такива на доста добра цена!

08.03.14
11:19

Може ли да препоръчате рибено масло за спортуващи (течно, капсули)?

14.03.14
00:13

Хм, 4 капсули много ми се виждат, аз пия ей това - http://www.minami-nutrition.com/site/product.php?product=morepaplatinum (някакви мнения за него?), два пъти в седмицата ям риба...по навик, и в същите дни не го приемам, като цяло не мога да дам категорично мнение дали има ефект, защото имам чувството, че нищо не ми действа :D

Мнението беше редактирано от SmoothJazz на 14.03.14 00:14.

14.03.14
14:23

Сравнително нормална доза от стандартното рибено масло (1000/180/120) е някъде в границите 9-18 гр.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/70861

12.11.14
08:20

От скоро съм си поставил за цел да оформя и изчистя коремната област и се поразрових в нета, където на доста места се споменаваше, че е мн. добре за целта да се пие ленено или рибено масло. Та исках да се допитам до вас, има ли найстина файда от тези работи и кое от двете трябва да избера? И ако може да ми препоръчате конкретна марка или продукт, тъй като не винаги най-скъпото е най-хубаво?  :dunno:

ПС. Попаднах на тема за сравнение между двете масло, където видях повече плюсове за рибеното. Ако и вие имате мнение ще се радвам да го споделите.

1. Алфа-линоленовата киселина, която се намира в лена, има потенциала да се преобразува от късоверижна в дълговерижна форма на Омега-3, но това изисква изключително дълга поредица от биохимични реакции. И в крайна сметка, от този невероятно дълъг и сложен процес се получават много ниски концентрации на ДХК и АПК. т.е. новополучените Омега-3, толкова са намалели, че практически не се брои.

2. Рибеното масло определено, има само един страничен ефект, за разлика от лененото масло и това е, че има токсини, НО това се отнася само за нискокачественото и евтино рибено масло.

3. Ще ви трябват около 30гр. АЛК за да си добавките само 1гр. АПК и 0.1гр. ДХК. Останалата част се изгаря от тялото или се натрупва под формата на излишни мазнини, тъй като приетите калории от лененото семе ше са 300-400, докато рибеното масло ще са около 30-40.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1