Въпрос за витамини - стакнати в едно или всеки по отделно?

09.04.14
13:44

Здравейте!
Понеже хранителният ми режим е доста еднообразен месо,яйца,ориз,оризовки,зехтин,сурови ядки и от време на време броколи и зелен фасул реших да си взема някакви хубави витамини.

Но се чудя какви мислех Now foods Adam или Opti men ON ,но чета на всякъде ,че не са най-удачните варианти.Все пак бих искал пак мнение кое е по добре тях да взема или няколко витамина по отделно и ако да кой да бъдат те ?!

За момента съм решил ако ще вземам по отделно да присъстват тези
Now Foods Opti L Zinc
NOW Foods Cal-mag
Now Foods C-500
Now Foods Витамин B-100

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 09.04.14 13:45.

Now Foods L-OptiZinc е един от най-добрите възможни варианти за прием на цинк.

Моят съвет е да зарежеш идеята за Now Foods Cal-Mag и да вземеш Now Foods Magnesium citrate (powder).
Магнезият е с по-висок приоритет като значение за един активно спортуващ човек.

Now Foods C-500 е ОК, ще ти позволи един ефективен прием на 1.0-1.5 g то този витамин дневно.

Не те съветвам да се хвърляш на Now Foods Витамин B-100 - съмнявам се, че режимът ти е толкова титанично натоварен, та да се нуждаеш от такива дози витамини от групата В. Now Foods Витамин B-50 е по-разумен избор.

Защо не си предвидил прием на мастноразтворими витамини?

09.04.14
14:51

казано от Кольо Пияндето на 09.04.14, 13:57:

Now Foods L-OptiZinc е един от най-добрите възможни варианти за прием на цинк.

Моят съвет е да зарежеш идеята за Now Foods Cal-Mag и да вземеш Now Foods Magnesium citrate (powder).
Магнезият е с по-висок приоритет като значение за един активно спортуващ човек.

Now Foods C-500 е ОК, ще ти позволи един ефективен прием на 1.0-1.5 g то този витамин дневно.

Не те съветвам да се хвърляш на Now Foods Витамин B-100 - съмнявам се, че режимът ти е толкова титанично натоварен, та да се нуждаеш от такива дози витамини от групата В. Now Foods Витамин B-50 е по-разумен избор.

Защо не си предвидил прием на мастноразтворими витамини?

Благодаря много за съветите! Относно мастноразтворими витамине не знам кой да подбера и какви са адекватните дози за прием.Ако можеш да помогнеш ще съм благодарен.Също така останалата гама от витамини нужна ли е А,Е,К...?

Според мен по-високите приоритети са витамин А и D.

Дозировката на витамин D зависи от периода на прием. Говорили сме из форума, има и статийки... ако става въпрос за целогодишен непрекъснат прием, спокойно можеш да заложиш на 2000-3000 IU дневно. Ако приемът ще е цикличен (макар и за по-дълги периоди като 5-6 месеца, например), може да бъде 5000 IU дневно. Има и възможности за масирани високи дози, целящи ударно зареждане с витамин D. Продуктите на Now са екстра - имат дражета по 1000 и 5000 IU, имат и едни невероятно вкусни дъвчащи таблетки по 1000 IU. Няма особено значение кой продукт ще избереш.

Колкото до витамин А - чудесна “компания” на витамин D на сравнително много ниска цена.
Now имат дражета по 10 000 IU - едничко дневно е напълно ОК.

При по-свободен бюджет няма лошо да допълниш картинката и с витамин Е.
Не съм приемал до сега и не мога да кажа нищо различно от написаното по етикети и статии.

09.04.14
17:20

Благодаря ти много! Другата седмица ще отида да си напазарувам и по-натам ще драсна отзиви в темата как са нещата и как се чувствам с този стак :)

Приемът на витамини и минерали под формата на комплекс/мултивитамини не е най-удачният, но пък определено е най-удобният.

Винаги съм предпочитал комбинацията от индивидуални продукти, макар в определени периоди да взимам и комплекс. Най-важни не могат да се определят генерално, но най-често проблемни са витамините D, К и един или няколко от B-комплекса. От минералите - цинк, магнезий, желязо (най-вече при жените) и калций (при хората избягващи млечните заради силна лактозна непоносимост).

