24.03.14
10:33
Здравейте :)
Имам следния проблем: преди около 2 месеца докато тичах се появи болка във външната част на бедрото в близост до тазобедрената става - мястото е показано на снимката. Болката се появява след като тичам 15-20 минути с умерена скорост и отначало е слаба. Ако продължа да тичам се засилва и става доста неприятна. Ако спра и продължа само да ходя, пак се увеличава и трябва да ходя бавно и да не си натоварвам крака. Болката отшумява след ден почивка. Първият път реших, че е нещо еднократно, но ходих да тичам още няколко пъти след това и болката продължава да се обажда и трябва да се прибирам пеш ходейки бавно. Тичам от около две години с паузи. Миналото лято сравнително често - 3-4 пъти седмично. Досега не съм имала този проблем.
В петък бях на ортопед. Направиха ми снимка, но аз останах с впечатлението, че не ме взеха много насериозно, защото бях последна и докторът май искаше вече да си ходи. Направиха ми рентгенова снимка и заключението беше да спра да тичам, защото ставите много се натоварвали и бързо се износвали и така след години може да стигна до артроза или изкуствена става. Предложиха ми и инжекции или обезболяващи. Това не ме задоволи като отговор, тъй като реалната причина за тази внезапно появила се болка все още не я знам. Затова мисля над няколко варианта за причината:
1) Неправилна походка: забелязах, че когато ходя стъпвам повече на пета и на външната част от стъпалото. Когато тичам, стъпвам от пета към пръсти, което ми се струва правилно.
2) Неподходящи маратонки: тичам с маратонки за тичане, които са ми много удобни. Имат мека подметка и пружинират. Това, което се чудя е дали не са прекалено меки? На мен са си ми удобни.
3) Дали не съм си преразтегнала някакъв мускул. Болката се появи горе-долу, когато започнах да правя и йога сравнително редовно. Ако при нея нещо не съм направила като хората и съм се разтегнала твърде много, може ли това да е причината?
4) Дали не е хубаво да взимам някакви хранителни добавки за стави или да се мажа с нещо?
Моля, ако някой е имал подобен проблем да сподели :) Аз засега не мога да приема, че така изведнъж трябва да спра да тичам без конкретна причина. Обмислям и ходене при друг ортопед.
24.03.14
13:52
А, каква по-конкретна причина трябва да имаш, за да спреш да тичаш? Вероятно трябва да се инвалидизираш тотално, за да спреш така ли? Истината е, че тичането е натоварващо за ставите, спор няма. Сама си си отговорила на въпросите, според мен. Освен маратонките, важно е и на каква настилка тичаш. Ако тичаш върху асфалт, плочки, цимент и т.н. е нормално да имаш болки, а се учудвам как не те болят и колената. Да, би било добре да взимаш добавки за ставите, дори и да няма достоверни доказателства че реално действат. Все пак, би било по-добре от без нищо. Също така е важна техниката на тичане, а още по-важно е и да почиваш, защото организма има нужда и от това. Не мислиш ли, че претоварваш ставите с йога и тичане? Желанието е хубаво нещо, но реалността уви е различна, и щеш не щеш трябва да се съобразиш с тялото си, и сигналите които ти подава. Направи консултация и с други доктори, а най-добре би било да се посъветваш с хора които се занимават с този вид спорт, защото несъмнено ще са ти най-полезни. Практиката е най-добрия учител, а тука във форума само се разтягат локуми. Успех!
Отговорът “Тичането натоварва ставите” не обяснява причината за болката. Да, доказано е, че е така, но това не е диагноза. Познавам много хора, които тичат доста повече от мен и нямат такива проблеми. Аз освен това не тичам кой знае колко - 5-7км със скорост 9.5 - 10км/ч като в последните месеци не ми се връзват и 2 пъти седмично. За съжаление колкото и големи да са паузите между тичанията, кракът ме боли.
Не мисля, че йогата натоварва по някакъв начин ставите. Даже изобщо. Мислех си дали при някоя от практиките не съм си преразтегнала някой мускул в тази област. Отделно, че йогата, която правя е за ултра начинаещи.
Тичам обикновено върху асфалт като отсечката минава на места и през гора.
Знам, че трябва да слушам тялото си. Затова и сега не тичам, но не мога да се примиря с такъв отговор, който може да се каже на всеки, който има някаква болка в някоя става докато тича :)
1. Нито йога, нито бягането контузват - контузва те това, което ТИ правиш, а то вероятно е далеч от йога и бягане по представите на специалистите в двете области.
2. Не съм убедена че проблема е тазобедрената става. Трябва да си разкъсала доста влакна и връзки за да успееш да я контузиш, или да е станало нещо рязко, силно и много болезнено.
3. Добре е да се научиш да бягаш правилно преди да започнеш да го правиш “за спорта”. Добре е да се научиш да ходиш и стоиш на два крака правилно, преди да бягаш. По мое наблюдение, една огромна част от населението не могат да правят нито едно от всичките.
Някъде да съм написала, че бягането и йога са ме контузили? В 1), 2) и 3) се вижда, че търся причината в себе си. Исках просто мнение дали подозренията ми са изобщо смислени и дали някой е имал подобен проблем.
Имал съм болка в горе-долу тази област, коята ме кара да не мога да поемам значителна тежест на крака за известно време. Обикновенно свързвам болката с малко прекалено амбициозно разтягане на областта на задника.
казано от Puma на 24.03.14, 19:22:
Някъде да съм написала, че бягането и йога са ме контузили? В 1), 2) и 3) се вижда, че търся причината в себе си. Исках просто мнение дали подозренията ми са изобщо смислени и дали някой е имал подобен проблем.
Добре де, ти питаш - аз ти давам подсказки, в крайна сметка ти не си доволна и дори не си си направила труда да разбереш отговора ми.
Мнението беше редактирано от Margi на 25.03.14 10:42.
25.03.14
13:05
Преди няколко месеца и аз имах болки в тази област. Болеше ме главно при ставане, сядане, клякане и дърпане. След като се консултирах със специалист в тази област разбрах, че при мен нещата бяха от недостатъчно загряване преди самата тренировка. Освен това се оказа, че съм си експлоатирала тялото повече от колкото то може да понесе на онзи етап/ тогава правих опити за йога и явно нещата са били много грешни, но не само там, а и като цяло в някои основни движения от живота, като стоене прав, сядане, ставане/.Съответно сега загрявам по около 10-12 мин преди тренировка и се чувствам добре.
Наталия, мерси за включването :) При мен болката е само и единствено при тичане. Обикновено загрявам около 10 минути преди да тръгна. Накрая правя и стреч. И аз мисля, че при мен проблемът идва от неправилно изпълнение на основни движения - например неправилна походка в ежедневието. Снощи четох статии и гледах филмчета за техника на тичане и установих, че това, което аз правя - стъпване на пета, не е правилно. Даже може да е и причина за по-голямото натоварване на тазобедрените стави. Това със сигурност ще трябва да оправя, но мисля и да се консултирам с още някой ортопед по тези въпроси.
26.03.14
20:31
Ако усещаш болката повърхностно от външната страна на тазобдренета става е възможно да е възпаление на залавното място на мускул.Болката се изразява при тичане, полуклек,скачане,продължително седене на стол или в кола и при специфични движения.Аз имам такъв проблем и затова реших да ти пиша, ако твоят е подобен.От скоро правя упражнения с клекове и болката пак се появи и ще видим докъде ще я докарам.Загрявай добре преди тичане с лек стртечинг, напъди и др.