10.06.04
16:15
znachi cheta tuka za izvarata i razni takiva neshta “obezmaslena izvara”
abe chakaite izvarata po princip ne si li e obezmaslena v smisal s mnogo nisak procent maslenost az si q kupuvam ot hranitelnite stoki i si e nai obiknovenna izvara ako imate predvid druga obqsnete mi molq:)
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 15.04.11 11:37.
Ами не знам къде си го прочел това за обезмаслената извара, но аз тази която я ползвам няма (почти) мазнини, а си е съвсем обикновена!
Da vi pitam izvarata ne e li prosto sirene bez sol? Ili sum se oburkal mnogo… :) Kak togava niama maznini? V sireneto ima mnogo. :wink:
Ne se pravi to4no ot mlyako a ot survatka, tova e vodata koyato izti4a ot cedkata pri prigotvyaneto na sirene i kashkaval v neya oba4e se sudurja mnogo golyamo koli4estvo finni beltu4ini i maznini. Ina4e moge da se dobiva i ot mlyako mapravo kato se prese4e s limonena kiselina.
[quote author=“Velko”]Ne se pravi to4no ot mlyako a ot survatka, tova e vodata koyato izti4a ot cedkata pri prigotvyaneto na sirene i kashkaval v neya oba4e se sudurja mnogo golyamo koli4estvo finni beltu4ini i maznini. Ina4e moge da se dobiva i ot mlyako mapravo kato se prese4e s limonena kiselina.
На село съм го правил и по двата начина - резултата винаги е добър :D !
na vsqkade kadeto prochetoh pishe che pochti nqma maznini qvno che nqma mersi vse pak:)
Продава се и обезмаслена извара,доколкото може да се вярва на нещона правено в България :)
Не виждам проблем обаче да си хапваш обиконовена-мазнините са пренебрежително малко :)
Интересно ми е друго,тук трябва Image да се включи-ок,не е мазна,но нали съдържа лактоза(млечна ЗАХАР ) ,а това при диета за релеф нещо не ми се връзва ?!
tova naistina e interesno i kakvo nqma da moga da postigna dobar relef ako qm mnogo izvara i mlechni produkti taka il? (az naistina qm mnogo)
Въглехидратите (лактозата) във изварата е под 4г. на 100 :)
и по половин кило на ден да ядеш това са ти 20г. въглехидрати
все пак... :) просто в деня когато ядеш извара ще намалиш въглехидратите от нещо друго ;) Това при положение, че си на бесно нвд под 60г. въгл. на ден. Иначе яжте да ви пукат ушите :lol:
Tova dobre, iasno, 4e e mnogo polezna. Da vi pitam s kakvo da ia kombiniram, 4e da e vkusna? Az samo izvara ne moga da ponasiam da iam :( . S med li? 6eik li da si pravia s priasno mliako? Kajete niakakvi idei molia vi da otbia vkusa.
[quote author=“Mr. Muskul”]Tova dobre, iasno, 4e e mnogo polezna. Da vi pitam s kakvo da ia kombiniram, 4e da e vkusna? Az samo izvara ne moga da ponasiam da iam :( . S med li? 6eik li da si pravia s priasno mliako? Kajete niakakvi idei molia vi da otbia vkusa.
В случай, че не чистиш си сложи обилно зехтин и сол! Объркай го хубаво и си го мажи на филийки - супер е! Ако има и една доматена салатка наблизо става още по-хубаво!
Мистър:)))
Изварата може да я комбинираш със каквото се сетиш буквално (разбира се ако не чистиш както каза Pc_Genius).
МОже да си сложиш вътре жълтък от яйце,Степ-че с различен вкус-става като плодово мляко,банан може да прибавиш,ягоди,няколко лъжички кисело мляко -разбира се не всичко гореизброено едновременно :))Абе опитвай-понася всякакви чудеса !
12.06.04
13:49
Аз преди малко си купих извара от хипермаркета. Тук на изварата и викат кварк и прилича по-скоро на сметана от колкото на сирене. Мазнините обаче са 0.2% а белтъчините 10%, което е към 2.5 до 3 пъти повече от киселото мляко. Може да я смеся с банан да видим що за пумийка ще стане ((((;
12.06.04
13:58
Кисело мляко и извара дали могат да се ядат партия???Да не стане инцидент?
