08.07.12
21:21
Здравейте :)
Един съфорумец ме посъветва да вземам магнезий като добавка и мисля да пробвам. В аптеката, където отидох жената каза, че няма логика да се приема магнезий, защото отпускал мускулите. Добре ли е или не?
Също така във форума пише че усвояването на магнезия се влияе от калция.
Въпросът ми е, пречи ли яденето на извара на приема на магнезий? Ако да как може да се комбинират двете неща? И дали да се пие чист магнезий или в комбинация с цинк?
И ако има значение, начинаещ съм, 3 месеца стаж в залата, 20г.
08.07.12
21:29
Има смисъл ако е в комбинация с цинк и алисмус и вкараш трибулуст :P
08.07.12
21:33
Не виждам защо да е проблем,а да ти кажа съм 100% сигурен,че нямаш нужда от този стак,защото на дали си над 40 години!!!
08.07.12
21:42
Хипомагнезиемията се среща главно при синдром на малабсорбция, хипопаратиероидизъм, лечение с диуретици, хиперкалциемични състояния и др.
Клинично се проявява с повишена нерво-мускулна възбудимост, до тетания и гърчове, както и с анорексия, промени в сърдечния ритъм на ЕКГ и т.н.
Ако нищо от горе-посоченото нямаш (в което съм сигурен), единственото за което се сещам, че може да ти помогне Магнезия, е “уж” по-лесно да заспиваш/ успокояваш, предотвратява крампи (схващания) на прасците, за проблеми с косата, костите и зъбите (най-често го продават тоя магнезий заедно с калций и цинк).
Недик Недев (небезизвестен водещ на фитнес-предаване :D ) си спомням, че препоръчваше при неволеви потрепвания на мускулни влакна (крака, лице) препарата Pamaton, който съдържа Магнезиеви и Калиеви соли. Продуктът е известен във фитнес средите и за това го ползват.
Общо взето не ти трябва Магнезий, ако се храниш със зеленчуци, ядки, месо и мляко. Жената в аптеката не е знаела защо, но правилно те е посъветвала да не си купуваш :D
10.07.12
12:07
Introducer,
симптомите, които описваш, са се наблюдават при патологично ниски нива на магнезий в организма.
В повечето случаи специалистите представят нещата като черно и бяло - “имаш достатъчно високи нива” или “имаш недостиг”. Всъщност повечето случаи се намират в сивия спектър - някъде между оптималните нива и патологията.
Когато нивата на минерал като магнезия са суб-оптимални, това може да бъде спирачка за целия прогрес (свободен цитат от Поликуин по време на обучението по Биосигнатура).
За да разберем, дали запасите на магнезий в тялото ни са оптимални, може да си направим кръвен тест. Тук идва първата трудност - в България се мери само серумен мегнезий, а в серума се намира едва 1% от всички магнезий. Т.е. серумният магнезий излиза нисък, едва когато имаме сериозен нетостиг, граничещ с патологично състояние и обикновено в този случай вече са налични симптомите, които Introducer описва.
Доста по-точен тест е на еритроцитния магнезий, но такъв не зная все още да се прави в БГ.
Друга спънка при набавянето на достатъчно магнезий е количеството на стомашна киселина. Ако не е оптимално, то магнезият не се усвоява пълноценно.
Като цяло аз лично съм видял ползи от суплементацията с магнезий дори при хора, които нямат симптомите на патологичен недостиг.
поздрави
за да не отварям нова тема, ще питам тука
Optisana Magnesium fizzy tablets върши ли работа ? гледам че има някакви Е-та в състава... намерих го в шкафа и още е в срок на годност
Мнението беше редактирано от Pavel D на 20.03.14 15:15.