Благодаря за мнението!
Като цяло се опитвам да се науча да се храня и през деня, тъй като доста години не го правех, а знам, че това е грешка. За големи порции не мога и да си помисля, но схемата с 4-5 по-малки хранения ми се струва удачна. Може сутринта към яйцето да включа една такава овесена питка http://placeforcook.blogspot.com/2012/02/blog-post_11.html, а след това късната закуска да е с още едно яйце и извара.
Чудех се как стоят нещата с плодовете. Преди ги избягвах, сега започнах да посягам по-често към тях, но из дневниците тук четох, че не бива да се оставя “сам” плод без протеин например. В този ред на мисли ако добавя плод към ядките следобед проблем ли е или трябва по друг начин да съчетая двете неща ?
казано от Fani на 12.03.14, 12:02:
а последно се качвам на колелото и въртя 30 минути на 5-та степен с постоянна скорост около 30км/ч. Поне се стремя към толкова, де. Накрая приключвам с пулс 129, а понякога е скачал и до 137, 13км изминати и около 300ккал изгорени. Доколко е вярно - друг въпрос.
Здравей,
Само тази част от написаното ще коментирам. Пулс 129-137 е добре за монотонно кардио. След като посвикнеш на такъв пулс и можеш да издържаш по 40-50 минути без почивка, можеш да правиш интервали. Нещо от сорта:
10 мин загрявка пулс 100-110
10 мин средно, пулс 120-140
тук идва трудната част:
редуваш 1 минута на макс, 1 минута леко. Така направи около 10 минути като начало (5 ускорения)*
10 минути средно 120-140
5 мин леко разтоварване пулс 100-110
*Ако нямаш сърдечни проблеми, хубаво е на последните ускорения пулсът да отива на 160-170 удара в минута. Ако имаш проблеми с кръвно и сърце, съветвай се с лекар преди да правиш кардио.
След като свикнеш и с това, можеш да си “играеш” с интервалите: един ден 2 минути, един ден 5 минути, един ден 30 секунди (но наистина бързи) и т.н. мога пак да помагам с идеи.
Степента на колелото или скоростта не я гледай, но следи с каква бързина въртиш педалите. Ако се налага, смъкни малко степента, но гледай да въртиш с 90-100 завъртания в минута.
Мнението беше редактирано от Anelia на 13.03.14 09:06.
Относно колелото отдавна се чудя кой режим е по-подходящ.
В началото, когато го взех, въртях както в момента - монотонно по 30-40 мин максимум. По едно време, обаче, реших да опитам точно този вид натоварване и някъде бях открила схема на Табата за велоергометър, която е само за 4 минути. Доста време тренирах по нея, съчетана с други упражнения,но когато нямах време за тях се стараех поне това да правя, а именно:
първа седмица - 50 сек/10 сек - тоест 50 сек монотонно и 10 сек свръхнатоварване
втора седмица 40 сек/20 сек
и тн. докато интервалите се изравнят и имам по 8 повторения от двата вида “въртене”. Не помня с точност, но знам, че по едно време си въртях спокойно на 30/30 и стигах пулс от 147-152. Действително даваше ефект натоварването, чувствах го къде-къде по-осезаемо от монотонното. Достраша ме, че е прекалено малко за тренировка и затова минах пак на 30-те минути.
Всъщност кое е по-правилно ? Или пък бих ли могла да ги редувам в различните дни ?
А и относно храненето се чудех нещо:
Царевичното брашно може ли да се ползва при режими за редукция на теглото ? Да речем ако реша да го ползвам заедно с овесените трици за малки питки за закуска - по една сутрин към изварата и яйцето. Разбира се, без да се смесва с пшенично. И изобщо чистите царевични продукти /грис, брашно/ имат ли място и какво точно е то в тези случаи ? Доколкото знам важно е да е безглутеново.
Започвам да си записвам какво ям и по колко. Поне една седмица ще си следя количествата и калориите, пък да видим.
Събота 29.03
до 15:00
-чаша компот, само сока, разреден с вода, горе-долу 50:50
-чаша прясно мляко 3%
- 1 пушено ребро
вечеря
- млечна салата домашна /краставица, цедено мляко 2%, сол/
- няколко чери доматчета - слагам ги 50 гр, защото взех около 1/4 от 200 грамовата опаковка
- 1 кюфте на скара - около 100 гр /от 500 гр кайма направихме 4, от които успях да изям само 1/
- гарнитурата към него - 1/4 краставица и 1/2 домат
- чаша червено сухо вино
десерт
- ананас 300гр
- ягоди - 50 гр /половин кутийка беше останала и от нея направих на две места салата заедно с ананаса/
И това е то.
Ако мога да вярвам на калкулаторите из интернет, би следвало да съм погълнала към 1700 калории, като 2/3 от тях са за вечеря. Грешен навик, но ще поработя по корекцията му.
Неделя 30.03
до 17:00
- 1/2 чаша прясно мляко 3%
- 2 с.л. овесени трици
- за обяд 1 пушено ребро /обичам ги, и не че не мога да хапна повече накуп /но все пак макар и купени от надежден източник, не са нещо, сготвено у дома. За сметка на това взимаме 2-3 пъти в годината и гледаме да са доста сухи/, но си ги разпределям за по-дълъг период/
- следобед в 16:30 - 1 парче тиквен пай - около 100 гр.
Публикувам рецептата:
Имах във фризера 1 пакет нарязана и изчистена тиква “цигулка” - без водата от леда е може би около 1 кг. От него сложих почти целия, но да речем 800 гр. Умишлено добавих и моркови, за да засиля сладкия вкус по естествен начин. Стана прилично.
За крема:
- 800 гр. тиква
- 2 средно големи моркова
- 100 мл. прясно мляко
- 1 яйце
- подсладител, кой какъвто си хареса - аз ползвах стевия и 1 суп. лъжица мед
- по желание канела за наръсване или направо в сместа
За блата:
- 200 гр. овесени трици
- 3 яйца
- 2 ванилии
- 100 мл. вода /по преценка, а може и мляко, но гледах да не утежнявам излишно рецептата/
- подслаждащо средство по избор
- 1 пак. бакпулвер
Рецептата за блата я взаимствах от тук. Имаше публикация за “торта” с протеин на прах и извара.
Сварявам тиквата, след нея и морковите и ги разбивам с робота. Кипвам млякото и добавям разбитото яйце. Като се посгъсти малко ги изливам при тиквената смес и доразбивам за хомогенност. Подслаждам и се захващам с блата.
Смесвам всички продукти и повтарям процедурата. Изсипвам ги в тава, покрита с хартия за печене и пека на 180 градуса 40 минути.
Понеже “кремът” пусна доста вода, реших да го намажа на блата и пак да го мушна във фурната за 5-10 минути. Стегна се и се запече добре. Като поизстина, разрязах ромбовидни парченца и ... това е.
За проба опитах 1 парче - приятно се получи.
След това седнах да изчисля какво и колко има в творбата ми.
Ако цялото количество тежи 1.5 кг, то излиза, че в 100 гр се съдържат 60 кал.
За вечеря се каним да си изпечем по 1 пилешко бутче в плик и да добавим 1/2 маруля с 1 домат и 1 краставица за обща салата.
При условие, че до тогава ще съм на скромните 330 калории, мисля, че този път вечерята няма да е фрапиращо наваксваща.