Силвенски дневник

Темата е заключена.

22.11.13
13:17

Здравейте, хора!

От известно време в главата ми се търкаля мисълта да си направя дневник тук. И ето ме в този хубав мрачен ден, безмълвна срещу въпроса ‘Защо не?’. :)

Сухите факти – 21 години, 168 см, около 58 кг (не съм мерила от няколко месеца), 26 процента мазнини (ако вярвам на уреда, с който случайно и безплатно ми ги премериха вчера). Хаотични и непостоянни „тренировки“ – за една година пробвах  йога, тичане, няколко вида танци, кросфит, различни упражнения от нета...всичко за кратко. Карам колело активно, защото така се придвижвам навсякъде (да, ама от два дни имам автобусна карта). В последната година си подобрих храненето, а колко точно хубаво е сега, очаквайте в следващите епизоди.

И по-същественото! Искам да съм по-спокойна, по-уверена в себе си и да живея по-пълноценно. Искам здраво тяло за здрав дух. :) Не искам да си създавам още една причина за самообвинения и самобичуване. Затова не си обещавам да съм перфектна. Обещавам си да полагам усилия да вървя в хубава посока. И като нещо се прецака, да опитам пак, и после пак. Започвам дневника с експериментална цел и след един месец ще преценя как ми се отразява това.

През този един месец ще имам абонамент за тренировките в едно йога студио. Има по 2 всеки ден, мога да ходя на неограничен брой. Надявам се да включа и друга физическа активност. Довечера ще пиша за храната и евентуално ще кача снимка.

Хубав ден, вкусна храна и дъмбел в ръка на всички! :Д

Темата беше редактирана от Силви на 22.11.13 13:21.

22.11.13
17:58

(y)

22.11.13
22:18

^хехе, какъв първи коментар

Спах: 7 часа; 00.30 - 7.30 (имам причини да го следя)

Хапнах:

- 250 мл прясно мляко
- голям сандвич с хубаво хлебче, месо, зеленина и неизвестен сос
- кафе без захар
- 1 ябълка, 2 круши
- напитка от цикория без захар
- 2 чаени лъжици тахан
- 30 гр бразилски орехи
- 2/3 купичка спагети със свинско

Тренирах: ....

Размишлявам:  Много вкусни неща изядох днес! Коремът ми пак е подут, това му е лош навик.. Ще следя дали подуването е свързано с определени храни или количества, но засега не съм открила закономерност.

Дневникът ще си го попълвам по формулата СХТР, тоест С Хъс ТРебе! :D

Лека нощ, хора!

Мнението беше редактирано от Силви на 22.11.13 22:18.

23.11.13
10:07

Не мисля, че проблема е в количеството ... по-скоро изяждането на ябълката и крушите на 1 хранене е довело до подуване, но храната ти е доооста малко според мен.

23.11.13
23:09

Спах: 11 часа; 00.00 - 11.00

Хапнах:

- 50 гр черен шоколад, 77 % какао; 40 гр бразилски орехи; филийка черен хляб с масло (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Rugbrød_Rye-bread.JPG)
- купа спагети със свинско
- напитка от цикория
- филийка от черния хляб с малко сирене
- 3 чаени лъжици тахан
- свинска пържола

Тренирах: раздвижване, разтягане, малко йога асани; 6 км разходка

Размишлявам: Оказа се, че съм си изгубила кредитната карта и я блокирах. Нямам никакъв кеш и ще имам чак в понеделник. Така че йогата се отложи. Поразмърдах се вкъщи за около половин час, добре е за начало. Медитирах.

.......................

moon light, изненадвам се, че мислиш така за храната! :) На мен хич не ми се струва малко (разумно, а не че не мога да изям тройно повече).  Може би като не пиша грамажите, всеки си представя нещо различно. Следващата седмица ще постна храната за някой ден в снимки и ще ми е интересно да чуя още ли ти си се струва малко. :) А за подуването може и да си права, ще следя. Днес ми е по-добре коремчето.

25.11.13
01:13

Добавям към храната от вчера още черен шоколад, 100 грама сирене и 1 чаша бира.

Спах: 11 часа; 00.00 - 11.00

Хапнах:

- филийка черен хляб, намазана с тахан; напитка от цикория
- банан, 100 гр шамфъстък
- кафяв ориз с броколи, моркови, червен боб и зехтин; сирене
- 5 чаени лъжици тахан; 3 круши; напитка от цикория
- пак от ориза; сирене; чаша бира
- 40 гр шоколад, 54 % какао

Тренирах: час и половина разходка

Размишлявам: Неделя у дома с много храна. Колкото повече, толкова по-вкусно!

