21.03.14
19:43
Здравейте спортни маниаци, първо се извинявам ако темата ми не е в правилният раздел.
Имам следният въпрос, трябва ли ръцете да се тренират тежко, и изобщо има ли смисъл да се тренират по този начин, имайки предвид, че като цяло тялото расте най- добре с базовите упражнения. Под думата тежко, имам предвид- голяма тежест с по 6- 8 повторения максимум.
В момента съм на бутащи/ дърпащи... понеделник/ четвъртък- бутащи... вторник/ петък- дърпащи. Включени са базовите упражнения и като цяло боравя със свободни тежести. В края на тренировката правя някоя й друга серия френско с крив лост или бицепсово сгъване, и то с някакви доста леки тежести защото нямам нужната сила заради базовите движения. Ясно е, че изолирано ръцете ги натоварвам доста малко.
На скоро видях единият от инструкторите да тренира ръце, боравеше с доста големи тежести “специално говоря за френското сгъване” яко се пънеше и правеше сигурно по 4- 6 повторения на серия, дори имаше човек който да го пази- лично на мен ми се вижда смешно при изолиращо упражнение.
Допитвам се до вас, дали има смисъл разни малки мускулни групи като бицепса и трицепса да се тренират тежко с по малки повторения, при положение, че тягата и клека са по важни.
И като цяло по тежкото трениране на ръцете, спомага ли за развиването на базовите движения.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 22.03.14 06:05.
Да, има смисъл. Както за гърдите правиш лежанка като базово, така например базово за бицепса е сгъването с лост. Е, разбира се не може да сравняваме лежанката с бицепсовото сгъване...
Сериите с по 6-8 повторения са тези, който наистина карат мускула да расте. Напомпващите серии с по 12-15 повторения също имат своите ползи. Те допълнително доизтощават мускула и разширяват кръвоносните съдове като така достигат повече хранителни вещества, от които се изгражда мускула. Според мен е най-добре да има едно тежко упражнение от 3-4 серии, с 6 до 8 повторения, едно упр. с 8-10повт. и 3-то само от 2-3 напомпващи серии с над 10 повт.
Тежко е много относително понятие.За мен тежко е едно, за теб предполагам друго. Всичко опира до адаптация (не може да сравняваш начинаещ с атлет , който е тренирал с години), мотивация (масата от посещаващите фитнес залите дори и не предполагат на какво са способни и колко голям е потенциала им) и други второстепенни фактори. Отделно има базови , има и по-изолирани упражнения, макар и да тренираш ръце. На базовите е разумно тежестите да са по-високи, така че да са в рамките на 8-12…ала на машина или на по-изолирано изпълнение мисля ,че е задължително да се правят повече повторения. Наскоро зяпах едно видео с Рич Пияна, а и Арнолд го е споменавал. Наистина има няколко стратегии за стимулиране на мускулна хипертрофия, ала една от тях е именно достигане на онова парещо усещане или както те го наричат - The Pump. Масата от трениращи си няма и на представя за какво става дума, а повечето от нас не намират сили да го преодолеят и да продължат да тренират отвъд него. Трудно е да се стигне до това усещане при серии от 6-10 повторения, затова и няма нищо лошо да се тренира с леки тежести, но в големи повторения. Разнообразие му е майката...намираш това, което работи най-добре за теб и си ти.
Гледах това клипче на Кай Грийн, който твърди, че не трябват да се тренират с много тежко ръцете, а да се тренират с правилната техника..
http://vbox7.com/play:d10a20fb58
25.03.14
15:24
Зависи какви са ти целите - ако приоритет са ти големите ръце, тогава - да. Ако ще наблягаш на базовите многоставни упражнения обаче едва ли ще ти остава сила за ръцете в края на тренировката. Ако имаш нужното време, може да си отделиш специален ден само за ръце, ти решаваш.
23.06.14
18:13
Модерация: Мнение без връзка с темата!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.06.14 22:45.