Важно: Профилактика!

02.08.04
13:31

Реших, че е крайно време в този форум да добавим сериозна тема свързана с профилактиката(предпазването) на важните органи в нашите тела.
Защо? Когато се храним, тренираме, дори когато спим или пием вода винаги говорим за количества многократно превъзхождащи нормалният/ежедневният прием при “нормалният” човек! Колко от вас имат “сертификат” за шампиони и родени като безсмъртни (шотландски бойци)?
Всеки ден товарим нашите тела с какви ли не храни, добавки за които нашите тела не са приспособени нормално да приемат, а както е известно “безплатен обяд няма”. Например нашето тяло е свикнало да приема по 30гр белтък на ден (това са средните нужди на един обикновен човек), а ние се стараем да преработваме по 5-10 пъти повече! Примерите са “безброй”.. но очевидно нямаме по 5-10 органа в повече.. и трябва да се пазят и профилактират, така че не само да ИЗГЛЕЖДАМЕ добре но и да БЪДЕМ такива.
Най-силно засегнатите органи от бързо променящата се среда (в последните 100 години от една страна, и като втори период: след като сме започнали да се занимаваме с ББ) са:
1. Бъбреци (Най-важната физиологична функция на бъбреците е да образуват и да елиминират навън чрез пикочопроводните пътища урината, която съдържа разградни продукти от обмяната на веществата в организма; токсини; възтановяване на клетките)
2. Черен дроб (черният дроб има централна роля в обезвреждането и излъчването на отпадните продукти на обмяната на веществата и медикаментите, които в някои случаи са токсични за човека; нужда от възтановяване на клетките)
3. Бял дроб (осигуряващ кислород в кръвта, респективно енергия; основни вредители: цигарен дим/вкл.пасивно пушене, мръсен въздух/тежки метали и канцерогиращи елементи)
4. Сърце (затлъстяване/холестерол, проблеми с артериално/венозно налягане, токсини..)
Тук може да се добавят и други жизнено важни органи и системи като тестисите при мъжете, хипофизната железа, щитовидната, храносмилателен тракт и др.. като листа далеч не е изчерпателен. Разбира се не може да се пропуска и профилактиката на ставите, сухожилията, които също не са за еднократна употреба!

Нека всеки от вас, който има опит и познания, да сподели основните пепарати достъпни на БГ пазар, предназначени за орален прием, включително и билки.

1. Бъбреци:
- Мечо грозде - използва се при камъни в бъбреците.
- Комплекс от витамини (C,B6,B12 и др) се считат за полезни за бъбреците. Калия също действа благотворно. За проблеми в бъбреците също се препоръчва яденето в големи количества на дини!
- Препарати за регенериране на клетките, изчистване от токсини: ?!?
2. Черен дроб:
- Карсил
- Лив-52
Класически препарати базирани съответно на българска и индийска билка.. действащи отлично както за изчистване от токсини, така и за регенериране на клетките в черният дроб а освен това има и защитно действие (изгражда се защитен “щит”).
- Динята също помага за прочистването както на черният дроб, така и на червата.
- Други средства: ?!?

3. Бял дроб:
- Средства за прочистване от никотин/цигарен дим: ?!?
- Средства за премахване на нарупаните токсини: ?!?
- Средства за регенериане/възтановяване: ?!?

4. Сърце:
- Средства за намаляване нивото на мазнините/холестерола; други средства за по-добра работа на сърцето: ?!?

Очаквам мнения и идеи :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.03.07 05:57.

OM

02.08.04
14:18

[quote author=“perlsite”]Например нашето тяло е свикнало да приема по 10-15гр белтък на ден (това са средните нужди на един обикновен човек)

Сигурно се шегуваш ?

ВН

02.08.04
16:47

Точната цифра се върти между 25 - 30 грама белтък! След време ще се потрудя специално върху профилактиките. Сега за сега съм казал на интересуващите се за някои подходи даващи им възможност за почистване. Профилактиката може да бъде ежедневна, ежеседмична или е течение на 1 месец от годината, според това на кой, как му е възможно, но ТРЯБВА да има профилактика! До там ще стигнем когато мнозинството узреят за стъпка номер 1, а именно интелигентно и индивидуално съобразено хранене!

02.08.04
17:54

[quote author=“Image”]Точната цифра се върти между 25 - 30 грама белтък!

Съгласен съм и с тази цифра.. по-скоро бях чел, че толкова (10-15) средно хората приемат... а нуждите бяха малко по-големи (25-30). При всички положения порядъка е този  :wink:

OM

02.08.04
19:15

Препоръчителното количество белтъчини на ден за възрастни според Академията на науките на САЩ е 0.8 грама на килограм телесно тегло по данни от 2002г.

