Как приготвяте храната си?

LO

16.04.14
18:44

Здравейте! :) Ясно ми е, че не трябва да се хапва пържено, ако се иска да се намалят мазнините, но когато се готви на фурна, може ли да се слага зехтин/масло или е по-добре мазнината да не минава термична обработка? Вие как най-често приготвяте храната си?

Избягването на пържени храни не е само и единствено с цел намаляване на мазнините,но да не те обърквам допълнително.Бърз отговор-с масло можеш да си готвиш на фурна,със зехтин не е препоръчително.Животинските мазнини са подходящи за готвене-задушаване и печене(колкото по-кратко,толкова по-добре).Растителните само в сурово състояние.Успех!

16.04.14
19:52

казано от Светослав Тодоров на 16.04.14, 19:22:

Избягването на пържени храни не е само и единствено с цел намаляване на мазнините,но да не те обърквам допълнително.Бърз отговор-с масло можеш да си готвиш на фурна,със зехтин не е препоръчително.Животинските мазнини са подходящи за готвене-задушаване и печене(колкото по-кратко,толкова по-добре).Растителните само в сурово състояние.Успех!

Не е вярно това, че растителните могат да се консумират само в сурово състояние. Както и че всичките животински стават за готвене. Има си изключения, примерно палмовото масло не се разпада лесно при термична обработка.
Иначе абсолютно всички мазнини след определено време на термична обработка или просто след по-дълъг престой се разпадат и стават канцерогенни!

17.04.14
00:23

Има два вида зехтин- салатен, и такъв, който може да минава термична обработка. Аз почти не готвя с каквато и да е било мазнина, но ако се налага, ползвам такъв зехтин :)

17.04.14
01:15

Понеже не съм голям кулинар, мразя да готвя или не мога (най-много да стане пожар) пилешкото месо го задушавам (на пара).. Варя яйца, понеже съм на НВД си позволявам малко сиренце. За да не е безвкусно си правя 1 голяма салата, (зеле, моркови или домати и краставици, броколи.. и др. със зехтин)  към яденето добавям и малко Горчица и става поне на мен ми е доста вкусно :)

17.04.14
10:08

Задушена с малко вода в тиган с капак, евентуално добавяне на мазнина в края на приготвянето - бързо, сравнително безвредно, леко за стомаха.

Ако трябва да го кажа максимално кратко - готвя чрез печене и варене, рядко със задушаване. Когато подлагам мазнина на термична обработка - тя е само и единствено животинска (почти винаги е краве масло).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.04.14 10:16.

17.04.14
10:23

казано от Stela на 17.04.14, 00:23:

Има два вида зехтин- салатен, и такъв, който може да минава термична обработка. Аз почти не готвя с каквато и да е било мазнина, но ако се налага, ползвам такъв зехтин :)

Зехтина е 2 вида,стодено пресован(extra virgin) и такъв преминал през химическа обработка.
Втория така или иначе няма почти нищо ценно в него и може да си го печеш без проблем,докато първият при нагряване се разрушават голям част от полезните му състваки.

17.04.14
11:38

Аз за готвене ползвам краве масло или олио от гроздови семки... четох, че издържа на много високи температури и е доста полезно.

LO

17.04.14
19:44

Благодаря ви много за съветите! :) Радвам се, че има хора като вас, на които може да се разчита. Сега придобих повече представа за готвенето, тъй като ми беше проблем да реша как да си сготвя. :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1