Въпрос относно съставяне на хранителен режим

Привет на всички.Моята е цел е сваляне на килограми.14 години съм била активна спортистка(състезателка - тенис на корт)Висока съм 170см и тежах 52кг, вследствие на удар се наложи да прекарам месец и половина в болница с всекидневни вливания на глюкоза(ГОЛЕМИ,ОГРОМНИ БАНКИ ГЛЮКОЗА :D) Разбира се спрях спорта от раз,никакво движение само ГЛЮКОЗА.И така стигнах заветните 65кг :) Никога не съм пазила диета и това е ново за мен.Целта е да достигна поне 55кг.Благодаря на всички,които ще отделят време да прочетат темата ми и ще отделят време да ми помогнат :)
Така като за начало изчислих BMR-то си,което е 1481,6,(умножено по ,155)след това и крайната калорийна нужда - 2296.48.
След това съставих може би РБД със следното меню:

7;00 - Закуска - 1 пакетче Белвита (ккал 52, мазн.72,въгл.33,2,белт.3,6)

10;00 - Междинна закуска - 1 ябълка (ккал 52,мазн.0,17,въгл.13,81,белт.0,26)

11;00 - тренировка (примерно,не мога всеки ден да тренирам в определен час,но този е най-честия) тренировка -1;30(максимум)

13;00 Обяд - 100гр.Пилешко филе на тиган(без мазнина) (ккал 173,мазн.4,51,въгл.-,протеин 30,91)
              100гр. сварен картоф(или царевица или боб или 2 филии пълнозърнест хляб) (ккал 78,мазн.0,10,въгл.17,21,протеин 2,86)
              Салата от моркови и зеле (ккал 41,мазн.0,24,въгл.9,58,протеин 0,93)

16;00 Следобедна закуска - Сурови бадеми (ккал 289,мазн.25,3,въгл.9,85)

19;00 Вечеря - 100гр.Пилешко филе на тиган(без мазнина) (ккал 173,мазн.4,51,въгл.-,протеин 30,91)
                Салата от моркови и зеле (ккал 41,мазн.0,24,въгл.9,58,протеин 0,93)

Така,по мои изчисления ккал са 1067,мазн.-37.52,въгл.-95,23,протеините -66
Първи въпрос това добре ли е или трябва да вдигна някоя стойност?
Може ли сутрин да закусвам мляко(3%) + мюсли?
И от време на време много ми се иска да го заместя това месо с нещо друго,но наистина не знам с какво?
Също така на всеки 4 дни имам 1 захранващ ден,в който дигам малко въгл.Вместо белвита 50гр шоколад + чаша сок,вместо ябълка банан,на обяд + 100гр картофи,следобедната закуска я заменям с плод и към вечерята добавям въгл.100гр.Дали е правилно въобще да има такъв захранващ ден?

08.03.14
11:20

Искрено ти препоръчвам да отстраниш тези бисквити Белтвита от диетата ти защото дават ги “полезни” ,но повярвай ми това е боклук както повечето други подобни. Замести го с овесени ядки, яйца (аз лично често пък си правя бъркани яйца с 5-10 гр. масло, не олио). Може да си добавиш ли Фреш от портокал сутрин или в 10 ч. когато имаш междинна закуска (от грейфрут ще е още по-добре). Редувай тази ябълка и с други плодове (банан, портокал и т.н.). На обяд може да ядеш и други меса (телешко, пилешко, свинско, риба) и също да си правиш и картофи на фурна ако обичаш (аз така ги предпочитам). Може да ядеш и ориз (нека да е кафяв) и други въгл. ,но не прекалявай с тях.
Като салата е добре да ядеш също зелена, с домати, краставици и т.н.
Ако К.Б. ти е 2300 както си написала по горе извади 500-700 ккал. от него и ще получиш колко ккал. са ти нужни за да отслабнеш.
Да правилно е да имаш такъв захранващ/презареждащ ден ,но го прави на 7 дена и яж повече ориз в него примерно. Наблягай на комплексни въгл. (пълнозърнести макарони, ориз, боб, леща и т.н.) ,а не на прости (плодове).

08.03.14
11:25

Но все пак на теб целта ти е да отслабнеш ,а не да се чистиш защото има голяма разлика.
За да отслабнеш са важни ккал. ,а за да намалиш % подкожни мазнини са важни не само ккал. ,но и микронутриентите.

08.03.14
12:01

Стилиян ти е обърнал голямо внимание и ти е казал това,което трябва да направиш.Успех с целите :)

Да,благодаря ти,много изчерпателен отговор. избягвам доматите и краставиците заради нитратите,много са ми пластмасови.Ябълката я редувам с портокал(много го мразя,но няма как)А за зареждащия ден,не знам дали ще мога да издържа на 7 дни,защото нямам постоянен 8 часов сън(най-много 5)денят ми е динамичен и напрегнат,нямам и 5 минути време след тренировка за почивка. Когато се събудя ме обливат топли вълни,става ми лошо и треперя цялата,докато не хапна въглехидрат.Яйцата за закуска дали ще ми помогнат да си дам добър старт и да ме “вдигне”? Разбира се искам да отслабна,но и да изчистя.Имам добре оформено тяло,в момента покрито с “гнус”...Бадемите с какво мога да бъдат заместени? Обичам и много прясно мляко,кога и въобще може ли да го включа в режима?Когато се състезавах пиех много сурови яйца с мед или със сок.Може ли да си го правя за закуска?Меда е домашен както и яйцата.Общо взето цялата ми храна е с домашен произход.

Мнението беше редактирано от Стефани Ярловска на 08.03.14 13:01.

08.03.14
13:26

Щом не ти харесва портокала, не го яж. Аз ти го препоръчах защото го обожавам и си се “глезя” с него :D.
Яйцата много ще ти помогнат! Аз сутрин когато ям яйца после 5 часа грам глад не изпитвам. Бадемите може да ги замениш с други ядки (орехи, лешници, сурови семки). Прясно мляко ти препоръчвам да го пиеш сутрин или на следобедна след тренировка (най-вече сутрин). За последното не знам за яйцата, меда и сока :D. Не ми изглежда нищо лошо.
Добре, опитай да зареждаш на 4 дена ,но си брой калориите да си в дефицит.

08.03.14
13:31

Един приятел ме научи на едно правило за да не чиитвам. Когато ти се яде примерно една вафла, направи си ядене протеин + въглехидрат и го изяж ,но преди това изпи една чаша (250 мл. вода). След час ако още ти се яде вафлата я изяж, но най-вероятно няма да ти се яде.

Не се изкушавам със сладки неща,с това нямам проблем.Много ти благодаря. Ако имам някакви въпроси още може ли да се обръщам към теб?Защото със сигурност ще имам още няколко :D

08.03.14
14:00

Да, естествено.

Не се изкушавам със сладки неща,с това нямам проблем.Много ти благодаря. Ако имам някакви въпроси още може ли да се обръщам към теб?Защото със сигурност ще имам още няколко :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1