Средният американец приема между 90 и 120 грама белтъчини на ден. Средният българин не знам по колко приема, но тези 10-15 грама сигурно се отнасят за Сомалия.

Не е сериозно да се твърди, че трениращите приемат по 10-15 пъти повече белтъчини от “нормалните” хора. Ако сравним Рони Колман със средния американец, ще излезе, че дори той с неговите 600 грама на ден (според него, ясно е, че професионалистите много лъжат) приема само около 6 пъти повече. Навсякъде се препоръчват цифри от порядъка на 1.5-2 грама на килограм за трениращи, само от производители и търговци на суплементи ще чуете за 3-4 грама.

ВН

02.08.04
22:54

Омни, става дума за загубата на белтък на денонощие при неспортуващ човек вършещ ненатоварена физически работа. Харви Деймънд е един от основните публицисти защитаващи теорията за функциите на аминокиселинното депо при неспортисти. Той не е кой да е в сферата на здравословното хранене в САЩ. Колкото до това в САЩ хората незанимаващи се със спорт наистина преяждат с белтъци. Там има невероятна мания за предпазване от “белтъчен глад”. Уреята си е урея, токсична и има своя принос за влошеното здраве на американците! Нормите при силови спортисти са 1,7 до 2,5 грама в зависимост от избрания от тях хранителен режим и не ми казвай, че това (разбирай типа на режима) няма значение!

03.08.04
00:14

Омни.. ако имаш нещо да добавиш по темата (ПРОФИЛАКТИКА) го кажи а недей да спориш за неща които не си разбрал правилно.

Най-добре е някой от администраторите да изтрият мненията (включително и това) които не са по темата която смятам че е наистина важна, вместо да се разводнява нещо което може да бъде ценно за хората интересуващи се от своето здраве!

P.S. Хората в България ядат предимно хляб, като 1 мляко на ден е максимума което си позволяват. Очевидно ти нямаш предства каква част от българите буквално гладуват, но това са неща с които също не си много наясно пък и не те интересуват...

P.S.(2) ще променя проблемните 10-15гр на 30гр в първоначалния пост!

ВН

03.08.04
00:26

Защо? Нямам против да спорим стига да е с факти. Та нали за това е форум. Ако съм разбрал правилно Омни, той/тя е против профилактиката. Ако не съм нека ме поправи.

03.08.04
01:18

[quote author=“Image”]Защо? Нямам против да спорим стига да е с факти. Та нали за това е форум. Ако съм разбрал правилно Омни, той/тя е против профилактиката. Ако не съм нека ме поправи.

Моето лично мнение е че той/тя просто се заяжда, тъй като непише нищо конкретно по темата. Освен това не смятам че има нормален човек който да е против профилактиката, тъй като е анти-хуманно.. или просто садо-мазо  :wink:

ВН

03.08.04
03:12

Ами може просто да не сме се разбрали, недей предполага най-лошото :) ! Профилактиката в САЩ не е на мода :) (шегувка) Иначе сериозно, разликите между нормите препоръчвани от различни здравни организации са факт, сочещ колко посредтсвена е науката за храненето все още! Някой ден всеки ще си има био часовник грижещ се за всичко вместо него! Дотогава профилактиката му е майката! Перлсайт, академика Малахов мисля е най-подходящият практик, от който да се поучим в това отношение!

ДОбре, а бихте ли добавили две думи: кога, на кои органи и по какви причини се прави профилактика?

05.08.04
17:04

Ако мога и аз да се намеся.Тази профилактика разбира се е необходима и според мене тя трябва да е постоянна.Като гледам става дума за неща които все пак се водят на билкова основа.Така че смятам че няма да е загуба да се взимат.За белтьците имидж е абсолютно прав че разликата м/у тренирщ и нетрениращ е  голяма .АЗ сьм сьгласен че 0,8 гр за нетрениращса достатьчно,но при активно спортуващи нещата не стоят така.Сигурно сте чели как доста професионалисти приема и по3-4гр.На кг тегло ,което аз лично не мога да си го представя.Проблема е че при това високо количество белтьци така мощно товари бьбреците/заради азотния баланс/ от една страна и черния дроб от друга.Какви ли неща взимат за профилактика не знам 8) Така че според мене това си е абсолютно необходимо.ЛИчно аз си взимам подобни неща като Лив 52 или карсил и то без да използвам химии и там подобни

05.08.04
20:26

Карсила и Лив-52 се препоръчват за черния дроб. Мен лично ме интересува много силно, какво се пепоръчва за профилактика на бъбреците, предимно в случаите когато се налага да приемаме големи количества белтъци и трябва да вземат мерки срещу уреята?
Image надявам се и ти да вземеш отношение по въпроса! :wink:

ВН

05.08.04
23:22

Нали споменах! Малахов за мен е човека! Намирате си книгите му и четете :) имам книгата му за пълна профилактика и съм опитвал всичко!
Ще кажа само, че не помня от кога не съм боледувал (вкл настинка).

