17.03.14
22:26
Здравейте,
искам да тичам кросчета поне по 2 км, а постепенно да ги вдигна до 5 км. Проблема е там че нямам никаква сила и се изморявам страшно бързо - буквално за няколко минути... един път още на 600 метра ми свърши въздуха (а на 300 походих малко и тичах още 300).
Никога не съм спортувал активно, как мога да си помогна да си подобрявам постепенно постиженията?
17.03.14
22:32
Повечко търпение... ;)
18.03.14
10:51
Всичко е в мозъка, надъхвай се постоянно докато бягаш, гледай да се разсееш, ако е нужно. Аз като бягам гледам да не мисля за това и като че ли по-бързо минава времето. :) Успех!
18.03.14
11:43
След 6 месеца стаж няма да е така, след година още повече, успех.
19.03.14
18:38
Мен ме научи един руснак да бягам. До тогава страшно мразих да бягам. Не издържах психически и физически. Сега ще споделя и на теб това. Почни да бягаш с темпо, каквото ти харесва без да гледаш колко е бързо. Това може да е темпо като за вървене, но ти го бягай. Прави по малки крачки. Например, аз на 5-та скорост на пътеката бягам, а то може да се върви. Ще видиш, че организма сам ще определи темпото след това. Ще се учудиш, колко си издържлив и още повече, че темпото ще се повиши след 1 км близо. Пробвай! Успех!
Ако тичаш на стадион една обиколка е 400м. Като за начало пробвай да тичаш както ти е писал Vasil Stoianov ‘‘Почни да бягаш с темпо, каквото ти харесва без да гледаш колко е бързо‘‘, но ако пак издъхваш пробвай да тичаш по дължината на терена (около 100м) останалите 300м ходене. Ако ти е малко пробвай двете дължини бягане останалото ходене, но трябва да имаш цел за деня примерно 5 обиколки първите няколко пъти. Следващите няколко пъти по 6 обиколки и т.н. Накратко трябва да имаш прогрес. Вземи някой приятел с теб или слушай музика (такава която те мотивира). Мен лично ме дразни (и мотивира) че има 70 годишни който бягат по-бързо от мен 32-годишния. Пример Маратон Лондон 2013 възраст 70+ GARDENER, JOHN H (GBR) време- 03:30:26 и още финиширали са 136 мъже и 32 жени в тази възрастова група. Друг пример. Световният рекорд за маратон за възрастова група 80-84г. принадлежи на Ed Whitlock - 3:15:54. Успех.