25.11.13
07:32

Докато под тренировка разбираш разходка...остави.

25.11.13
20:56

Спах: 6.20 ( 1 - 7.20)

Хапнах:

- 250 мл прясно мляко
- кафяв ориз с броколи, моркови и зехтин; chocolate espresso
- пак ориз
- филийка черен хляб с масло
- 3 чаени лъжици тахан; 1 круша
- 3 варени картофа; 1 жълтък от варено яйце; масло
- 2 големи свинско-телешки кюфтета (печени); картофена салата (със зехтин); сирене; 100 гр шоколад; чаша бира

Тренирах: час и половина ashtanga/hatha yoga fusion (с пранаяма и релаксация)

Размишлявам: Най-сетне йога! Много харесвам учителя! Различна класа от всички други, които съм ‘опитвала’. Изпълнявах позите по-добре от обикновено; мотивира ме. Чувствам тялото си по-релаксирано. Интересното е, че се повтори една болка/дискомфорт, която ми се появяваше през пролетта само след неговите класове - в дясната част на гърба и врата. Не мога да си я обясня..

Другото, което искам да одневниковеча, е, че дълбокото дишане ме филмира. Изпитвам страх, когато усетя, че се чувствам по по-различен начин, усещам много повече себе си, всъщност сякаш се изправям пред себе си и нещо лошо може да излезе наяве.. Този страх ме държа до прибиране, докато не се разсеях с компютъра. Не е като да е за първи път.

.....

Камен Илиев, всъщност да не оставям е идеята, нали така.

Мнението беше редактирано от Силви на 25.11.13 23:30.

27.11.13
00:19

Спах: 7 ( 00:20 - 7.20)

Хапнах:

- 250 мл прясно мляко
- свинско-телешко кюфте; картофена салата
- кафе; 50 гр фъстъци
- няколко лъжици тахан
- няколко пъти кюфтета с картофена салата
- кенче бира

Тренирах: ...

Здравей!

Понеже и аз пробвам различни видове йога, ще се радвам да споделиш впечатления и от другите практики. В България ли си?

А това е един по-различен поглед върху дълбокото дишане:
http://www.normalbreathing.com/yoga.php

Успех:)

28.11.13
22:20

Валерия, много бързам сега, но с удоволствие ще отговоря утре. :)

..........

Вчера:

Спах: 7.30 ( 02:00 - 9.30)

Хапнах:

- 250 мл прясно мляко
- 2 филии черен хляб с масло
- парче кекс
- 2 банана
- 50 гр лешници
- 100 гр черен шоколад
- варени картофи с масло и сирене

Тренирах: ashtanga/hatha yoga fusion

Размишлявам: По време на йогата ми притъмняваше, като правя асани с навеждане напред. По-точно при изправянето, колкото и да е бавно. Може би от лошата храна. 

.........

Днес:

Спах: 7.30 ( 02:00 - 9.30)

Хапнах:

- 250 мл прясно мляко
- голям сандвич с месо и зеленчуци
- 2 банана
- булгур със свинско-телешка кайма
- чипс и бира

Размишлявам: Първия ми безспорен и недвусмислен джънк от началото на дневника. Да ми е честит! В последните дни нивото на храната ми пада и ще се постарая повече.

Мнението беше редактирано от Силви на 28.11.13 22:21.

03.12.13
14:30

Ето ме. Когато се опитвам да се храня добре и хапна първия джънк (или когато следвам програма за тичане и изпусна някой ден..или..), губя мотивация и става лавинообразно. След деня с чипса последва един ден с пържени картофки. А на човек хич не му се иска да пише в дневника си в бб-тийм, че се е натъпкал с пържени картофки. Така почнах да си отлагам за “после” и за “утре” описанието на пакостите. ;D Не съм записвала и не помня какво друго ядох в последните няколко дни, но в общи линии освен джънка беше нормалното. 2 дни правих 5-часови разходки (истински походи си бяха, ей) и вчера ащанга/хата фюжън.

.....

