11.04.14
12:56
Имам няколко въпроса за лактазата. Първоначално бях решил да си купя на NOW digest platinum, но от няколко др. сайта ми казаха, че този продукт вече не се произвежда. Не знам дали, ако го поръчам от ббтийм ще ми го доставят.
За това се чудя дали да не си взема някакви ензими отделно и лактаза отделно. Първо обаче искам да знам дали има проблем да пия мляко, дори и ако не мога да разградя въглехидратите в него, усвояват ли се другите вещества? Освен това защо има голяма разлика между продуктите, например на scitec са 100 таблетки по 125 милиграма за 18 лева, докато на solgar са 30 таблетки по 44мг за 28лв. Какво количество е нужно, как мога да разбера това? От къде мога да получа информация и да преценя спрямо моите нужди какво е количестовото, което ми трябва? На всичко отгоре производителят препоръчва да се пият по три таблетки.
Доколкото разбирам, от значение е способността на ензима да разгражда даденото вещество, в случая лактоза. Реално няма значение от грамажа (на продукта на солгар не пише обаче нищо друго, освен грамаж). Една таблетка от тези на scitec има 1 750 fcc, което значи че може да разгради 1 750 грама лактаза за час, според този сайт http://www.madsci.org/posts/archives/1998-11/911726350.Me.r.html ! Възможно ли е това и кому е нужно, с тази добавка аз мога да поема 350 литра и пак ще се разгради лактозата в тях!
А какво значи ALU?
Другото, което ми е интересно, дали комплексните ензими вършат работа за усвояване на протеина? От това, което видях като мнения из форума, май ще се ориентирам към тях. Макар че не знам как може да се установи това, както и не знам към кой продукт точно да се ориентирам, ако наистина NOW digest platinum не се произвежда както ми казаха, при положение, че искам комплексни ензими, но най-вече да разграждат протеина. За сега си мисля за Ензи-мил на Ботаник.
11.04.14
13:21
За разграждане на млякото по-скоро лактаза + пробиотици.
Scitec предлагат лактаза, а добра комбинация от пробиотици + ензими е Complete Probiotic на Bulk Powders.
11.04.14
15:16
Привет,
Относно NOW Digest Platinum - все още се произвежда, но под ново име - Digest Ultimate. Продуктът реално е същият, просто името е сменено поради причини, с които не съм запознат. Бихме ти пратили с удоволствие, но нямаме налични, тъй като с една от последните партиди имаше проблем, обявен официално от NOW Foods, и сега не знам дали е разрешен и дали дистрибуцията на продукта е започнала отново.
Ако имаш проблем с млякото, ще разбереш по симптомите на лактозната непоносимост. Иначе да, с изключение на лактозата, останалите вещества от млякото си се усвояват, макар да е възможно нарушение и при тях не заради друго, а заради храносмилателни проблеми причинени от лактозата - диария например.
За съжаление много трудно можеш да разбереш колко точно от даден ензим ти е необходимо, а мерните единици на ензимите объркват и мен. Но пък и няма смисъл от цялата тази главоблъсканица, тъй като лесно можеш да прецениш един такъв продукт по усещане. Например, първите ензими, които приемах аз, бяха Mezimforte. Мислих си, че ми помагат, докато не опитах NOW Super Enzymes. Видях, че са по-коцентрирани от mezimforte, опитах ги и вече няколко години не съм ги сменял.
Дали комплексните ензими вършат работа за разграждането на протеина зависи от това дали съдържат съответния ензим - протеаза и пепсин.
За всяко хранително вещество си отговаря определен ензим или група от такива. За протеинът например протеаза и пепсин, за лактозата - лактаза, за въглехидратите амилаза и т.н.
Та, ако имаш проблем само с млякото и по-специално лактозата, търси продукт само с ензима подпомагащ неговото разграждане - лактаза. Ако търсиш продукт, който да подпомага храносмилането на разнообразие от храни, търси такъв съдържащ поне основните ензими - амилаза, липаза и протеаза.
Малко повече информация за подпомагане на храносмилането можеш да прочетеш и в един блог поста ни за хранителни добавки при лошо храносмилане.
Поздрави,
Тишо
Благодаря за отговоря, точно такова мнение търсих – на човек с опит.
Digest Platinum си ги бях харесал, защото явно имат по-висока концентрация и от Super Enzymes. За сега ще опитам по-евтините, да видим дали ще има съществена разлика. Имам намерение след това да пробвам нещо на NOW, надявам се, че през това време ще са налични и Digest Platinum.Така като гледам нямам проблеми с лактазата (разтройство, диариа, крампи, повръщане и която и да било от останалите синмптоми, описамни в статията). Така че като си избирам ензими не мисля да обръщам внимание на лактазата толкова много. Особено при положение, че ако нямам особени проблеми, дори и да не обработвам добре лактозата, няма да е голяма загуба. Просто не ми се рискуваше, защото напоследък пия повече мляко.