21.04.14
19:58
Здравейте, изчетох много теми на други потребители, който се оплакват от същия проблем.. но не намирам обяснение в някой неща.
Например, раменете ме болят при Бенч преси (Пробвал съм щанга - свободна тежест, Смит машина, Дъмбели), флайсове и най-вече при кофите. Учудва ме това, че когато спра тренировката няма и спомен от болката. Друго, което ме учудва, когато правя останалите мускули в тялото отново не се обаждат, никакви признаци на болка.. Дори самото рамо. когато тренирам, пак не ме болят раменете. Отдавна мисля да отида на лекар, но с една инжекция не се оправят работите, както ми препоръча една лекарка преди време. Болката е най-силна при тренировката за гърди, с леки килограми трудно завършвам работната серия, а камо ли да слагам по-големи кг...
Може би това е и причината за изоставащите ми гърди. От няколко седмици следя техниката на упражненията с помощта и на други хора, но пак е съпътствано от болка. Ще има ли ефект да ходя да ми правят снимки, при положение, че болят само когато ги натоварвам с бутащи движения... И само да уточня, когато ме заболяха за 1-ви път спрях да тренирам 3 месеца, пих Анимал Флекс, Глюкозамини и др. но уви..
При мен историята е същата в следствие системно претоварване на лежанката и тежки преси зад врат. Първия месец ме болеше или по-скоро срязваше рамото при всички бутащи движения (основно тези на твърди лежанки), а втория рамото ми се калцира и започна да хрупа, но пък болката се редуцира в малка степен. В момента продължавам да стискам зъби и криво ляво правя една нормална тренировка за гърди.
Според мен в твоя случай:
- проблема не е в слаборазвита мускулатура на гърдите. Реално дори не виждам, защо това би било предпоставка за болки в раменния апарат
- ако идеш на лекар и му кажеш, че в покой рамото не те боли той просто ще заключи и ще те посъветва да не тренираш или ако е пич ще ти каже да избягваш изпълненията, които са ти проблемни
- предпоставка да се появят травми, разкъсвания и в последствия възпаления може да са много фактори или няколко такива, така че няма как да получиш коректно отношение и съвет драсвайки във форум. Претоварването и слабата диета най-често са основните такива.
Ако някой се е избавил от подобно осакатавяне нека сподели как точно е станало това (:
пс. В момента пия цисус 4-5 грама дневно и 8 капсули еластамин. Не съм сигурен, ала калцирането за добро или лошо започна успоредно с приема на двата суплемента.
казано от Деян Стоянов на 21.04.14, 19:58:
Здравейте, изчетох много теми на други потребители, който се оплакват от същия ... Може би това е и причината за изоставащите ми гърди... И само да уточня, когато ме заболяха за 1-ви път спрях да тренирам 3 месеца, пих Анимал Флекс, Глюкозамини и др. но уви..
Правиш ли общо разгряване и загряващи серии на лежанката с леки килограми (или само с лоста) и 15-20 повторения? Или започваш направо с големите тежести?
Мнението беше редактирано от Миро на 21.04.14 21:34.
Исках да кажа, че може би затова са ми изостанали гърдите, защото не мога да изпълнявам всичко правилно с нормални или високи килограми, понеже съм възпрепятстван от болката в раменете. Отначало започна само едното, сега и другото. И на мен и двете ми рамене хрупат.. как да го разбирам това?
П.П: И да, разбира се, че загрявам преди да започна с работните серий!
Загрявката не гарантира липсата на травми. Проблема може да е в техниката на изпълнение, да имаш силови дисбаланси или просто да претоварваш раменните стави с голем обем и килограми.
Като начало си ревизирай техниката на изпълнение - ширина на хвата, мястото на пускане, амплитудата, положение на краката на пода и плешките върху пейката, изпъчваш ли гърдите, правиш ли мост и т.н. Може и да замениш времено проблемните упражнения с други, при които не изпитваш болка или да пробваш да смениш реда на изпълнение.
Също така, тренирай сериозно рамото и гърба, даже наблягай на тях повече, от колкото на гърдите. Много хора, увлечени в бутането на големи кила от лег забравят да тренират сериозно раменете и гърба.
Имай предвид обаче, че ако дърпаш (буташ) зад врат или се набираш с много широк надхват, това също може да причини проблеми с раменете.
Аз лично няколко пъти съм си прецаквал раменете, даже и в момента дясното хрупа и ме боли, ако почна да правя широко набиране (скрипец).
Мнението беше редактирано от Петко К на 21.04.14 23:48.
казано от Деян Стоянов на 21.04.14, 23:26:
Исках да кажа, че може би затова са ми изостанали гърдите, защото не мога да изпълнявам всичко правилно с нормални или високи килограми
Ако правиш полулег с щанга, най-добре спри това упражнения. На обикновената лежанка сложи малко килограми с които нямаш проблем. А за раменните преси можеш да смениш изпълнението зад врата с това отпред пред главата. Или пък опитай с дъмбели вместо щанга. И отново с леки кг. Просто изчакваш докато премине това състояние и се получи възстановяване на раменете. Може да отнеме дори 4-5 месеца до пълното отшумяване на оплакванията.
