21.11.05
23:08
Значи проблема започна преди около 6 месеца. Когато започна примерно да правя гърди първо лег примерно загрявам с 20кг след това примерно с 65кг правя 9 в първа серия и 8 във втора серия. И 3тата серия едвам правя 3 !! Преди правех с по-малко КГ но само давам пример (първата серия може да е примерно 60х10, втората 65х8 и треата 65х3 :( )тренировката за гърди ми беше:
1. лег със щанга
2. полулег с дъмбели
3. кофички
След като 2 месеца беше този проблем спрях да правя така и започнах следното:
1. полулег с дъмбели
2. флайс
3. кофички
Бях стигнал до 30ките на полулег 8ца и си правех спокойно примерно пирамида 4 серии и гърдите не ми се уморяваха толкова.
След това почивах 1 месец от фитнеса и сега пак тренирах 1 месец и пак почнах да правя лег и пак същия проблем. 3та серия силата ми пада от 8-9 на 3 повторения....
Кажете според вас откъде идва този проблем и какво ще ми препоръчате?
Не знам как искаш да играеш до отказ и в трите серии и да направиш еднакъв брой повторения. Просто не става ;) Освен ако не почиваш по 10 минути след серия, ама и тогава не е сигурно, че ще успееш.
При мен никога не се е получавало това, при повечето хора също не става ;) Виж как тренират професионалистите, и ще видиш, че и при тях не става, въпреки химията.
Навремето може да си го правил, защото тежестите са били малки и не си уморявал достатъчно мускулите с първата серия, сега вдигаш повече, интензивността е нарастнала, въвличаш повече мускулни влакна наведнъж и т.н.
Също така, като съдя по загрявката ти (само 1 лека серия), може просто да не си загрявал достътачно, и на практика първата работна серия не е могла да мобилизира на максимум мускулите ти, затова във втората си вдигал повече. Случвало ми се е и на мен, във втората серия да вдигна повече, точно заради слабата загрявка преди първата.
Или като си тренирал редовно може да си приспособил мускулите към повече работа (стават по работоспособни, тоест, могат да извъшват повече работа, без да се уморят).
И сега почивката се е отразила отрицателно на енергийните нива на мускула и съответно на работоспособността му, докато в същото време силата пада по - трудно и си е останала на предното ниво. Първото зависи от натрупването на гликоген и хранителни вещества в митохондриите, докато силата зависи от дебелината на мускулните влакна и нервната система. Сещаш се, че като не тренираш 1 месец масата ти няма да падне, но повишеното ниво на гликоген в мускулите ще си замине бързо.
Има и една зависимост - интензивност/обем = константа, или зависимостта им е обратнопропорционално. Не може да вдигаш обема (тоест, сериите, повторенията) и интензивността (тежестите и сериите до отказ) по едно и също време ;)
Имаш два варианта - обемни тренировки, т.е., много серии, но да не играеш до отказ във всяка, а да си поставиш някакъв брой повторения, и да спреш на него, независимо, че можеш още, тоест, спираш 1 - 2 повторния преди отказа.
Примерно, ако можеш 8 - ца, с 30 кг, опитай се да напрвиш 3 х 6 с тази тежест (след загрявката естествено). Когато успееш, следващият път вдигни тежестта малко.
Така на практика ще се умориш чак в последната серия, но ще си направил повече серии с работната тежест, което е добре и за маса и за сила.
Вторият вариант е просто да правиш по - малко работни серии. 1 или 2, в зависимост от упражнението. Загравяш с 2 - 3 серии в пирамида, но без да се уморяваш много, и после правиш 1 - 2 работни с максималната тежест, до отказ.
Значи до колкото разбирам 2та варианта:
1:
загрявка: 20,30
след това 65х6,65х6,65х6
2:
загрявка 20,30
след това 65 до отказ (10някъде), 70 до отказ
така ли да разбирам?
[quote author=“vanisher”]Значи до колкото разбирам 2та варианта:
1:
загрявка: 20,30
след това 65х6,65х6,65х6
2:
загрявка 20,30
след това 65 до отказ (10някъде), 70 до отказ
така ли да разбирам?
Точно. Ако успееш да направиш 3х6 с 65, на следващата тренировка пробваш 67.5 или нещо такова.
При вторият вариант втората серия на 70 би трябвало да е не повече от 5 - 6 повтоения, а ако повториш 65 кг - 7 - 8, ако в първата серия си стигнал до отказ. Поне при мен е така - за 2 - 3 минути мускула си възстановява силата на 80%, не повече, затова се губят 2 - 3 повторения.
Само загрявката бих ти предложил да е 20, 40, с нисък брой повторения. Тоест, 20х10, 40х6 - 8. Почивка 2 - 3 минути - първа работна със 65 кг. Или ако не гледаш абсолютните тежести, в проценти да ти е около 50 и 75 % от работната тежест.
Пример, как е при мен на наклонена лежанка с дъмбели, ако ми е първо упражнение и работна тежест 40 кг:
20 х 8 (50% от 40 кг.)
30 х 6 - 8 (75% от 40 кг)
40 х 10 (отказ)
45 х 4 - 5 (отказ)
Мисля че 40 ще ме умори вместо да загрея...
