23.03.14
23:16
Здравейте,
Имам един много бърз въпрос, на който не намерих особен отговор.
Ако имам 6 тренировки в седмицата - 4 силови и 2 кардио, какъв коефициент трябва да избера? 1.55 или 1.725?
Сметнала съм си ОКБ 1600-1700 по принцип с коефициент 1.55, но определено последният месец тези калории не са ми достатъчно изобщо. Въглехидратите ми са на минимум, рядко минавам 40. Всичко друго е протеин и мазнина, но не ми стигат. Вечно съм гладна :/
Целта ми е да чистя, режима както можете да се досетите е ВМ-НВД.
Ами то е нормално калориите да не ти стигат, след като си на ОКБ, съответно да си гладна.
Формулите са приблизителни. Колко калории си яла преди това, за да си подържаш сегашните кг.? Тръгни от там и ги намали с 10% (първоначално) и след известно време може да ги намалиш с още 10% и така.
П.П. Само не знам какво ще чистиш при 54 кг. на 167 см ръст.
Мнението беше редактирано от Петко К на 23.03.14 23:42.
24.03.14
08:27
казано от Gery Grunge на 23.03.14, 23:16:
Здравейте,
Имам един много бърз въпрос, на който не намерих особен отговор.
Ако имам 6 тренировки в седмицата - 4 силови и 2 кардио, какъв коефициент трябва да избера? 1.55 или 1.725?
Сметнала съм си ОКБ 1600-1700 по принцип с коефициент 1.55, но определено последният месец тези калории не са ми достатъчно изобщо. Въглехидратите ми са на минимум, рядко минавам 40. Всичко друго е протеин и мазнина, но не ми стигат. Вечно съм гладна :/
Целта ми е да чистя, режима както можете да се досетите е ВМ-НВД.
Не го прави дълго време ! Казвам ти го от личен опит. Отделно,ако наистина се храниш ВМ-НВД не би трябвало да си гладна, защото мазнините засищат доста. С теб сме почти едни и същи кг ,само че аз съм по-висока и пак - калории приемах 1500 и гладна не съм била..А тренирам 6-7 пъти силово :) Мазнините трябва да са ти 55-60% от калориите. Съветвам те да включиш 1 ден в седмицата, в който да приемаш въглехидрати, иначе скоро ще си имаш проблеми
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 24.03.14 08:30.
24.03.14
10:20
казано от Петко К на 23.03.14, 23:41:
Ами то е нормално калориите да не ти стигат, след като си на ОКБ, съответно да си гладна.
Формулите са приблизителни. Колко калории си яла преди това, за да си подържаш сегашните кг.? Тръгни от там и ги намали с 10% (първоначално) и след известно време може да ги намалиш с още 10% и така.
П.П. Само не знам какво ще чистиш при 54 кг. на 167 см ръст.
Само да уточня, че последните 2 месеца от неспазване и доста извращения резултата е 58 кг.
Определено има какво да чистя, омазних си доста корема, дупето и краката. Замазах си доста пресата, корема ми е вечно издут след като хапна каквото и да е :( Калориите грубо да кажем преди са били 2000-2200, но това не означава, че и тогава ми стигаха :D
24.03.14
10:26
казано от Adriana Dacheva на 24.03.14, 08:27:
казано от Gery Grunge на 23.03.14, 23:16:
Не го прави дълго време ! Казвам ти го от личен опит. Отделно,ако наистина се храниш ВМ-НВД не би трябвало да си гладна, защото мазнините засищат доста. С теб сме почти едни и същи кг ,само че аз съм по-висока и пак - калории приемах 1500 и гладна не съм била..А тренирам 6-7 пъти силово :) Мазнините трябва да са ти 55-60% от калориите. Съветвам те да включиш 1 ден в седмицата, в който да приемаш въглехидрати, иначе скоро ще си имаш проблеми
Мазнините са си ми 60 %, 30 % протеин и 10 въглехидрати. Не знам какво се случва и аз, защото до преди 3-4 месеца абсолютно всичко си ми стигаше, а сега двойно повече количество храна приемам и не стига.