Валерия Василева,
Не съм в България. Пробвала съм ащанга и хата класове в няколко студия. Лаишките ми впечатленията са, че в ащанга класовете винаги се изпълняват едни и същи асани в определен ред, докато в хатата са разнообразни. Също така, по време на ащанга се практикува ujjayi дишане, което много харесвам и не съм го срещала в хата. За мен е най-важно да харесвам и да имам доверие на учителя; на това се дължеше търсенето ми и затова избрах сегашното място. Има учители, които си седят на едно място през цялата практика и дават само словесни инструкции. Има някои, които ми изглеждат като излезли от американски филм, едни такива изкуствени и модерни. А любимият ми учител прави асаните успоредно с класа, държи под око всички, помага в точните моменти, говори бавно без излишни приказки. Във връзка с линка, който ми прати, да спомена, че същият този учител казва да възприемаме цялата йога практика като подготовка за пранаямата в края й. : ) Много са ми интересни тези неща!

03.12.13
14:36

И две грозни снимки, ама стават за добиване на представа.

04.12.13
16:00

Вчера:

Спах: не помня

Хапнах:

- 250 мл прясно мляко
- кафяв ориз със свинска кайма, царевица, зехтин, домати ..
- филия с тахан
- пак ориз, 2 банана
- 1 бира
- 1 банан, 2 лъжици тахан

Тренирах: ащанга йога, 1.5 ч

Размишлявам: Отидох този път на ащанга, а не ащанга/хата и беше по-натоварващо. Много ми хареса! Искам пак, искам всеки ден! 
Между другото, причерняването и замъгляването пред погледа дали може да е от грешно дишане? Или кръвното ми нещо?

06.12.13
01:07

Спах: 8.30 (3 - 11.30)

Хапнах (нехронологично):

- 250 мл прясно мляко
- 2 порции печени картофки с патладжан и зехтин
- 3 варени жълтъка
- 150 гр бадеми
- 3 банана
- няколко лъжици тахан

Размишлявам: Страховита буря се вихри тук, затова ми отмениха йогата. Транспортът е спрян, а трябваше да се прибера. Перфектен момент да ме тресне глупостта и смелостта да вървя пеша до вкъщи. Ей, много се зарадвах, че не съм лекичка! Достатъчно тежка бях да не полетя, ама имаше моменти на съмнение. И сняг ме валя, и лед ме валя, но не се е случило, защото никой не видя. Живо пиле нямаше, хехе. Дойде ми настроение, но не смятам да повтарям приключението. ;D

06.12.13
09:05

казано от Силви на 06.12.13, 01:07:

...Страховита буря се вихри тук, .... И сняг ме валя....

Леле, как завиждам! :)

06.12.13
16:29

Sunny завижда на snowy! :P

07.12.13
01:26

Спах: 9 ч ( 02:00 - 11:00)

Хапнах:

- 2 банана
- 2 филии с масло
- 100 гр бонбони Линдор
- пълнозърнести спагети със свинска кайма 
- втори път спагетки

Размишлявам: Болна съм! Да се чуди човек защо (вземайки предвид вчерашния ми ден) :D Дано до утре да съм на крака, защото имам планирани хубави работи.

Като описвам сготвена храна, ми иде да напиша цялата рецепта, че иначе е някакво непълно. Лесно им е на суровоядите :Д

07.12.13
08:45

казано от Силви на 03.12.13, 14:30:

Има учители, които си седят на едно място през цялата практика и дават само словесни инструкции.

Това е традиционния метод на преподаване както на Ащанга, така и на други стилове. Това е еднствения начин по който учителя има поглед върху всеки един от класа.

Има някои, които ми изглеждат като излезли от американски филм, едни такива изкуствени и модерни.

Съвсем не е необходимо човек да изглежда като аскет, за да бъде добър учител. Това как да изглежда си избира всеки индивидуално и често няма връзка с опита и знанията като учител.

А любимият ми учител прави асаните успоредно с класа, държи под око всички, помага в точните моменти, говори бавно без излишни приказки.

Това че прави всичко с останалите не е признак за повече знания и умения. Това е “американския” начин на преподаване на йога, който не е изцяло ефективен и пълноценен. Добре е да се показват отделни асани, колкото да се ориентират другите, но показвайки цялата практика, учителя отвлича вниманието на практикуващите от тях самите и го насочва върху себе си. Това не е идеята на йога. Освен това така самият учител не е пълноценен в дългосрочен план - показвайки и говорейки той нарушава дишането си, сърдечната дейност и още много процеси в тялото си, които в един момент се оказват пречка по пътя на изпитване на ползите от йога и респективно - предаването им на останалите.

