Професията 'фитнес треньор' в България

Местя тук дискусия, която възникна в един от дневниците. :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 11.04.14 19:01.

11.04.14
15:32

казано от Yakovliev Y. на 11.04.14, 12:45:

Разбрах. Мерси за пояснението.

Моля :)

казано от Yakovliev Y. на 11.04.14, 12:45:

Искрено се надявам максът да не ми е 60кг. :D

Аз също...или поне се надявам след толкова моткане да не ти е паднал до 60 килограма.

казано от Yakovliev Y. на 11.04.14, 12:58:

Добри треньори са, едни от малкото, които гледат нещата в детайли (и това не е само мое мнение). Плюс това залата има изградено име, не е кварталния фитнес и не вярвам да си позволяват нещо подобно и заради това.

Точно поради това могат да си позволят да проточват процеса повече от необходимото и благоразумното. Ти нямаш някакъв здравословен проблем, че да седиш на 40 кила тяга и 30 кила раменна преса...
Всички “треньори със зали” ги видях как се появиха от нищото и с големи претенции да са добри. Почнаха да тренират хора с уж нестандартни методи и упражнения, които за тях явно са били наистина нови и нестандартни, но само толкова :) През годините нищо различно не се случи с никой, не видях да изкараха шампион или успешен състезател на високо ниво в спорт, който иска нещо повече от малко сила и малко издръжливост - смешните КФ състезания в БГ, трибой с по 2-ма души в категория и аматьорско ММА с освободени от физическо противници или с адските дървени назобаняци. Идея си нямам в коя зала и при кои треньори ходиш, но се надявам да си доволен и наистина да почнеш да виждаш резултат от тренировките в кила на щангата и сила в тялото.

казано от Yakovliev Y. на 11.04.14, 12:58:

Аз не съм наивен, нищо че нямам опит в тази сфера. Имам що годе благ характер и не задавам много въпроси, но непрекъснато анализирам доста от нещата, докато се уча.

Анализирай си и това, че одеве пропуснах да ти го напиша :
Когато тренираш за “техника” с толкова леко, то помощните мускули, които стабилизират и подпомагата движението не се активират по никакъв начин и няма магическо упражнение, което да го свърши вместо базовите. Никое от помощните неща, които правиш няма да ги подготви точно за движенията, които ще правиш в самата силова тренировка и да ги направи точно толкова силно, колкото ще ти трябват да са.

Да не си помислиш, че нещо се заяждам или че нещо те храня - напротив, пиша ти за да знаеш какви са и другата страна на медала, действителността в тренировките и различната гледна точка :)

11.04.14
17:29

казано от James Hinks на 11.04.14, 15:32:

....Всички “треньори със зали” ги видях как се появиха от нищото и с големи претенции да са добри. Почнаха да тренират хора с уж нестандартни методи и упражнения, които за тях явно са били наистина нови и нестандартни, но само толкова :) През годините нищо различно не се случи с никой, не видях да изкараха шампион или успешен състезател на високо ниво в спорт, който иска нещо повече от малко сила и малко издръжливост - смешните КФ състезания в БГ, трибой с по 2-ма души в категория и аматьорско ММА с освободени от физическо противници или с адските дървени назобаняци. ....

Точно по този въпрос наистина ми е много интересно какво мислиш, но така и не се случи повод да питам. Познавам някои от този тип, дето описваш и по-искренните си признават, че повечето плямпане си е маркетинг. Нямат кой знае какви резултати нито при профи състезатели, нито при хора с по-сериозни проблеми. Винаги има един-двама дето стават за показване - “уникалната промяна, благодарение на неговата воля и невероятния,всезнаещ треньор и лайф-коуч”, или някой, дето е профи спортист и е станал малко по-добър. Но при всичките “нови” методики, поне моите очаквания преди 7-8 години бяха, меко казано, различни.

11.04.14
23:58

Някой би ли ме светнал за какво става въпрос, защото дискусията звучи интересна.