Примерното ми меню е
Закуска - 3-4 яйца
Обяд - 200 гр пилешко със сметана или свинско + голяма зелена салата
От скоро - следобяд - 1-2 яйца
Вечеря - 200-250 гр пилешко със сметана или свинско + голяма зелена салата.И с това хранене повечето пъти съм си гладна :(
А защо да приемам въглехидрати? Нали целта на ВМ-НВД е да няма такива зареждащи дни?
Коефициентът зависи по-скоро от начина на живот. Тренировките са едно нещо, но друго нещо е какво правиш извън тях. Ако си млад и енергичен човек, не се спираш от ходене насам-натам, или пък ако работиш физическа работа или си в някой магазин или склад по 9 часа на крака + местене и подреждане на неща, може и над 3 да ти е коефициентът. Ако работиш в офис и не си вдигаш д-то от компютъра, ходиш на работа с кола и нямаш деца и мъж да ти образуват стрес и мръсотия в къщата, тогава коефициентът може да е 1,2 даже, въпреки тренировките. Та така, това е единият въпрос.
Другият въпрос: хем качваш и се омазняваш, хем си гладна....да не би да има някакъв емоционален проблем и да ти се яде от други фактори: стрес, скука, депресия...
Трето: да, ако си на ВМ-НВД, не би трябвало да имаш “зареждащ” ден, той винаги ще те връща назад. От друга страна, може би точно този режим не ти понася. Мазнините заемат много по-малко място в стомаха, съответно я няма тази ситост, която ще я имаш ако си хрупала цял ден зеленчуци и други фибри. Това на ВМ диета не можеш да си го позволиш, защото веднага скачат въглехидратите, дори от 1 морков. При някои хора мазнините създават чувство за ситост, но при мен определено не беше така. С нетърпение съм чакала да минат 3 часа от последното ми ядене на пържолка, за да се подкрепя пак с някаква миниатюрна порцийка мазнини. Миниатюрна казвам, защото при 9 кал/гр. мазнина, не можеш да си позволиш голямо количество храна, калориите скачат главоломно.
Та моят съвет е да преосмислиш дали това е точно твоят режим и защо хем си гладна, хем качваш.
24.03.14
10:49
Работата ми е в офис, да си седя на д-то 8 часа :(
А качването се получи от хем хранене с мазнини, хем извращения от типа на ооо шоколадче, оо бисквитки ииии.... резултата е тези 58 кг, иначе преди това си го спазвах от април до декември без никакъв проблем. Тия 2 месеца +, в които си хапвах доста си беше емоционално в повечето пъти, но сега се води, че всичко е окей, просто след тия два месеца ми е адски трудно да се върна в тези калории. Има вечери, в които чак след като изям едно пиле на грил (от-до), че чак тогава се чувствам наядена, не ми е тежко, а наядена без да мисля 3-4 часа за храна !
Ами в този случай ще имаш “адаптационен” период и ще се чувстваш гладна. Трябва да го преодолееш психически и физически. Пий вода или доста разреден айран с храненията, позволявай си по-големи салати, нищо че ще излизаш от 40-те грама въглехидрати и пак ще влезеш в час. Разхождай се повече след работа и въобще върши нещо, което те отклонява от мислите за храна. Аз съм се залъгвала с различни ароматни чайове без захар. Приеми качените килограми като защитна реакция на организма срещу зимата. Защото зимата на нисък % мазнини си е доста студено....и продължавай :)
24.03.14
12:11
Защото е вредно да седиш дълго време на ниски въглехидрати и в един момент става обратният ефект - метаболизмът ти се забавя и вместо да сваляш, започваш да качваш или просто седиш на едно място и не мърдаш на никъде. Това се оправя много трудно после - нужно е време, вдигане на калории и тн. Не бих спазвала ВМ-НВД за повече от 2 месеца и то само в период на изчистване, като това лято мисля даже да въртя въглехидратите, а не да чистя с ВМ-НВД, както миналото лято. За мен мазнинната диета не е много подходяща за АКТИВНО трениращи хора с голямо натоварване (говоря лично за себе си, при мен ефектът беше обратен, това не значи, че това е правило, валидно за всички хора по света).
