07.03.14
15:07
Привет на всички.Моята е цел е сваляне на килограми.14 години съм била активна спортистка(състезателка - тенис на корт)Висока съм 170см и тежах 52кг, вследствие на удар се наложи да прекарам месец и половина в болница с всекидневни вливания на глюкоза(ГОЛЕМИ,ОГРОМНИ БАНКИ ГЛЮКОЗА :D) Разбира се спрях спорта от раз,никакво движение само ГЛЮКОЗА.И така стигнах заветните 65кг :) Никога не съм пазила диета и това е ново за мен.Целта е да достигна поне 55кг.Благодаря на всички,които ще отделят време да прочетат темата ми и ще отделят време да ми помогнат :)
Така като за начало изчислих BMR-то си,което е 1481,6,(умножено по ,155)след това и крайната калорийна нужда - 2296.48.
След това съставих може би РБД със следното меню:
7;00 - Закуска - 1 пакетче Белвита (ккал 52, мазн.72,въгл.33,2,белт.3,6)
10;00 - Междинна закуска - 1 ябълка (ккал 52,мазн.0,17,въгл.13,81,белт.0,26)
11;00 - тренировка (примерно,не мога всеки ден да тренирам в определен час,но този е най-честия) тренировка -1;30(максимум)
13;00 Обяд - 100гр.Пилешко филе на тиган(без мазнина) (ккал 173,мазн.4,51,въгл.-,протеин 30,91)
100гр. сварен картоф(или царевица или боб или 2 филии пълнозърнест хляб) (ккал 78,мазн.0,10,въгл.17,21,протеин 2,86)
Салата от моркови и зеле (ккал 41,мазн.0,24,въгл.9,58,протеин 0,93)
16;00 Следобедна закуска - Сурови бадеми (ккал 289,мазн.25,3,въгл.9,85)
19;00 Вечеря - 100гр.Пилешко филе на тиган(без мазнина) (ккал 173,мазн.4,51,въгл.-,протеин 30,91)
Салата от моркови и зеле (ккал 41,мазн.0,24,въгл.9,58,протеин 0,93)
Така,по мои изчисления ккал са 1067,мазн.-37.52,въгл.-95,23,протеините -66
Първи въпрос това добре ли е или трябва да вдигна някоя стойност?
Може ли сутрин да закусвам мляко(3%) + мюсли?
И от време на време много ми се иска да го заместя това месо с нещо друго,но наистина не знам с какво?
Също така на всеки 4 дни имам 1 захранващ ден,в който дигам малко въгл.Вместо белвита 50гр шоколад + чаша сок,вместо ябълка банан,на обяд + 100гр картофи,следобедната закуска я заменям с плод и към вечерята добавям въгл.100гр.Дали е правилно въобще да има такъв захранващ ден?
08.03.14
11:20
Искрено ти препоръчвам да отстраниш тези бисквити Белтвита от диетата ти защото дават ги “полезни” ,но повярвай ми това е боклук както повечето други подобни. Замести го с овесени ядки, яйца (аз лично често пък си правя бъркани яйца с 5-10 гр. масло, не олио). Може да си добавиш ли Фреш от портокал сутрин или в 10 ч. когато имаш междинна закуска (от грейфрут ще е още по-добре). Редувай тази ябълка и с други плодове (банан, портокал и т.н.). На обяд може да ядеш и други меса (телешко, пилешко, свинско, риба) и също да си правиш и картофи на фурна ако обичаш (аз така ги предпочитам). Може да ядеш и ориз (нека да е кафяв) и други въгл. ,но не прекалявай с тях.
Като салата е добре да ядеш също зелена, с домати, краставици и т.н.
Ако К.Б. ти е 2300 както си написала по горе извади 500-700 ккал. от него и ще получиш колко ккал. са ти нужни за да отслабнеш.
Да правилно е да имаш такъв захранващ/презареждащ ден ,но го прави на 7 дена и яж повече ориз в него примерно. Наблягай на комплексни въгл. (пълнозърнести макарони, ориз, боб, леща и т.н.) ,а не на прости (плодове).
08.03.14
11:25
Но все пак на теб целта ти е да отслабнеш ,а не да се чистиш защото има голяма разлика.
За да отслабнеш са важни ккал. ,а за да намалиш % подкожни мазнини са важни не само ккал. ,но и микронутриентите.
08.03.14
12:01
Стилиян ти е обърнал голямо внимание и ти е казал това,което трябва да направиш.Успех с целите :)
08.03.14
12:57
Да,благодаря ти,много изчерпателен отговор. избягвам доматите и краставиците заради нитратите,много са ми пластмасови.Ябълката я редувам с портокал(много го мразя,но няма как)А за зареждащия ден,не знам дали ще мога да издържа на 7 дни,защото нямам постоянен 8 часов сън(най-много 5)денят ми е динамичен и напрегнат,нямам и 5 минути време след тренировка за почивка. Когато се събудя ме обливат топли вълни,става ми лошо и треперя цялата,докато не хапна въглехидрат.Яйцата за закуска дали ще ми помогнат да си дам добър старт и да ме “вдигне”? Разбира се искам да отслабна,но и да изчистя.Имам добре оформено тяло,в момента покрито с “гнус”...Бадемите с какво мога да бъдат заместени? Обичам и много прясно мляко,кога и въобще може ли да го включа в режима?Когато се състезавах пиех много сурови яйца с мед или със сок.Може ли да си го правя за закуска?Меда е домашен както и яйцата.Общо взето цялата ми храна е с домашен произход.
Мнението беше редактирано от Стефани Ярловска на 08.03.14 13:01.
08.03.14
13:26
Щом не ти харесва портокала, не го яж. Аз ти го препоръчах защото го обожавам и си се “глезя” с него :D.
Яйцата много ще ти помогнат! Аз сутрин когато ям яйца после 5 часа грам глад не изпитвам. Бадемите може да ги замениш с други ядки (орехи, лешници, сурови семки). Прясно мляко ти препоръчвам да го пиеш сутрин или на следобедна след тренировка (най-вече сутрин). За последното не знам за яйцата, меда и сока :D. Не ми изглежда нищо лошо.
Добре, опитай да зареждаш на 4 дена ,но си брой калориите да си в дефицит.
08.03.14
13:31
Един приятел ме научи на едно правило за да не чиитвам. Когато ти се яде примерно една вафла, направи си ядене протеин + въглехидрат и го изяж ,но преди това изпи една чаша (250 мл. вода). След час ако още ти се яде вафлата я изяж, но най-вероятно няма да ти се яде.
08.03.14
13:36
Не се изкушавам със сладки неща,с това нямам проблем.Много ти благодаря. Ако имам някакви въпроси още може ли да се обръщам към теб?Защото със сигурност ще имам още няколко :D
08.03.14
14:00
Да, естествено.
08.03.14
14:19
Не се изкушавам със сладки неща,с това нямам проблем.Много ти благодаря. Ако имам някакви въпроси още може ли да се обръщам към теб?Защото със сигурност ще имам още няколко :D