Възможни ли са резултати без строг хранителен режим?

25.03.14
18:26

Здравейте!
На 19г съм и спортувам разнообразни неща от 4-5 години. Повечето тренировки са доста интензивни. Като структура на тялото съм с нормално телосложение, имам спортен вид, 176см височина, 63-68 кг (сякаш зависи от сезона). Напоследък тренирам по-малко, може би и защото беше зима, но не намалих приеманите калории. И като цяло не ги следя. Вследствие на това, от 64 станах 68кг.
Смятате ли, че е нормално през зимата да се качват по 4-5 кг? Знам, че всичко е строго индивидуално, и именно това е объркващо.
Хранителен режим обаче не спазвам. Храня се стабилно, а искам да сваля, особено в областта на корема. Всъщност, коремчето през повечето време си е било с мен. :D Така че мисля, че ще е доста трудно.
Можете ли да ми дадете някакъв съвет за това как да подобря хранителния режим? Стремя се храните да са здравословни, но често правя изключения, и въобще не изключвам въглехидратите.
Като цяло, възможни ли са резултати без строг хранителен режим?
Благодаря!

25.03.14
19:28

възможно е, ограничи само най-калоричните храни; примерно недей да пиеш захаросани напитки и недей да ядеш хляб на вечеря (това ми дойде наум) и ще паднат няколкото килограма които те притесняват. особено щом спортуваш

LO

16.04.14
18:39

Здравей! :) Нещо не мога да те разбера какво имаш предвид “строг” хранителен режим. Или си на някакъв режим и го спазваш или си хапваш каквото ти се иска в даден момент без да следиш калории. За да се свалят подкожните мазнини се иска калориен недостиг. В сайта има доста хранителни режими, прегледай ги и си избери някой. Голяма заблуда е да си мислите, че като тренирате горите много калории и по този начин отслабвате. С трениране само стягаш мускулите. За да отслабнеш се иска диета. Казвам ти това от личен опит. :)

16.04.14
19:11

Всъщност “строг хранителен режим” не трява да означава само ядене на гадни неща, тъпчене със салати, нищо сладко и глад. Може да спазваш режим и да ядеш доста вкусни неща, които да ти помогнат да постигнеш желаните резултати и да ти е приятно. Така че не се плаши толкова от думата “режим” или диета или както там го наричаш. Аз в началото се чувствах сякаш ще съм в адския капан, ако мина “на режим” и край с вкусната храна, но реално се оказа съвсем друго. :)

23.04.14
15:46

Благодаря за съветите!
Досега просто не съм смятала, че ще мога да спазвам какъвто и да е режим. Не искам да е нещо краткосрочно като онези диети за по 2-3 месеца, а да променя изцяло някои навици. Това не е лесно, но е правилният подход, нали?

LO

25.04.14
14:12

Здравей! По принцип хранителен режим не се спазва повече от 2-3 месеца. Хранителният режим е диета! Просто повечето хора са свикнали да наричат диета гладуването и лишаването на организма от дадени продукти. Моят съвет е, ако искаш сега да сваляш мазнини, започни хранителен режим. След като решиш да прекъснеш режима, внимавай какво си похапваш. Не лишавай тялото си от полезни мазнини, те се съдържат в ядките и семената, жълтъците на яйцата, зехтина и др. Моята фитнес инструкторка ме посъветва да увелича храната за деня с около 50% след като приключа хранителния режим. В този период трябва да се наблюдаваш и ако забележиш, че си връщаш сваленото, намали приема на 20-30%. При мен нямаше връщане на свалените мазнини. Сега правя кратка почивка и след няколко дни започвам режим отново. Добре е след като направиш 2-3 месеца режим да правиш почивка за около седмица, за да не изтощаваш организма си. Докато си на хранителен режим, сама ще разбереш, кое е полезно за теб и кое - не. Здравословно хранене е много относително и означава различно за всеки.
Всичко, което казвам е от личен опит и самонаблюдение.
Можеш да си избереш хранителен режим или да помолиш някой фитнес инструктор или диетолог да ти изготви.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1