12.06.04
14:18
Няма никакъв проблем. Тази, която аз си купих си е смесена фабрично с кисело мляко. Вече зависи с какво кисело мляко ще я смесваш. Най-много да и повишиш малко мазнините, но то ще е пренебрежително малко.
12.06.04
20:43
Изварата се прави от кашкавал. А това дали е обезмаслена зависи от това дали ще и махнат маслото или не. Като се прави кашкавал остатъка(”отпадъка”), който остава отдолу в съда заедно с маслото е така наречената “кашкавалена” извара. А тази на която това масло е махнато се нарича суроватъчна.
Тази суроватъчната няма никакъв вкус, има доста протеин(17гр. / 100гр.) много малко мазнини и въглехидрати. Има 82 ккал. / 100гр.
А “кашкавалената” има доста по-добър вкус. Почти като на сиренето. Има пак толкова протеин, но мазнините и те са някъде толкова около 15гр. зависи от производителя! А въглехидратите са си същите. След като мазнините и са повече ест. и калориите и са повечко. Не знам точно колко е и това зависи от производителя, колко мазно е оставил.
Това, е което знам за тези извари специално питах един, който произвежда.
neka ne buda grub obache aman ot ...... ..... ... sam se cenzuriram…... ... ... ne e istina kakvo iskam kaja prosto ... koito si vadqt svoi filosofii . Izvara ima sqkva kakto Surovatachna taka i ot kazein , ednata e ot surovatkata drugata ot ostataka ot koito se prai sireneto samo che se obezmaslqva . kashkavalenata kakvo nekoi ...... q narichat e s okolo 50 kcal na 100 g drugata e okolo 80 . Izvarata e dosta losh iztochnik na protein tui kato po biologichna stoinost e dori sled teleshkoto ? ne znam za vas az q qm kato ovkusitel na salata vmesto sirene ama….. ko si mislite che ot izvara shi stanete s 45 cm raka…... po dobre si kupuvaite ot kucheshkite hrani ........
13.06.04
00:57
Аиде тоз пич пак простотии ръси!
Каде чу ти че изварата е лош източник на протеин???
a) извара - Тя е просто най-добрият източник на белтъчини, който може да се намери (ако не смятаме яйчните белтъци). Не съдържа никакви мазнини (вижте горната таблиця). Белтъчините й са качествени, повечето от тях се състоят от незаменими аминокиселини. Изварата се усвоява много лесно и по-бързо от млякото. Поради това можете да я ядете по всяко време, дори и преди тренировка. Повечето предпочитат да я ядат сутрин, тъй като не ангажира много храносмилането и в същото време предоставя много ценни белтъчини. Цената й е ниска, въпросът е само да е качествена. Понякога изварате се продава предварително разредена с вода (ясно защо) и тогава хранителните и главно вкусовите й качества се влошават. Самата извара в този случай прилича на тесто. Истинската извара стои на бучки и се рони, а не се слепва. Така че внимавайте при избора. А купите ли веднъж, ще видите по колко различни начина можете да я сготвите. Тя може да се добавя като плънка, да се готви с яйца, да се яде направо без готвене и т.н. Важно е да имате фантазия. Не изпускайте изварата, независимо дали качвате маса или сваляте мазнини. Тя помага и в двата случая!
Ето ви табличка за биологичните стойности на белтъците и не се карайте :)
1. яйчен белтък - 100
2. картофи - 99
3. говеждо месо - 92
4. мляко - 90
5. соя - 85
6. ориз - 82
7. боб - 73
цифрите са биологичната стойност :)
незнам колко са достоверни тези неща
преписах я от една книжка за бб, която ми беше като библия :)
Тъй като изварата е млечен продукт съдейки по тази таблица е след месото...
13.06.04
10:36
Еми аз пък го преписах от една страница за бодибидинг,да не говорим че съм го чувал много пъти!Пък и които чете бодибилдинг списания да провери пича които е до всички професионалисти в храненето Крис Аисето как във всяка своя статия слага извара!
