Въпрос за дишане при крос

31.03.14
00:05

Здравейте на всички в BB-Team.
Първо искам да се извиня ако не пиша където трябва, но съм нов във форума :)
Та към въпроса ми:
Та от 2 седмици тичам по тази програми с цел влизане във форма след зимата и нещо като подготовка за фитнес през лятото, като имам повече време. Прочетох че правилното дишане при тичане е вдишване през носа и издишване през устата, но когато дишам така сякаш не ми достига въздух. Просто ми е по конфортно да дишам през устата и неравномерно. Особено последната серия едва се сдържам да не наруша ритъма на дишане, но ако го направя започва да ме боли далака. Точно за това и започнах да се опитвам да дишам правилно. Въпроса ми е дали е нормално да не ми стига въздуха при дишане от носа, при положение че цяла зима не съм превил нищо, и дали да се стремя да дишам през носа през цялото бягане и през почивките.
Благодаря ви предварително!
Поздрави!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 01.04.14 19:16.

31.03.14
00:34

Нормално е да не ти достига въздух,ако дишаш само през носа.Когато вдигнеш пулса и почнеш да се задъхваш не можеш да изпълниш дробовете с въздух,дишайки само през носа.Дишай и през устата,успех.

31.03.14
00:37

казано от Intolerante на 31.03.14, 00:34:

Нормално е да не ти достига въздух,ако дишаш само през носа.Когато вдигнеш пулса и почнеш да се задъхваш не можеш да изпълниш дробовете с въздух,дишайки само през носа.Дишай и през устата,успех.

трее се внимава обаче защото:

един таралеж се научил да диша през гъза си седнал и умрял

31.03.14
07:18

Преди няколко години един приятел полицай с много сериозна физическа подготовка ме светна ,че вдишването трябва да е едновременно през носа и устата ,а издишването само през устата. Това определено промени издържливоста ми по време на бягане.

01.04.14
18:13

Благодаря на всички за бързите отговори. Вчера нямах възможност да бягам и за това отговарям чак днес. Току що пробвах да вдишвам през носа и устата и да издишвам през устата, но доста трудно задържам темпото на дишане и бързо започна да ме боли далака и под дясното рамо. Това се случи на втората серия. Спрях и починах за 3-4 мин, докато болката отмина и продължих доста по успешно, но след края, като спрях и започнах до почивам с ходене ме заболя над лявото рамо. Болката отмина за 2-3 мин. Това нормално ли е според вас?
Поздрави на всички!

Carbohydrate

01.04.14
18:18

казано от Никола Тотков на 31.03.14, 00:05:

Здравейте на всички в BB-Team.
Първо искам да се извиня ако не пиша където трябва, но съм нов във форума :)
Та към въпроса ми:
Та от 2 седмици тичам по тази програми с цел влизане във форма след зимата и нещо като подготовка за фитнес през лятото, като имам повече време. Прочетох че правилното дишане при тичане е вдишване през носа и издишване през устата, но когато дишам така сякаш не ми достига въздух. Просто ми е по конфортно да дишам през устата и неравномерно. Особено последната серия едва се сдържам да не наруша ритъма на дишане, но ако го направя започва да ме боли далака. Точно за това и започнах да се опитвам да дишам правилно. Въпроса ми е дали е нормално да не ми стига въздуха при дишане от носа, при положение че цяла зима не съм превил нищо, и дали да се стремя да дишам през носа през цялото бягане и през почивките.
Благодаря ви предварително!
Поздрави!

Каква ще е производителността и къде ще е по-голяма: две тръби пълнят два басейна. Едната дебела колконо сламка, другата, колкото 10 сламки?! ))

01.04.14
19:56

казано от Никола Тотков на 01.04.14, 18:13:

Благодаря на всички за бързите отговори. Вчера нямах възможност да бягам и за това отговарям чак днес. Току що пробвах да вдишвам през носа и устата и да издишвам през устата, но доста трудно задържам темпото на дишане и бързо започна да ме боли далака и под дясното рамо. Това се случи на втората серия. Спрях и починах за 3-4 мин, докато болката отмина и продължих доста по успешно, но след края, като спрях и започнах до почивам с ходене ме заболя над лявото рамо. Болката отмина за 2-3 мин. Това нормално ли е според вас?
Поздрави на всички!

Когато тичаш поне една година, тогава можеш да се замисляш над техниката на дишане! Извинявай, но две седмици са нищо. Начина и ритъма на дишане, ще ги подобриш тогава когато натрупаш рутина. Сега просто тичай без да мислиш как дишаш и прочее простотии, защото най-много да припаднеш следващия път. Тази болка за която споменаваш е нормално да се получи, мен също ме е боляло там. Просто не се отказвай, и с времето ще отминат тези състояния.

01.04.14
20:54

тези болки идват защото не загряваш. отиваш на стадиона и хукваш, нали?

01.04.14
22:04

Замислих се над дишането, защото прочетох във форума че ме боли защото не дишам правилно, но щом казвате че е нормално и да не се замислям за сега над дишането ок. Вярно е че не загрявам. Живея в Пловдив до едно от тепетата и още от вратата хуквам към тепето :D Утре ще пробвам да згарея добре. Още веднъж благодаря за препоръките.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1