22.04.14
21:37
Здравейте.
Безкрайно ще съм благодарна ако някой ми помогне със съставянето на фитнес програма която да следвам във фитнеса. Моите проблеми зони са корема и вътрешната част на бедрата, но разбира се навсякъде има нужда да се “пипне”. Искам да тренирам всяка част. Имам възможност за ежедневно посещаване на фитнес залата. Ходя на зумба и пилатес ако това има някакво значение. Храня се здравословно до колкото мога, но един от проблемите ми е, че ям много малко и ми се налага да се насилвам да ям...
На 16години съм /17 без малко/ и целта ми не е тяло за лятото или за някое събитие! Ще съм изключително благодарна ако някой ме ориентира, защото изчетох всички тренировъчни програми в сайта и в други сайтове и все нещо липсва или се набляга твърде много на горната част, докато краката са на заден план....
Благодаря предварително.
Здравей, Теодора!
Преди много много време аз си задавах същите въпроси - “Какво да правя?”, “Какво дава резултати? и т.н. Преди да избереш конкретна тренировъчна програма, увери се, че храненето ти е адекватно. Ако храната ти е недостатъчна и неподходяща, и най-добрата тренировка да започнеш, нищо хубаво няма да излезе и по мой опит, хората често се отказват.
Както и да е. Ако искаш и смяташ, че имаш нужда от помощ, за да си съставиш здравословен режим на хранене, пиши. Тук има доста знаещи хора, които ще ти дадат ценни съвети.
Другото нещо върху което е хубаво да помислиш е защо след като има повече информация за отслабване от когато и да било, има една постоянна тенденция към “затлъстяване” на хората. Ето изводите до които стигна след 12 г. проби-грешки, четене и наблюдение на хората около мен.
Основния проблем е крие не в липсата на информация, а в лошото изпълнение (или липса на такова). Много хора са объркани от хилядите противоречащи си мнения, стратегии и съвети, но дори и тези, които знаят какво да правят, пак не го правят. Ако някога си си казвала, също като мен, че си обещаваш почти изцяло да премахнеш “сладкото” от менюто си, но само след няколко дни се хващаш с лъжица и буркан “Нутела” в ръка, ще разбереш за какво говоря. Ние хората постоянно си обещаваме, че ще се храним здравословно, ще тренираме, ще ..... , но според проучвания от последните години, само около 7-8% от хората успяват.
Ето общите характеристики в тези 7-8%, които съм успяла да открия до момента и според мен са причина за успеха на тези хора, както и причина за голямата разлика между резултатите на тези хора с тези на останалите 92-93%.
1. Успешните хора вярват в себе си и в това, че ще успея. Избират си стратегия (хр. режим, тр. режим, хр. добавки и т.н.), която мислят, че могат да спазват достатъчно дълго време (поне докато постигнат целите си). Каквото и да избереш да правиш, ако не го спазваш, нищо няма да излезе и само си губиш времето. Така че, като начало се запитай кое е това нещо, което мога да започна и съм убедена, че мога да го правя до края на живота си? Може би се досещаш какво ми е мнението за диетите вече.
2. Успешните хора имат много силна причина да правят всичко това, което правят. Ако не си решена на всяка цена да се хр. здравословно и да тренираш - с други думи, да направиш това, което трябва, за да постигнеш целта си, пак нищо не правиш. Педи да започнеш си помисли дали това, което искаш да постигнеш наистина го искаш силно или просто е нещо хубаво, което ще е добре да се случи. Каква е твоята причина, за да искаш да започнеш тренировки? Защо това е важно за теб и би ли дала всичко от себе си в залата, за да го постигнеш? Какво ще се промени в живота ти след като „се пипне“ тук и там? Толкова ли е важно това за теб?
3. Успешните хора имат ясни и конкретни цели и използват точни обективни данни, за да измерват напредъка си. Не разбрах каква е точно целта ти и какво искаш да постигнеш но аз когато помагам на някой да отслабне, в самото начало показвам снимки на хора с различни % телесни мазнини и определяме точно при какви % ще се постигне желания визуален ефект (няма какво да се лъжем - жените се интересуваме как изглеждаме, а не колко % мазнини имаме). След това целта ми е всяка седмица да изгаряме средно около 0.4%-0.6% от телесните мазнини (горенето на мазнини не е постоянен процес и затова пиша “средно”). Как ще разбереш, че целта ти е постигната? Ще вдигаш 100 кг. от лежанка :)? Ще можеш да тичаш 30 км? Искам да си стегна краката и дупето не са отговор. Да се пипне тук и там също. Съжалявам.
4. И последно, успешните хора имат ясен план как ще променят навиците си, за да постигнат целите си. Като казвам навици, имам предвид хр., тренировъчни и „готварски„ навици, възстановяване, мотивация, умствена нагласа и т.н. Няма какво да се лъжем, че голяма част от поведението ни е на автопилот. Тук може много да се пише, но не е правилната тема да го правя. Само ще кажа, че си има причина всички ние да казваме едно, а след това да правим нещо съвсем друго. Кои от сегашните ти навици най-много ти пречат, за да постигнеш целта си? Как ще ги замениш с успешни такива? Какви други навици трябва да създадеш, за да гарантираш успеха си? Ако плана ти не дава резултати (не е ефективен) или пък са ти необходими години, за да постигнеш целта си (не е ефикасен), по-добре си избери друг план. Моя опит показва, че до 12 м. с правилни подход се постига неузнаваема трансформация при доста пълни хор. На теб ще ти трябва много по-малко време доколкото разбирам.
И за да обобщя всичко, което написах и ако трябва да ти дам само един съвет, то той би бил: Не търси бързите резултати, защото този избор винаги е лош. Избирай простите неща. Не е важно колко бързо ще стопиш излишните мазнини, за да започнеш да се харесваш, а колко време ще останеш в тази форма. Дълготрайния ефект никога не се случва с диети и прекомерни тренировки, защото всички сме чували/изпитвали Йо-Йо ефекта на гърба си.
И все пак, за да ти помогна да си избереш програма ще ти дам още един съвет, който може би не е това, което очакваш. Започни каквото и да било, стига да си сигурна, че ще го следваш. Не се опитвай да правиш всичко идеално от самото начало. Просто започни с нещо малко и просто и надграждай. Ако имаш нужда от конкретно предложение, тук има доста добри. И аз мога да се поразровя и да ти препоръчам.
П.С. Според мен нещо грешиш в храната и там трябва да се фокусираш. Щом в момента тренираш и все пак не постигаш резултати, явно нещо не е както трябва.