12.04.14
00:37

казано от Solomon Kane на 11.04.14, 17:29:

казано от James Hinks на 11.04.14, 15:32:

....Всички “треньори със зали” ги видях как се появиха от нищото и с големи претенции да са добри. Почнаха да тренират хора с уж нестандартни методи и упражнения, които за тях явно са били наистина нови и нестандартни, но само толкова :) През годините нищо различно не се случи с никой, не видях да изкараха шампион или успешен състезател на високо ниво в спорт, който иска нещо повече от малко сила и малко издръжливост - смешните КФ състезания в БГ, трибой с по 2-ма души в категория и аматьорско ММА с освободени от физическо противници или с адските дървени назобаняци. ....

Точно по този въпрос наистина ми е много интересно какво мислиш, но така и не се случи повод да питам. Познавам някои от този тип, дето описваш и по-искренните си признават, че повечето плямпане си е маркетинг. Нямат кой знае какви резултати нито при профи състезатели, нито при хора с по-сериозни проблеми. Винаги има един-двама дето стават за показване - “уникалната промяна, благодарение на неговата воля и невероятния,всезнаещ треньор и лайф-коуч”, или някой, дето е профи спортист и е станал малко по-добър. Но при всичките “нови” методики, поне моите очаквания преди 7-8 години бяха, меко казано, различни.

Честно ли да ти кажа ? :)
Помниш ли кога Влади Въргала преди повече от 20 години каза “Докато има балъци ще има и тарикати” ;)
Това мисля и аз ;) Няма нищо лошо да си изкарваш парите по този начин, но поне бъди октровен и честен с хората, които ти плащат.
Ако задълбая с подрбности, които знам и съм научил по случайно стечение на обстоятелствава ще стане мазало, та за това предпочитам да го кажа по-меко и думи казани от друг преди много години :)
Щото мога да говоря много и с примери...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.04.14 00:37.

12.04.14
01:08

Това явление не е само само в България.
Фитнес треньорите масово са на доста ниско ниво като знания. Естествено те масово тренират и хора с доста ниски цели. 90% от хората искат “Да се стегна малко и да намаля корема”. Да не говорим колко се плашат от големи тежести (трицифрени примерно), не искат да се напъват прекалено, не дай си боже да им излезат мазоли.

Та успешния фитнес треньор:
1. Говори сладко и мотивира
2. Показва ти готини упражнения, които ще ти помогнат точно за твоята проблемна зона. Е така на машината за абдуктор и адуктор 30 повторения примерно.
3. Продава ти добавки - специално за твоя режим. От тях няма да станеш много мускулест.
4. Ако има сайт, блог и си плати да го покажат по някое предаване по телевизора е БОК!
5. Знае как да си представи резултатите като голяма промяна. Нали ги знаете готините преди и след снимки - визията преди всичко.

Да не казвам кой ми хрумна като еманация на този образ :D

12.04.14
01:47

Да уточня, че аз основно визирам “силово-кондиционните гурута”, те “фитнес треньорите” са ясни какво представляват :)

12.04.14
02:54

казано от James Hinks на 12.04.14, 01:47:

Да уточня, че аз основно визирам “силово-кондиционните гурута”, те “фитнес треньорите” са ясни какво представляват :)

За тях говорим. Цитата на Въргала е много на място ;)

Може би се повтарям, говорихме подобни неща в темата за бодибилдинга и кросфита...но е факт, че силовото-кондиционното е моден тренд, нещо като това да ходиш с шамия и едноседмична брада и черни цайси и да гледаш лошо :) Където има търсене няма как да не се появи и предлагане.

Дали е морално или етично, просто няма смисъл да го ровим. Но доколко е ефективно? Явно е, че подхода “one size fits all” не работи добре. И въпреки, че информацията е изключително изобилна и достъпна, яно това не е достатъчно.

Пак като в примера с БИ, ентусиазма само не е достатъчен. И тичането боси в снега и разни други ритуални похвати няма как да заобиколят нуждата от индивидуален подход. Все повече се набляга на формата, не на съдържанието.

Както и да е. Пресетих се, защото тая вечер, докато си дигах кротко, слушах едни пичове дето тренират джу-джуцо как обсъждаха думите на сенсея си, четой не искал да се бие и да ходи по състезания, защото цял живот се е учил да убива с голи ръце и представяш ли си какво ще стане ако вземе да почне - един ключ и край :)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 12.04.14 02:55.