07.12.13
13:17

Няма да говоря за признаци на знания и умения, защото нямам достатъчно опит, а за това, как ги усещам нещата. Учител, който седи на едно място и говори, ми е пасивен и далечен. Чувствам се несигурна в много пози и ми е важно някой да дойде и да ми покаже, ако правя нещо грешно, т.е съвсем физически да ми помести ръката примерно. Може би когато напредна повече, ще се чувствам по-уверена в себе си и тази ми нужда ще отпадне, но в такъв момент бих си задала и въпроса, мога ли да се справям без учител от тук нататък.

Мисля, че и в йогата, както и във всичко друго, хората учат по различен начин. Аз уча по-добре, когато виждам, а не когато чувам. (Даже и компонентът слушане в изпитите по чужди езици ми е най-слаб.) На йога често се обърквам от словесните инструкции и се обръщам да видя другите какво правят. Много по-лесно ми е учителят да показва и с един поглед да си припомня коя поза е това. Разсейвам се не когато учителят също практикува асаните, а когато само говори и настава обърквация.

Относно външния вид, и аз не мисля, че директно сочи (липса на) знания и опит. Но пък сигнализира за личност, която ме или не ме вдъхновява; създава или не създава авторитет пред мен. Външният вид и всичко останало (от човек :Р) е едно цяло.

07.12.13
13:45

Разсейваш се не защото не виждаш, а защото съзнанието ти е разпиляно. В случай че позите са ти познати, словестните инструкции би трябвало да правят връзката на съзнанието с тялото и позата да се случва. Учител, който говори, би трябвало при нужда да ходи между практикуващите и да поправя грешки. Това, естествено се получава по-трудно в по-голяма група, но за това е и групово занимание. Ако искаш индивидуално да ти показват всичко, можеш да си вземеш персонално занимание.
Аз лично избягвам да показвам (вече), защото хората се водят по това, което виждат. В много от случаите това, което аз правя като завършена поза се различава много от това, което учениците биха направили със своите възможности. От там - започват да се мъчат да имитират външния вид на асаната без да осъзнават кое как работи, което води до груби грешки. А практиката, както споменах е съвсем лична, т.е всеки идва в час за да направи нещо за себе си, а не за да се сравнява с учителя или останалите в групата. Аз като учител, практикувам в отделно от груповите и индивидуалните си занимания време, за да мога да се фокуситам върху себе си, нещо, което би трябвало да е целта на всеки направил избора да се занимава  с йога. Когато показвам цялата практика, съзнанието ми се разпилява, става хаотично, неспокойно, което, както писах по-горе - ме прави непълноценна за себе си и за другите в дългосрочен план.

09.12.13
17:11

Ако учителят дава само словесни инструкции, но и обикаля, за да помага, това е добре. В моята скромна извадка ‘говорещите’ поправяха грешки, като повтаряха част от инструкциите, за да се усетиш. Това не ми харесва.

Засега държа да поглеждам коя е позата, ориентирам се много по-бързо. С времето си представям, че ще ги науча по-добре и ще ми трябва само подсказване коя е следващата, и думите ще стигат. Ти мислиш, че се разсейвам, защото съзнанието ми е разпиляно, и звучи логично. Какво мога да направя в такъв случай?

Що се отнася до мултитаскинга говорене-дишане-показване - учудвал ме е, но не се бях замисляла как се отразява на учителя. Интересно.

12.12.13
01:17

Спах: 8.30 ч ( 01:00 - 09:30)

Хапнах:

- 250 мл мляко, няколко лъжици боб яхния
- 2 филии с масло
- 200 гр печени лешници
- 1 ябълка, 2 банана, 1 мандарина
- 1/2 купичка пълнозърнести спагети без месо

Тренирах: 1/2 Ащанга йога с Кино Макгрегър

Размишлявам: Започнах йогата, но не я довърших, за по-напреднали от мен е. Ще си търся други клипчета, та да се упражнявам, когато не мога да отида в студиото.
В последните дни има катаклизми при мен и по този повод си записвам: Важното е да опитвам отново и отново.

12.12.13
23:41

Спах: 7.30 ( 01:00 - 07:30)

Хапнах:

- 250 мл мляко, 1 банан
- купичка пълнозърнести спагети без месо
- 100 гр сурови бадеми
- филия с масло
- филия с масло
- филия с масло :Д
- 2 мандарини

Размишлявам: 12 часа активна работа на компютъра с 10 минути почивка. Well done, Силви *самопотупва се*. Утре тренировка, дали? Дано.
Я да сложа една усмивка. :)

Мнението беше редактирано от Силви на 12.12.13 23:42.