Ще пробвам така.. но като тренирам с по-леки килограми, като, че ли не усещам такова напомпване и .. абе усеща се, че не е минала тренировката много добре но какво да се прави. Петко К, когато правя набирания също се обаждат, но по-леко...
22.04.14
10:36
казано от Strelok91 на 21.04.14, 21:27:
При мен историята е същата в следствие системно претоварване на лежанката и тежки преси зад врат. Първия месец ме болеше или по-скоро срязваше рамото при всички бутащи движения (основно тези на твърди лежанки), а втория рамото ми се калцира и започна да хрупа, но пък болката се редуцира в малка степен.
Не знам какъв е тоя зор за раменна преса(или каквото ида било друго движение) зад врат. Първо, че е рисково и второ, че няма никакъв смисъл.
Това “калциране” видя ли се на образна диагностика или ти реши, че е започнало ?
казано от Деян Стоянов на 21.04.14, 23:26:
Отначало започна само едното, сега и другото. И на мен и двете ми рамене хрупат.. как да го разбирам това?
Разбирай го като червен светофар - спри да правиш това, което правиш сега.
При такива симптоми като вашите, обикновено става дума за периартрит. Разбира се, че по едните болкови симптоми няма как да се каже на 100%, че проблема е в акромиоклавикуларната става, точната диагноза се дава с преглед. Лошото е, че лесно се случва, а не минава когато не се усетиш навреме.
Спираш лега във всичките му варианти и вариации. Натискаш умно и постепенно раменната преса, ротаторния маншон и трицепса за около месец - два, през това време всички болки трябва да са изчезнали. Почваш леко и внимателно изометрия на нормалния лег и лег с тесен хват като отново си работиш стабилно върху ротатори, раменна преса и трицепс. Караш така още месец и ако няма болки включваш и кофичките - ако след месец тренировки отново няма болки може да включиш и лицеви опори. Малко след лицевите почваш внимателно и постепено да пробваш с по 1-2 серии лег. Няма ли болки може да си спокоен, че проблема е отшумял, усетил си се навреме и спокойно да си тренираш, естествено като не забравяш задължителната работа за ротаторите и рамото.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.04.14 13:38.
казано от James Hinks на 22.04.14, 10:36:
казано от Strelok91 на 21.04.14, 21:27:
При мен историята е същата в следствие системно претоварване на лежанката и тежки преси зад врат. Първия месец ме болеше или по-скоро срязваше рамото при всички бутащи движения (основно тези на твърди лежанки), а втория рамото ми се калцира и започна да хрупа, но пък болката се редуцира в малка степен.
Не знам какъв е тоя зор за раменна преса(или каквото ида било друго движение) зад врат. Първо, че е рисково и второ, че няма никакъв смисъл.
Това “калциране” видя ли се на образна диагностика или ти реши, че е започнало ?Ами самозаключение е съдейки по това, че в лявото всичко е мед и масло, а дясното почна да похрупва. Пресите зад врат ги спрях от началото на проблема, но затова пък удвоих тези от пред и вече ги изпълнявам на смит машина в по-обемни серии. Лежанка дълго време правих обемни серии с редуцирани килограми и едва след месец започнах да връщам постепенно старите тежести. Може би ще се наложи да стесня хвата...ала почти десетилетие съм правил с широк такъв. В момента проблемите се обаждат най-ясно, когато лактите са назад и хвата е широк/нормален независимо дали говорим за хоризонтална или полулег. При раменните преси болките са леки. Проблеми с набирания, кофи, дърпания, разгъвания нямам никакви.
22.04.14
13:03
Колкото по-малък ъгъл между лактите и тялото, толкова по-безопасно за рамото.
Обема не е добро решение, смит машината също - тя нито с нещо помага, нито предпазва, просто фиксира траекторията на изпълнение, което отнема от участието на стабилизиращите мускули и прави движението неестествено.
Хрупането може да е от възпалена тъкан, надявай се да не е калциране, защото то е много лош симптом, пък и така както го описваш - на втория месец, ме съмнява да е почнало. Понякога и след 2 - 3 години остра фаза няма калциеви отлагания, но има разкъсвания на лигаментите и на субделтоидната бурса.
James Hinks, благодаря за точния отговор. Само искам да попитам дали правилно съм разбрал, лег-а временно се спира като обръщам повече внимание (С повишено внимание) на раменната преса и трицепса. След което лека лека пристъпвам към лег, който изпълнявам със по-тесен хват. Бях чел някъде за отдели упражнения за ротаторите, но не знам дали вършат работа..
22.04.14
15:09
Да, правилно си ме разбрал, под работа за ротаторния машнон се има предвид точно отделните упражнения за ротаторите. Информация за тях има колкто си искаш.
Последен върпос, това спира ли ме да правя набирания? Понеже при тях няма или все още няма болка.. Говоря за тренировките в гърба.
22.04.14
16:38
Не, не виждам защо да те спира стига да не ги правиш зад врат.