08.02.12
13:24
От известно време обмислям дали да си взема пудовка, но не мога да си отговоря на няколко въпроса:
1. Какво може пудовката, което да не мога да го правя с дъмбел?
Упражнението за което се сещам единствено е суинг, но в момента го правя с дъмбел, има ли някаква принципна разлика?
2. За колко време се “израства” теглото?
Пудовките са с фискирано тегло и в някакъв момент то ще ми бъде малко, т.е ще трябва да инвестирам в нова.
Пак се връщам към дъмбелите, на които все още има накъде да слагам допълнителни дискове.
3. Как да преценя колко кг да купя, ако стигна до това решение?
4. Какви други упражнения освен суинг мога да правя, и мога ли да направя цялостна тренировка само с пудовка (примери)?
08.02.12
14:37
казано от Valdis на 08.02.12, 14:16:
Това дава отговор на всичките ти въпроси свързани с килограмите.
Да разбирам ли че минимум 5 могат да се поръчат ;)
Нямам идея, просто копнах линка за визуална справка, никога не съм посещавал въпросния сайт.
08.02.12
14:41
казано от Valdis на 08.02.12, 14:39:
Нямам идея, просто копнах линка за визуална справка, никога не съм посещавал въпросния сайт.
Иначе като идея е страхотно, ако реша да си взема поне ще знам какво да търся....
Готино е това, ама на тая цена - мне, благодаря!
Нещичко по другите ми въпроси? ;)
08.02.12
16:17
Можеш да направиш цялостна тренировка само с пудовки. Ако можеш да си намериш книгата на Павел Цацулин - Russian Kettlebell Challenge. Аз лично за суингове използвам дъмбел, регулиращ, на който самите дискове са направени за хват от двете страни, но има упражнения, които най-удобно се правят с пудовки (да кажам гоблет клек с 2 пудовки, с дъмбели ми е адски трудно)
А пък колко килограма да са, ти сама трябва да прецениш. За едни упражнения 8кг, 16 кг може да са малко, но за други упражнения много.
Почти всичко, което се прави с пудовка, може да се направи и с дъмбел и обратното.
Ако намериш и дискове с дръжки, както Мила е препоръчала, още по-добре.
Недостатък на пудовките е фиксираното тегло, както и че поради тази причина, най-вероятно ще са ти нужни няколко.
Стандартно са до 32кг или поне най-разпространените тежки пудовки са по толкова, което всъщност не е малко.
Едва ли липсата на 50-100 килограмова пудовка ще ти проблем. :)
ААА Здравей, това ще е страхотна инвестиция за теб.
Пудовките нямат почти нищо общо с дъмбелите.
Основната идея при тях е да се вдигат не на мускул,а чрез участието на
цялото тяло. Е има и копачи които си пердашат и на сила :)
Ако си от София ще ти пиша ЛС къде тренират с пудовки и от там можеш да си купиш също, влез в Кросфит раздела пиши на Виктор,Славко,Юли или Иван Шишманов това са хора от различни градове в България те ще ти помогнат.
Това зависи от къде си :)
казано от Nadiaslk на 08.02.12, 13:24:
От известно време обмислям дали да си взема пудовка, но не мога да си отговоря на няколко въпроса:
1. Какво може пудовката, което да не мога да го правя с дъмбел?
Упражнението за което се сещам единствено е суинг, но в момента го правя с дъмбел, има ли някаква принципна разлика?2. За колко време се “израства” теглото?
Пудовките са с фискирано тегло и в някакъв момент то ще ми бъде малко, т.е ще трябва да инвестирам в нова.
Пак се връщам към дъмбелите, на които все още има накъде да слагам допълнителни дискове.3. Как да преценя колко кг да купя, ако стигна до това решение?
4. Какви други упражнения освен суинг мога да правя, и мога ли да направя цялостна тренировка само с пудовка (примери)?
1.Упражненията с пудовка са разнообразни - напиши в Ю Тюб и ще се убедиш. Общо взето дъмбел и пудовка нямат много общо.
2.Принципно целта при пудовките не е да ти тежи и да ти е трудно да правиш повече повторения, а точно обратното - разцъкваш колкото можеш повече. Т.е. ако правиш 10 озорени изхвърляния/изтласкввания с пудовка, значи ти е тежка. Ако, обаче правиш изхвърляния/изтласквания 5-10 минути без почивка, значи можеш да си позволиш по-голяма тежест.
3.Отговора е в т.2. Трябва да хванеш една 8кг-ва или 12кг и да пробваш. Обикновено 8/12кг е ОК за стартова пудовка, като 12кг си е тежест за дама.
4.Отговора е в т.1. Всякакви комбинации от суингове, различни видове клекове, изхвърляния, изтласквания, раменни перси, ако щеш преси за гърди, турски изправяния и прочее. Аз съм си докарвал доста мощни мускулни трески от тренировките с пудовки.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 09.02.12 14:11.
24.03.14
09:57
не исках да отварям нова тема, затова да питам тук, интересно ми е как се чете “пудовка”, къде е ударението и тн :D
24.03.14
09:58
Ударението е на първата сричка (заради корена на думата).