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 24.03.14 12:14.
казано от Gery Grunge на 24.03.14, 10:26:
Мазнините са си ми 60 %, 30 % протеин и 10 въглехидрати. Не знам какво се случва и аз, защото до преди 3-4 месеца абсолютно всичко си ми стигаше, а сега двойно повече количество храна приемам и не стига.
Примерното ми меню е
Закуска - 3-4 яйца
Обяд - 200 гр пилешко със сметана или свинско + голяма зелена салата
От скоро - следобяд - 1-2 яйца
Вечеря - 200-250 гр пилешко със сметана или свинско + голяма зелена салата.И с това хранене повечето пъти съм си гладна :(
Не знам колко е сметаната, но всичко останало го смятам около 1000 ккал. НВД не значи да си непремено на нула въглехидрат.
И преди 3-4 месеца, когато си яла по-малко и ти е стигало, тренираше ли всеки ден, като сега?
Само пример - дори да вземем минимума от 1600 ккал, и 50% от тях да са мазнини (за да се води ВМ), това са 800 ккал. Ако още 400 са от протеин, пак остават едни 400 ккал., които може да допълниш от въглехидрати.
казано от Anelia на 24.03.14, 10:43:
Трето: да, ако си на ВМ-НВД, не би трябвало да имаш “зареждащ” ден, той винаги ще те връща назад.
Защото?
казано от Anelia на 24.03.14, 10:43:
Това на ВМ диета не можеш да си го позволиш, защото веднага скачат въглехидратите, дори от 1 морков.
От кога фибрите са равни на въглехидрати?
Лично мнение - придържай се към макс. 100 гр. протеин дневно (не тит рябва повече), и да кажем едни 40-50 грама мазнини като задължителни. Останалите калории си ги запълвай с каквото решиш - може и въглехидрати, може и мазнини, според това от какво имаш повече нужда в момента. Докато подържаш калориен дефицит, ще сваляш, и няма нужда да се изтезаваш с нула въглехидрат и да си броиш всеки зеленчук.
Мнението беше редактирано от Петко К на 24.03.14 20:42.
24.03.14
22:18
Ами сметаната е 200-300 гр, което е 40-50 гр + малко от яйцата + бутчето е със всичките му мазнотии и намазано обилно с чисто масло и ги събирам за днес към 100гр. Аз изобщо не държа да са 0 въглехидратите или нещо подобно, просто си ги хапвам само от зеленчуци и изобщо не се щадя на салати и т.н. (примерно сега изядох над 500 гр салата). Чувствам се окей без тях и не ми е някво терсене ако не ги хапвам, нито се чувствам отпаднала. Даже имам +, имах ужасно главоболие много години наред, а в момента, в който ги намалих до това ниво всичко изчезна, върна ли ги - връща се. Та не държа на тях и ако не ям сладко, рядко минават 50-60 гр на ден.
Предните месеци, когато ми стигаше тренирах 3-4 пъти в седмица, сега тренирам 5-6 :D
Подуването на стомаха може да се дължи на прекаленото количество зеленчук ,прието на веднъж или бъркам ? Поне при мен е така , лятно време изяждам по 500 гр салата домати,краставици и лук всяка вечер и определено се подувам :D
25.03.14
21:58
казано от Пенев на 25.03.14, 20:52:
Подуването на стомаха може да се дължи на прекаленото количество зеленчук ,прието на веднъж или бъркам ? Поне при мен е така , лятно време изяждам по 500 гр салата домати,краставици и лук всяка вечер и определено се подувам :D
Напълно ми е ясно, но експериментирах достатъчно за да разбера от какво е :) Каквито и да е въглехидрати - ориз, картофи, и от всички джънкове (без шоколад) се подувам като бременна. Със зеленчуците не съм така изобщо :) Пробвах пробиотици, тъкмо изпих една опаковка супер ензими на Now Foods, ама ефекта е минимален. Не мога да се справя с това подуване :(
Мнението беше редактирано от Gery Grunge на 25.03.14 21:59.
25.03.14
22:00
пробвай тези на BULK, аз съм много доволна:)