06.08.04
00:16

[quote author=“Image”]Нали споменах! Малахов за мен е човека! Намирате си книгите му и четете :) имам книгата му за пълна профилактика и съм опитвал всичко!
Ще кажа само, че не помня от кога не съм боледувал (вкл настинка).

:cry:  Съвсем сериозно те питам относно бъбреците.. дай ми съвет  :roll:

06.08.04
10:31

БИРА :lol:

Струва ми се, че сериозна тема ще стане. Все пак щом сме я постнали, дайте поне някакво обяснение що е то профилактиката, защо се прави, кога и как. Нали затова е темата. В библиотеката всеки може да иде, но за какво да идва в тази тема във форума тогава? :(
Ако пък тез приказки са били първоначална цел на темата дайте поне да я прекръстим на “Женски пазар”, да се знае че всеки може да пише на воля!  :lol:

06.08.04
15:36

[quote author=“mile”]БИРА :lol:

Ако го прочете някой човек, който е в ст. цикъл, току виж се наблъскал с 10 бири.. а алкохола е абс. забранен  :wink:

DI

29.11.04
02:12

Някой може ли да разясни за приема на Лив 52, Карсил както и нужните витамини за профилактика (тук ако някой знае да назове продукта който ги съдържа)? За след стероиден цикъл профилактиката дали ще бъде същата?

17.12.04
20:05

Според мен достатъчно е да не се зобите,и както един знаещ доайен каза на всеки 3 месеца да се прави по 1 седмица почивка да се прочисти организма и да се въстанови.После ставате по силни (от въстановяването) пробвал съм го и е така

08.01.05
01:27

В нета попаднах на тая добавка за профилактика на бъбреци:

http://www.ejnutrition.com/kidney.html

17.06.05
14:51

питам информативно: какво мислите за този вид профилактика (бая хора ми говорят за нея и в книгите на Норбеков пише за нея, но нито един от тях не е спортист, та ме съмнява малко):
Един ден на много ябълки и вода - нищо друго! Изчиствало всички шлаки и дрън, дрън! То това вярно, защото при културистите отпадъчен материал бол! Като приемаш около 300 гр протеин на ден има и токсични материали които да изхвърляш! Та какво мислите за този  вид профилактика, тя се провежда за един ден, по принцип около 2 пъти месечно! Очаквам идеи и предложения за приложението и при спортисти:

17.06.05
16:12

Не съм сигурен, че за един ден ще се изчисти кой знае какво...

17.06.05
17:26

то ден 1ви е за свикване, после може и повече! не знам може би ако го правиш редовно...

NO

05.11.05
10:22

А вие сигурни ли сте че приемането на допълнителни лекарства “прочистват” черния дроб и са абсолютно безвредни както се споменава на опаковката? Аз не съм...

AN

23.11.05
14:24

Добре де това е много интересно, ама някой няма ли да постне примерна схема за профилактика. Аз лично бих предпочел едномесечната. По кое време на годината се прави, какво се яде, как се тренира... :?:

04.04.06
16:59

Рибеното масло е за профилактика на ставите много помага вече 1седмица пия по 300мг,което е малко,но вече нямам почти болки докато тичам докато преди тръгнех ли да тичам все едно се разпадам.

RE

04.04.06
17:07

За рофилактика на бъбреците-вода, много вода.Прочиства всичко.По-добро средство едва ли има.

13.07.06
08:16

След множество статии които съм из4ел и други подобни литератури, според мен е едномесе4на, като трябва да се спират и витамините. Просто наблягаме на пове4е плодове и други по-леки храни. Ли4но аз го замислям за другия месец.

26.01.07
18:36

[quote author=“ASTOR”]Според мен достатъчно е да не се зобите,и както един знаещ доайен каза на всеки 3 месеца да се прави по 1 седмица почивка да се прочисти организма и да се въстанови.После ставате по силни (от въстановяването) пробвал съм го и е така

1 месец пълна почивка ли ? Смисал спираш добавките , тренировките , диетите ?  :roll:

SP

26.01.07
19:46

[quote author=“ASTOR”]Според мен достатъчно е да не се зобите,и както един знаещ доайен каза на всеки 3 месеца да се прави по 1 седмица почивка да се прочисти организма и да се въстанови.После ставате по силни (от въстановяването) пробвал съм го и е така
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1