12.04.14
07:20

Не мога се сдържа и аз ще кажа нещо:)Има в Плевен една жива легенда,чието име ще пропусна да спомена(от страх и уважение).Човека си изкарва парите като “треньор” по фитнес.Заговаря дами по улицата,и ги омайва с комплименти.Но често тези дами имат синчета на крехката възраст 14/15 години.Нещастните младежи почти насила биват въвличани в приключение,което ще помнят за цял живот!Тренера им разказва на дълго и широко как е участвал на “кумите”(или както там се казва),как спи на натрошени стъклени бутилки и още други нечовешки практики:)Обещава,че ще им даде “КАСЕТАТА”,на която има 3 часа запис със неговите боеве.Следва тренировка до отказ,след нея 99% от жертвите са готови за ортопедията и тренировка втора няма.Имам смътни спомени,че веднъж един младеж се върна за втора тренировка,явно беше доста над средната издръжливост...
Имам и още много истории,но често съм многословен и тичат да ме бият,а аз не съм добър спринтьор:)

12.04.14
11:49

казано от Solomon Kane на 12.04.14, 02:54:

Дали е морално или етично, просто няма смисъл да го ровим. Но доколко е ефективно? .

Мисля, че се вижда до колко е ефективно :) Дори и да си заблуден и да си сложил сектантските капаци на произволна нашенска “зала с треньор”(или обратното - треньор със зала), пак ще видиш, че в най-добрия случай прогресираш с не по-голяма скорост от тренирането по произволна програма с базови движения, упражнения със свободни тежести и собствено тегло. Но от друга страна, когато ти самия не си напъвал кой знае колко и състезателно, как да очакваме да тренираш състезатели според специфичните им нужди - четеш си в нета, а там не пише нищо за това какво трябва да направиш, че да подготвиш джудист/борец/боксьор/гребец/каратист/плувец/кросфитър. В смисъл, да, писано има, но съществените неща ги няма, а точно те са ключовите в случая. Другото нещо - отричат се основни неща, нямало виждаш ли значение времето, през което се работи в МСЧ, по-важно било каква била храната и добавките и как бил построен плана за коригиране на дисбалансите според някой световен гуру. Не било нужно да се тренира тежко ако искаш да си силен, достатъчно било да се тренира правилно(пак същия или подобен световен гуру).
И да не пропускаме и момента, в който трябва да вържеш попа, че да е мирно селото - а си напънал на макс, а си ги отказал и веднага почваш да губиш приход. А с напъването на макс идват и бръзите резултати и прогнозираните приходи отново намаляват - натренирани са на макс, за какво им е да ти плащат вече, като могат до поддържат това ниво и самостоятелно ? :)
Такива ми ти работи...това ми беше ясно още преди години, но пък наистина е забавно да гледаш дуене и превъзбуждане острани ;)

12.04.14
22:51

Това е т.нар. “балкански” подход към клиентите, в който се опитваш да ги доиш като крави, вместо да ги подготвиш по  най - добрия начин и да оставиш твоята репутация да ти води нови клиенти. Треньорите не гледат на клиентите като на източник с безкрайна мощност и губят пари от това. Това за балканския срещу скандинавския подход си е цял сектор от икономическата теория.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 12.04.14 22:52.

13.04.14
00:22

Това синдрома, че “Българин номер две няма”, нищо икономиоческо няма в него...

13.04.14
20:25

Нещата, които пишете са ужасни. Да гледате на хората като на нищожества, които искат само да прекарват другите за пари... Докато не уважаваме другите и нас няма да ни уважават.
Аз не живея във вашата държава и съм много щастлив... дано поне понякога правите “екскурзии” до светлата страна на България.

14.04.14
00:21

Ужасни викаш... :)
Може, въпреки, че няма нищо ужасно в някой продавач в книжарница(примерно), пък той погледнато прагматично прави същата работа - продава неща, които не е опитвал ;)
Ужасни, но верни, да, такива са в действителност нещата. Да, иска им се на много хора да не е така, но това не променя факта, че нивото е ниско и приказките на едро са неотменна част от маркетинга, а резултата в най-добрия случай е “задоволителен” .
Пък ти ако искаш живей само във светлата част...това няма да елиминира съществуването на тъмната.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1