С какво да заместя яйцата в диетата?

Темата е заключена.
ТД

26.03.14
17:09

Здравейте приятели.  Помолих преди няколко дена фитнес инструктора в залата която тренирам да ми направи диета за понижаване на теглото. Ето я и нея:
Понеделник-Вторник-Петък(тренировка мускулни групи)
Ставане - 1 грейпфрут
7:30 100гр. овесени ядки(запарени)
10:45 6 яйца(само 1 жълтък другото белтък)
17:00 100гр месо и 100 гр ориз ( грамажа е в сурово състояние)
20:00 Месо със салата
22:00-22:30 150гр. Обез. извара +3,4 ореха+2,3 лъжички кисело мляко ( това всичкото е ако не ми се спи, а съм гладен, иначе може и без него
Сряда-Четвъртък-Събота ( в тези дни правя само кардио)
ставане - 6 яйца (1 жълтък) + 1 краставица
9:45-1 консерва риба тон в собствен сос
14:00 Месо със салата
17:00 4 яйца(1 жълтък)
20:00 Месо със салата
22:00-22:30 150гр. Обез. извара +3,4 ореха+2,3 лъжички кисело мляко ( това всичкото е ако не ми се спи, а съм гладен, иначе може и без него
Неделя
10:00-5 цели яйца + 70гр. ориз + 1 ябълка
13:00 месо(100гр) + 70гр.ориз +1 ябълка
16:00 месо(100гр) + 70гр.ориз +1 ябълка
19:00 месо(100гр) + 70гр.ориз +1 ябълка

ТОВА Е ПРИЯТЕЛИ. ТА ВЪПРОСА МИ Е МОГА ЛИ С ДРУГА ПЪЛНОЦЕННА ХРАНА ДА ЗАМЕСТЯ ЯЙЦАТА,ЗАЩОТО НЕ ОБИЧАМ ЯЙЦА КОЙ ЗНАЕ КОЛКО КАМУ ЛИ САМО БЕЛТЪКА. МОЛЯ ВИ ЗА СЪВЕТ :)

Темата беше редактирана от Петко К на 28.03.14 16:45.

Можеш да ги замениш с месо.
Смени инструктора - този не е наясно с доста неща.
Категорично не е приемливо да пишеш само с главни букви!

ТД

26.03.14
17:52

Би ли споделил с какво точно не е наясно, за да се коригирам. Инструктора не съм го наел че да го сменям просто го помолих да ми направи една диета за понижаване на теглото и това ми продиктува...а и месото няма ли да стане прекалено много и еднообразно в менюто ми?

Здравей ,
целта ти е да намалиш теглото заедно с това процентите на мазнини във тялото , трябва да намалиш и въглехидратите.
Тук имаш четири хранения със по 70гр ориз това е общо 280 гр а на 100 гр ориз имаш 79 въглехидрати , приемаш много повече от колкото са ти нужни така можеш да си увеличиш теглото.

казано от Тихомир Димитров на 26.03.14, 17:09:

Неделя
10:00-5 цели яйца + 70гр. ориз + 1 ябълка
13:00 месо(100гр) + 70гр.ориз +1 ябълка
16:00 месо(100гр) + 70гр.ориз +1 ябълка
19:00 месо(100гр) + 70гр.ориз +1 ябълка

Трябва да приемаш повече протеини по малко мазнини и минимално въглехидрати.
Включвай ги във закуската например 2 препечени филии пълнозърнест хляб ( Аз взимам този на ВИТА със шест зърна и си го препичам много е вкусен ) , кисело мляко , бадеми , овесени ядки .. Можеш да си правиш бананови палачинки със банан и 1-2 яйца (виш рецепти има доста)
Храненията са ти във много голям интервал също е неправилно , гледай да си оправиш и това.
Потърси неща за НВД спокойно можеш да правиш ‘’чийтване’’ на 5-6 ден.
Има толкова вкусни и здравословни неща разнообрази си менюто и ще ти е много по-добре.
Успех , надявам се да съм помогнала все със нещо. :)

Мнението беше редактирано от Петя Петрова на 26.03.14 20:51.

26.03.14
21:19

Петя, това, което момчето описва е въглехидратна ротация и е един единствен високовъглехидтарен ден в седмицата, не го яде този ориз всеки ден. Предложенията ти за чийт и за хляб Вита няма да коментирам.
Към автора: на колко си години и защо смяташ, че ти е нужна програма за намаляване на теглото?
Иначе съгласна с Кольо: най-добрият вариант за заместване на яйцата са с месо.

Не съм разбрала добре ,ясно ми е вече за ориза :D
Пък какво има на хляба вита и на чийтването от време на време. Много от трениращите го правят и на повечето не им влияе зле.
Щом му е кеф да си хапва във въглехидратния ден 5 пъти оризчето  няма лошо :D

Мнението беше редактирано от Петя Петрова на 26.03.14 22:47.

Абе момчето к’во пита, вие к’во му говорите...
Аз също искам да ги махна тия яйца, втръсна ми всяка сутрин вече от 5-6 месеца едно и също, направо ми се повръща като ги гледам :D. Не знам, обаче, с какво да ги заменя... :)

казано от Тихомир Димитров на 26.03.14, 17:52:

Би ли споделил с какво точно не е наясно, за да се коригирам.

Не виждам смисъл да се храниш по-често от 4-5 пъти дневно.
Да се отделят жълтъците на яйцата - пълна глупост.
Храненето не е балансирано - липсва му един от основните макронутриенти.
Да се търси отслабване при 150 g въглехидрати 3 пъти седмично и веднъж близо 350 g - не виждам как ще стане. Ако това е опит за въглехидратна ротация - безумен е. Отделно от това ротацията съвсем не е подходящ режим за хора без опит в храненето.

Всичко това ме навежда на мисълта, че този човек нито разбира храненето като материя, нито подхожда индивидуално.

27.03.14
12:22

казано от Петя Петрова на 26.03.14, 20:50:

Тук имаш четири хранения със по 70гр ориз това е общо 280 гр а на 100 гр ориз имаш 79 въглехидрати , приемаш много повече от колкото са ти нужни така можеш да си увеличиш теглото.

И как ще стане увеличението на теглото, ако е на калориен дефицит? Той едва ли е смятал калории и други такива неща (или пък “инструктура” му) де, но принципно си говорим.

Трябва да приемаш повече протеини по малко мазнини и минимално въглехидрати.

Т.е., съветваш го да яде само протеин?

З
Храненията са ти във много голям интервал също е неправилно , гледай да си оправиш и това.

Няма голямо значение в какъв интервал са ти храненията.

Успех , надявам се да съм помогнала все със нещо. :)

По-скоро го обърка повече.

казано от Емил Дюлгеров на 27.03.14, 10:49:

Не знам, обаче, с какво да ги заменя... :)

С каквото си искаш, няма особено значение.

казано от Кольо Пияндето на 27.03.14, 11:43:

Да, поне малко мазнини си трябват.

Да се търси отслабване при 150 g въглехидрати 3 пъти седмично и веднъж близо 350 g - не виждам как ще стане.

Аз отслабвам и с повече, така че става много лесно ;)
Но той едва ли знае колко калории яде, нито колко му трябват.
Ако само следва готов план, изработен по шаблон, и от горе на всичко без да разбира какво прави - да, няма да стане.

150 грама въглехидрат не е много :).

27.03.14
15:39

казано от Тихомир Димитров на 26.03.14, 17:09:

17:00 100гр месо и 100 гр ориз ( грамажа е в сурово състояние)
[/size]

Първо месото се мери в готово състояние /сварено, печено, задушено/
Варивата се мерят в сурово състояние. От тука ти идва основната грешка, тъй като в сготвено състояние месото губи от обема си и реално ти нямаш точна и ясна представа колко белтъчини приемаш. Не се притеснявай да вдигнеш грамажа на месото защото сега хапваш наистина малко.
Друго, с което можеш да замениш яйцата е месо, риба, извара/обезмаслена/, мляко.
Можеш да си вземеш и протеин на прах в краен случай.

27.03.14
15:54

казано от the_powerpuff_girl на 27.03.14, 15:39:

От тука ти идва основната грешка, тъй като в сготвено състояние месото губи от обема си и реално ти нямаш точна и ясна представа колко белтъчини приемаш.

Хайде сега се замисли над цитираната част, да видим дали ще осъзнаеш каква глупост изръси?

Петко , във никакъв случай не го съветвам да яде само протеин казвам ,че трябва да наблегне на тях те да са по големи като процент от вглехидратите. Сваляла съм доста килограми и продължавам да го правя и не мисля , че бъркам някъде във това което обяснявам. Не съм съгласна със изготвения му режим на инстукторът безумен ми се вижда.

27.03.14
16:42

казано от Петя Петрова на 27.03.14, 16:25:

Петко , във никакъв случай не го съветвам да яде само протеин казвам ,че трябва да наблегне на тях те да са по големи като процент от вглехидратите. Сваляла съм доста килограми и продължавам да го правя и не мисля , че бъркам някъде във това което обяснявам.

И какво-при РБД не може да се отслабва ли?Или при ВВД не може?Или при ВМД ?Айде стига глупости.
Протеините не са най-удачния избор за източник на енергия.Трябва да бъдат просто “достатъчно”,за да се възстановяват тъканите.За енергия си има мазнини и въглехидрати.И няма правило кое е по-добре да преобладава.Някои ще кажат “яж мазнини,не яй въглехидрати”,други ще кажат “яж въглехидрати,мазнините сведи до минимум”.Скромния ми опит(и тялото) показват,че си трябват и въглехидрати,и мазнини.А като гледам аватара на автора на темата изобщо няма нужда да задълбава толкова.

Мнението беше редактирано от Гената на 27.03.14 16:42.

Да съм написала , че не може ....
Искам да кажа, че това което аз казвам също не е грешно... Не виждам да се правите толкова на разбирачи.
Нека сам да си реши със кой режим иска да си сваля. ;)

ТД

27.03.14
18:38

Хора не искам да защитавам инструктора, но човека е балкански шампион по класически културизъм. Сигурен съм че разбира от диети. Просто се чудя с какво да заместя яйцата. От всичките постове по горе разбрах, че трябва да ги заместя с риба,обезмаслена извара или прясно мляко. Храненията са ми добре по графика който ми е съставил и не чувствам глад.

ТД

27.03.14
18:43

казано от Тихомир Димитров на 26.03.14, 17:52:

Би ли споделил с какво точно не е наясно, за да се коригирам.

Не виждам смисъл да се храниш по-често от 4-5 пъти дневно.
Да се отделят жълтъците на яйцата - пълна глупост.
Да се търси отслабване при 150 g въглехидрати 3 пъти седмично и веднъж близо 350 g - не виждам как ще стане. Ако това е опит за въглехидратна ротация - безумен е. Отделно от това ротацията съвсем не е подходящ режим за хора без опит в храненето.

Всичко това ме навежда на мисълта, че този човек нито разбира храненето като материя, нито подхожда индивидуално.

По принцип прекалената консумация на жълтъци не е добре.Салмонелата и Яйчното натравяне произхождат от жълтъка.Би ли ми обяснил какво е макронутриенти?

казано от Тихомир Димитров на 27.03.14, 18:43:

По принцип прекалената консумация на жълтъци не е добре.

Кога е прекалена консумацията?
При консумация на повече от 15 цели яйца дневно мога да приема, че говорим за еднообразна храна... което все още не значи непременно здравословен риск.

Салмонелата и Яйчното натравяне произхождат от жълтъка.

Термична обработка и правилно съхранение - това елиминира риска до достатъчно ниски нива.
Говориш едри приказки без да имаш понятие от тези неща. Хайде сега кажи ‘холестерол’ и да стане напълно ясно колко са ти знанията по този въпрос...

