Пълна трагедия с краката!? Проблеми с изпълнението на клека.

09.03.14
18:04

Здравейте!Имам проблеми с тренировката за крака.Като цяло винаги краката са ми били слаби.Тренирам в домашни условия и тренировката за крака,която съм решил да правя е малко импровизирана (без машини-само лост и дъмбели).За краката досега правих от време на време клекове с лост зад врат,но са ми проблем,защото нямам стойка и трябва да прехвърлям лоста-тоест щангистко обръщане,което ми е проблем с повече от 60 кг.Плюс това не му знам тънкостите и трябва само със сила да прехвърлям щангата,не с техника,защото не смея да се гмуркам под лоста,за да не ме подлъже тежестта.Скоро време ще си намеря някаква стойка за клекове,та да почна да си ги правя нормално,без да се зоря да го обръщам лоста,а и после да го махам (което всъщност е по-тежката част).Тъй като краката са ми слаби и съм ги сложил в отделен ден.Ето я и програмата,която съм си замислил според това,с което разполагам:

2 серии клек без тежест по 30 повторения
4 серии клек с лост зад врат като увеличавам тежестта - 12 повторения,10,8,8
4 серии румънска тяга 10-10-8-8
3 серии напади с дъмбели
3 серии повдигане на пръсти от стълби за пръсци по 30 повторения без тежест

програмата не е толкова тежка,а не мога да я изпълня!

Днеска пробвах да изпълня програмата и след клека с лост 4 серии зависнах,че даже и той ми беше проблем.След него просто се опитах да направа движението за румънска тяга без тежест и усетих как краката ми отказват.Реших,че е безмислено да продължавам с тренировката при положение,че не мога без тежест да изпълня движението.Усещам слабост и треперене в краката и ми е трудно дори да ходя,да слизам по стълби и тн.Непонятно ми е как хората тренират с по толкова упражнения за крака,а аз от 1 вото упр и вече не мога да си стоя на краката.Дали да продължавам да се зоря по тази програмата докато не свикна или да променя по някакъв начин подхода?

Клековете са ми “тегави” за изпълнение.Не ги правя за първи път и знам техниката на теория,но ми е трудно да я осъществя.Много ми е трудно да си намествам краката-все на единия пръстите са по-навътре или по-навън,единия е все по назад/напред, спрямо тялото, от другия...с това се оправям по някакъв начин с по-дълго наместване,но по време на самото движение все единия крака някак поема повече движението от другия.Не смятам,че единия е “по-силен” от другия,защото ту левия поема повече тежест,ту десния,но просто да се разпредели тежестта ми е трудно някак.Торса също се спуска повече от едната страна...и отново е ту от ляво,ту от дясно,но трудно се получава синхрон.В резултат получих болка в кръста-дали от прехвърлянето на щангата или от самото изпълнение не знам,но нещо не е както трябва.Освен това ми се завива свят,започвам да дишам тежко,просто много ме изморява цялостно.С 60 кг едвам правя по 8 повторения...което си е смешно за възрастта ми,за килограмите ми,за стажа ми и като се има предвид,че нямам някакви чупения,контузии,разтежения,операции и тн.(да чукаме на дърво).Не,че другите ми движения са толкова впечатляващи,но на много хора клека им е 1.5-2 от теглото,а на мене  ( 80 кг лично тегло) 1.0 я бутна няколко пъти,я не.Лега ми е с 75 кг-4 повторения.Тягата ми е с 75кг-спокойно си правя по 4-5 серии по 6-10 повторения ( и то защото хвата ми изпуска,ако съм с фитили хептен няма да са ми е проблем,та и по 20 повторения ще ги правя)гребането с лост отново си правя няколко серии с 65 кг по 6-8 повторения и то след като съм правил 6 серии набирания и съм изморен.А при клековете много се излагам...дайте някакви напътствия,къде ми е грешката,как да изчистя техниката и каквото се сетите по въпроса.Скоро време като си взема стойката за клек,ще започна да го правя редовно и искам до тогава да съм изчистил грешките доколкото е възможно.

Дали да си се мъча по тая програма за крака и постепенно да започна да напредвам или да сменя подхода като цяло,защото краката са ми доста слаби като група и доста бързо се изморяват и направо не мога да си стоя на тях.Знам,че краката са много важни и имам мерак да започна да ги тренирам пълноценно,но борбата е голяма.Другите мускулни групи си ми вървят нормално и си ги тренирам с обемни упражнения,серии,повторения.На 22 години ( почти) 78-80кг( не съм се мерил скоро),178-180 някъде(отново не съм се мерил скоро).  Моля за някакви съвети и коментари преди да съм изхвърлил щангата през прозореца :D

Темата беше редактирана от Попа на 09.03.14 19:01.

11.03.14
16:57

Мисля че като временно решение това упражнение ще ти свърши работа.

11.03.14
17:36

казано от Biad__ на 11.03.14, 16:57:

Мисля че като временно решение това упражнение ще ти свърши работа.

много благодаря за отговора и упражнението!Това не е ли преден клек?
И пича тот видеото не движи ли колената твърде много напред,назад?
Очаквам още отговори по темата-как да процедирам като краката ми бързо отказват?Да ги тренирам  ли по два пъти на седмица да дръпнат малко,като в двете тренировки  да са различни като упражнения една от друга?

11.03.14
17:48

Може да видиш в Youtube още за това упражнение,избрах този клип,за да можеш да видиш как да си вземеш щангата от земята.
Има и по лесно изпълнение от ниска стойка,тогава не се налага да започваш като мъртва тяга.

12.03.14
16:15

Ще го разгледам упражнението и в други клипове.Главният ми въпрос обаче е как на този етап да тренирам краката?Това упражнение и да го добавя/заменя в програмата ми за крака пак идва всъщност главния проблем-че не мога да завърша тренировката,защото бързо ми отказват краката.
Дали да правя едно упражнение,но тежко?
Дали да правя повече упражнение,но по-леко и по малко серии/повторения?
Дали да я мъча тая програмка,която посочих по-горе и докъдето ми издържат силите?
С една дума какъв подход да използвам,за да тренирам максимално пълноценно краката и да подобра силата/изръжливостта,които очевидно ми се губят в тая мускулна група?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1