Пък това че изварата е млечен продукт,не означава че е същото като мляко или сирене(някои разлики пише малко по горе)!
lesno_nema fani 2-3 uchebnika i procheti de e izvarata ot hranitelnite produkti po biologichna stoinost…... tochno nai dolu na jivotinskiq protein tochno predi rastitelniq soev !!
izvarata ima kiselini i ne se usvoqva burzo , izvarata ima limonena kiselina sushto neka da ne zabravim i tova ... ne e nai dobriq iztochnik na protein izobshto pileshkoto bqlo meso e 100 puti po dobro…. btw qicata sa po zle ot teleshkoto beltuka ....... po biologichna stoinost….. sled teleshkoto idva riba sled ribata qica sled tqh mlqko i mlechnite produkti :) pishe go v mnoooooo ot uchebnicite v vhti i turizmite :) surovatachnata izvarata koqto prodavat za kashkavalena v bulgaria e ujasna i na vkus i kato kachestva . Kazainovata stava…. tazi koqto e gore dolu sushtiq chep kato sirene….. hubava e no adski bavno se usvoqva i prai kiselini sushto . edinstveno za vkusov zamestitel na sirene stava ...
kakto gotcha postna tablicata s biologichnite stoinosti se vijda chi sam prav :) samo che pileshkoto e predi qicata go davat v moita s 100 a qicata 99 :)
13.06.04
16:02
Ако говориш за млечна киселина какво лошо има в нея :shock: ?
Това че слагат лимонена киселина пречи ли?
А във пуиките и пилетата малко химия ли бутат за да се запази по дълго време? Съмнявам се че яицата са по зле от телешкото това мисля че почти всеки които разбира от Бодибилдинг и е чел поне една културистична диета го знае!Както казах между млечни продукти и извара има разлики............аз никога не съм отричал качествата на пилето и рибата!Тези учебници се досещам от кога датират,а мисля че културизмът в момента се движи рамо до рамо със съвременната наука и доста нови неща пише дори по списанията и предпочитам да се доверявам на тях!
13.06.04
19:39
Cruise, изварата е най-добрия източник на протеин в отношението - качество / цена поне за мен(1,80-2,00лв. за кг.). Иначе има и доста по-добри, но и цените им са доста по-добри. На мен пилешкото и яйцата и изварата ми са основните носители на белтъчини в диетата. И риба вкарвам някой път, но извара си нагъвам като пич ;)
Белтъка от яйцето е най-близкия до човешкия защото състава на аминокиселитните в него са най-близки до този на човека.
Твае живата истина. Cruise стари са ти учебниците бака.
abe kva limonena kiselina kvo paketche?? tva e nqkva paketirana deto q tupchat s konservanti
az si q kupuvam v nasipno sastoqnie na kilogram i sam mnogo dovolen
samata izvara se presicha dopulnitelno s limonena kiselina koeto e malko tupo .
16.06.04
21:10
Моля тези които писаха че на село си правят извара, да напишат как точно става номера. А и как да си я направя обезмаслена (споменахте че се махало маслото)
16.06.04
22:19
maxx_muscular, няма смисъл да си правиш. Технологията и не е чак толкова проста, а пък цената в магазина и е евтина. Но тази обезмаслената няма никакъв вкус. Аз едвам я изтиках 1 седмица и я смених с другата. Тази маслената е много хубава. Все едно ядеш сирене. И процента на белтъчини си е същия само където процента на мазнините е повече(това зависи от производителя), но не е чак като на сиренето.
01.07.04
11:32
6te vi pomolq za suvet. sutrinta si vzeh edna izvara.6te vi pomolq da mi kajete dali e dobra za relef.eto kakvo pi6e6e na opakovkata: kashkavalena izvara, maslenost nad 1%, suho ve6testvo nad 20%, energiina stoinost 75 kcal/100gr . Cenata i e dosta zabelejitelna 1.20lv./1kg . kakvo da vi kaja dosta vkusna mi se vidq. merci predvaritelno!!!