12.01.14
02:47

Честита нова година! Желая ви много любов, защото човек е роден да обича, и толкоз.

Бях 15 дни в България и сега съм с една идея по-пухкава. Всяка сланинка е спомен от баницата на мама, така че си ги обичам всичките.

И пак съм в играта.

Мнението беше редактирано от Силви на 12.01.14 02:47.

14.03.14
15:48

Случи се така, че имам безплатен достъп до фитнес. Тъй като фитнесът принципно хич не ме привлича, това беше единственият начин да му дам втори шанс.

Вчера (кгте по спомен):

10 мин степер, пулс 170 (това не е ли твърде висок пулс?)
leg press 3x25x40kg
Hip Adduction 3x25x30kg
Hip Abduction 3x25x40kg

на машина с противотежест:
набирания с тесен захват 1x15, 1x10
с широк захват 1X15
кофички 2x10

опити за вдигане на крака от вис
разтяжки

Машината с противотежест много ме изкефи!

01.04.14
13:22

Премерих се във фитнеса и съм 62кг (168см), а отдавна съм с убеждението, че съм 58. Дали съм качила 4 кг, или просто съм се мерила на неверен кантар, няма значение. Интересното е как ми подейства психологически - преди кантара се чувствах женствено апетитна, след него дебеланка. :Д Другото интересно е, че от онзи момент, който беше преди няколко дни, не ми се е прияждало нищо неподходящо и се храня като по книга (писана от мен де). Не си го поставям за цел. Между другото, поставям си за цел :Д да не чета нестабилни дневници тук, защото ми влияят зле психически, а уж влизам тук да се разведрявам. И без това не ги разбирам и не знам какво да посъветвам.

Със здраве и щастие,
Силви

Защо изобщо стъпваш върху кантара? Нима е нужно?

02.04.14
13:40

Не е нужно, затова и не го правя почти никога.

08.04.14
15:03

Гордо заявявам, че правих клек с лост зад врат за първи път (с 10 кг). Следващия път ще пробвам тяга.

Има една зала във фитнеса, която принципно е за групови занимания, но когато няма класове, можеш да се усамотиш вътре на тихо (!) и да си тренираш с лостове с най-различни тежести, пейки, ластици, фитнес топки.. Много е приятно вътре, защото не се чува малоумната музика и няма шаващи хора и дрънчащи уреди.

Вчера (добре ще е др път да си запиша тежестите):

15 мин степер с около 160 пулс
бедрено разгъване - 4x16
бедрено сгъване - 3x16
лег преса - 1x16
клек с лост - 2x10x10
глутеус мост - 1x20 на два крака; 2x15 на един крак
набирания с тесен захват - 1x10 с ок 70кг противотежест
кофички - показваха ми техниката
планк

записки: На бедреното разгъване кг-ите ми са значително повече от на сгъването. Най-после усещам набиранията с тесен захват, където трябва. Най-приятно ми е да си тренирам дупето.

Мнението беше редактирано от Силви на 08.04.14 15:04.

08.04.14
15:30

Забравих да кажа, че ми откриха лактозна интолерантност, която обаче не била “в голяма степен”. Не се усетих на момента да поискам точните изследвания и ще го направя в четвъртък. Лекарят каза, че мога да консумирам мляко, но да не го правя по “много”. Препоръча да не го изключвам изцяло от менюто си, защото така след време изцяло ще спра да го преработвам. Чакам още изследвания за разни работи и ми е притеснено за тях.

06.07.14
20:37

/ Мъчителни месеци, здравословни проблеми, адска депресия...
Ще опитвам пак де, може пък да изгрее слънце и на моята улица. Трябва да съм там и да се оглеждам. /

Като страничен ефект, съм вече 56-7 кг и си нося колана на най-вътрешната дупка, която беше девствена преди това. :D

Търся си клипове с:

1) упражнения за подобряване на стойката
2) хубав стречинг за цяло тяло; отделно с акцент върху гърба, раменете и врата
3) сутрешна и вечерна гимнастика

Има много в нета, разбира се, но ще се радвам да ми препоръчате нещо, което правите и харесвате вие. Някой с предложение? :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1