От останалите не виждам проблем да се набавят дори и от нетолкова здравословно меню, затова освен ако знаеш, че със сигурност не успяваш да си набавиш някой, не те съветвам да взимаш като добавка.

Въпреки че необходимите дози да се набавят много лесно, аз предпочитам да добавям и витамин Ц към суплементацията.

От избраните от теб:
> L-OptiZinc - чудесен вариант.
> Cal-mag - принцпно не бих препоръчал прием на калций и магнезий в един продукт, но ако е проблем да пиеш отделни продукти в отделно време - става. Жерваш малко от усвояването, но точно колко...не се знае.
> Cal-mag бих заместил с индивидуални продукти - коралов калций (coral calcium) и магнезиев цитрат или аспартат.
> C-500 - супер продукт.
> Витамин D - бих казал задължителна добавка за всеки. Кольо е дал добри предложения.
> B-100 - много добър продукт, но както и Кольо те посъветва, по-скоро B-50 е по-добрият избор.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.04.14 13:45.

10.04.14
19:40

Благодаря Ви много за помощта !!!
По мой сметки ще излязат доста евтино като сметнем цена/количество/качество ще стигнат за доста време в комбинация с 6 гр от обикновената омега 3 на now мисля ,че се получава добра картинка.

11.04.14
13:16

На твое място бих взел:
Витамини А,Д, Б комплекс - Now
Цинк и магнезий - Bulk Powders

12.04.14
13:57

Бих се радвал да кажете и какви биха били най удачните варианти за прием?!В момента като добавки ползвам CLA,ALA,yohembine,tyrosine,coffein,omega 3 и протеин кажете как да ги съчетая така ,че да на си пречат защото на места примерно пише ,че Омега 3 ако се съчетае с прием на някакъв антиоксидант се намаляло усвоямостта на Омегата затова гледам да ги я приемам със CLA-то или АЛА-та защото в АЛА-та има малко витамин Е и Ц /now foods e АЛА-та/.

Поздрави! :)

12.04.14
14:26

казано от Кольо Пияндето на 09.04.14, 15:13:

Според мен по-високите приоритети са витамин А и D.

Според мен най-висок приоритет про спортуващ мъж има Е, с оглед на идващия сезон с високи температури и достатъчно сънчево греене - 2 часа на слънце седмично му замества приема на Д-то, витамин А лесно се набавя с добри количества с храна, евентуално е нужа минимална суплементация.

12.04.14
14:32

3-10 цели яйца на ден и не ти трябват никакви синтетики.

казано от James Hinks на 12.04.14, 14:26:

Според мен най-висок приоритет про спортуващ мъж има Е, с оглед на идващия сезон с високи температури и достатъчно сънчево греене - 2 часа на слънце седмично му замества приема на Д-то, витамин А лесно се набавя с добри количества с храна, евентуално е нужа минимална суплементация.

Този мой отговор е насочен към колебанието на Master Admin към кои от мастноразтворимите витамини да се насочи. За витамин D - не съм уверен дали 2 часа плаж седмично за 3-4 месеца в годината са достатъчни за осигуряване и поддържане на адекватни количества от този витамин. За витамин А си прав, разбира се, но цената му няма как да натежи на бюджета, а балансира цялата витаминна “картинка” и допълва чудесно суплементацията с витамин D и мастни киселини. Съгласих се, че с витамин Е нещата са по-трудни... затова и съм го споменал.

12.04.14
18:49

казано от Кольо Пияндето на 12.04.14, 14:47:

За витамин D - не съм уверен дали 2 часа плаж седмично за 3-4 месеца в годината са достатъчни за осигуряване и поддържане на адекватни количества от този витамин.

30 минути на слънце човек синтезира около 20 000 единици витамин Д. Дали е достатъчно зависи от сезона, храната, и това каква част от тялото е изложена на пряка слънчева светлина...Но ако прекарваш всеки ден 30-40 минути гол до кръста на слънце би следвало да нямаш недостиг на витамин Д.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.04.14 18:50.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1