Би ли ми обяснил какво е макронутриенти?

Това са белтъчини, мазнини и въглехидрати като компоненти на храната, която приемаме. Извинявам се за острата дума, но човекът може да е балкански шампион, може и междупланетен да е - или е пълен профан в областта на храненето, или препоръчва без да гледа. Храненето е балансирано по начин, който е далеч от здравословното.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.03.14 18:57.

НА

27.03.14
19:32

По принцип прекалената консумация на жълтъци не е добре.Салмонелата и Яйчното натравяне произхождат от жълтъка.Би ли ми обяснил какво е макронутриенти?

Знаеш за салмонелата, но не знаеш какво е макронутриент? Смени си акаунта от БГмама в някой (който и да е) друг сайт (този примерно) и прекарвай повече време в четене.. неусетно ще научиш туй онуй. Щом научиш какво е макронутриент много бързо ще установиш и с какво е удачно да замениш яйцата. Ако си ядеш яйцата сготвени няма нужда да се притесняваш от болести.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.03.14 19:33.

ТД

28.03.14
16:40

казано от Кольо Пияндето на 27.03.14, 18:54:

Кога е прекалена консумацията?
При консумация на повече от 15 цели яйца дневно мога да приема, че говорим за еднообразна храна... което все още не значи непременно здравословен риск.

Ти добре ли си бе как ще ям по 15 яйца на ден. Вземи се образовай малко тогава ми давай съвети. Като ме вкарат в интензивното и като ме питат кой глупак ти е казал да ядеш по 10-15 яйца на ден ще кажа Кольо Пияндето от един сайт.... без коментар

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.03.14 16:42.

казано от Тихомир Димитров на 28.03.14, 16:40:

Ти добре ли си бе как ще ям по 15 яйца на ден. Вземи се образовай малко тогава ми давай съвети. Като ме вкарат в интензивното и като ме питат кой глупак ти е казал да ядеш по 10-15 яйца на ден ще кажа Кольо Пияндето от един сайт.... без коментар

А, добре... ;) Сигурен съм, че точно така ще стане...

ТД

28.03.14
16:43

казано от Brachialis на 27.03.14, 19:32:

Знаеш за салмонелата, но не знаеш какво е макронутриент? Смени си акаунта от БГмама в някой (който и да е) друг сайт (този примерно) и прекарвай повече време в четене.. неусетно ще научиш туй онуй. Щом научиш какво е макронутриент много бързо ще установиш и с какво е удачно да замениш яйцата. Ако си ядеш яйцата сготвени няма нужда да се притесняваш от болести.

Да логично е да знам какво е салмонела, а не макромутриент нали? Аз всеки ден с макромутриент се сблъсквам...Егати тъпия коментар...Недей да ме учиш в кой сайт да си сменя акаунта ;) Аз го питам с какво да сменя яйцата той ми отговаря че добре сготвените яйца са безвредни. Май явно не си чувал, че дозата прави отровата. Абе какво се занимавам с тебе...
Благодаря на потребителите който НАИСТИНА ми помогна, а не на тези които само се чудят на кой потребител са ос*рат темата с офтопици...

ТД

28.03.14
16:44

казано от Кольо Пияндето на 28.03.14, 16:43:

казано от Тихомир Димитров на 28.03.14, 16:40:

А, добре... ;) Сигурен съм, че точно така ще стане...

аре лек ден и моля те не ми пиши в темата

28.03.14
16:44

Тихомире, с този тон и това отношение няма да получиш помощ. Като не ти харесват съветите, прави каквото знаеш и не ни занимавай с проблемите си.

казано от Тихомир Димитров на 28.03.14, 16:44:

аре лек ден и моля те не ми пиши в темата

Няма да пише, бъди сигурен. Никой повече няма да пише.

Мнението беше редактирано от Петко К на 28.03.14 16:45.

Настойчиво те моля да намалиш остротата на тона си.
Това, че имаш солидни пропуски в знанията, не ти дава право на подобно отношение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1