Ти кой вариант препоръчваш?
2 серии до отказ или 3 6ци
нека да попитам, ако сериите са ми пирамиден тип демек за лег: 1 серия 8 повторения с 75 кг, 2 серия 8 повторения 87, 3 серия 8 повторения 77кг добре ли е...правилно ли е ??? Почти всички групи ги тренирам с такъв вид на сериите.
В последния брой на МиФ беше засегнато точно това и бе казано че възходящата пирамида качва силата повече от низходяща
миииии аз правя една 1, 2-ра на макс и, 3 като първата??? Така добре ли е........като се замисля всички упражнения ги правя така :roll:
23.11.05
16:17
Пробвай да вкарваш негативни серий по някога, примерно през две тренировки...помага доста със силата и издръжливостта на мускула
миииии аз правя една 1, 2-ра на макс и, 3 като първата??? Така добре ли е........като се замисля всички упражнения ги правя така :roll:
не че се разбра нещо но -първата прави 12 втората 8-10 третата 6 около тези цифри се движи
не става дума за цифри, а за кила...примерно 1-та серия правя със 80кг, 2-рата с 90кг и 3-тата с 80кг.....въпроса ми е така правилно ли е защото, всички упражнения са ми на този принцип
[quote author=“vanisher”]Мисля че 40 ще ме умори вместо да загрея...
Ти кой вариант препоръчваш?
2 серии до отказ или 3 6ци
Зависи от упражнението. На пресите с дъмбели, дето ти дадох пример по - горе правя две до отказ, на раменните преси с дъмбели също.
Може след двете серии да сваля малко тежестта и правя някоя по - лека серия, но рядко. Някой път в някои упражнения качвам във втората и правя 2 - 3 повторения, после свалям в третата. Варианти има много.
На клек предпочитам втория вариант, клек и тяга като цяло до отказ не правя.
[quote author=“Azazel”]не става дума за цифри, а за кила...примерно 1-та серия правя със 80кг, 2-рата с 90кг и 3-тата с 80кг.....въпроса ми е така правилно ли е защото, всички упражнения са ми на този принцип
Ами виж какво съм писал горе.
Петко К...аз от доста време правя този вид пирамида, който описах по-горе, но се чудя дали да не сменя стила, за да стресирам мускула, усещам, че почвам да се застоявам, нещо ме е страх от промени, може би, защото незнам дали ще има резлутат, засега съм с 3 упражнения за гърди:
Лег(щанга) 3х8
Полулег(дъмбели) 3х8
Кофички(с тежест) 3х8,10,12
И от време на време правя пуловер 3х12,15,12
Тези упражнения ги правя от 2 месеца някъде и дават резултат, но се чудя дали няма да е хубаво да ги сменя, за да не започва мускула да привиква....горе долу през 2 седмици добавям към 2,5 кг към тежестите...
[quote author=“Azazel”]Петко К...аз от доста време правя този вид пирамида, който описах по-горе, но се чудя дали да не сменя стила, за да стресирам мускула, усещам, че почвам да се застоявам, нещо ме е страх от промени, може би, защото незнам дали ще има резлутат, засега съм с 3 упражнения за гърди:
Лег(щанга) 3х8
Полулег(дъмбели) 3х8
Кофички(с тежест) 3х8,10,12
И от време на време правя пуловер 3х12,15,12
Тези упражнения ги правя от 2 месеца някъде и дават резултат, но се чудя дали няма да е хубаво да ги сменя, за да не започва мускула да привиква....горе долу през 2 седмици добавям към 2,5 кг към тежестите...
Ехооо... :roll:
Ехото отвръща.. Не пускай по 2 поста използай бутона промени, спазвай правилата на форума !!!! обединих ти постовете и вече да няма ехооо щото ще ги трия
DJGorgio-Astor
Щом добавяш тежести, значи не си във застой и няма нужда да сменяш упражненията.
Ами какво искаш щом добавяш тежести да расте и с по 2,5 см на седмица ли :lol: ,моя съвет е докато работи да не го сменяш с друго
няма да е лошо :lol: иначе с дъмбелите нещата не са добре..правя 1 серия с 22 кг, втора със 26 кг и 3-та с 22кг....лошото е, че това вече го правя 1 месец и немърам от тази тежест :roll:
А останалите с 22, така ли???Хмм, а при другите упражнения в които съм в застой да го правя ли този метод ?
А останалите с 22, така ли???Хмм, а при другите упражнения в които съм в застой да го правя ли този метод ?
Нe бе, щом сега втората ти е с 26, значи няма да ти е проблем и първата да е с толкова. Втората пак с толкова, или даже пробвай да качиш (дори да направиш само няколко повторения), а третата може и да свалиш или изобщо да не я правиш.
Нe бе, щом сега втората ти е с 26, значи няма да ти е проблем и първата да е с толкова. Втората пак с толкова, или даже пробвай да качиш (дори да направиш само няколко повторения), а третата може и да свалиш или изобщо да не я правиш.
значи направих това което каза....направих първата серия със 26…взех следващия по-големина дъмбел и неможах да отлепя :oops: направо станах за смях в залата....взехи си после 22кг и си праснах 2-ра и 3-та серия :roll: